Veckans Sevendays-tema: Mitt kommunalval 2017.

Vi ska testaen ny grej på Sevvan. Att göra ett nytt bloggtema med en ny blogglista varje måndag. Eftersom valet närmar sig tänkte vi börja med det. Någon annan vecka kanske det blir matlista, inredningslista eller boklista. Eller kanske jag avskyr-lista. Ja, det återstår att se. Men i dag blir det människor och samhälle (yes!). Gör listan och länka den under artikeln på Sevendays!

 

I gårdagens Vbl-ledare skrev Henrik Othman att det inte finns något som tyder på att vare sig det allmänna valdeltagandet eller i synnerhet de ungas medverkan skulle öka i årets kommunalval, vilket förstås är uselt.

I det senaste kommunalvalet röstade bara 58,3 % av de röstberättigade, under 25 år deltog bara en tredjedel (så beklagligt).

”Inte heller de som betecknas som unga vuxna, kategorin 25–40 år, var särskilt intresserade då valdeltagandet stannade på 40 procent”.

Tycker det här är så intressant, därför gjorde vi den här listan. Svara på den du också! Det är bara fem frågor. Här kommer mina svar:

 

Sevendays

Bra typer på skogsbarrikad.

 

 

När jag hör ordet politik tänker jag:

Ordet politik måste vara det mest missförstådda begreppet någonsin. Eller i alla fall ett ord som skulle behöva en pr-firma och lite ny branding. När jag var yngre somnade jag bara någon ens sa ordet högt.

Nu när jag hör ordet politik tänker jag på vardagen och livet runt omkring mig. Att jag jobbar och betalar skatt, vart jag går när jag blir sjuk, var mina barn går i skola, hur jag väljer min föräldraledighet, var och vilken tid jag köper mitt fredagsvin, hurudan service jag får på svenska och hur trygg (eller icke-trygg) jag känner mig när jag rör mig i min stad. Bland annat. 

 

Jag tror att unga avstår från att rösta, eftersom..

… de inte förstår det som skrivs i tidningarna och inte begriper det som talas om i tv-debatterna. Jag är 31 år, har högskoleexamen och anser mig vara någorlunda bevandrad i samhällsdebatten, men ändå får jag verkligen anstränga mina öron när diverse reformer radas upp för mina ögon (Sote, jag tittar på dig). 

Jag tror också att unga inte känner att de har något att ge bland alla gråa kostymer, långrandiga dokument och timtalsånga, byråkratiska sessioner. Gissar att de inte ens orkar försöka förstå. 

 

När jag väljer min kandidat inför valet brukar jag tänka på:

Hur vill jag att min omvärld ska se ut? Det mesta (ja, nästan allt) i ett liv är politiskt. Och det har jag i åtanke när jag definierar var jag står politiskt och vem jag ska rösta på. Vem vill jag ge makten till? Vem kan föra fram de frågor jag tror på? 

I samma ledare jag länkar till här ovan sägs det att presidentvalen är de som lockar mest väljare, även om presidentens makt ironiskt nog beskurits kraftigt de senaste decennierna. När jag väljer min kandidat i kommunalvalet ska det vara någon som brinner för mina frågor i min stad. Tänker att kommunalvalet egentligen är ett mycket viktigare val än presidentvalet. 

Och av princip brukar jag alltid rösta på en kvinna, eftersom vi fortfarande är för få på beslutsfattande positioner.

 

Om jag sku få driva en valkampanj skulle jag:

.. absolut inte ägna min tid åt att stå på torget om helgerna (fine, fattar logiken i att träffa folk IRL, men mina väljare skulle knappast vara de som kommer ut till stan för en gratis kopp kaffe). Istället skulle jag satsa jättemycket tid på mina unga nätväljare. Ha en Facebook-sida – och såklart en blogg – där jag skriver om frågor jag vill jobba för.

Tycker de flesta kandidater häromkring är URUSLA på att promota sig själva online. De sponsrar inlägg på insta och facebook med endast bild, namn och röstningsnummer (herreguuuud så onödigt). Jag vill ju veta vad de står för, vad de tror på och tänker jobba för. En bild och ett nummer säger INGENTING. Jag skulle skriva engagerande inlägg på diverse sociala medier och trigga debatter – de forum där mina potentiella väljare finns. Skulle också satsa på urenkelt språk (helt skippa det där med att försöka ”låta smart”, vilket ofta bara är icke-inkluderande). Alla har rätt att förstå vad politik handlar om.

 

Om jag sku få ändra på något i mitt närsamhälle skulle jag ändra på:

Att invånarna i Vasa skulle känna att de genom kommunalvalet har världens chans att ändra på det eventuella missnöje de nu känner – alternativt ge de politiker de är nöjda med en chans att fortsätta jobba för de frågor de tror på. 

Om folk är missnöjda med att sjukhusjouren togs ifrån oss – rösta då på eldsjälarna som jobbar för frågan. Tycker du att Vasa är för ojämställt och rasistiskt? Rösta då på någon som har en feministisk och anti-rasistisk agenda! Är det bara gubbar som styr? Rösta på en ung då! Tycker du att villkoren för småbarnsföräldrar har blivit sämre? Se då till att välja en kandidat som själv vill ändra på det! 

Men om jag skulle få satsa på något rent konkret skulle jag sätta det mesta på barn, unga, utbildning, idrott och jämställdhet (är SÅ en småbarnsförälder). Hur jag skulle ändra på det kräver lite mer än ett blogginlägg (snarare ett manifest). 

 

Din tur!

4 reaktioner till “Veckans Sevendays-tema: Mitt kommunalval 2017.”

 1. Tack Sevendays för att ni lyfter upp valet, så otroligt viktigt! Skrev själv ett inlägg igår och hoppas att många bloggare ska lyfta fram vikten av att använda sin röst. Helt sjukt att bara en tredjedel av under 25-åringar väljer att rösta.

  Och så håller jag med dig om att diskussionen ofta är för komplicerad, men där tycker jag också att (vi) journalister helt enkelt måste göra ett bättre jobb och kräva tydligare svar från politiker.

 2. Hear, hear! Tycker att få med unga måste bli en av våra stora frågor, annars rasar denna lilla crazy little thing called demokrati så småningom samman. Är så synd att just kommunalpolitik känns då avlögsrt när det är det stora vardagsvalet, våra busshållplatser, simhallar, hobbyer, vad våra hem kostar, hur företagare får ha det, våra skolor och hur man tar andra än vita män i beaktande.

  Din Helsingfors-kandidat 210 ❤

 3. Tack Sevendays för att ni lyfter upp valet, så otroligt viktigt! Skrev själv ett inlägg igår och hoppas att många bloggare ska lyfta fram vikten av att använda sin röst. Helt sjukt att bara en tredjedel av under 25-åringar väljer att rösta.

  Och så håller jag med dig om att diskussionen ofta är för komplicerad, men där tycker jag också att (vi) journalister helt enkelt måste göra ett bättre jobb och kräva tydligare svar från politiker.

 4. Hear, hear! Tycker att få med unga måste bli en av våra stora frågor, annars rasar denna lilla crazy little thing called demokrati så småningom samman. Är så synd att just kommunalpolitik känns då avlögsrt när det är det stora vardagsvalet, våra busshållplatser, simhallar, hobbyer, vad våra hem kostar, hur företagare får ha det, våra skolor och hur man tar andra än vita män i beaktande.

  Din Helsingfors-kandidat 210 ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.