Black friday och shopstop-rapport.

blackfriday

 

Black friday, black friday, black friday, black friday, black friday, black friday, black friday, black friday, black friday, black friday, black friday. Ser vi något annat än de orden runt omkring oss idag? Näe, inte mycket.

Ebba von Sydow, du har helt rätt. 2016 är året när det USA-importerade shoppingspektaklet nådde Norden. Också Finland, Österbotten, Brändö (till och med det lilla gulliga loppiset här på Brändö hade Black friday-öppet). 

Som den envisa och motsträviga tant jag är tycker jag det passar utmärkt att prata om mitt shopstop just idag. Kan inte fatta att det bara är en månad kvar! Snart har hela året passerat.

Om jag längtar? Faktiskt inte alls. Jag har helt och hållet glömt bort att man kan köpa nya kläder. Jag rör mig sällan i vuxenklädesaffärer och när jag gör det är det som om jag går på någon slags utställning eller museum. Fattar liksom inte att man kan ta de där fina saker med sig hem!

Jag tror att alla medelklassfinländare har de kläder de behöver för att klara sig oköpta cirka ett år framåt. Och jag hävdar att varenda en av dessa skulle klara sig galant om de dessutom, som jag, under tiden fick köpa kläder second hand.

Alla har förstås inte tid och lust att gå på loppis. Och alla vill definitivt inte. Och många har svårt att hitta storlekar (ta skor som exempel, de säljs ju oftast i storlek 37-38). Men om man rör sig inom klädstorleksspannet 36-40 är det lätt att leva utan nyproducerat, i alla fall om man bor i Vasa. Hur det ser ut i andra storlekar vet jag fakriskt inte, eftersom jag bara spanar efter kläder åt mig själv. Berätta gärna om du har andra erfarenheter!

Det bästa som har hänt under det här året är att jag har tagit bättre hand om mina kläder. För inte så länge sedan tog jag fram nål och tråd och sydde ett hål i en av mina t-shirts (fatta!). Det skulle nog inte ha hänt förr, skulle antagligen ha gett upp den och torkat golvet med den nästa fredag.

Kan inte påstå att jag har blivit mer uppfinningsrik med de kläder jag har, men har varit SÅ SKÖNT att slippa klädångesten inför alla viktiga fester etc. Finns inte ens uns att äää-jag-har-inget-att-ha-på-mig som tvingar en ut i sista minuten-stressen. Jag vet vad som finns att tillgå i garderoben och får helt enkelt nöja mig med det. Man skulle tro att man skulle ha mycket mer av äää-jag-har-inget-att-ha-på-mig nu när jag har mindre alternativ, men konstigt nog är det helt tvärtom. Jag har fyra-fem-sex festalternativ (och av dem väljer man det som passar bäst den här gången). 

Vardagsmodet hinner, tack och lov, inte ändra så mycket på ett år, i alla fall för en kvinna in her early thirties. Känner att alla klär sig ungefär precis på samma sätt som för ett år sedan när jag började.

Kunde lika gärna fortsätta ett år till för att det ska bli en verklig utmaning. Det här var i sanningens namn alldeles för lätt.

18 reaktioner till “Black friday och shopstop-rapport.”

 1. Ja! Jag har exakt samma erfarenhet efter mitt shopstop-år (med loppisfynd och vissa få basplagg som tjocka strumpbyxor tillåtna, men också strumpisarna har jag blivit betydligt bättre på att fixa hålen i och verkligen använda till slut!). Blir nog ett år till för min del.

 2. Kan ju vara att ni ångrar er sedan längre fram. När barnen var små och husbygge var färskt blev jag så gniden att jag bara köpte det nödvändigaste åt mig själv -så billigt som möjligt dessutom. Ångrar nu ca 20 år senare att jag inte klädde mig snyggt medan tid var och kroppen var snygg och smidig. Nu är jag så gammal att det spelar ingen roll vad jag har på mig längre, men nu har jag råd att handla …

   1. Åh du klär dig så snyggt Linn!!! Tror inte du kommer behöva ångra dig i framtiden för den saken. 😉 Har själv ej uttalat köp stopp men det blir ändå mest secondhand. När jag öht köper kläder. Tycker liksom att jag har så många bra plagg som funkar att det blir svårt att välja när det till exempel är helg och man ska ut och bruncha/gå på kalas/ha hemmakväll med vänner. Vi har strikt dresscode på kontoret så där funkar det inte med jeans och snygg tunika så det jag ibland blir tvungen att köpa splitternytt är arbetskläder, men också det här jag ofta lyckats hitta på loppis.
    Jag hoppas du fortsätter med köp stoppet. Tror världen behöver fler som oss. Blev så uppriktigt ledsen när jag insåg att black Friday nu har sträckt sig utanför USAs gränser. Undrar hur det gick till? Fattar ju att fenomen sprids liksom men om dom gått in för någon medveten kampanj liksom??? Bor nämligen själv i Australien sedan länge och måste säga att det i år är första gången jag upplevt fenomenet här också.

 3. Jag vill göra gratisteklam för webbsidor som säljer second hand! Där handlar jag både till mig själv och barnen (maken behöver aldrig något…).

  Tyvärr är jag ofta för lat för att gå i fysiska loppisar, så t.ex. Emmy.fi och vähänkäytetty.fi passar mig perfekt. Då kan jag filtrera efter storlek, typ av kläder, märke etc. och behöver inte titta igenom varje hylla och storlek för att hitta det jag behöver.

 4. Såå roligt att läsa detta!! Själv skulle jag gärna handla alla mina kläder (utom underkläder o strumpor) på loppis men det är väldigt sällan det finns kläder i min storlek. Är en tant med ett antal X före L:et. Och finns det kläder i den storleken är de oftast riktiga "tantkläder". För fast jag är en tant som snart börjar vara närmare 60 år än 50 så vägrar jag att klä mig i sånt som ser ut som en gammal köksgardin eller nåt. Men hittar jag nåt coolt i min storlek så köper jag det. Bor i Jeppis och vi har jättebra loppisar här. Lycka till med eventuellt fortsatt köpstopp!!

 5. Ja! Jag har exakt samma erfarenhet efter mitt shopstop-år (med loppisfynd och vissa få basplagg som tjocka strumpbyxor tillåtna, men också strumpisarna har jag blivit betydligt bättre på att fixa hålen i och verkligen använda till slut!). Blir nog ett år till för min del.

 6. Kan ju vara att ni ångrar er sedan längre fram. När barnen var små och husbygge var färskt blev jag så gniden att jag bara köpte det nödvändigaste åt mig själv -så billigt som möjligt dessutom. Ångrar nu ca 20 år senare att jag inte klädde mig snyggt medan tid var och kroppen var snygg och smidig. Nu är jag så gammal att det spelar ingen roll vad jag har på mig längre, men nu har jag råd att handla …

   1. Åh du klär dig så snyggt Linn!!! Tror inte du kommer behöva ångra dig i framtiden för den saken. 😉 Har själv ej uttalat köp stopp men det blir ändå mest secondhand. När jag öht köper kläder. Tycker liksom att jag har så många bra plagg som funkar att det blir svårt att välja när det till exempel är helg och man ska ut och bruncha/gå på kalas/ha hemmakväll med vänner. Vi har strikt dresscode på kontoret så där funkar det inte med jeans och snygg tunika så det jag ibland blir tvungen att köpa splitternytt är arbetskläder, men också det här jag ofta lyckats hitta på loppis.
    Jag hoppas du fortsätter med köp stoppet. Tror världen behöver fler som oss. Blev så uppriktigt ledsen när jag insåg att black Friday nu har sträckt sig utanför USAs gränser. Undrar hur det gick till? Fattar ju att fenomen sprids liksom men om dom gått in för någon medveten kampanj liksom??? Bor nämligen själv i Australien sedan länge och måste säga att det i år är första gången jag upplevt fenomenet här också.

 7. Jag vill göra gratisteklam för webbsidor som säljer second hand! Där handlar jag både till mig själv och barnen (maken behöver aldrig något…).

  Tyvärr är jag ofta för lat för att gå i fysiska loppisar, så t.ex. Emmy.fi och vähänkäytetty.fi passar mig perfekt. Då kan jag filtrera efter storlek, typ av kläder, märke etc. och behöver inte titta igenom varje hylla och storlek för att hitta det jag behöver.

 8. Såå roligt att läsa detta!! Själv skulle jag gärna handla alla mina kläder (utom underkläder o strumpor) på loppis men det är väldigt sällan det finns kläder i min storlek. Är en tant med ett antal X före L:et. Och finns det kläder i den storleken är de oftast riktiga "tantkläder". För fast jag är en tant som snart börjar vara närmare 60 år än 50 så vägrar jag att klä mig i sånt som ser ut som en gammal köksgardin eller nåt. Men hittar jag nåt coolt i min storlek så köper jag det. Bor i Jeppis och vi har jättebra loppisar här. Lycka till med eventuellt fortsatt köpstopp!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.