Med glädjeklumpen i halsen.

Inlägget är ett kommersiellt samarbete
med Förlaget
***

 

Vesta Linnea och monstermamman

 

Jag är en person som är väldigt lättrörd. Lägg ett halvt kilo preggohormoner på det och ni har gråtmaskin utan dess like. Jag gråter när jag ser på tv, jag gråter när folk är snälla, jag gråter när jag läser böcker. Och speciellt gråter jag när jag läser Vesta-Linnéa. 

Det är inte första gången jag säger det, men Tove Appelgrens Vesta-Linnéa-böcker är något alldeles extra för mig.  Det finns inte en endaste en bok om Vesta-Linnéa som inte träffar min absolut ömmaste smärtpunkt. Det blir kramp i käken varje gång. Kan ju inte släppa loss hulklipen mitt i natisagan – man måste ju ändå ”tänka på barnen”. 

Vi har lästVesta-Linnéa och monstermamman” så många gånger och det är så lätt att identifiera sig både med mamman och barnet i alla de här böckerna. Minns exakt hur det kändes när man som barn blev missförstådd och kände sig orättvist behandlad. Besvikelsen. Ilskan. Tårarna som brände.

I det här fallet handlar allt om en skitdag från början till slut – och servis som till slut går sönder. Kombinera ett grinigt barn med en irriterad morsa. Och så en dockservis som slås i spillror av misstag. Det var liksom inte meningen, men när båda är sura från början är det så lätt att det skär sig och alla börjar gorma. Även om det faktiskt inte var någons fel, egentligen.

 

Vesta Linnea och monstermamman1

 

Det är så lätt att känna barnets ilska. Och samtidigt identifiera sig med morsan. I det här fallet ”Monstermamman”. Ibland går det bara inte att hålla sig när man är jättetrött och jätteirriterad. Hur mycket misstag det än må vara frågan om.

 

vesta linnea Tove Appelgren

 

Jag har ofrivilligt varit en monstermamma alldeles för länge. Det var svårare än jag trodde att orka med två jättestora, kompetenta barn när man själv är svag. Vet exakt fiilisen när Vesta-Linnéas morsa gråter i sin sambos famn i soffan. ”Jag är världens värsta mamma”, säger hon. ”Jag borde inte alls få ha barn”.

Då gråter jag förstås.

Dels för att det fortfarande finns barn hos oss som säger sig flytta bort när babyn kommer. Dels för att jag ofta känner att jag har tagit mig vatten över huvudet. Men främst för att Tove Appelgren är en sån CHEF på att knipa om hjärtat, just exakt där det bränner.

 

vestalinnea monstermamman

 

Och det är ändå ingenting mot storlipen som kommer när mamman piper fram ett förlåt. ”Förlåt, min älskade unge”. Där vid ordet älskade har jag absolut ingen röst kvar. Får verkligen krampaktigt hålla käkarna i styr för att kunna viska fram fortsättningen. ”Det är liksom så, att jag inte alltid tycker om det du gör, men jag älskar dig alltid”.

Så lätt, så lätt, så lätt att känna igen sig.

Mina barn har alltid älskat Vesta-Linnéa-böckerna och vi har läst dem om och om och om igen. Tror det ligger något befriande i att läsa om barn som får vara skitarga och älskade – samtidigt. Och när du en gång är i farten ska du inte heller missa ”Vesta-Linnéas svarstaste tanke” och ”Vesta-Linnéa i månskenet”. Alla är så fruktansvärt ljuvliga i all sin svärta. 

Just den här monstermamman köpte jag också till min systerson Willy i julklapp, tänker mig att den kan vara bra att luta sig mot, både för mor och son mitt i den allra värsta fyraåriga trotsåldern. Och lika bra funkar den läääänge efteråt. Rekommenderar verkligen!

 

Med koden MONSTERMAMMAN får alla mina läsare -15 % på samtliga Vesta-linnéa-titlar fram till april i Förlagets webbshop.

 

Här kan du köpa Vesta-Linnéa och monstermamman.

 

Missa inte heller att följa Förlaget
Instagram och Facebook

44 reaktioner till “Med glädjeklumpen i halsen.”

 1. Älskar själv Vesta-Linnéa! Köpte åt Adrian Sov nu, Vesta-Linnéa för jag tyckte att det kändes så bekant med hela den där nattningshärvan. Dock fanns där en ganska otrevlig Brunnshäxa som gjorde att boken fick vila i två månader innan barnet vågade röra i den igen. Men absolut fina! Ska investera i Monstermamman.

 2. Åh, det är något med bra barnböcker! Det hände sig en eller två gånger då jag jobbade på dagis och läste åt barnen att jag fick stänga boken mitt i och låtsas att jag var kissnödig för att jag var så fem före att börja tjuta.
  Och precis som du sa, vid "älskade" brast det för mig också, bara jag läste det i det här inlägget. Jag har inte ens har läst den här Vesta-Linnéan.
  Kanske man är lite lätt blödig som mamma.

 3. Jaaa! Vesta-Linnea är sååå bra! Sov nu Vesta-Linnea har vi här hemma och den har vi nog läst hundra gånger. Jag gillar också de detaljrika snyggbilderna!

 4. Ååh, den borde jag klicka hem! Men vet inte hur jag ska klara av att läsa den… sitter redan och snyftar bara på basen av dina bilder. Känner så igen mig, monstermamman! Trött preggo med två små trotsiga här hemma och irritationen och gormandet är tyvärr allt för nära till hands lite för ofta…

 5. Jag tror att vi har läst just de tre Vesta-Linnéa-böckerna du nämner, om den med månskenet involverade en kaveri till mamman som hade hjärtesorg. Svartaste tanken var vår första bekantskap med bokserien och den läste jag för barnen i bilen en gång utan att ha läst igenom den före. Jag fick nog pausa och gråta en skvätt, men mina barn är ganska vana med sin blödiga mamma. Monstermamman tog mig inte på samma sätt alls, vilket är konstigt.

  Annars så tänkte jag på dig idag och att jag sku kommentera att det är så härligt att du får ha en förhållandevis trevlig graviditet. Trots att början inte var så hejsan så måste det ju vara skönt att det inte är så jobbigt som det var med Milea. Hoppas att det fortsätter i samma stil.

  1. Vet du, tänkte fakriskt att jag måste blogga om det någon dag. För jag upplever själv att dn här är många ggr värre än Mileas, ska förklara varför!

 6. Jag kan bekräfta att en varken måste vara mamma eller preggo för att tårarna ska komma när Vesta-Linnéa läses. Har mååånga gånger, när jag läst dessa för dagis- och förskolebarnen mina, fått ta flera djupa andetag för att inte börja lipa framför dem. Den dag jag får ett barns bokhylla att börja fylla är dessa självklara där.

 7. Jaa!! Bästa böckerna ☺ Vi har alla (?)o känner så igen mig. Vesta linneas svartaste tanke får jag också klump-i-magen av. Å så himla fina bilder dessutom!

 8. Ja verkligen, den här boken träffar en rakt i hjärtat! Det här erbjudandet skall jag nappa på! TACK! Hälsningar monstermamman Bråna.

 9. Men oj! Jag har ju sett dessa böcker fladdra förbi nånstans i "flödet! men jag har inte förrän nu fattat STORHETEN i dem. Detta är ju jätteviktiga böcker om jätteviktiga saker som är jätteviktiga att prata om. Men inte alltid så lätta att prata om… Skickligt dessutom att få in både barnets och mammans perspektiv! Nu måste jag verkligen läsa dem! Tack för tipset!

 10. Älskar själv Vesta-Linnéa! Köpte åt Adrian Sov nu, Vesta-Linnéa för jag tyckte att det kändes så bekant med hela den där nattningshärvan. Dock fanns där en ganska otrevlig Brunnshäxa som gjorde att boken fick vila i två månader innan barnet vågade röra i den igen. Men absolut fina! Ska investera i Monstermamman.

 11. Åh, det är något med bra barnböcker! Det hände sig en eller två gånger då jag jobbade på dagis och läste åt barnen att jag fick stänga boken mitt i och låtsas att jag var kissnödig för att jag var så fem före att börja tjuta.
  Och precis som du sa, vid "älskade" brast det för mig också, bara jag läste det i det här inlägget. Jag har inte ens har läst den här Vesta-Linnéan.
  Kanske man är lite lätt blödig som mamma.

 12. Jaaa! Vesta-Linnea är sååå bra! Sov nu Vesta-Linnea har vi här hemma och den har vi nog läst hundra gånger. Jag gillar också de detaljrika snyggbilderna!

 13. Ååh, den borde jag klicka hem! Men vet inte hur jag ska klara av att läsa den… sitter redan och snyftar bara på basen av dina bilder. Känner så igen mig, monstermamman! Trött preggo med två små trotsiga här hemma och irritationen och gormandet är tyvärr allt för nära till hands lite för ofta…

 14. Jag tror att vi har läst just de tre Vesta-Linnéa-böckerna du nämner, om den med månskenet involverade en kaveri till mamman som hade hjärtesorg. Svartaste tanken var vår första bekantskap med bokserien och den läste jag för barnen i bilen en gång utan att ha läst igenom den före. Jag fick nog pausa och gråta en skvätt, men mina barn är ganska vana med sin blödiga mamma. Monstermamman tog mig inte på samma sätt alls, vilket är konstigt.

  Annars så tänkte jag på dig idag och att jag sku kommentera att det är så härligt att du får ha en förhållandevis trevlig graviditet. Trots att början inte var så hejsan så måste det ju vara skönt att det inte är så jobbigt som det var med Milea. Hoppas att det fortsätter i samma stil.

  1. Vet du, tänkte fakriskt att jag måste blogga om det någon dag. För jag upplever själv att dn här är många ggr värre än Mileas, ska förklara varför!

 15. Jag kan bekräfta att en varken måste vara mamma eller preggo för att tårarna ska komma när Vesta-Linnéa läses. Har mååånga gånger, när jag läst dessa för dagis- och förskolebarnen mina, fått ta flera djupa andetag för att inte börja lipa framför dem. Den dag jag får ett barns bokhylla att börja fylla är dessa självklara där.

 16. Jaa!! Bästa böckerna ☺ Vi har alla (?)o känner så igen mig. Vesta linneas svartaste tanke får jag också klump-i-magen av. Å så himla fina bilder dessutom!

 17. Ja verkligen, den här boken träffar en rakt i hjärtat! Det här erbjudandet skall jag nappa på! TACK! Hälsningar monstermamman Bråna.

 18. Men oj! Jag har ju sett dessa böcker fladdra förbi nånstans i "flödet! men jag har inte förrän nu fattat STORHETEN i dem. Detta är ju jätteviktiga böcker om jätteviktiga saker som är jätteviktiga att prata om. Men inte alltid så lätta att prata om… Skickligt dessutom att få in både barnets och mammans perspektiv! Nu måste jag verkligen läsa dem! Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.