Alldeles för långa dagar.

sherffis

 

Så här års brukar folk klaga på att dagarna är för korta.

För mig är det precis tvärtom.

Dagarna är så fruktansvärt långa. De bara pågår och pågår och pågår och tar aldrig slut. Allt jag vill är att dagen ska ta slut, så jag kommer en dag närmare slutet. Så jag får somna och inte behöver kämpa mot spyorna. 

Har haft två lite bättre dagar nu, så jag har fått behålla lite mat, men nu är det dåligt igen. Jag kan inte förstå hur en dag kan innehålla så många evigheter. Klockan tickar hela tiden, ändå går den aldrig framåt. Jag bara ligger här och andas och andas och andas och hoppas så innerligt på att det här ska vara måltiden jag får behålla.

Varje spya är ett sånt misslyckande. Man måste motvilligt börja äta på nytt (för annars spyr jag jag ännu mer). Och allt är ju så eeeeeeeeklit. I kritiska lägen håller jag mig till gröten. Den går lätt ner, kommer lätt upp och smakar ingenting.

Jag försöker tänka på dem som ligger i kroniska smärtor. På dem som inte kan sova på grund av värk. På dem som inte kan få barn. På dem som har förlorat barn. På dem som själva ska dö. På alla som har det värre än mig. Men nog är det svårt att känna tacksamhet när man själv mår som man mår. Egentligen borde jag känna lycka över att få skapa liv. Men det som känns allra närmast är att jag har livet av mig själv (vilket alltid tycks vara juttun när jag ska ha barn).

Nå, det är säkert en överdrift. Jag kommer högst troligen att komma levande ur detta, men jag kan faktiskt inte påstå att det känns så. Både fysiskt och psykiskt mår jag så uruselt

Just därför är det så störande att dagarna är så långa. För jag hinner ge upp minst hundra gånger. Ibland drömmer jag rosenskimrande drömmar om aborter, om hur jag känner att illamåendet bara flyger sin väg (men så vaknar jag och spyr – kortvarigt lyckorus). Ibland när jag får någon spyfri timme tror jag att allt ska bli bra, att allt kommer ordna sig. Men det där djävulska illamåendet får en hastigt ner på jorden igen – snabbare än jag hinner fatta hinken och väsa UÄK. 

Det är svårt för mig att förmedla hur det känns att leva med det här. Kan förstå att man lätt tänker ”va fan, det är ju bara lite illamående, lite som en längre spysjuka”, men AJ ETTÄ så det knäcker mig. Och då har jag bara spytt i fem veckor. Nåja, den som har haft norovirus i fem veckor kan kanske förstå fiilisen i kropp och själ.

Jag märker också att det är lönlöst för mig att försöka hålla någon sorts glad ton i den här bloggen. Därför håller jag mig medvetet lite avstånd. Världen behöver inte fler sad vibes.

Och det är pretty much det enda jag har.

114 reaktioner till “Alldeles för långa dagar.”

 1. KÄMPA! Finns det något man kan göra för att pigga upp dej?! Orkar du läsa? (lästips) Orkar du se på tv? (Serietips) Kanske du kan börja sticka eller nåt annat för att få tiden att gå? Det är sjukt meditativt i alla fall. Styrkekramar!

  1. Läsa böcker orkar jag inte alls nu. Tv:n vill jag slänga ut. Men Netflix kan jag ibland (igår såg jag fem filmer). Släng hit dina bästa tips, ja tack! Sticka kan jag tyvärr inte. Vet inte hur man gööör.

   1. Blä, kan inte ens föreställa mig hur jobbit du har det! Kämpa på! Youtube kan lära dig sticka eller virka om du vill ;). Jag har lärt mig virka via youtube o skulle jag ha mera tid och mina reumahänder sku klara de så sku vi drunkna i mina virkalster, de e så rogivande! Hoppas du hittar något som får tiden att gå!

   2. Typiskt att jag knappt hunnit se på netflix på sistone :/ Nå men Arne Dahl ha jag iaf sett nu i december, högkvalitativ svensk polisserie. The fall gillade jag också, om du inte redan sett den! Och the Crown!

    Och jag kunde inte heller sticka för typ 7 år sen. Alls. Hade inte stickat sen totalt misslyckande lovikkavantar i lågstadiet. Men youtube lärde mej. Där finns allt. Så roligt sen när man är igång. Jag började med sockor, men till exempel en tubhalsduk är hur lätt som helst!

 2. Usch, så jag känner med dig!
  Det är nog för eländigt när det är som värst, man önskar sig bara bort ur egen kropp!
  Jag minns att jag låg på sängen och vilade och lyssnade på avslappningsvideon på youtube eller bara försökte sova när det var som värst, men sen kom storebrorsorna hem och man hann spy två gånger medan man skalade potatis och två medan man diskade undan och högläsningsstund vid gonattsagan kunde de bara glömma!
  Till slut kom ju de där några dagarna när man faktiskt hade två timmar på raken då man kände sig ok! Och så blir de sakta flera och flera (med bakslag emellan så man gråter mellan spyorna). Hang in there och prova på kokt morot med smöröga på, osexigt, men går bra både ner och upp.

  1. Oj morötterna lät bra!

   Har inte gjort mat på säkert en månad. Kan inte tänka mig nå värre än att känna matlagningsstank. Jag ligger precis hela dagarna i sovrummet. Här är kallt och tyst och skönt.

 3. Titta på roliga klipp på youtube så du kan skratta! Typ wedding fails… Alla olika typer av fails. Jag har så svårt för att få till ett ordentligt skratt men människor som gör bort sig och det hamnar på film…. Hahaha. Hoppas så innerligt du snart mår bättre!

 4. Jag har inget supertips att ge. För jag har spytt bara normalt i mina graviditeter. Jag räknar 8 ggr/dag som normalt. I 16 veckor. Men jag försökte vända varje spya till något positivt. "Jaha. nu spyr jag snart igen, okej men då vet ju min kropp att jag är gravid iallafall. Hormonerna är som dom ska". Jag har nämligen en vän som mådde mycket prima. Tills ultraljud och det visade sig att fostret slutat växa för länge sen. Och jag spydde lite överallt. På jobbet inför mina kunder. När jag satte upp nya tapeter. Under trappan hos mamma och pappa. Men åtminstone har jag ju något att berätta för barnen… och barnbarnen.

  1. Jag försöker tänka så där, cirka 200 ggr varje dag. Men jag har helt enkelt kommit fram till att jag måste vara mer bortskämd och egoistisk än genomsnittet för det funkar inte på mig. Att någon annan har det skit gör inte min situation bättre. Hur mycket jag än idkar hjärntvätt här.

   1. Fast va hjälper det dig, i din situation, att någon annan har det sämre, int ett skit. Va egoistisk du bara! Vet hur det är att ligga på sängbottnet (eller badrumsgolvet, efter att man försökt ta sig en dusch för att ens känna sig lite fräschare, men sen orkar inte kroppen ta sig upp så man får ropa på hjälp) med HG och önska att klockan sku ticka lite snabbare. Håller alla tummar som finns för att det lättar ens lite lite snart!

 5. Oj kära Linn! Du får vara hur sur, knäckt och urled som helst tycker jag. Jjag tänker varje dag på hur jobbigt jag tycker du har det. Hur jobbigt JAG tycker du har det alltså, och jag kan säkert inte ens föreställa mig en bråkdel av verkligheten. Heja heja, orka orka och klaga klaga hur mycket du vill, jag lovar att jag läser!

  1. Känner alltid att det är lite halvt förbjudet att gnälla över graviditeter (just med tanke på att man i grunden är så jävla blessed som har möjligheten att vara just gravid). Men huhu det är svårt att hålla sig positiv nu. Tur det finns fb-grupper för personer med HG där man får spy ur sig utan filter. Känns ändå alltid skönt att få säga hur jobbigt det känns. Även om jag vet att jag egentligen borde knipa igen.

   1. Nääääää, klart att du inte ska knipa igen! Igen förväntar sej att en människa som bara försöker överleva, dessutom ska sitta med ett saligt leende och uttrycka tacksamhet. Att hata sin situation är inte synonymt med att hata att man kan bli med barn, att man ska få barn. Det räcker med en normal spya om dan i några veckors tid för att man ska veta hur JOBBIGT det är att vara gravid, hur man bara önskar sej tillbaka till normaltillståndet, och det slutar ju inte heller där; kriser, sömnlöshet, foglossning, migrän, extrem tröttma, etc, etc, etc – att vara gravid är att utföra en bragd, många gånger, vi förtjänar alla pokal och diplom. Att du vädrar dina känslor kring att lida av HG, fungerar som med alla andra kokande grytor man lyfter locket av: det förmedlar en realistisk bild av hur det också är att vara gravid. Det normaliserar. Det kanske gör att förväntningen på det rosa molnet kryper, hos de som inte ännu varit gravida. Sen att folk säkert peppar dej med en massa positivitet är nog bara deras försök att trösta. Klart att du vet att det här eländet leder fram till något bra i slutändan. Men situationen i sej är ju extrem – klart att du ska hata hur du mår. Allt annat vore helt omänskligt. Kram!

 6. Urk, låter jobbigt! Har du fått utskrivet primperan? (medicin mot illamående) Begär annars. Hoppas det ger med sig snart.

  1. Japp, har fått i både dropp- och tablettform. Men reagerade så kraftigt (snedtände big time) att jag aldrig kommer ta dem mer. Orkar inte dra hela storyn, men mina ben fick spasmer, mitt synfält blev helt vrickat och jag fick riktigt tung ångest (fick gå till grannen pga. vågade inte vara ensam hemma)

 7. Primperan , åksjukearmband, kolsyrat vatten , allt som underlättar bör du ge en chans för babyn mår bäst när mamman också mår bäst möjligt. Visserligen växer babyn vanligen bra fast man själv går ner I vikt men det är för jävligt att må så pyton…
  En som själv spydde från vecka 7 tills babyn var född, spydde som en gris ännu på förlossningen..

   1. Finns ju flera andra mediciner också, kolla vad som funkar. Hade lindrigt krypande i benen av primperan men det är en bisak jämfört med att spy 24/7…

     1. Ok, hoppas det gör nytta när du får börja ta det. Och som sagt dom skriver inte ut preparat som dom inte tror ska vara ok för babyn, så tveka inte att ta emot allt som kan hjälpa, det är bäst för dig själv och I slutändan bäst för resten av familjen också. Får jag fler barn och spyr på samma vis så kommer jag att kräva allt som finns för att överleva, det är för jävligt att spy stup I kvarten, hamna ut och in på dropp för vätskebrist…

 8. Om du orkar koncentrera dig på att lyssna så finns ju ljudböcker. Hittas tex gratis via elib-tjänsten som bibban erbjuder. De kan kanske bidra till att tiden går lite fortare. Kämpa på!!

   1. Du behöver ditt bibbakortsnummer och den 4-siffriga koden och med dem loggar du in på vasa.elib.se

    För att lyssna på mobilapparat måst man ladda ner en app som streamar böckerna. Och tyvärr måst man än så länge fara via webläsarn och öppna boken, den går alltså inte att öppna via appen direkt (en liten tid efter att man slutat lyssna finns den kvar, men har int kommit på hur länge) och då öppnas den i appen. Filen fortsätter automatiskt där som man blev sist, även om man sku ha vari på en annan apparat sist. Så har man tillgång till filen i 28dagar.

    Vasa bibliotek har tyvärr en begränsning på 1 lån/7dagar på e-tjänsterna, men jag har tex fått låna min systers koder ibland vid behov, då hon inte använder e-tjänsterna själv.

    De har nog jättetydliga instruktioner på hemsidan. Och om direktlänken int funkar så hittas elib sidan via länk på bibliotekets sida.

    Lycka till, hoppas du får det och funka och kan få lite stimuli där via!

 9. Låter inte roligt allas och jag tycker att du absolut skall och får klaga på din situation, det kan ju tom få dig att må bättre!
  Tänk inte att någon har det ändå värre och detta är bara litet… det är du som gå igenom detta och detta är just nu helt det värsta för dig. Men hoppelunda kommer den dagen du mår bättre snart och den kan ju komma helt out of the blue och då är bara detta hemska skedet ett minne blått :)Tyvärr har jag inga bot mot illamående att ge dig, kan inte säga annat än att kämpa på! kram

  1. Ja, tror det här är värre nu när jag har varit hemma så lääääänge. Har ju inte varit på jobb på fyra månader. Så är så UNDERSTIMULERAD. Längtar så till jobbet!

 10. Då jag mådde dåligt (evigt illamående men kunde inte spy) första graviditeten måste jag suga på Pectus hela tiden. Jag vill aldrig mer ha Pectus. Vid min andra graviditet, då jag mådde dåligt och spydde (dock inget jämte mot ditt spyende), måste jag konstant hela tiden ha en Läkerol salmiak i munnen. Helat den med havssalt i. Jag vet, blodtrycket tacka och tog emot. Så även tänderna. Men ja, mitt lilla lilla tips bara. Men jag hade inte förstås så grymt illamående utan säkert ett rätt vanligt graviditets illamående. Hoppas du snart skulle börja må bättre och Grattis skall jag väl också säga 🙂

 11. Vet du, det är helt okej att klaga, hur mycket du vill. Det är så sällan det kommer fram att man faktiskt KAN må så illa. "Att vara gravid är inte en sjukdom." fick jag höra både en och flera gånger. Det var precis som om det låg en skam i att klaga. Skam my ass! Jag vill se den man eller kvinna som ligger i den värsta av magsjukor i nästan 9 månader och sen säger att det inte går att jämföra gravidillamående med sjukdom. Jag hade liknande drömmar om rosaskimrande aborter. Och det är nog som sig bör när man mår så förbannat illa. Annat skulle vara omänskligt. Jag testade också allt, både i medicinväg och på alternativ väg. Varje morgon jag vaknade önskade jag att det skulle bli kväll så att jag kanske följande morgon skulle få vakna utan att må så fruktansvärt illa eller att benen skulle hålla för att gå till toan istället för att krypa på alla fyra. Jag får än idag, 4 år senare, fortfarande lite ångest när någon är gravid, ser bara det mest becksvarta mörkret framför mig.
  Jag har inga tips på hur du ska må bättre (eftersom inget funkade för mig) men jag vill att du ska veta att du är så jädrans GRYM som orkar och kämpar vidare, för tvärtemot hur det känns nu så är det ju faktiskt värt det i slutändan.

  1. Ja, jag hoppas också att det också den här gången ska vara mödan värd! Tänker ofta på hur galet det skulle kännas om det sket sig nu.

 12. Jag har också bara mått "normalt" dåligt under mina graviditeter och har inga tips att ge (förutom att äta gurka kanske? Det går ner för mig när jag mår dåligt) men ville bara heja på dig! Och säga att det är uppfriskande med riktigt ärliga texter, som denna, om graviditet. Läser gärna och tycker inte att det är alls fel att "gnälla"!

  1. Å ena sidan tycker jag precis som du att man ska få gnälla fritt, men å andra sidan känns det stundvis så otacksamt. Minns att det var många som kände sig sårade när jag skrev så råjsigt under min förra graviditet.

   1. Att beklaga sig det är inte att vara otacksam så klaga på du bara. Efter stora svårigheter med att ens bli gravid och efter flera missfall, har jag slutligen förlikats med tanken på att jag/vi förblev barnlösa. Det att någon klagar över sina graviditetsproblem tar varken bort eller tillför något till min sorg (eller hjälper/stjälper nåns chanser att bli gravid) så här får du i varje fall ett tummen upp till att beklaga dej. Mår man dåligt så är det ju det som fyller ens tankar och då måste man få ventilera sina tankar. Hoppas att det snart vänder för dej.

 13. Heja heja! Också jag läser vartenda inlägg du skriver, oberoende ton. Älskar att ta del av dina funderingar. Du skriver när du orkar/vill och vi finns kvar här.

 14. Försöker febrilt tänka på saker du kan göra fast jag vet att man oftast inte riktigt orkar med just nånting när man man mår riktigt jävla uselt men jag försöker ändå:

  Hörlurar och ljudboksapp!

  Virka är kul och lätt bara man lär sig och det går fort och möjligheterna är oändliga! Kanske nån kan hämta en bok åt dig med mönster och i typ varenda en finns också instruktioner hur man gör.

  Se varendaste avsnitt av gamla klassiska serier som Seinfeld eller Sex and the City!

  Colouring books för vuxna! (Färgläggningsböcker? Vad säger man?)

  Lär dig språk med Duolingo appen!

  Tantiga svenska tidningar med mängder av korsord!

  Lär dig knyta makramé! (Något jag själv vill lära mig så jag kan göra egna hängare åt krukväxter)

  Downton Abbey borde finnas på Netflix! Försök prata som dem och fnissa!

  Gudars, jag låter så gammal känner jag nu. Hoppas du börjar må bättre snart<3

   1. Jag talar också varmt för Duolingo! Inget i appen kostar och lärandet blir mycket roligare då det är som ett spel. Flera timmar flyter lätt förbi medan man spelar. Håller tummarna för att du snart ska få börja må bättre! Och som någon annan sak: vi läser alla dina funderingar oavsett ton – så klaga på du bara, det är du värd!

 15. Klaga så mycket du vill och behöver! Alltid finns det nån som har det värre men det förändrar ju inte att du mår uselt just nu.
  Det är en pina att må illa konstant. Själv upplever jag det går bäst att skifta fokus en stund mha Netflix och när jag varit som mest slut, då jag inte orkar titta men inte kunnat sova, lyssna på nån pod. Och då har jag ändå förskonats konstant spyende. Nej fyfasen, förstår verkligen inte funktionen med detta förbenade mående som så många gravida tvingas gå igenom. Kämpa!

  1. Ja visst är det otroligt! Fast mest otroligt är ju att jag gör det här en TREDJE gång. Måste ju ha fel i huvu. Allvarligt.

   Om jag någon gång vinner absurda mängder pengar på lotto skall jag donera pengar till forskning för Hyperemesis gravidarum. Det MÅSTE ju finnas lösningar, tänker jag.

 16. Ja, och ännu en grej. Som du skriver så har du testat allt för att få behålla nåt eller kanske ens få ner nåt från första början. Måste ändå tipsa om att testa kylskåpskall vattenmelon skuren i små munsbitar så man kan picka i sig med gaffel. Har fungerat överdrivet bäst för mig.

  1. Ja, jag åt massor av det i början, nu har jag dessvärre förstört det (också!). Alternativen för vad man inte ha spytt-od:a sinar för varje dag 🙂

 17. Först och främst: Grattis! Jättekul med bebis 🙂
  Sedan vill jag hålla med å det bestämdaste om att det är inte bara lite illamående. Jag mådde visserligen bara illa 12-16 veckor under var och en av mina graviditeter, men det var nog för att känna att för mig räckte det så. Det är så knäckande att må konstant illa. Hoppas det släpper snart!

 18. Min svärdotter spydde sig igenom bägge graviditeterna , den andra graviditeten var hon inlagd 2 ggr på sjukhus sedan fick hon tbl minns inte vad de heter men efter det spydde hon varannan dag , man känner sig maktlös när man ser att någon mår så dåligt , hoppas det ger med sig eller att du får hjälp snarast

  1. Japp, man står ju helt maktlös inför det här. Känns som jag har testat allt, men det verkar inte riktigt finnas nåt botemedel. Så det är bara att vänta ut.

 19. Blanda olja i ALLT du får ner. OM du får ner kaffe (jag vet – kaffe kan vara omöjligt men om ifall att ) så blanda olja även i det. Det finns ett brett utbud a v nyttiga oljor. Har du fått träffa en näringsterapeut. Det sku jag rekommendera. Tsemppiä, det kommer att bli good.

  1. Uäk det låter vidrigt, men försöker att lägga massor av smör på smörgåsen för att fetta till mig! Kaffe har jag druckit senast i november tror jag. Längtar så tills första koppen!

 20. Lider verkligen med dig! Har dock själv haft turen att inte behöva ha spykalas när jag varit gravid med någon av barnen.
  Har inte läst alla kommentarer så kanske någon redan tipsat eller så har du redan provat. Men Postafen mot åksjuka brukar ju användas också när man är gravid mot illamående så om du inte testat kanske det vore en idé?
  Men otroligt många grattisar iaf trost att du inte mår som en prinsessa.

 21. Funkar vätskeersättning? Har haft turen att klara mig undan graviditetsillamående så jag har ju inget att jämföra med men vid magsjuka har iaf vätskeersättningen passat åt mig. Har då gjort själv på kokt vatten, socker och salt i rätta proportioner (finns att googla) och den drycken har smakat riktigt bra i min mun när magen har varit helt tömd.
  Grattis till graviditeten och hoppas din situation lättar snart på något vis!
  H: en bloggläsare allt sedan din förra graviditet =)

 22. KÄMPA! Finns det något man kan göra för att pigga upp dej?! Orkar du läsa? (lästips) Orkar du se på tv? (Serietips) Kanske du kan börja sticka eller nåt annat för att få tiden att gå? Det är sjukt meditativt i alla fall. Styrkekramar!

  1. Läsa böcker orkar jag inte alls nu. Tv:n vill jag slänga ut. Men Netflix kan jag ibland (igår såg jag fem filmer). Släng hit dina bästa tips, ja tack! Sticka kan jag tyvärr inte. Vet inte hur man gööör.

   1. Blä, kan inte ens föreställa mig hur jobbit du har det! Kämpa på! Youtube kan lära dig sticka eller virka om du vill ;). Jag har lärt mig virka via youtube o skulle jag ha mera tid och mina reumahänder sku klara de så sku vi drunkna i mina virkalster, de e så rogivande! Hoppas du hittar något som får tiden att gå!

   2. Typiskt att jag knappt hunnit se på netflix på sistone :/ Nå men Arne Dahl ha jag iaf sett nu i december, högkvalitativ svensk polisserie. The fall gillade jag också, om du inte redan sett den! Och the Crown!

    Och jag kunde inte heller sticka för typ 7 år sen. Alls. Hade inte stickat sen totalt misslyckande lovikkavantar i lågstadiet. Men youtube lärde mej. Där finns allt. Så roligt sen när man är igång. Jag började med sockor, men till exempel en tubhalsduk är hur lätt som helst!

 23. Usch, så jag känner med dig!
  Det är nog för eländigt när det är som värst, man önskar sig bara bort ur egen kropp!
  Jag minns att jag låg på sängen och vilade och lyssnade på avslappningsvideon på youtube eller bara försökte sova när det var som värst, men sen kom storebrorsorna hem och man hann spy två gånger medan man skalade potatis och två medan man diskade undan och högläsningsstund vid gonattsagan kunde de bara glömma!
  Till slut kom ju de där några dagarna när man faktiskt hade två timmar på raken då man kände sig ok! Och så blir de sakta flera och flera (med bakslag emellan så man gråter mellan spyorna). Hang in there och prova på kokt morot med smöröga på, osexigt, men går bra både ner och upp.

  1. Oj morötterna lät bra!

   Har inte gjort mat på säkert en månad. Kan inte tänka mig nå värre än att känna matlagningsstank. Jag ligger precis hela dagarna i sovrummet. Här är kallt och tyst och skönt.

 24. Titta på roliga klipp på youtube så du kan skratta! Typ wedding fails… Alla olika typer av fails. Jag har så svårt för att få till ett ordentligt skratt men människor som gör bort sig och det hamnar på film…. Hahaha. Hoppas så innerligt du snart mår bättre!

 25. Jag har inget supertips att ge. För jag har spytt bara normalt i mina graviditeter. Jag räknar 8 ggr/dag som normalt. I 16 veckor. Men jag försökte vända varje spya till något positivt. "Jaha. nu spyr jag snart igen, okej men då vet ju min kropp att jag är gravid iallafall. Hormonerna är som dom ska". Jag har nämligen en vän som mådde mycket prima. Tills ultraljud och det visade sig att fostret slutat växa för länge sen. Och jag spydde lite överallt. På jobbet inför mina kunder. När jag satte upp nya tapeter. Under trappan hos mamma och pappa. Men åtminstone har jag ju något att berätta för barnen… och barnbarnen.

  1. Jag försöker tänka så där, cirka 200 ggr varje dag. Men jag har helt enkelt kommit fram till att jag måste vara mer bortskämd och egoistisk än genomsnittet för det funkar inte på mig. Att någon annan har det skit gör inte min situation bättre. Hur mycket jag än idkar hjärntvätt här.

   1. Fast va hjälper det dig, i din situation, att någon annan har det sämre, int ett skit. Va egoistisk du bara! Vet hur det är att ligga på sängbottnet (eller badrumsgolvet, efter att man försökt ta sig en dusch för att ens känna sig lite fräschare, men sen orkar inte kroppen ta sig upp så man får ropa på hjälp) med HG och önska att klockan sku ticka lite snabbare. Håller alla tummar som finns för att det lättar ens lite lite snart!

 26. Oj kära Linn! Du får vara hur sur, knäckt och urled som helst tycker jag. Jjag tänker varje dag på hur jobbigt jag tycker du har det. Hur jobbigt JAG tycker du har det alltså, och jag kan säkert inte ens föreställa mig en bråkdel av verkligheten. Heja heja, orka orka och klaga klaga hur mycket du vill, jag lovar att jag läser!

  1. Känner alltid att det är lite halvt förbjudet att gnälla över graviditeter (just med tanke på att man i grunden är så jävla blessed som har möjligheten att vara just gravid). Men huhu det är svårt att hålla sig positiv nu. Tur det finns fb-grupper för personer med HG där man får spy ur sig utan filter. Känns ändå alltid skönt att få säga hur jobbigt det känns. Även om jag vet att jag egentligen borde knipa igen.

   1. Nääääää, klart att du inte ska knipa igen! Igen förväntar sej att en människa som bara försöker överleva, dessutom ska sitta med ett saligt leende och uttrycka tacksamhet. Att hata sin situation är inte synonymt med att hata att man kan bli med barn, att man ska få barn. Det räcker med en normal spya om dan i några veckors tid för att man ska veta hur JOBBIGT det är att vara gravid, hur man bara önskar sej tillbaka till normaltillståndet, och det slutar ju inte heller där; kriser, sömnlöshet, foglossning, migrän, extrem tröttma, etc, etc, etc – att vara gravid är att utföra en bragd, många gånger, vi förtjänar alla pokal och diplom. Att du vädrar dina känslor kring att lida av HG, fungerar som med alla andra kokande grytor man lyfter locket av: det förmedlar en realistisk bild av hur det också är att vara gravid. Det normaliserar. Det kanske gör att förväntningen på det rosa molnet kryper, hos de som inte ännu varit gravida. Sen att folk säkert peppar dej med en massa positivitet är nog bara deras försök att trösta. Klart att du vet att det här eländet leder fram till något bra i slutändan. Men situationen i sej är ju extrem – klart att du ska hata hur du mår. Allt annat vore helt omänskligt. Kram!

 27. Urk, låter jobbigt! Har du fått utskrivet primperan? (medicin mot illamående) Begär annars. Hoppas det ger med sig snart.

  1. Japp, har fått i både dropp- och tablettform. Men reagerade så kraftigt (snedtände big time) att jag aldrig kommer ta dem mer. Orkar inte dra hela storyn, men mina ben fick spasmer, mitt synfält blev helt vrickat och jag fick riktigt tung ångest (fick gå till grannen pga. vågade inte vara ensam hemma)

 28. Primperan , åksjukearmband, kolsyrat vatten , allt som underlättar bör du ge en chans för babyn mår bäst när mamman också mår bäst möjligt. Visserligen växer babyn vanligen bra fast man själv går ner I vikt men det är för jävligt att må så pyton…
  En som själv spydde från vecka 7 tills babyn var född, spydde som en gris ännu på förlossningen..

   1. Finns ju flera andra mediciner också, kolla vad som funkar. Hade lindrigt krypande i benen av primperan men det är en bisak jämfört med att spy 24/7…

     1. Ok, hoppas det gör nytta när du får börja ta det. Och som sagt dom skriver inte ut preparat som dom inte tror ska vara ok för babyn, så tveka inte att ta emot allt som kan hjälpa, det är bäst för dig själv och I slutändan bäst för resten av familjen också. Får jag fler barn och spyr på samma vis så kommer jag att kräva allt som finns för att överleva, det är för jävligt att spy stup I kvarten, hamna ut och in på dropp för vätskebrist…

 29. Om du orkar koncentrera dig på att lyssna så finns ju ljudböcker. Hittas tex gratis via elib-tjänsten som bibban erbjuder. De kan kanske bidra till att tiden går lite fortare. Kämpa på!!

   1. Du behöver ditt bibbakortsnummer och den 4-siffriga koden och med dem loggar du in på vasa.elib.se

    För att lyssna på mobilapparat måst man ladda ner en app som streamar böckerna. Och tyvärr måst man än så länge fara via webläsarn och öppna boken, den går alltså inte att öppna via appen direkt (en liten tid efter att man slutat lyssna finns den kvar, men har int kommit på hur länge) och då öppnas den i appen. Filen fortsätter automatiskt där som man blev sist, även om man sku ha vari på en annan apparat sist. Så har man tillgång till filen i 28dagar.

    Vasa bibliotek har tyvärr en begränsning på 1 lån/7dagar på e-tjänsterna, men jag har tex fått låna min systers koder ibland vid behov, då hon inte använder e-tjänsterna själv.

    De har nog jättetydliga instruktioner på hemsidan. Och om direktlänken int funkar så hittas elib sidan via länk på bibliotekets sida.

    Lycka till, hoppas du får det och funka och kan få lite stimuli där via!

 30. Låter inte roligt allas och jag tycker att du absolut skall och får klaga på din situation, det kan ju tom få dig att må bättre!
  Tänk inte att någon har det ändå värre och detta är bara litet… det är du som gå igenom detta och detta är just nu helt det värsta för dig. Men hoppelunda kommer den dagen du mår bättre snart och den kan ju komma helt out of the blue och då är bara detta hemska skedet ett minne blått :)Tyvärr har jag inga bot mot illamående att ge dig, kan inte säga annat än att kämpa på! kram

  1. Ja, tror det här är värre nu när jag har varit hemma så lääääänge. Har ju inte varit på jobb på fyra månader. Så är så UNDERSTIMULERAD. Längtar så till jobbet!

 31. Då jag mådde dåligt (evigt illamående men kunde inte spy) första graviditeten måste jag suga på Pectus hela tiden. Jag vill aldrig mer ha Pectus. Vid min andra graviditet, då jag mådde dåligt och spydde (dock inget jämte mot ditt spyende), måste jag konstant hela tiden ha en Läkerol salmiak i munnen. Helat den med havssalt i. Jag vet, blodtrycket tacka och tog emot. Så även tänderna. Men ja, mitt lilla lilla tips bara. Men jag hade inte förstås så grymt illamående utan säkert ett rätt vanligt graviditets illamående. Hoppas du snart skulle börja må bättre och Grattis skall jag väl också säga 🙂

 32. Vet du, det är helt okej att klaga, hur mycket du vill. Det är så sällan det kommer fram att man faktiskt KAN må så illa. "Att vara gravid är inte en sjukdom." fick jag höra både en och flera gånger. Det var precis som om det låg en skam i att klaga. Skam my ass! Jag vill se den man eller kvinna som ligger i den värsta av magsjukor i nästan 9 månader och sen säger att det inte går att jämföra gravidillamående med sjukdom. Jag hade liknande drömmar om rosaskimrande aborter. Och det är nog som sig bör när man mår så förbannat illa. Annat skulle vara omänskligt. Jag testade också allt, både i medicinväg och på alternativ väg. Varje morgon jag vaknade önskade jag att det skulle bli kväll så att jag kanske följande morgon skulle få vakna utan att må så fruktansvärt illa eller att benen skulle hålla för att gå till toan istället för att krypa på alla fyra. Jag får än idag, 4 år senare, fortfarande lite ångest när någon är gravid, ser bara det mest becksvarta mörkret framför mig.
  Jag har inga tips på hur du ska må bättre (eftersom inget funkade för mig) men jag vill att du ska veta att du är så jädrans GRYM som orkar och kämpar vidare, för tvärtemot hur det känns nu så är det ju faktiskt värt det i slutändan.

  1. Ja, jag hoppas också att det också den här gången ska vara mödan värd! Tänker ofta på hur galet det skulle kännas om det sket sig nu.

 33. Jag har också bara mått "normalt" dåligt under mina graviditeter och har inga tips att ge (förutom att äta gurka kanske? Det går ner för mig när jag mår dåligt) men ville bara heja på dig! Och säga att det är uppfriskande med riktigt ärliga texter, som denna, om graviditet. Läser gärna och tycker inte att det är alls fel att "gnälla"!

  1. Å ena sidan tycker jag precis som du att man ska få gnälla fritt, men å andra sidan känns det stundvis så otacksamt. Minns att det var många som kände sig sårade när jag skrev så råjsigt under min förra graviditet.

   1. Att beklaga sig det är inte att vara otacksam så klaga på du bara. Efter stora svårigheter med att ens bli gravid och efter flera missfall, har jag slutligen förlikats med tanken på att jag/vi förblev barnlösa. Det att någon klagar över sina graviditetsproblem tar varken bort eller tillför något till min sorg (eller hjälper/stjälper nåns chanser att bli gravid) så här får du i varje fall ett tummen upp till att beklaga dej. Mår man dåligt så är det ju det som fyller ens tankar och då måste man få ventilera sina tankar. Hoppas att det snart vänder för dej.

 34. Heja heja! Också jag läser vartenda inlägg du skriver, oberoende ton. Älskar att ta del av dina funderingar. Du skriver när du orkar/vill och vi finns kvar här.

 35. Försöker febrilt tänka på saker du kan göra fast jag vet att man oftast inte riktigt orkar med just nånting när man man mår riktigt jävla uselt men jag försöker ändå:

  Hörlurar och ljudboksapp!

  Virka är kul och lätt bara man lär sig och det går fort och möjligheterna är oändliga! Kanske nån kan hämta en bok åt dig med mönster och i typ varenda en finns också instruktioner hur man gör.

  Se varendaste avsnitt av gamla klassiska serier som Seinfeld eller Sex and the City!

  Colouring books för vuxna! (Färgläggningsböcker? Vad säger man?)

  Lär dig språk med Duolingo appen!

  Tantiga svenska tidningar med mängder av korsord!

  Lär dig knyta makramé! (Något jag själv vill lära mig så jag kan göra egna hängare åt krukväxter)

  Downton Abbey borde finnas på Netflix! Försök prata som dem och fnissa!

  Gudars, jag låter så gammal känner jag nu. Hoppas du börjar må bättre snart<3

   1. Jag talar också varmt för Duolingo! Inget i appen kostar och lärandet blir mycket roligare då det är som ett spel. Flera timmar flyter lätt förbi medan man spelar. Håller tummarna för att du snart ska få börja må bättre! Och som någon annan sak: vi läser alla dina funderingar oavsett ton – så klaga på du bara, det är du värd!

 36. Klaga så mycket du vill och behöver! Alltid finns det nån som har det värre men det förändrar ju inte att du mår uselt just nu.
  Det är en pina att må illa konstant. Själv upplever jag det går bäst att skifta fokus en stund mha Netflix och när jag varit som mest slut, då jag inte orkar titta men inte kunnat sova, lyssna på nån pod. Och då har jag ändå förskonats konstant spyende. Nej fyfasen, förstår verkligen inte funktionen med detta förbenade mående som så många gravida tvingas gå igenom. Kämpa!

  1. Ja visst är det otroligt! Fast mest otroligt är ju att jag gör det här en TREDJE gång. Måste ju ha fel i huvu. Allvarligt.

   Om jag någon gång vinner absurda mängder pengar på lotto skall jag donera pengar till forskning för Hyperemesis gravidarum. Det MÅSTE ju finnas lösningar, tänker jag.

 37. Ja, och ännu en grej. Som du skriver så har du testat allt för att få behålla nåt eller kanske ens få ner nåt från första början. Måste ändå tipsa om att testa kylskåpskall vattenmelon skuren i små munsbitar så man kan picka i sig med gaffel. Har fungerat överdrivet bäst för mig.

  1. Ja, jag åt massor av det i början, nu har jag dessvärre förstört det (också!). Alternativen för vad man inte ha spytt-od:a sinar för varje dag 🙂

 38. Först och främst: Grattis! Jättekul med bebis 🙂
  Sedan vill jag hålla med å det bestämdaste om att det är inte bara lite illamående. Jag mådde visserligen bara illa 12-16 veckor under var och en av mina graviditeter, men det var nog för att känna att för mig räckte det så. Det är så knäckande att må konstant illa. Hoppas det släpper snart!

 39. Min svärdotter spydde sig igenom bägge graviditeterna , den andra graviditeten var hon inlagd 2 ggr på sjukhus sedan fick hon tbl minns inte vad de heter men efter det spydde hon varannan dag , man känner sig maktlös när man ser att någon mår så dåligt , hoppas det ger med sig eller att du får hjälp snarast

  1. Japp, man står ju helt maktlös inför det här. Känns som jag har testat allt, men det verkar inte riktigt finnas nåt botemedel. Så det är bara att vänta ut.

 40. Blanda olja i ALLT du får ner. OM du får ner kaffe (jag vet – kaffe kan vara omöjligt men om ifall att ) så blanda olja även i det. Det finns ett brett utbud a v nyttiga oljor. Har du fått träffa en näringsterapeut. Det sku jag rekommendera. Tsemppiä, det kommer att bli good.

  1. Uäk det låter vidrigt, men försöker att lägga massor av smör på smörgåsen för att fetta till mig! Kaffe har jag druckit senast i november tror jag. Längtar så tills första koppen!

 41. Lider verkligen med dig! Har dock själv haft turen att inte behöva ha spykalas när jag varit gravid med någon av barnen.
  Har inte läst alla kommentarer så kanske någon redan tipsat eller så har du redan provat. Men Postafen mot åksjuka brukar ju användas också när man är gravid mot illamående så om du inte testat kanske det vore en idé?
  Men otroligt många grattisar iaf trost att du inte mår som en prinsessa.

 42. Funkar vätskeersättning? Har haft turen att klara mig undan graviditetsillamående så jag har ju inget att jämföra med men vid magsjuka har iaf vätskeersättningen passat åt mig. Har då gjort själv på kokt vatten, socker och salt i rätta proportioner (finns att googla) och den drycken har smakat riktigt bra i min mun när magen har varit helt tömd.
  Grattis till graviditeten och hoppas din situation lättar snart på något vis!
  H: en bloggläsare allt sedan din förra graviditet =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.