Det är du, världen, inte jag.

frukost

 

Ni vet när man dagen efter ett kalas vaknar och inser att man inte har tänkt på att man faktiskt också ska äta dagen efter? Hela kylen var sprängfylld med godheter, men inte en endaste en smula av bröd eller ägg eller något annat frukostigt. Och jag var alldeles VRÅLHUNGRIG eftersom jag sällan hinner äta ordentligt när det kommer till kalasdagar (glömmer bort mig själv i all yrsel).

Nå, en är ju lösningsinriktad, så jag svepte jackan över pyjamasen och småsprang mot Salen bakom hörnet. Men hade ju inte tänkt på att den öppnar 10. Sprang till Siwa. Samma sak där. Gick hem. Raseribakade scones. Vill man vara lite hurtigt glättig kan man t.ex säga: Ur alla motgångar kommer något positivt!

Låg sedan i soffan och tänkte på att det är en tid sedan jag bloggat något om min sjukskrivning. Det märker jag eftersom folk jag stöter på säger ”det verkar som du mår bättre nu”. Eller jag antar att det beror på att jag inte bloggat om det. Men mår jag bättre?

Tja, jag tycker att jag fungerar bra i min egen vardag. Jag är kapabel till det som krävs av mig just nu (vilket inte är särskilt mycket). Jag vet faktiskt inte vad det betyder att ”må bättre”. Hur ska man egentligen må för att må bra?

Som jag ser det just nu handlar min sjukledighet väldigt lite om att ”komma tillbaka”. Till jobbet alltså. Det ser jag ärligt talat bara som en bonus just nu. Lika mycket som det handlar om att vila och terapi, handlar det om att gå igenom mina prioriteringar, mina värderingar och min syn på mig själv. När allt kommer omkring handlar det om att möta mig själv där det är som läskigast.

Men har jag lärt mig nåt? Tja, inte särskilt. Vissa dagar kör jag på för fullt när drivkraften och energin är på topp (”hur kan det vara dåligt när jag känner mig så .. levande?”). Jag försöker, men jag vet faktiskt inte hur jag ska komma åt bromspedalen när jag får feeling. Det är så härligt att gasa, känna sig fri, kapabel och lycklig. Men det som jag ständigt glömmer är att det som förr var en spikrak racingbana nu är en nordnorsk serpentinväg. Vid följande kurva åker jag fortsättningsvis rakt ut för stupet. Hinner inte bromsa förrän jag kommer på ”ah, jag saknar fortfarande krafter för det här”.

Förhållandet mellan gasa, leva och bromsa blir så himla svårt att balansera när man vill så jävla mycket. Det här bromsandet gör mig GALEN. Jag vill ju leva – för fullt. Blir så himla less när jag märker att jag inte orkar. Men för att se positivt på saken: Visst ser jag framstegen också. Har inte haft ångest på .. minns inte ens när! Min vardag just nu är helt fri från ångest. 100 %.

Och förresten så tror jag det är omöjligt att säga var gränsen mellan sjuk och frisk går. För egentligen tror jag samhällsklimatet, idealen och kraven är det som är sjuka – inte jag. Världen kunde ta lite sjukledigt, pah!

Meeeen precis som med med tomma kylskåp, stängd affär och scones. Mycket gott kommer att komma ur detta. Var så säker.

2 reaktioner till “Det är du, världen, inte jag.”

  1. Jag håller med! När någon blir utbränd/vidbränd så visst kan det handla en del om att personen har svårt att sätta gränser eller gör uppgifterna med för hög insats. Men. Jag tror att det MYCKET mera handlar om att det är arbetsplatsen som är sjuk, eller branschen som är sjuk. Men det är den utbrända anställda som symptomen syns på. Så ja, det är ett samhälleligt och kulturellt problem att så många av oss bränner ut sig. Men det är inte vi son är problemet.

  2. Jag håller med! När någon blir utbränd/vidbränd så visst kan det handla en del om att personen har svårt att sätta gränser eller gör uppgifterna med för hög insats. Men. Jag tror att det MYCKET mera handlar om att det är arbetsplatsen som är sjuk, eller branschen som är sjuk. Men det är den utbrända anställda som symptomen syns på. Så ja, det är ett samhälleligt och kulturellt problem att så många av oss bränner ut sig. Men det är inte vi son är problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.