Var ska man börja?

akern

 

Det är jättemånga som har frågat var man ska börja om man känner att man kanske borde prata med någon.

Hur den servicen fungerar tenderar vara väldigt olika beroende på var man bor. Och eftersom jag bara bor på en ort, så kan jag bara svara för den. Ni som känner till var man får hjälp i andra städer och kommuner kan tipsa i kommentarsfältet.

Vasa stad en fantastisk service, Horisonten, ett center för mental- och beroendevård för alla över 25 bast. Servicen är helt avgiftsfri och dit kan du vända dig i frågor som gäller missbruks- och beroendeproblem, mentalvårdsproblem och andra besvärliga livssituationer. 

 

Center för mental- och beroendevård Horisonten
Vasaesplanaden 20 B, 2 vån.
65100 Vasa

Öppethållningstider:
må kl. 8-17, ti-to kl. 8-16 och fre kl. 8-15

Kontakt till missbruksservicen må-fre kl. 10–12, tfn 040 719 3436.
Kontakt till mentalvårdsservicen må-fre kl. 10–12 tfn 040 809 6983

 

Källa.

16 reaktioner till “Var ska man börja?”

 1. Kan rekommendera Vastaamo i Helsingfors, med verksamhet också i Åbo och i Tammerfors. Dit kan man gå utan remiss.

 2. I Nykarleby har vi en jättebra terapeut vid HVC, men är det inte akut ärende kan det ta en stund innan man får en tid. Vill man inte gå till HVC här i egen stad finns mentalvårdsbyrån i Jakobstad. 🙂 Så vitt jag vet är det bara att ta kontakt och berätta hur det ligger till så kan de nog hjälpa på ett eller annat sätt.

  Nu när jag försöker googla mig fram till hur man ska ta kontakt så inser jag hur sjukt svårt det tycks vara :/ ALLT går via infon/telefonrådgivningen/växeln. Men man behöver inte säga sitt namn utan bara fråga sig vidare till psykiatrin.

  Och jag lovar att hjälpa till med kontakt om det är någon som vill hitta rätt här i stan.

 3. Är man över 20 och bor i Jakobstad, Pedersöre, Larsmo eller Nykarleby kan man vända sig till Mentalvårdsbyrån som finns i anslutning till Malmska, tfn till kansliet är 786 2355.

  Social- och hälsovårdsverkets hemsida är jätteråddig och svår att förstå sig på så enklast är att ringa. Då får man prata med någon lite initialt om sina behov/tankar/varför man tar kontakt och så går man vidare från det.

  Är det inte väldigt akut så ställs man i kö och kan få vänta någon månad på en tid, eller så har man tur och får komma tidigare.
  Besöken är gratis och jag har förstått att man vanligen träffas 3-4 ggr och därefter tar man ställning till hur man vill fortsätta eller om det är annan hjälp man behöver.

 4. Och är man 13-24 år och bor i Vasa kan man klampa in på Ungdomsstationen Klaara utan tidsbokning och genst få komma och prata med någon. Går också att ringa och boka tid eller via hemsidan (http://klaara.vaasa.fi/sv). Många kommuner runtomkring Vasa har en betalningsförbindelse (bl.a. Malax, Korsholm, Närpes, Oravais, Vörå, Nykarleby), så de får också komma 🙂
  Hälsar socialhandledaren på klaara

 5. På Åland kan man ta kontakt med Vuxenpsykiatriska mottagningen (Ålands hälso-och sjukvård) och därifrån få vidare hjälp. Har man inte jätteallvarliga problem, eller inte så akuta kan man ställa sig i kö och få tid till en psykolog på hälsocentralen, men väntetiden kan bara några månader.

 6. I Raseborg finns mentalvårdsskötare för vuxna ( finns säkert motsvarande för ungdomar oxå), bara att ringa via stadens växel. Brukar få snabbt tid. Helt super att få lätta på trycket ibland 🙂

 7. Kan rekommendera Vastaamo i Helsingfors, med verksamhet också i Åbo och i Tammerfors. Dit kan man gå utan remiss.

 8. I Nykarleby har vi en jättebra terapeut vid HVC, men är det inte akut ärende kan det ta en stund innan man får en tid. Vill man inte gå till HVC här i egen stad finns mentalvårdsbyrån i Jakobstad. 🙂 Så vitt jag vet är det bara att ta kontakt och berätta hur det ligger till så kan de nog hjälpa på ett eller annat sätt.

  Nu när jag försöker googla mig fram till hur man ska ta kontakt så inser jag hur sjukt svårt det tycks vara :/ ALLT går via infon/telefonrådgivningen/växeln. Men man behöver inte säga sitt namn utan bara fråga sig vidare till psykiatrin.

  Och jag lovar att hjälpa till med kontakt om det är någon som vill hitta rätt här i stan.

 9. Är man över 20 och bor i Jakobstad, Pedersöre, Larsmo eller Nykarleby kan man vända sig till Mentalvårdsbyrån som finns i anslutning till Malmska, tfn till kansliet är 786 2355.

  Social- och hälsovårdsverkets hemsida är jätteråddig och svår att förstå sig på så enklast är att ringa. Då får man prata med någon lite initialt om sina behov/tankar/varför man tar kontakt och så går man vidare från det.

  Är det inte väldigt akut så ställs man i kö och kan få vänta någon månad på en tid, eller så har man tur och får komma tidigare.
  Besöken är gratis och jag har förstått att man vanligen träffas 3-4 ggr och därefter tar man ställning till hur man vill fortsätta eller om det är annan hjälp man behöver.

 10. Och är man 13-24 år och bor i Vasa kan man klampa in på Ungdomsstationen Klaara utan tidsbokning och genst få komma och prata med någon. Går också att ringa och boka tid eller via hemsidan (http://klaara.vaasa.fi/sv). Många kommuner runtomkring Vasa har en betalningsförbindelse (bl.a. Malax, Korsholm, Närpes, Oravais, Vörå, Nykarleby), så de får också komma 🙂
  Hälsar socialhandledaren på klaara

 11. På Åland kan man ta kontakt med Vuxenpsykiatriska mottagningen (Ålands hälso-och sjukvård) och därifrån få vidare hjälp. Har man inte jätteallvarliga problem, eller inte så akuta kan man ställa sig i kö och få tid till en psykolog på hälsocentralen, men väntetiden kan bara några månader.

 12. I Raseborg finns mentalvårdsskötare för vuxna ( finns säkert motsvarande för ungdomar oxå), bara att ringa via stadens växel. Brukar få snabbt tid. Helt super att få lätta på trycket ibland 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.