Varför gör vi det vi gör?

Jag har väldigt många frågor som ska benas ut i mitt huvud som bäst. Som Plussa-bollar plop-plop-plopar de upp. Tack och lov har jag köpt en tjock anteckningsbok. I den finns mängder av vita sidor som varje dag fylls med klotter. Det är väldigt högt till tak i den. En dag skriver jag ett ord, en annan ritar jag en tant, en tredje fyller jag 20 superivriga sidor redan innan morgonkaffet droppat klart.

För någon annan skulle den kanske te sig som en obegriplig sörja av skit, men för mig är den superbra just nu. Hjälper mig att se saker med skarpa ögon.

I den listar jag för- och nackdelar. Motiverar. Omvärderar. Strukturerar. Och i största allmänhet gör livet begripligt för mig. Jag ifrågasätter och försöker ge svar på frågorna som man i princip kan kalla för livet.

I Nina Åkestams bok ”Meningen med hela skiten” finns massor av roliga tankeexperiment som har hjälpt mig på traven, t.ex övningen ”85-åringen” som i all sin enkelhet är så bra. Läs mer om den här.

I min allsmäktiga och högst hemliga bok finns bland annat svaren på frågorna:

 

1. Vem är jag som åttiobastare?

2. Vad vill jag ha uppnått i livet innan jag är där?

3. Vad gör jag i dag för att hjälpa svaret på föregående fråga på traven?

4. Av vilken anledning går jag till jobbet?

5. På vilka grunder väljer jag fritidsintressen?

6. Vem är människorna jag älskar / tycker om / trivs med / känner mig upplyft av / vill imponera på / känner att jag måste vara på god fot med / inte vill ha i mitt liv / tröttar ut mig?

7. På vilka grunder tackar jag ja till uppdrag som kräver extraresurser från mig själv?

8. Vad stärker mig som människa?

 

Ibland är svaren lika självklara som limeklyftan i Sol:en. Och däremellan får jag våldsamt och motvilligt skriva ner svar som skär i hjärtat och trycker i tinningen. Det viktigaste är i alla fall att man tar minsta lilla löjliga detalj i beaktande.

För precis som Nina Åkestam skriver så märker man ganska snabbt att min inre gladtant (den 85-åriga Linn Jung jag har målat fram i fråga 1) inte bryr sig ett skit om många av de juttuna jag nu lägger tid och energi på. 

Kan vi ta en anonym gallup i kommentarsfältet: När du föreställer dig själv som 85-åring – vad är det allra första du tänker på?

 

2016 10 10 05.47.39 1

96 reaktioner till “Varför gör vi det vi gör?”

 1. Död, antagligen. Men om jag lever och inte är dement så hoppas jag att inte alla mina vänner är döda och att jag fortfarande orkar göra saker och att barn och barnbarn hälsar på ibland.

 2. Jag vill vara en glad och aktiv kulturmommo. Keramikkursen vid Arbis började jag för säkerhets skull med redan nu, så mycket har jag lärt mig, att man inte kan flytta alla drömmar framåt tills man nån gång har mer tid. Jag hoppas ju att jag som gammal ska tycka att t.ex. en klump lera ska vara lika himla roligt som nu!

 3. Min första tanke: oj oj oj! Äntligen ska jag hinna göra allt det där jag nu inte hinner, då jag inte längre behöver jobba eller sköta barnen. Segla halva året, resa hit och dit under vintern osv. Sedan slår den andra tanken till; antagligen är jag för gammal då för att orka/klara av dessa saker. Kanske borde jag föreslå staten en överenskommelse om att jag är pensionerad och ledig nu och återvänder till arbetslivet sedan när jag är äldre och inte längre orkar vara aktiv?

 4. Kafferep och en solig altan var jag odlar en massa växter! Idag är jag ännu ingen kaffedrickare och jag äger inga växter (i liv) men jag har ju som tur några år på mig.

 5. Magnus och jag bor nånstans i Thailand eller Malaysia, jag skriver böcker, han chillaxar, vi simmar varje dag. På vintrarna hälsar barn- och barnbarnen på.

 6. Jag tycker mig vara på god väg. Har skaffat barn. Minimaliserar mitt liv istället för att uppgradera allt i.o.n. detta. Mammapenningen är slut men jag har ett eget städföretag vid sidan av (kommer inte gå tillbaka till kontoret) där jag väljer hur mycket jag vill jobba och vem som är in a kunder. Tar med mig min lilla bebbe överallt och stormtrivs. Reser…. Har varit i fem länder i år. Ska börja plugga homeopati som är en av mina stora passioner på distans nästa år. Åker en månad till Indonesien med min lilla familj i mars. Funderar på nästa affärsidé. Vill jobba lite och bara med sånt jag trivs med och ha mycket tid med familjen. Kanske köper en lgh en dag då vi har råd och vill.

 7. Jag skulle vilja vara glad, harmonisk och tillfreds med livet. Kunna vara nöjd över mig själv och det jag åstadkommit. Jag vill kunna titta tillbaka på mitt liv och vara tacksam att jag gång på gång orkade resa mig upp igen efter att livet trampat, stampat och pissat på mig.
  Inte alls som nu alltså…

   1. Då hoppas jag väl på att finnas i ett bättre land med bättre värderingar och mer sol och godare öl 🙂

 8. Sticksöömin! Min mommo på 87 bast fördriver tid med att sticka, åt barn, barnbarn och barnbarnsbarn! Tänker jag också göra! Å fundera på alla krämpor ja haft under åren! ?

 9. Första jag tänkte på var, att jag troligtvis slitit så mycket på jobbet (fysiskt) att kroppen är totalt slutkörd. Redan nu, vid +40 märker man att kroppen börjar säga ifrån.

 10. Det här planerades redan under studietiden med ett par kompisar, vi skulle bo i rummen brevid varandra på ett äldreboende. Vi skulle smuggla in vin via bakdörren och smyga ut på nätterna och vissla åt unga manliga vårdare ?
  Sedan dess har jag haft två släktingar på hem och insett att det inte är så lätt (och stor brist på unga manliga vårdare). Och så har jag egna barn, så nu tänker jag istället vara en förnöjd yllesocksproducerande tant, som berättar rövarhistorier för mina barnbarn när de hälsar på. Och så smugglar jag in lite vin på fredagarna!

 11. barnbarn hoppas jag på. lärt mig sticka till dom. läser böcker varje dag och har råd att prenumerera på de tidningar jag vill(ja, tidningar finns kvar då) äter vad jag vill o när jag vill o dricker vin varannan dag. om alla jag älskar e döda ska jag börja röka hasch igen då.

 12. Jag är en liten, glad gumma med vitt hår som är ute på promenader varje dag och lyssnar (fortfarande) på musik istället för fågelkvitter!

 13. Vänner barnen barnbarn min man varm choklad med kaffe på en veranda i solen i gungstol,min ungefär lika gamla häst ska mumsa hö och jag har inga måsten

 14. Att ingen skrivit det självklara svaret ÄTA LÖSGODIS VARJE DAG än…det har alltid varit min gammelfammodröm!

 15. Jag tänker mig att jag ska vara i så bra skick att jag ännu kan springa lopp då. Och så vill jag vara klok som en bok och rakt på sak. Hoppas bli lite rivigare för varje år som går 🙂

 16. Hoppas man får vara en pigg 85 åring och fördriva tiden med de man tycker om. Men jag hoppas verkligen att om så inte är fallet att de finns boende och att inte mina nära och kära alltid ska ha dåligt samvete över mig! Och givetvis ett glas rött 🙂

 17. Var det meningen att man skulle vara ppositiv här? För jag ser en dement, trött, gråhårig dam. Mannen död. Sporadisk kontakt med barn- och barnbarn. Inga vänner. Angstar över ekonomin.

  Jag tror jag ska plocka fram min egen anteckningsbok och jobba hårt på dina frågor 2 och 3, så ändrar kanske också frpga 1.

 18. jag sitter o dricker kaffe i värmen av solen strålar, till ljudet av ticket från väggklockan. Ja, jag ju just varit ut på promenad i skogen med min hund 🙂

 19. Att jag äntligen flyttat till mitt gamla barndomshem som finns på den vackraste platsen, tillsammans med min man och några katter. Promenader, pussel, barn och barnbarn på besök nu och då 🙂 och det livet vill jag ha direkt pensionen kommer. Lungt och stillsamt!

 20. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn 🙂 Och en massa härlig tid för att sitta i en skön fåtölj på en veranda o läsa böcker 😉

 21. Sovmorgnar med min man, och jag som pysslar på i min fina trädgård som är färdig och precis så vacker som jag föreställer mig den just nu, tillsammans med min familj, och barnbarn (!) kanske tillochmed barnbarnsbarn 😉

 22. En sorgsen gammal tant som sitter ensam i en lägenhet och inte vet vad hon ska göra för att få tiden att gå. Orken och livslusten håller på att sina och har endast sporadisk kontakt med barn/barnbarn för att de är så upptagna med sitt eget.

 23. En gammal tant som ofta får besök av mina barnbarn. Tar hand om min då 90-åriga gubbe (ja, jag vill alltid vara med han jag är med nu) och minns tillbaka på när jag äntligen vågade välja det jag faktiskt ville göra, och inte det som alla andra vill att jag ska göra.

 24. En bollamommo som bjuder hem halva byn på kafferep nu som då! (Skrev en krönika om det där för några veckor sen)
  Jag vill ha ett äppelträd att sitta under och dricka kaffe med min gubbe. Ett litet växthus med tomater och sådant. Sen vill jag sitta där i mitt lilla torp och skratta åt gamla minnen när vänninorna kommer över på hemlagat vin.
  På dagarna sitter jag ofta vid datorn och skriver på min bok. Om den publiceras eller inte spelar mindre roll, jag vill bara sammanfatta vad jag lärt mig av livet så att barn och barnbarn kan få bollamommoråd trots att jag sedan vid 92-års ålder lämnar jordelivet av en plötslig propp i hjärnan (jag sover förståss, och märkte aldrig av att jag var på väg att dö)

 25. oj, har säkert nån störning som inte tänker på barn och barnbarn :). Jag har långt gråsprängt hår, massor med rynkor och så katter, hundar och två små hästar. Catlady Deluxe 🙂

 26. Ja om inte håret blir snyggt grått kanske jag är en rödhårig (eller lila om synen inte är så bra sen ) arg, liten, garanterat kutryggig tant. Går mina drömmar i uppfyllelse sitter jag där i min lilla stuga och sköter om min trädgård (med ordentligt VÄXTHUS!!) och pratar med diverse, tama, skogsdjur alla dagar. Dagarna går liksom nu att pyssla med växterna inne och ute. Folk träffar jag inte så ofta, sambon har väl redan dimpt ner från nåt berg vid det laget ( och då har jag skaffat också nåt/gra husdjur som sällskap, hund och fåflar åtminstone. 😀 Har jag kroppen i skick dansar jag till dånande musik och känner mig lycklig. Annars få jag ligga där i sängen och drömma om de gamla goda tiderna och önska döden kommer fort. 😉

 27. Onödigt att fundera så långt fram i tiden. Då kan vi vara borta från jordelivet för länge sen. Jag satsar på att leva i nuet som jag vet att jag kan påverka.

 28. Som en av dom dom få som överlevde zombieapokalypsen, klimatkriget och krokodilfolkets invasion.
  Visst, mitt exoskellett gör att jag har mer rörlighet än när jag var i 20-årsåldern men det är inte samma sak längre, det känns inte som på riktigt när man är ute och går. Trappor SKA vara uttröttande, jag trodde aldrig det men jag saknar mjölksyran ibland, hur det brann i benen, hur matkassarna grävde sig in i händerna, hur dom kändes så tunga.
  Just det, mat, nu blev man nostalgisk, proteinsörjan från algodlingarna nere i bergen har ingen smak i sitt DNA men den håller en vid liv. Jag kan i alla fall spela Angry Birds på min VR-konsol och jag har 34 petabyte med nätporr i min minneskristall.
  Min trogna toriumreaktor håller mig varm och kvällarna när jag sitter och lyssnar på råttvargarnas väsande yl. från det som en gång var min stad.
  Än finns det krut i mitt plasmagevär, än kan jag plocka en Tharg i luften utan auto-aim. Än har jag kvar ett puls-magasin till min gamla Disinteger-pistol. Den kommer jag att ta fram när jag får slut på 'än'.
  Men än finns 'än' kvar så jag sitter här med min plasma, det är natt och det är på natten vandrarna kommer, än kan jag plocka dom, en efter en…

 29. Död, antagligen. Men om jag lever och inte är dement så hoppas jag att inte alla mina vänner är döda och att jag fortfarande orkar göra saker och att barn och barnbarn hälsar på ibland.

 30. Jag vill vara en glad och aktiv kulturmommo. Keramikkursen vid Arbis började jag för säkerhets skull med redan nu, så mycket har jag lärt mig, att man inte kan flytta alla drömmar framåt tills man nån gång har mer tid. Jag hoppas ju att jag som gammal ska tycka att t.ex. en klump lera ska vara lika himla roligt som nu!

 31. Min första tanke: oj oj oj! Äntligen ska jag hinna göra allt det där jag nu inte hinner, då jag inte längre behöver jobba eller sköta barnen. Segla halva året, resa hit och dit under vintern osv. Sedan slår den andra tanken till; antagligen är jag för gammal då för att orka/klara av dessa saker. Kanske borde jag föreslå staten en överenskommelse om att jag är pensionerad och ledig nu och återvänder till arbetslivet sedan när jag är äldre och inte längre orkar vara aktiv?

 32. Kafferep och en solig altan var jag odlar en massa växter! Idag är jag ännu ingen kaffedrickare och jag äger inga växter (i liv) men jag har ju som tur några år på mig.

 33. Magnus och jag bor nånstans i Thailand eller Malaysia, jag skriver böcker, han chillaxar, vi simmar varje dag. På vintrarna hälsar barn- och barnbarnen på.

 34. Jag tycker mig vara på god väg. Har skaffat barn. Minimaliserar mitt liv istället för att uppgradera allt i.o.n. detta. Mammapenningen är slut men jag har ett eget städföretag vid sidan av (kommer inte gå tillbaka till kontoret) där jag väljer hur mycket jag vill jobba och vem som är in a kunder. Tar med mig min lilla bebbe överallt och stormtrivs. Reser…. Har varit i fem länder i år. Ska börja plugga homeopati som är en av mina stora passioner på distans nästa år. Åker en månad till Indonesien med min lilla familj i mars. Funderar på nästa affärsidé. Vill jobba lite och bara med sånt jag trivs med och ha mycket tid med familjen. Kanske köper en lgh en dag då vi har råd och vill.

 35. Jag skulle vilja vara glad, harmonisk och tillfreds med livet. Kunna vara nöjd över mig själv och det jag åstadkommit. Jag vill kunna titta tillbaka på mitt liv och vara tacksam att jag gång på gång orkade resa mig upp igen efter att livet trampat, stampat och pissat på mig.
  Inte alls som nu alltså…

   1. Då hoppas jag väl på att finnas i ett bättre land med bättre värderingar och mer sol och godare öl 🙂

 36. Sticksöömin! Min mommo på 87 bast fördriver tid med att sticka, åt barn, barnbarn och barnbarnsbarn! Tänker jag också göra! Å fundera på alla krämpor ja haft under åren! ?

 37. Första jag tänkte på var, att jag troligtvis slitit så mycket på jobbet (fysiskt) att kroppen är totalt slutkörd. Redan nu, vid +40 märker man att kroppen börjar säga ifrån.

 38. Det här planerades redan under studietiden med ett par kompisar, vi skulle bo i rummen brevid varandra på ett äldreboende. Vi skulle smuggla in vin via bakdörren och smyga ut på nätterna och vissla åt unga manliga vårdare ?
  Sedan dess har jag haft två släktingar på hem och insett att det inte är så lätt (och stor brist på unga manliga vårdare). Och så har jag egna barn, så nu tänker jag istället vara en förnöjd yllesocksproducerande tant, som berättar rövarhistorier för mina barnbarn när de hälsar på. Och så smugglar jag in lite vin på fredagarna!

 39. barnbarn hoppas jag på. lärt mig sticka till dom. läser böcker varje dag och har råd att prenumerera på de tidningar jag vill(ja, tidningar finns kvar då) äter vad jag vill o när jag vill o dricker vin varannan dag. om alla jag älskar e döda ska jag börja röka hasch igen då.

 40. Jag är en liten, glad gumma med vitt hår som är ute på promenader varje dag och lyssnar (fortfarande) på musik istället för fågelkvitter!

 41. Vänner barnen barnbarn min man varm choklad med kaffe på en veranda i solen i gungstol,min ungefär lika gamla häst ska mumsa hö och jag har inga måsten

 42. Att ingen skrivit det självklara svaret ÄTA LÖSGODIS VARJE DAG än…det har alltid varit min gammelfammodröm!

 43. Jag tänker mig att jag ska vara i så bra skick att jag ännu kan springa lopp då. Och så vill jag vara klok som en bok och rakt på sak. Hoppas bli lite rivigare för varje år som går 🙂

 44. Hoppas man får vara en pigg 85 åring och fördriva tiden med de man tycker om. Men jag hoppas verkligen att om så inte är fallet att de finns boende och att inte mina nära och kära alltid ska ha dåligt samvete över mig! Och givetvis ett glas rött 🙂

 45. Var det meningen att man skulle vara ppositiv här? För jag ser en dement, trött, gråhårig dam. Mannen död. Sporadisk kontakt med barn- och barnbarn. Inga vänner. Angstar över ekonomin.

  Jag tror jag ska plocka fram min egen anteckningsbok och jobba hårt på dina frågor 2 och 3, så ändrar kanske också frpga 1.

 46. jag sitter o dricker kaffe i värmen av solen strålar, till ljudet av ticket från väggklockan. Ja, jag ju just varit ut på promenad i skogen med min hund 🙂

 47. Att jag äntligen flyttat till mitt gamla barndomshem som finns på den vackraste platsen, tillsammans med min man och några katter. Promenader, pussel, barn och barnbarn på besök nu och då 🙂 och det livet vill jag ha direkt pensionen kommer. Lungt och stillsamt!

 48. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn 🙂 Och en massa härlig tid för att sitta i en skön fåtölj på en veranda o läsa böcker 😉

 49. Sovmorgnar med min man, och jag som pysslar på i min fina trädgård som är färdig och precis så vacker som jag föreställer mig den just nu, tillsammans med min familj, och barnbarn (!) kanske tillochmed barnbarnsbarn 😉

 50. En sorgsen gammal tant som sitter ensam i en lägenhet och inte vet vad hon ska göra för att få tiden att gå. Orken och livslusten håller på att sina och har endast sporadisk kontakt med barn/barnbarn för att de är så upptagna med sitt eget.

 51. En gammal tant som ofta får besök av mina barnbarn. Tar hand om min då 90-åriga gubbe (ja, jag vill alltid vara med han jag är med nu) och minns tillbaka på när jag äntligen vågade välja det jag faktiskt ville göra, och inte det som alla andra vill att jag ska göra.

 52. En bollamommo som bjuder hem halva byn på kafferep nu som då! (Skrev en krönika om det där för några veckor sen)
  Jag vill ha ett äppelträd att sitta under och dricka kaffe med min gubbe. Ett litet växthus med tomater och sådant. Sen vill jag sitta där i mitt lilla torp och skratta åt gamla minnen när vänninorna kommer över på hemlagat vin.
  På dagarna sitter jag ofta vid datorn och skriver på min bok. Om den publiceras eller inte spelar mindre roll, jag vill bara sammanfatta vad jag lärt mig av livet så att barn och barnbarn kan få bollamommoråd trots att jag sedan vid 92-års ålder lämnar jordelivet av en plötslig propp i hjärnan (jag sover förståss, och märkte aldrig av att jag var på väg att dö)

 53. oj, har säkert nån störning som inte tänker på barn och barnbarn :). Jag har långt gråsprängt hår, massor med rynkor och så katter, hundar och två små hästar. Catlady Deluxe 🙂

 54. Ja om inte håret blir snyggt grått kanske jag är en rödhårig (eller lila om synen inte är så bra sen ) arg, liten, garanterat kutryggig tant. Går mina drömmar i uppfyllelse sitter jag där i min lilla stuga och sköter om min trädgård (med ordentligt VÄXTHUS!!) och pratar med diverse, tama, skogsdjur alla dagar. Dagarna går liksom nu att pyssla med växterna inne och ute. Folk träffar jag inte så ofta, sambon har väl redan dimpt ner från nåt berg vid det laget ( och då har jag skaffat också nåt/gra husdjur som sällskap, hund och fåflar åtminstone. 😀 Har jag kroppen i skick dansar jag till dånande musik och känner mig lycklig. Annars få jag ligga där i sängen och drömma om de gamla goda tiderna och önska döden kommer fort. 😉

 55. Onödigt att fundera så långt fram i tiden. Då kan vi vara borta från jordelivet för länge sen. Jag satsar på att leva i nuet som jag vet att jag kan påverka.

 56. Som en av dom dom få som överlevde zombieapokalypsen, klimatkriget och krokodilfolkets invasion.
  Visst, mitt exoskellett gör att jag har mer rörlighet än när jag var i 20-årsåldern men det är inte samma sak längre, det känns inte som på riktigt när man är ute och går. Trappor SKA vara uttröttande, jag trodde aldrig det men jag saknar mjölksyran ibland, hur det brann i benen, hur matkassarna grävde sig in i händerna, hur dom kändes så tunga.
  Just det, mat, nu blev man nostalgisk, proteinsörjan från algodlingarna nere i bergen har ingen smak i sitt DNA men den håller en vid liv. Jag kan i alla fall spela Angry Birds på min VR-konsol och jag har 34 petabyte med nätporr i min minneskristall.
  Min trogna toriumreaktor håller mig varm och kvällarna när jag sitter och lyssnar på råttvargarnas väsande yl. från det som en gång var min stad.
  Än finns det krut i mitt plasmagevär, än kan jag plocka en Tharg i luften utan auto-aim. Än har jag kvar ett puls-magasin till min gamla Disinteger-pistol. Den kommer jag att ta fram när jag får slut på 'än'.
  Men än finns 'än' kvar så jag sitter här med min plasma, det är natt och det är på natten vandrarna kommer, än kan jag plocka dom, en efter en…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.