Lucka 7: Reklammärkning.

julkalender7

 

Om jag har gjort en helomvändning i barnklädesfrågan, så har jag också gjort en helomvändning i dagens lucka. Barnklädesintesset är inget jag skäms över, men det här är något jag tidvis känner mig lite skamsen över.

Den här gången backar vi bandet fem år i tiden. Det var ungefär då när min blogg blomstrade som mest i form av gratisprodukter. Jag svämmade över av prylar som skickades till mig (nå inte nu svämmade över, men jag fick flera paket i veckan). Det tyckte jag försås var skitbra eftersom det var den fattigaste perioden i mitt liv ekonomiskt sett.

Några läsare störde sig på att de här produkterna syntes i min blogg utan reklammärkning – och jag kunde inte förstå varför det skulle ha någon betydelse (”jag är ju alltid ärlig!”). Det var ju trots allt ändå bara de bra produkterna som syntes – om de var skit använde vi ju dem inte, allra minst rekommenderade dem.

Minns att jag tyckte många var så jävla dumma i huvudet som höll på och tjatade om det här. Men jag försökte verkligen förstå. Och skrev ett inlägg om det här. Läs! Under inlägget finns också 73 intressanta kommentarer, om ämnet intresserar dig.

Ja, det här kan jag skämmas över ibland. Att jag inte förstod vikten av reklammärkning (i synnerhet när det här i dag är en av mina hjärtefrågor).

Blev också skitarg på folk som kommenterade att jag blev utnyttjad som inte tog betalt av företagen. För utnyttjad var ju det sista jag kände mig när jag fick massvis av grejer som jag slapp betala för när det annars var risigt i kassan (att vara vårdledig är, sett till pengarna, uselt ).

Tycker det kan vara knepigt att motivera för bloggare att man inte ska ta emot gratisprodukter, eftersom jag själv vet vad det kan betyda (om man inte badar i pengar och har heltidstjänst). Men visst, företag ska betala för synlighet. Det är inget snack om saken. Men jag menar bara att jag som bloggare kan förstå varför man gör det. För att man helt enkelt tjänar på det i stunden. 

Visst, man får ännu mer om företagen betalar. Men oftast betyder det bara att man får ingenting – och företaget i fråga väljer nästa bloggare som tar emot produkten gratis. Meeeeeen – det här tror jag vi kan vända på. Så att vi alla blir vinnare i slutändan. Och det har vi pratat om förut och kommer prata om igen.

Ville bara älta min arkivskam och be om ursäkt. Ni hade rätt hela tiden. Jag hade fel. Puss!

8 reaktioner till “Lucka 7: Reklammärkning.”

 1. Oj nej, jag var en av de där megastörande typerna som antydde att du blev utnyttjad. För jag minns hur irriterad jag var på den här frågan (inte på dig, utan företag i överlag)… orsaken till min irritation var bara att jag egentligen visste hur dyr marknadsföring är. Om man jämförde synlighet på din blogg vs. helsidesannons i VBL. Och då nådde du ut till massa folk!

 2. Jag tror att alla bloggare gjort detta i något skede. Det viktiga är trots att man lär sig av sina misstag.

  Jag tycker det är superviktigt att prata om detta ämne så att nya bloggare också hittar och inte gör misstag.

  🙂

 3. Vi behöver verkligen vända på det och få företag att förstå det också. Följer i en grupp på fb de svenska bloggarna och där kommer det här med betalning upp ständigt. Något företag hade inte ens budget för att betala bloggaren för dens bilder men ville ändå ha dem.. (?)

 4. Oj nej, jag var en av de där megastörande typerna som antydde att du blev utnyttjad. För jag minns hur irriterad jag var på den här frågan (inte på dig, utan företag i överlag)… orsaken till min irritation var bara att jag egentligen visste hur dyr marknadsföring är. Om man jämförde synlighet på din blogg vs. helsidesannons i VBL. Och då nådde du ut till massa folk!

 5. Jag tror att alla bloggare gjort detta i något skede. Det viktiga är trots att man lär sig av sina misstag.

  Jag tycker det är superviktigt att prata om detta ämne så att nya bloggare också hittar och inte gör misstag.

  🙂

 6. Vi behöver verkligen vända på det och få företag att förstå det också. Följer i en grupp på fb de svenska bloggarna och där kommer det här med betalning upp ständigt. Något företag hade inte ens budget för att betala bloggaren för dens bilder men ville ändå ha dem.. (?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.