Ekofasta – ypperlig träning i återanvändning

Inlägget är ett kommersiellt samarbete
med ekofasta.fi
***

 

Det har knappast undgått någon att mitt shopstop under hela 2016 – som man brukar säga på finska – var en lätt knackkorv. Jag köpte inga nyproducerade kläder eller skor – och det funkade hur bra som helst. Att låna, byta och köpa på loppis är väldigt lätt om man har tid och lust (och råkar befinna sig någorlunda inom ramarna för den finska kroppsnormen).

Officiellt avslutades mitt köpstopp vid årsskiftet, men det skulle dröja nästan två månader innan jag slutligen bröt det. Jag hade helt enkelt inga behov (eller ja, i slutet av februari hade min mage växt så mycket att ett par gravidbyxor var tvungen sak). Men i övrigt hade jag säkert kunnat fortsätta ett år till. 

Blev därför mycket glad när jag blev kontaktad av gänget bakom Ekofastan 2017. Har ni hört om den? Jag hade hört om den via min bloggkollega Liisa här på Sevendays (vill minnas att hon har ekofastat förr). Tycker det här kunde vara en ypperlig övning om man tycker det är för hardcore att ta sig an ett helt år på direkten.

 

ekofasta1

Foglossningsbälte har jag lånat av Nadia.

 

Själv tycker jag det shoppingfria året gav mig cirka 700 nya aha-upplevelser. Så här i efterhand kan jag nästan få avsmak av mängden kläder folk släpar hem (som om shopping skulle vara lite av ett fritidsintresse, uäk). Det ploppar upp nya butiker och shoppingcenter överallt, folk köper som dårar och jätteofta undrar jag: Kommer inte gränsen emot snart? Eller har den redan kommit? Så här mycket kläder behöver ingen normal människa.

Bakom det här suveräna initiativet står Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund, Changemaker-nätverket och Finska missionssällskapet. Fokus ligger alltså på återanvändning och att man under de sju veckorna som fastan pågår ska låta bli att köpa nya prylar och därmed funtsa på alternativ till nyproducerat. Lite som jag redan sa: låna, byta, reparera etc.

 

EKOFASTA

Babystuff är urenkelt att fynda begagnat.

 

Såg att Karin hade gjort den officiella ekofasta-listan, där hon bland annat berättar att vi har delat barnvagnen här ovan (min bloggkollega Ellen har också gjort listan här). Det är ju ett ypperligt sätt att göra saker och ting lättare för sig under småbarnsåren. Har själv lånat ut vår spjälsäng till Annika och bilstolen får jag senare av Anna. Ge vidare, byt och dela!

ekofasta.fi finns massor av bra läsning och inspiration om du vill hänga med på fastan. Där läste jag till exempel att finländarna slänger årligen 70 000 ton textiler (det om något säger ju att vi kanske kunde dra ner på konsumtionen litegrann). Jag vågar påstå att det är så mycket lättare än ni tror (i alla fall om man är en privilegierad tant från Brändö arbetarklass). Jag utmanar er i alla fall att testa!

 

ekofasta2

Loppisfyndad bomber som jag har pimpat med stryka på-bokstäver.

 

Ni som deltar i ekofastan får gärna dela med er av era erfarenheter i sociala medier. Hashtagga dina inlägg med #ekofasta, så kan vi inspireras av varandra!

 

Läs mer här.

Och gilla sidan på Facebook här.

24 reaktioner till “Ekofasta – ypperlig träning i återanvändning”

 1. Åh så bra! Vi behöver träna på att tänka annorlunda! Nu kom jag ihåg att det ju faktist var ditt köpstoppinlägg i början av fjolåret som inspirerade mig att ta mitt återanvändande till nästa steg. Jag hade redan haft typ köpstopp i praktiken, men hade inte tänkt genom det så noga. Jag bestämde mig för att sy mina kläder själv, av tyger jag redan hade eller hittat på loppis. Och det har varit väldigt roligt, så tack för inspirationen! Mitt projekt fortsätter. Inte så att jag förbjuder mig själv att köpa nytt, jag bara väljer att undvika det automatiskt.

 2. Men åhh, vilken bra grej! Tack! Jag har verkligen försökt börja tänka mer såhär och vill inte bara shoppa och shoppa utan eftertanke. Att handla second hand tar verkligen tid, men det känns bra. Och så kan man ju försöka acceptera att man inte måste ha det nyaste/trendigaste/coolaste kläderna 🙂

  1. Tyvärr – eller lyckligtvis – så finns ju faktiskt helt nya trendiga kläder på loppis. Helt sjukt egentligen, men så är det ju.

 3. Läste att enligt forskningen lär shopping ge samma slags känslor och endorfiner som t.ex.religiösa upplevelser ger. Antagligen ett behov de flesta har i större eller mindre grad och som man strävar efter att fylla på något sätt.

  1. Ja, det tror jag absolut! Nyttigt att se att jag är varken mer eller mindre hel utan shopping. Den kicken får jag söka någon annanstans (typ motionera, städa eller föda barn, hah).

 4. Inte direkt ekofasta, men är inne i fas då jag tömmer skåp, burkar och tuber. Gäller allt från skafferi till badrumsskåp.

  Kör tandkrämstubtestet med sjuåringen. Redan för en dryg vecka sedan kändes tuben tom, men vi klämde ut allt vi fick. Efter det har vi ännu klippt upp tuben för att få ut allt. Sjuåringen har flera gånger konstaterat att det var tur att vi inte slängde tuben då vi tänkte göra det. Ett enkelt sätt att också engagera barnen i hur lätt det är att tänka lite mer miljövänligt.

 5. Plötsligt liknar du din syster mer o mer… bara av det jag sett foton på er i bloggen. Tycker ngn annan det? Du är olik dig själv hahaaa på kul sätt. ?

 6. Åh så bra! Vi behöver träna på att tänka annorlunda! Nu kom jag ihåg att det ju faktist var ditt köpstoppinlägg i början av fjolåret som inspirerade mig att ta mitt återanvändande till nästa steg. Jag hade redan haft typ köpstopp i praktiken, men hade inte tänkt genom det så noga. Jag bestämde mig för att sy mina kläder själv, av tyger jag redan hade eller hittat på loppis. Och det har varit väldigt roligt, så tack för inspirationen! Mitt projekt fortsätter. Inte så att jag förbjuder mig själv att köpa nytt, jag bara väljer att undvika det automatiskt.

 7. Men åhh, vilken bra grej! Tack! Jag har verkligen försökt börja tänka mer såhär och vill inte bara shoppa och shoppa utan eftertanke. Att handla second hand tar verkligen tid, men det känns bra. Och så kan man ju försöka acceptera att man inte måste ha det nyaste/trendigaste/coolaste kläderna 🙂

  1. Tyvärr – eller lyckligtvis – så finns ju faktiskt helt nya trendiga kläder på loppis. Helt sjukt egentligen, men så är det ju.

 8. Läste att enligt forskningen lär shopping ge samma slags känslor och endorfiner som t.ex.religiösa upplevelser ger. Antagligen ett behov de flesta har i större eller mindre grad och som man strävar efter att fylla på något sätt.

  1. Ja, det tror jag absolut! Nyttigt att se att jag är varken mer eller mindre hel utan shopping. Den kicken får jag söka någon annanstans (typ motionera, städa eller föda barn, hah).

 9. Inte direkt ekofasta, men är inne i fas då jag tömmer skåp, burkar och tuber. Gäller allt från skafferi till badrumsskåp.

  Kör tandkrämstubtestet med sjuåringen. Redan för en dryg vecka sedan kändes tuben tom, men vi klämde ut allt vi fick. Efter det har vi ännu klippt upp tuben för att få ut allt. Sjuåringen har flera gånger konstaterat att det var tur att vi inte slängde tuben då vi tänkte göra det. Ett enkelt sätt att också engagera barnen i hur lätt det är att tänka lite mer miljövänligt.

 10. Plötsligt liknar du din syster mer o mer… bara av det jag sett foton på er i bloggen. Tycker ngn annan det? Du är olik dig själv hahaaa på kul sätt. ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.