Trump-morgon.

Vilken morgon att vakna till, va. 

Har följt valvakan på TV4 hela natten, till och från. Har somnat, vaknat, somnat, vaknat. Sista gången jag vaknade imorse var det med en nervös darrande hand jag sträckte mig efter telefonen. Vem hade vunnit?

Resultatet kan få vilken morgontrött hand som helst att darra lite lätt. Det här såg man liksom inte komma. 

Eller vem försöker vi lura.

Det kanske vi gjorde.

Nu är jag ju ingen statsvetare (eller hah, det är jag ju visst, enligt mina examenspapper). Men att det här händer borde inte komma som någon större överraskning. Den populism som har brett ut sig världen över de senaste åren har ju gett vissa föraningar om att vad som helst kan hända. Och runt omkring oss händer det hela tiden. Det som för bara några år sedan började som ett skämt (”haha, Donald Trump som president, haha”) är nu en verklighet.

Minns när jag ännu var tonåring och skrattade mig dubbel när jag såg på Late night with Conan O’Brien och Conans ständiga skämtande om Trump. Jag gör mitt yttersta för att förstå hur vi hamnade här. Små hopplösa tårar rann på mig nyss när han under pompösa former gjorde entré.

Den första jag tänkte på när jag såg de första prognoserna var att han gjorde en så sjukt bra kampanj. Inte sjukt bra som i att jag håller med, tycker om och uppskattar (tvärtom). Men Trump visste vilka knappar han skulle trycka på – och tryckte på dem. Han kan prata ett politiskt språk som många – också den outbildade arbetarklassen – förstår. Han kan också prata Twitter och komma undan med precis vad som helst.

Han sålde in amerikanska drömmar (nej, han sålde in en framtid) och spelade på folks rädslor. Det här citatet är så talande för mycket: ”I don’t have time for political correctness and neither does this country” (det har han minsann visat prov på).

Tänker att en sån som Trump tilltalar ett splittrat land. Någon som presenterar enkla, begripla lösningar (om det sedan kanske handlar om lite väl enkla lösningar på relativt komplexa problem vet jag faktiskt inte). 

Min andra tanke var, hur sorgligt det än är, att liberial och humanistisk politik måste bli sexigare, mer högljudd och mer spot on. Mer folkligt begriplig. Jag tycker Clinton har gjort en smart kampanj, men tydligen är det så här trumpigt råjsig som man måste vara för att tala till de stora massorna. Eller vad är det egentligen som krävs?

Så jävla läbbigt att man kan vinna ett val med den här absurda mängden rasism, sexism och respektlöshet. Det är ju det som sker överallt runt omkring oss nu. Gränserna för vad som är okej förskjuts (om världens mäktigaste person kan grab em by the pussy så kan du också).

Trumpnissarna och de senaste årens högervindar har lyckats så himla bra i sin branding och sin marknadsföring. Förstå mig rätt när jag säger att det är äckligt, men just exakt så här säljer man sig själv. Sina idéer. Sina visioner. Man mår så illa när man inser att fakta, forskning och år av erfarenhet sist och slutligen inte spelar någon roll. Clinton var på pappret mer kompetent än Trump, men här spelar det ingen roll. Han kom ändå åt känslorna

Den absurda mängd kampanjmemes som har florerat på Pinterest den senaste tiden har fascinerat mig så otroligt. Bilder på sårade marinkårssoldater med sorgsna hundvalpsblickar med blodig USA-flagga i hand ”ta hand om de egna först”. Klart som fan att det går hem hos den där stereotypa amerikanska, patriotiska gåbben som knäpper händerna och laddar bössan. 

Ja, vi har mycket att lära från det här valet. 

Måste bara koka lite mer kaffe. 

Dra upp snåran.

Vi återkommer. 

26 reaktioner till “Trump-morgon.”

 1. "Han kan prata ett politiskt språk som många – också den outbildade arbetarklassen – förstår."

  Är det ett grepp från statsvetarutbildningen att stämpla de som röstar "fel" som outbildade och kanske lite efterblivna? Inte så klädsamt.

  1. Tror inte vi kan utgå från att någon har röstat fel, när det ändå är ett demokratiskt val.

   Att förstå vad någon säger är bra. Jag tycker det är skitsvårt att förstå vad många politiker säger. Att han lyckas med det är väl bara beundransvärt?

   Ps. Klädsamt är väl inget i den här valkampanjen.

  2. Nu har ju Trumps retorik långt riktat sig till just den här gruppen av människor i det amerikanska samhället, "vanligt arbetande folk" i t.ex. rostbältet som fått det sämre och tyckt sig missgynnas av den tidigare förda politiken. Och kastar man ett öga på de exit polls som genomförts så ser man att ett mönster i röstningen enligt graden av utbildning kan skönjas, speciellt populär tycks Trump ha varit bland vita män utan college-utbildning.

   Olika samhällsgrupper attraheras av olika typer av politiska budskap, det är en realitet, och demokratiska valresultat ska respekteras. Men jag tycker det är mycket skrämmande att Trump kunde gå hela vägen med sina minst sagt vaga, ombytliga och i många fall helt orealistiska vallöften. För att inte tala om de värderingar han förespråkar. Det räcker inte att sätta sig i Vita huset och säga "Make America great again" för att allt ska ordna sig…

   http://edition.cnn.com/election/results/exit-polls

 2. Griskung i Svinstian.
  Jag undrar om världen söker bevis för att den är dum i huvudet.
  En spegel?
  Kan han bli en spegel för dumheten?
  Jag är ändå nyfiken på hur hans väljare kommer att reagera när han väl har lekt kung en tid och allting rasat sönder och samman.
  Om dumheten får syn på sej själv i spegeln liksom?

 3. Fällde nog också hopplösa tårar när han dök upp i rutan. F*n också! Och just nu har dessutom Clinton fått fler röster av folket. Deras system känns ju int riktigt bra int…

 4. Linderborg tycker jag vanligtvis riktigt illa om, men idag är hon spot on – om man skippar slutet.

  "Sidsteppad i flera år såg hon plötsligt sin chans när den arabiska våren nådde Libyen. Resultatet är ett kaos som inte tycks ha något slut.
  Den delen av utrikespolitiken som Hillary Clinton ändå fick förfoga över, privatiserade hon som en feodalherre genom att ge sin och makens privata fond en rad lukrativa uppdrag. Den fonden har för övrigt byggt upp hela sitt mångmiljardkapital på bidrag från allsköns rovgiriga företag och diktaturer. Den som går in på Clinton foundation och läser namnen på donatorerna, sväljer hakan av ren förskräckelse.
  Det var den fonden som väljarna inte ville att hon skulle ha med sig in i Ovala rummet."

  De obildade arbetarväljarna. Minsann.

  Läs mer på http://www.aftonbladet.se/kultur/article23880724.ab

 5. "Han kan prata ett politiskt språk som många – också den outbildade arbetarklassen – förstår."

  Är det ett grepp från statsvetarutbildningen att stämpla de som röstar "fel" som outbildade och kanske lite efterblivna? Inte så klädsamt.

  1. Tror inte vi kan utgå från att någon har röstat fel, när det ändå är ett demokratiskt val.

   Att förstå vad någon säger är bra. Jag tycker det är skitsvårt att förstå vad många politiker säger. Att han lyckas med det är väl bara beundransvärt?

   Ps. Klädsamt är väl inget i den här valkampanjen.

  2. Nu har ju Trumps retorik långt riktat sig till just den här gruppen av människor i det amerikanska samhället, "vanligt arbetande folk" i t.ex. rostbältet som fått det sämre och tyckt sig missgynnas av den tidigare förda politiken. Och kastar man ett öga på de exit polls som genomförts så ser man att ett mönster i röstningen enligt graden av utbildning kan skönjas, speciellt populär tycks Trump ha varit bland vita män utan college-utbildning.

   Olika samhällsgrupper attraheras av olika typer av politiska budskap, det är en realitet, och demokratiska valresultat ska respekteras. Men jag tycker det är mycket skrämmande att Trump kunde gå hela vägen med sina minst sagt vaga, ombytliga och i många fall helt orealistiska vallöften. För att inte tala om de värderingar han förespråkar. Det räcker inte att sätta sig i Vita huset och säga "Make America great again" för att allt ska ordna sig…

   http://edition.cnn.com/election/results/exit-polls

 6. Griskung i Svinstian.
  Jag undrar om världen söker bevis för att den är dum i huvudet.
  En spegel?
  Kan han bli en spegel för dumheten?
  Jag är ändå nyfiken på hur hans väljare kommer att reagera när han väl har lekt kung en tid och allting rasat sönder och samman.
  Om dumheten får syn på sej själv i spegeln liksom?

 7. Fällde nog också hopplösa tårar när han dök upp i rutan. F*n också! Och just nu har dessutom Clinton fått fler röster av folket. Deras system känns ju int riktigt bra int…

 8. Linderborg tycker jag vanligtvis riktigt illa om, men idag är hon spot on – om man skippar slutet.

  "Sidsteppad i flera år såg hon plötsligt sin chans när den arabiska våren nådde Libyen. Resultatet är ett kaos som inte tycks ha något slut.
  Den delen av utrikespolitiken som Hillary Clinton ändå fick förfoga över, privatiserade hon som en feodalherre genom att ge sin och makens privata fond en rad lukrativa uppdrag. Den fonden har för övrigt byggt upp hela sitt mångmiljardkapital på bidrag från allsköns rovgiriga företag och diktaturer. Den som går in på Clinton foundation och läser namnen på donatorerna, sväljer hakan av ren förskräckelse.
  Det var den fonden som väljarna inte ville att hon skulle ha med sig in i Ovala rummet."

  De obildade arbetarväljarna. Minsann.

  Läs mer på http://www.aftonbladet.se/kultur/article23880724.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.