Come to Finland.

Inlägget är ett kommersiellt samarbete
med Come to Finland
***

 

Mycket snack om Come to Finland här i Österbotten just nu! Min bloggkollega Ellen Strömberg såg utställningen i Jakobstad häromdagen, läs hennes inlägg här. Också i den här bloggen ska vi prata lite om Come to Finland i dag. 

Jag tänker att de flesta av er känner till vad Come to Finland är, men ifall någon mot förmodan har missat den här läckra affischkonsten ska jag berätta lite vad det handlar om. Jag har ju själv sysslat med affischer de senaste månaderna (syftar på Vasa goes New York-postern) och vet att folk verkligen går igång på posters. Så roligt att vi är många som kan erbjuda affischer med lokala motiv.

För det är just det som Come to Finland handlar om. Come to Finland gör designprodukter av gamla, klassiska reseaffischer. Magnus, som i tiderna startade företaget, har samlat på sig ett helt berg av läckerbitar från förr. Klicka här för att spana in alla posters. Så intressant att se med vilka medel man lockade turister förr. Vilka har varit Finlands trumfkort genom tiderna? Oftast är det ju skog och sjöar och snö (men låt det inte skrämma er, här finns så mycket fint). 

Och det bästa – det finns inte bara posters, utan också vykort, brickor, häften och superfina Mumin-tavlor i trä. Roligt också att det är min bästis Karin Lindroos som har fotat alla bilder till webbshopen (inte undra på att jag genast tänkte ”men vilken snygg sajt!” när jag öppnade den).

 

come to finland 5

 

Hemma i mitt vardagsrum hänger också en affisch just nu. Den stillar min hemlängtan söderut när den växer sig för stor. Då kan jag blicka upp mot väggen och drömma mig bort till Hangös sandiga stränder. Sea side resort, haha.

 

come to finland 4

 

Bara jag hittar en tillräckligt stor ram ska jag rama in den. 70 x 100 är en maffig storlek. Och det vet vi ju alla – ju maffigare poster desto bättre. 

I mars utlyste Österbottens förbund och Come to Finland en tävling som sökte en reseaffisch som skulle fånga Österbotten på ett lockande, stiligt och gärna humoristiskt sätt. Illustratören och grafikern Sami Kaarakainen från Uleåborg vann tävlingen. Här kan du kolla på de vinnande bidragen. Fina, va?

 

 

Och precis som Ellen skrev pågår just nu en Come to Finland-utställning i Tobaksmagasinet i Jakobstad. Den är öppen varje dag kl. 12-16 och onsdagar kl. 18-20. Genast jag får semester ska jag åka och kolla på den. Har förstått att det också finns en miniversion på väggarna på Raawka. Åk och kolla, vetja! Här finns all info.

 

”Är en affisch konst? Och hör den till en förgången tid
i vår digitala värld? Vad berättar affischen och vad händer när
man kombinerar affischer, konst och turism?”

 

 

 

TÄVLING: VINN EN VALFRI POSTER!

 

Gå in på Come to Finlands webbshop och kolla på affischerna som finns. Vilken av dem skulle passa hemma hos dig? Jag lottar ut en valfri poster mellan alla som kommenterar här under inlägget. Tävlingen pågår fram till måndag 13.6. Lycka till!

 

cometofinland

Klicka på bilden för att komma till shopen.

312 reaktioner till “Come to Finland.”

 1. Finland vinter-sommar-affischen är härlig och representerar de finaste sidorna av Finland!

 2. Finlande = Romance skulle passa perfekt hemma hos oss! Måste gå och se utställningen! Tack för tipset!

 3. För mig är det ju Åbo-planschen! Fast jag har alltid gillat OS-bilderna också. Då jag inte längre bor i Finland har det blivit allt viktigare att samla på saker som påminner om landet. Och som passar min inredning 🙂

 4. Helsingfors nr. 19. Jag har sett den dagligen någonstans, men kan inte på något sätt komma på var det är (skola, universitet, jobb). Säkert är iallafall att jag verkligen kommer att orka fortsätta se på den.

 5. Saimaa – loveliest in Finland! Vi har sommarstuga på en ö mitt ute i Saimen och den skulle vara så fin att ha där (eller hemma så att jag alltid kan längta lite extra mycket dit)

 6. För många fina för att välja, men nr 22 (romance) hade passat hos mig! Nr 5 har en vän och den har jag också alltid gillat 🙂

 7. Inte helt lätt att välja endast en, men Helsingfors -Besök Nordens fina stad är nog fin. Fast det fanns otroligt många fina där så tack för tipset.

 8. Oh vad svårt! Men kanske samma som du har nu alltså Hangö bad. Eller Champagnedamen…eller så sjöungfru. Hoppas jag vinner så har jag det positiva problemet att kunna bestämma:)

 9. Så många fina att det är svårt att välja, men Hangö Bad är nog storfavoriten bland dem alla och skulle passa perfekt hemma eller på stugan.

 10. Helsingfors 400, det vinnande bidraget. Har två andra i serien hemma inramade och en tredje skulle passa in i vårt Helsingfors-hav-tema hemma 🙂

 11. Järnvägars ringresor, nr 21, jag ser mig själv i symboliken med rökpelarna och citatet "grannar får finnas medn inte för nära"

 12. Svårt att välja, alla är ju så jäkla snygga, men det faller nog på Helsingfors – Manta / Forsström Juliste6 för mig. Den skulle sitta passa in med resten av inredningen i min lägenhet.

 13. Jag var på öppningsdagen för utställningen. Rekommenderar verkligen att gå och se den! Inspirerande och vackert! Har länge varit förtjust i nr. 22 saimaa loveliest!

 14. Föll direkt för affisch Karhumäki Airways / Affisch30!
  Dessutom tror jag min kräsna sambo också skulle gilla den mycket, så vi kanske äntligen skulle få upp nåt på våra tomma väggar.. 🙂

 15. Affisch nr. 5, den med sjöjungfrun vill jag gärna att pryder min vägg ifall jag vinner. 🙂

 16. Har läääänge velat en, men inte kunnat bestämma mig för vilken. Kan ännu inte heller 🙂

 17. Aero 12 med flygplanet skulle vara perfekt som överraskning till min sambo när han börjar sitt drömjobb på det stora flygbolaget!

 18. Aero 12 med flygplanet skulle vara den perfekta överraskningen när min sambo börjar sitt drömjobb på Det Stora Flygbolaget!

 19. Jag skulle vilja ha järnvägspostern, alltså nummer 21, eftersom jag verkligen diggar tåg.

 20. Ekenäs-Tammisaari! För att den är fin, för att min sambo är hemma därifrån och för att den skulle passa bra i vårt blåa sovrum där det redan finns Hfors och Finland kort i blått 🙂

 21. Kul tävling! Jag fastnade direkt för nr 9, visit finland/helsinki. Läcker gul nyans.

 22. Turku/Ábo tycker jag sá himla mycket om..! Har inte bott i Finland pá 9 ár och skulle sá hemskt gärna vilja ha nágot finländskt att pryda mina väggar med!

 23. Finland for holidays (juliste 4) skulle färgmässigt passa så fint i vårt hem! Men den med sjöjungfrun var ju också underbar!

 24. Hittar ingen Mariehamnsaffisch så då tycker jag att en Helsingfors passar nästan lika bra ☺️ Die Hauptstadt Finnlands / Affisch19 , tyckte jag var rysligt fin!

 25. Helsinki die hupstadt finnlands gillar jag, fina färger ock så är jag ju magister i tyska ?

 26. Finland = romance/ affisch 22 skulle hjälpa när hemlängtan blir för stor och kanske tom locka en och annan mellaneuropé att ta sig till Finland

 27. Jag skulle gärna ha affisch nummer 19, Die Haupstadr Finnlands. Den är fin och härligt tysk.

 28. Oj så svårt att välja! En Åbo-affisch (nr 34) ELLER en Lübeck-Helsingfors-affisch (nr 8) skulle passa bra hemma hos oss.

 29. Nr 17 "Reist nach Finnland" sku passa bra hos oss! Själv reste jag från Tyskland till Finland 9 år sedan…och stannade 🙂

 30. Ooh, Rovaniemi! Jag drömmer i smyg om att flytta till Lappland härifrån huvudstadsregionen… Kanske det skulle vara lite som ett fönster till mina drömmar att ha den på väggen? ❤ eller en Ekenäs till mamma?

 31. Så många fina!! Men jsg skulle nog ta den med sjöjungfrun eller "Tammisaari" om jag gick välja.

 32. Åh alla är oerhört fina. Men Finland = romancen sku passa riktigt perfekt här på vår vägg!

 33. Finland vinter-sommar-affischen är härlig och representerar de finaste sidorna av Finland!

 34. Finlande = Romance skulle passa perfekt hemma hos oss! Måste gå och se utställningen! Tack för tipset!

 35. För mig är det ju Åbo-planschen! Fast jag har alltid gillat OS-bilderna också. Då jag inte längre bor i Finland har det blivit allt viktigare att samla på saker som påminner om landet. Och som passar min inredning 🙂

 36. Helsingfors nr. 19. Jag har sett den dagligen någonstans, men kan inte på något sätt komma på var det är (skola, universitet, jobb). Säkert är iallafall att jag verkligen kommer att orka fortsätta se på den.

 37. Saimaa – loveliest in Finland! Vi har sommarstuga på en ö mitt ute i Saimen och den skulle vara så fin att ha där (eller hemma så att jag alltid kan längta lite extra mycket dit)

 38. För många fina för att välja, men nr 22 (romance) hade passat hos mig! Nr 5 har en vän och den har jag också alltid gillat 🙂

 39. Inte helt lätt att välja endast en, men Helsingfors -Besök Nordens fina stad är nog fin. Fast det fanns otroligt många fina där så tack för tipset.

 40. Oh vad svårt! Men kanske samma som du har nu alltså Hangö bad. Eller Champagnedamen…eller så sjöungfru. Hoppas jag vinner så har jag det positiva problemet att kunna bestämma:)

 41. Så många fina att det är svårt att välja, men Hangö Bad är nog storfavoriten bland dem alla och skulle passa perfekt hemma eller på stugan.

 42. Helsingfors 400, det vinnande bidraget. Har två andra i serien hemma inramade och en tredje skulle passa in i vårt Helsingfors-hav-tema hemma 🙂

 43. Järnvägars ringresor, nr 21, jag ser mig själv i symboliken med rökpelarna och citatet "grannar får finnas medn inte för nära"

 44. Svårt att välja, alla är ju så jäkla snygga, men det faller nog på Helsingfors – Manta / Forsström Juliste6 för mig. Den skulle sitta passa in med resten av inredningen i min lägenhet.

 45. Jag var på öppningsdagen för utställningen. Rekommenderar verkligen att gå och se den! Inspirerande och vackert! Har länge varit förtjust i nr. 22 saimaa loveliest!

 46. Föll direkt för affisch Karhumäki Airways / Affisch30!
  Dessutom tror jag min kräsna sambo också skulle gilla den mycket, så vi kanske äntligen skulle få upp nåt på våra tomma väggar.. 🙂

 47. Affisch nr. 5, den med sjöjungfrun vill jag gärna att pryder min vägg ifall jag vinner. 🙂

 48. Har läääänge velat en, men inte kunnat bestämma mig för vilken. Kan ännu inte heller 🙂

 49. Aero 12 med flygplanet skulle vara perfekt som överraskning till min sambo när han börjar sitt drömjobb på det stora flygbolaget!

 50. Aero 12 med flygplanet skulle vara den perfekta överraskningen när min sambo börjar sitt drömjobb på Det Stora Flygbolaget!

 51. Jag skulle vilja ha järnvägspostern, alltså nummer 21, eftersom jag verkligen diggar tåg.

 52. Ekenäs-Tammisaari! För att den är fin, för att min sambo är hemma därifrån och för att den skulle passa bra i vårt blåa sovrum där det redan finns Hfors och Finland kort i blått 🙂

 53. Kul tävling! Jag fastnade direkt för nr 9, visit finland/helsinki. Läcker gul nyans.

 54. Turku/Ábo tycker jag sá himla mycket om..! Har inte bott i Finland pá 9 ár och skulle sá hemskt gärna vilja ha nágot finländskt att pryda mina väggar med!

 55. Finland for holidays (juliste 4) skulle färgmässigt passa så fint i vårt hem! Men den med sjöjungfrun var ju också underbar!

 56. Hittar ingen Mariehamnsaffisch så då tycker jag att en Helsingfors passar nästan lika bra ☺️ Die Hauptstadt Finnlands / Affisch19 , tyckte jag var rysligt fin!

 57. Helsinki die hupstadt finnlands gillar jag, fina färger ock så är jag ju magister i tyska ?

 58. Finland = romance/ affisch 22 skulle hjälpa när hemlängtan blir för stor och kanske tom locka en och annan mellaneuropé att ta sig till Finland

 59. Jag skulle gärna ha affisch nummer 19, Die Haupstadr Finnlands. Den är fin och härligt tysk.

 60. Oj så svårt att välja! En Åbo-affisch (nr 34) ELLER en Lübeck-Helsingfors-affisch (nr 8) skulle passa bra hemma hos oss.

 61. Nr 17 "Reist nach Finnland" sku passa bra hos oss! Själv reste jag från Tyskland till Finland 9 år sedan…och stannade 🙂

 62. Ooh, Rovaniemi! Jag drömmer i smyg om att flytta till Lappland härifrån huvudstadsregionen… Kanske det skulle vara lite som ett fönster till mina drömmar att ha den på väggen? ❤ eller en Ekenäs till mamma?

 63. Så många fina!! Men jsg skulle nog ta den med sjöjungfrun eller "Tammisaari" om jag gick välja.

 64. Åh alla är oerhört fina. Men Finland = romancen sku passa riktigt perfekt här på vår vägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.