Hur många plagg har du i din garderob?

black linn jung

 

Färger i all ära, och hur mycket jag än försöker, så är det ändå så här jag ser ut 9 dagar av 10. Svart, svart, svart. När jag tänker på min garderob har jag en vision om att det är en brokig samlingsplats för färgglada klädesplagg. Men sån är ju dessvärre inte verkligheten. I själva verket är det svart som i graven – men för första gången på länge känner jag att jag har kläderna 100 % under kontroll.

Och med 100 % kontroll menar jag inte ordning och reda i garderoben, utan snarare att jag tycker jag har en uppsättning kläder som funkar för mitt liv. Svart, svart, svart är så lätt, lätt, lätt.

Men det var inte det jag skulle skriva om. 

Utan jag skulle prata om storleken på garderoben.

En kompis skrev på Facebook att hon totalt har cirka 80 plagg i sin garderob (hon nämnde också att en person, enligt Marie Kondo, äger i medeltal 160 överdelar). Jag höll på att falla baklänges av förundran (känns som det är det totala antalet plagg jag har ägt i hela mitt liv). Jag har alltid varit en person med lite kläder.

Jag var sannerligen ingen miljöhjälte när jag var yngre, men så länge jag kan minnas har jag förundrats över att folk har så sjukt mycket kläder. Det finns stunder när jag har betraktat folks garderober med stort avund, men det finns också stunder jag har betraktat dem med avsmak. Vad behöver folk så här mycket kläder till? Fattar inte folk att det är pikilite osunt? Med osunt menar jag inte att det är dåligt att digga kläder (jag älskar kläder), men mängderna har alltid förvånat. Folk shoppar så sjukt mycket. I alla fall i jämförelse med mig.

Nu försöker jag inte vara sträng och osympatisk här (eller jo, det vill jag nog ibland). Men jag tänker ändå en hel del på att det är synd att vi ofta slentrianstöder industrier som inte alltid gör så gott för det stora hela. I synnerhet när jag själv upptäcker att det går svinbra att inte alls köpa nyproducerat (Ps. jag har läst Ellen och håller med).

Därför blev jag väldigt intresserad av mitt eget antal kläder. Jag tvättade rent alla och sorterade och vek. Och medan jag stod där och pynjade tänkte jag ”maj gaaad så mycket kläder jag har ändå!”. Så himla bra uppsättning av allt. 

Vet ni hur många det var?

Med alla festklänningar inräknade kom jag upp i 49 plagg. Cirka 30 av dem har jag köpt second hand. Till exempel dagens topp här under. 

Ja ja ja, om alla bara var lite mer som jag. 

NÅ NÄ. Skoja.

Men tror att många kunde klara sig på mkt färre plagg. Personligen upplever jag så gott som aldrig att jag har knappt. Men så kanske jag inte är så noga heller.

Gallup: Hur många plagg har du i din garderob?

 

black

74 reaktioner till “Hur många plagg har du i din garderob?”

 1. Jag har nog mer än det där. Borde rensa, igen. Efter graviditer och amning så känner jag mej inte alls riktigt hemma i min garderob. Borde inventera ordentligt och fundera på vad det är jag på riktigt använder och göra mej av med resten. Just "finkläder" har jag helt för mycket av, för det använder jag aldrig. Och så sunkiga hemmakläder som jag inte heller vill använda för att de är, just sunkiga! Du är en god förebild för min garderob just nu måste jag säga. Tror inte ens att jag vågar räkna… men över hundra plagg är det nog!

  1. Säkert finns det perioder när jag har varit uppe i hundra, men nu använder jag exakt varenda ett plagg. Alla är i rotation hela tiden. Rätt skönt att ha koll på läget. Vad som finns och funkar.

 2. 94 st. Inkl. Pyjamasar, ytterkläder, sportkläder, regnkläder. Det som jag inte räknade med var strumpor, underkläder, sjalar, halsdukar och skor.

 3. Hur ska man räkna? Ska ytterkläder med (vinter, höst, sport osv..)? Eller är den endast och enbart inomhusplagg? Pyjamas etc?:D

 4. Jag har definitivt för mycket kläder. Skall nog ta och försöka bli av med åtminstone en del. För det är helt sjukt! spec då jag inte ens använder alla mera.

 5. Jag har garanterat närmare 200 plagg än 100. Räknade mina klänningar en gång, kom till ca 25. Har säkert 15 kjolar, 10 par byxor och till det alla toppar, t-shirts, tröjor och koftor. Har mycket kläder absolut. Men använder dem också länge. Har på mig nu en topp som är minst 8 år gammal. 90 % av mina kjolar och 95% av byxorna är från loppis. Visst lämnar något plagg att ligga oanvänt, men jobbar på att rotera dem mera.

 6. Jag har 10 till 15 plagg i skåpet o allt passar ihop med varandra….har aldrig haft så lätt att hitta vad man skall ha på mig ❤ Du kanske minns mina kapselikomerot 😀 puss o kram ❤

 7. Jag gjorde en beräkning av antal plagg när jag startade projekt garderob 2.0 , men nu minns jag inte på rak arm hur många plagg det var då. Sen dess så har garderoben fått vara med om en hel del utrensningar och så förstås en del nya inköp, både bättre begagnat och nytt. Men jo, strävar efter att bli mera medveten om vad jag har och hur det fungerar tillsammans.

 8. Jag är som du, 50-60 plagg skulle jag säga att jag har. Lite tråkig tycker jag min garderob är just nu så jag längtar förstås efter något nytt. Men jag är bra på att sälja vidare det jag inte använder!

 9. -jag har kläder i 4 (!) storlekar i skåpen, suck. efter barnafödande finns nu kläder i S-XL.
  -jag har aldrig någonsin köpt, eller sålt, ett plagg på loppis och kommer inte att göra det heller.

 10. Jag tyckte också att 160 överdelar lät helt sanslöst, men då jag började räkna mina egna kläder insåg jag att jag hade mycket flera plagg än jag trodde (även om jag var väldigt långt ifrån 160 överdelar). Nu har jag börjat gå igenom mina saker enligt Kondo så jag har redan rensat en aning. I dag räknade jag till totalt 142 plagg, vilket jag tycker att låter som mera än det är. Men då har jag verkligen räknat allt: ytterkläder, arbetskläder, sportkläder, varje mössa, halsduk, slips, bälte, skopar, strumppar o.s.v. Ett par strumpor är ett plagg, medan en kostym är två eller tre plagg (byxor, rock och ev. väst). Gränsen har jag dragit vid hjälmar och skidskor. Dem räknar jag inte som klädesplagg, utan som utrustning. Jag kommer nog att minska en del på antalet ännu, har jag på känn.

 11. Oj vilken intressant fråga… Jag tror utan tvekan jag har för mycket, kände "men HUR ska man orka räkna" när jag läste din fråga. Dags att tänka på detta mer i framtiden!

 12. 49 är beundransvärt lite!

  Och nu blev jag också tvungen att blogga om projektet OCH lägga ut en bild på hur mycket 84 plagg är (för jag antar ju att du inte har en massa kompisar som Marie Kondo-städar samtidigt som jag).

  I allmänhet tror jag att vi har 1) mycket fler plagg än vi använder 2) mycket fler plagg än vi anar.

  Och hoppa inte över trosor, strumpor och underbyxor då ni räknar, för då blir resultatet ett helt annat (låt oss anta att du har fyra par strumpbyxor, sju par trosor, sju par strumpor och två bh:ar, då har ditt antal plagg plötsligt ökat med 20, vilket är en ganska stor andel i sammanhanget) Jag ska fortsätta läsa kommentarerna med stort intresse!

  1. Åh, okej! Visste inte att man skulle ha med dem också. Egentligen asjobbigt. Har inte ett enda par strumpor som passar ihop just nu. Måste jag verkligen para ihop alla? 🙂

   1. Para strumpor… Hu! Jag går ALLTID med olika! Orkar inte bry mig. Senast vi parade ihop strumpor blev det 107 par! 58 par var ena sonens. Tyvärr blev det en hel plastkasse över också som inte hittade sitt par, så dem fick min brorsa ta o använda som "engångs" på sitt smutsiga jobb.

 13. JA DET MÅSTE DU! Nå nej. Och det här räknande är ju bara Cajs och mitt system, jag tror inte att Marie Kondo ens pratar om att räkna plaggen, det har bara blivit en grej för mig. Men om man börjar jämföra, som vi ju gör här, så går ju jämförelsen åt skogen ifall vissa räknar med alla plagg och andra räknar bara med stora plagg och andra lämnar bort ytterkläderna. Som jag. Så för enkelhetens skull borde man ju räkna ALLT! (Och du behöver förresten inte para ihop strumporna, räkna dem enskilt och dividera med två, så klart! Häpp!)

 14. Jag är rätt bra på att rensa i garderoben men har säkert fler plagg än jag ens vågar drömma om. Men. Ett riktigt ordentligt men. Jag är lång och ganska slank vilket tyvärr gör det skräpsvårt att hitta kläder som passar, speciellt på loppisar. Det händer så sällan att jag hittar något som sitter snyggt. Och jag skulle så gärna vilja fynda, både för plånbokens skull och för miljötänket. Kanske jag är dålig loppare, kanske har jag haft otur. Jag vet inte. Men alla ni som är av medellängd (vi snackar 160 till 170 cm) borde skatta er lyckliga. Ert utbud är såå mycket större än för oss långa brudar. Åtminstone känns det så. Tack för ett bra inlägg Linn!

 15. Jag har helt för mycket kläder, det känns som att jag inte ens köper så mycket, men jag går nästan årligen igenom min garderob och får sälja över hälften av innehållet som jag redan tröttnat på. Sku vara en sån befrielse att bara göra mig av på allt jag int använder men ibland är det svårt att avgöra vilka dom kläder är. I somras flyttade jag från min studieort till mina föräldrar för att sommarjobba, tog med bara dom kläder jag använder och tänkte att resten säljer jag när jag kommer tillbax till lägenheten, nu efter sommaren flytta jag till stockholm för att göra praktik, och jag saknar inget plagg av dom som blev hemma hos mina föräldrar. Klarar mig bra på denna kappsäck med kläder, så kanske det gäller att endast behålla den då!

 16. 160 överdelar…? Låter galet :O Jag har inte inventerat i min garderob så jag kunnat räkna, men jag tror inte för ett ögonblick på att jag skulle ha så många överdelar (och då har jag massor av urgamla kläder som jag inte kastar utan hellre nöter upp helt, använder de då hemma eller när jag ska göra något smutsjobb). 49 festklänningar låter också mycket för mig, men ifall du i övrigt har lite vardagskläder kanske du kan bli förlåten för det, och förstås med tanke på att det mesta är second hand 😉 Jag kanske äger max 15 klänningar totalt, riktigt fina och lite halvfina medräknat. Sen någon enstaka festkjol och enstaka festligare blusar/toppar. Ett par kostymbyxor och en vitskjorta. Räcker mer än väl för mig 🙂

 17. Jag har allt för mycket kläder och en stor del har jag aldrig använt eller bara testat och lagt tillbaka in i skåpet. När jag kommer hem skall jag på skoj ta och räkna hur många plagg jag äger

 18. Helt säkert närmare 200 för mig, har en släng av "man får inte slänga saker" genen som tidigare generationer har. En sak som jag tänkt på är att när folk ger bort/säljer klädkassar (i många fall dessutom oanvända kläder) i typ facebookgrupper så är det i 9 fall av 10 storleken XS-S. Jag har funderat på vad det kan bero på. Överutbud av billiga size zero norms kläder? Vi som drar större storlek har svårare att hitta och därmed också faktiskt använder de kläder vi hittar?

 19. Ingen aning, minst 300. De ryms int i garderoberna, så jag måste utnyttja förrådet och ändra uppsättningen ja har i lägenheten säsongsvis.

 20. Jag vill veta medelåldern på plaggen! Tänkte på det nyligen då jag märkte barnens alla plagg då de började på dagis. Jag borde skriva årtalet jag införskaffat plagget i varje plagg jag har och sen hålla nån viss medelålder. Vet dock inte vad den ska vara eller basera sig på?

 21. Jag har nog mer än det där. Borde rensa, igen. Efter graviditer och amning så känner jag mej inte alls riktigt hemma i min garderob. Borde inventera ordentligt och fundera på vad det är jag på riktigt använder och göra mej av med resten. Just "finkläder" har jag helt för mycket av, för det använder jag aldrig. Och så sunkiga hemmakläder som jag inte heller vill använda för att de är, just sunkiga! Du är en god förebild för min garderob just nu måste jag säga. Tror inte ens att jag vågar räkna… men över hundra plagg är det nog!

  1. Säkert finns det perioder när jag har varit uppe i hundra, men nu använder jag exakt varenda ett plagg. Alla är i rotation hela tiden. Rätt skönt att ha koll på läget. Vad som finns och funkar.

 22. 94 st. Inkl. Pyjamasar, ytterkläder, sportkläder, regnkläder. Det som jag inte räknade med var strumpor, underkläder, sjalar, halsdukar och skor.

 23. Hur ska man räkna? Ska ytterkläder med (vinter, höst, sport osv..)? Eller är den endast och enbart inomhusplagg? Pyjamas etc?:D

 24. Jag har definitivt för mycket kläder. Skall nog ta och försöka bli av med åtminstone en del. För det är helt sjukt! spec då jag inte ens använder alla mera.

 25. Jag har garanterat närmare 200 plagg än 100. Räknade mina klänningar en gång, kom till ca 25. Har säkert 15 kjolar, 10 par byxor och till det alla toppar, t-shirts, tröjor och koftor. Har mycket kläder absolut. Men använder dem också länge. Har på mig nu en topp som är minst 8 år gammal. 90 % av mina kjolar och 95% av byxorna är från loppis. Visst lämnar något plagg att ligga oanvänt, men jobbar på att rotera dem mera.

 26. Jag har 10 till 15 plagg i skåpet o allt passar ihop med varandra….har aldrig haft så lätt att hitta vad man skall ha på mig ❤ Du kanske minns mina kapselikomerot 😀 puss o kram ❤

 27. Jag gjorde en beräkning av antal plagg när jag startade projekt garderob 2.0 , men nu minns jag inte på rak arm hur många plagg det var då. Sen dess så har garderoben fått vara med om en hel del utrensningar och så förstås en del nya inköp, både bättre begagnat och nytt. Men jo, strävar efter att bli mera medveten om vad jag har och hur det fungerar tillsammans.

 28. Jag är som du, 50-60 plagg skulle jag säga att jag har. Lite tråkig tycker jag min garderob är just nu så jag längtar förstås efter något nytt. Men jag är bra på att sälja vidare det jag inte använder!

 29. -jag har kläder i 4 (!) storlekar i skåpen, suck. efter barnafödande finns nu kläder i S-XL.
  -jag har aldrig någonsin köpt, eller sålt, ett plagg på loppis och kommer inte att göra det heller.

 30. Jag tyckte också att 160 överdelar lät helt sanslöst, men då jag började räkna mina egna kläder insåg jag att jag hade mycket flera plagg än jag trodde (även om jag var väldigt långt ifrån 160 överdelar). Nu har jag börjat gå igenom mina saker enligt Kondo så jag har redan rensat en aning. I dag räknade jag till totalt 142 plagg, vilket jag tycker att låter som mera än det är. Men då har jag verkligen räknat allt: ytterkläder, arbetskläder, sportkläder, varje mössa, halsduk, slips, bälte, skopar, strumppar o.s.v. Ett par strumpor är ett plagg, medan en kostym är två eller tre plagg (byxor, rock och ev. väst). Gränsen har jag dragit vid hjälmar och skidskor. Dem räknar jag inte som klädesplagg, utan som utrustning. Jag kommer nog att minska en del på antalet ännu, har jag på känn.

 31. Oj vilken intressant fråga… Jag tror utan tvekan jag har för mycket, kände "men HUR ska man orka räkna" när jag läste din fråga. Dags att tänka på detta mer i framtiden!

 32. 49 är beundransvärt lite!

  Och nu blev jag också tvungen att blogga om projektet OCH lägga ut en bild på hur mycket 84 plagg är (för jag antar ju att du inte har en massa kompisar som Marie Kondo-städar samtidigt som jag).

  I allmänhet tror jag att vi har 1) mycket fler plagg än vi använder 2) mycket fler plagg än vi anar.

  Och hoppa inte över trosor, strumpor och underbyxor då ni räknar, för då blir resultatet ett helt annat (låt oss anta att du har fyra par strumpbyxor, sju par trosor, sju par strumpor och två bh:ar, då har ditt antal plagg plötsligt ökat med 20, vilket är en ganska stor andel i sammanhanget) Jag ska fortsätta läsa kommentarerna med stort intresse!

  1. Åh, okej! Visste inte att man skulle ha med dem också. Egentligen asjobbigt. Har inte ett enda par strumpor som passar ihop just nu. Måste jag verkligen para ihop alla? 🙂

   1. Para strumpor… Hu! Jag går ALLTID med olika! Orkar inte bry mig. Senast vi parade ihop strumpor blev det 107 par! 58 par var ena sonens. Tyvärr blev det en hel plastkasse över också som inte hittade sitt par, så dem fick min brorsa ta o använda som "engångs" på sitt smutsiga jobb.

 33. JA DET MÅSTE DU! Nå nej. Och det här räknande är ju bara Cajs och mitt system, jag tror inte att Marie Kondo ens pratar om att räkna plaggen, det har bara blivit en grej för mig. Men om man börjar jämföra, som vi ju gör här, så går ju jämförelsen åt skogen ifall vissa räknar med alla plagg och andra räknar bara med stora plagg och andra lämnar bort ytterkläderna. Som jag. Så för enkelhetens skull borde man ju räkna ALLT! (Och du behöver förresten inte para ihop strumporna, räkna dem enskilt och dividera med två, så klart! Häpp!)

 34. Jag är rätt bra på att rensa i garderoben men har säkert fler plagg än jag ens vågar drömma om. Men. Ett riktigt ordentligt men. Jag är lång och ganska slank vilket tyvärr gör det skräpsvårt att hitta kläder som passar, speciellt på loppisar. Det händer så sällan att jag hittar något som sitter snyggt. Och jag skulle så gärna vilja fynda, både för plånbokens skull och för miljötänket. Kanske jag är dålig loppare, kanske har jag haft otur. Jag vet inte. Men alla ni som är av medellängd (vi snackar 160 till 170 cm) borde skatta er lyckliga. Ert utbud är såå mycket större än för oss långa brudar. Åtminstone känns det så. Tack för ett bra inlägg Linn!

 35. Jag har helt för mycket kläder, det känns som att jag inte ens köper så mycket, men jag går nästan årligen igenom min garderob och får sälja över hälften av innehållet som jag redan tröttnat på. Sku vara en sån befrielse att bara göra mig av på allt jag int använder men ibland är det svårt att avgöra vilka dom kläder är. I somras flyttade jag från min studieort till mina föräldrar för att sommarjobba, tog med bara dom kläder jag använder och tänkte att resten säljer jag när jag kommer tillbax till lägenheten, nu efter sommaren flytta jag till stockholm för att göra praktik, och jag saknar inget plagg av dom som blev hemma hos mina föräldrar. Klarar mig bra på denna kappsäck med kläder, så kanske det gäller att endast behålla den då!

 36. 160 överdelar…? Låter galet :O Jag har inte inventerat i min garderob så jag kunnat räkna, men jag tror inte för ett ögonblick på att jag skulle ha så många överdelar (och då har jag massor av urgamla kläder som jag inte kastar utan hellre nöter upp helt, använder de då hemma eller när jag ska göra något smutsjobb). 49 festklänningar låter också mycket för mig, men ifall du i övrigt har lite vardagskläder kanske du kan bli förlåten för det, och förstås med tanke på att det mesta är second hand 😉 Jag kanske äger max 15 klänningar totalt, riktigt fina och lite halvfina medräknat. Sen någon enstaka festkjol och enstaka festligare blusar/toppar. Ett par kostymbyxor och en vitskjorta. Räcker mer än väl för mig 🙂

 37. Jag har allt för mycket kläder och en stor del har jag aldrig använt eller bara testat och lagt tillbaka in i skåpet. När jag kommer hem skall jag på skoj ta och räkna hur många plagg jag äger

 38. Helt säkert närmare 200 för mig, har en släng av "man får inte slänga saker" genen som tidigare generationer har. En sak som jag tänkt på är att när folk ger bort/säljer klädkassar (i många fall dessutom oanvända kläder) i typ facebookgrupper så är det i 9 fall av 10 storleken XS-S. Jag har funderat på vad det kan bero på. Överutbud av billiga size zero norms kläder? Vi som drar större storlek har svårare att hitta och därmed också faktiskt använder de kläder vi hittar?

 39. Ingen aning, minst 300. De ryms int i garderoberna, så jag måste utnyttja förrådet och ändra uppsättningen ja har i lägenheten säsongsvis.

 40. Jag vill veta medelåldern på plaggen! Tänkte på det nyligen då jag märkte barnens alla plagg då de började på dagis. Jag borde skriva årtalet jag införskaffat plagget i varje plagg jag har och sen hålla nån viss medelålder. Vet dock inte vad den ska vara eller basera sig på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.