”Lyssna på kroppen”

Mycket lär man sig av att bli utbränd, men kanske allra mest den gamla klyschan att lyssna till kroppen (och knoppen). Kroppen talar och kroppen lyssnar. Dessvärre ligger jag nu i stor konflikt med mina nyfunna öron.

Hittills har kroppen sagt sådant som ”nu behöver du ta en ledig kväll utan program”. Och så har jag sett till att ha en skön kväll med sånt jag behöver, typ promenad och soffa och dylikt. Ibland har magkänslan sagt ”ikväll behöver du lägga dig tidigt, så du får en lång nattsömn” och så har jag lyssnat och verkställt. Ni fattar, öronen har uppfattat budskap som kan anses som rimliga

Nu tror jag att någon har hackat min linje. För allt kroppen säger just nu är ”ursäkta, jag vet att du bara har hunnit halvvägs till diskbänken med din tallrik, men skulle man möjligtvis kunna få en portion till?”. Fine, säger jag, och äter en portion till. Men jag hinner bara ställa undan tallriken och gå mot soffan, så bzzz:ar det i fickan.

 

– Ja hallå?
– Jo, hej, det är jag, magkänslan, här igen. Ursäkta att jag stör så här nära inpå igen, jag vet ju att du inte ens hunnit fram till soffan, men finns det möjligtvis en chans att få något att äta här?
– Jamen jag har ju JUST ätit två stora portioner med mat!
– Ja, jag vet, men känner ändå att jag kunde äta nåt litetlitetlitet till.
– En smörgås?
– En smörgås!

 

Och så äter jag en smörgås. Kissar. Öppnar en bok.

 

*ring ring*

– Ja hallå?
– Jo hej, det är ..
– Ja, tack, jag vet precis vem det är.
– Jo, inte råkar du ha nå glass i frysen?
– Janå, månne vi inte har nån gammal ask ..?
– Ska vi köra?
– JA!!

 

När jag har svalt glassen och eventuellt tömt diskmaskinen hör jag ett svagt kurr någonstans långt inne. Jag tänker att det måste vara ett skämt, för jag har knappt gjort något annat än ätit hela kvällen. Magkurret övergår i ett bzzzz från min inre linje.

 

– Ja hallå?
– Det är magkänslan, whadup?
– Jånä, går och tänker på mat som vanligt. Själv?
– Tja, tänkte det kunde vara dags för..
– JAAA KVÄLLSMÅL, TRODDE ALDRIG DU SKULLE FRÅGA!!

 

Allt sunt förnuft säger att man inte behöver äta för två när man är gravid (jag äter inte för två – snarare för två hushåll). Jag äter, äter, äter. Det finns ingenting som stillar min hunger. Jag skulle kunna äta dygnet runt och ändå aldrig bli mätt. Misstänker att ingen skulle klassificera mitt förhållande till mat som hälsosamt just nu. 

Men det är så himla svårt att motstå när jag äntligen lyckats koppla min inre dialog. Att lyssna på kroppen just nu är verkligen uruselt (känns som Putin eller någon liknande blådåre har kapat linjen). Men what to do. 

Någon som har numret till förnuftet?

20 reaktioner till “”Lyssna på kroppen””

 1. Ja, du spydde och spydde och spydde ju i fler månader så nu är det nog dags att tanka. Lyssna på magkänslan och ät på du!

  1. Ja, hittills har jag inte stoppat mig! Ba rädd att mina kurvor ska barka käpprätt åt skogen. Eller att jag ska få typ diabetes eller nå. Men tills dess – smaklig måltid!

 2. Jag känner såå igen mig! Och jag åt! Har aldrig varit speciellt stor och under amningen går jag alltid ner i vikt, så att bulla upp lite extra under graviditeten unnade jag mig!

 3. Japp, det var samma här, speciellt senaste gången. Åt och åt. Och var ändå hela tiden nästan smärtsamt hungrig. Alltså helt sjukt hungrig. Jag var tvungen att äta för att stå ut. Trodde att jag skulle gå upp alldeles våldsamt, men nä. Jo, några veckor kom det väl en del kilon, men sen stabiliserades det igen och jag samlade sist och slutligen inte så många kilon. Och sen försvann allt i amningen. Ät i frid.

  1. Mest äter jag nu för att slippa må illa. Om jag äter konstant så mår jag inte illa på samma sätt. Så därför är det väl lätthänt att det slinker ner en och annan smörgås.

 4. Åh minns den där känslan. Ekade som Grand Canyon i magen då det kändes så tomt. Man ville ju typ äta upp rådgivningstanten som sa att man behöver äta en frukt mer om dagen då man är gravid. Fast på slutet fick man ju slå på stort och äta en extra smörgås också. Det är ju uppenbarligen någon som aldrig varit gravid som skrivit rekommendationerna. Annars skulle det nog stå att en mindre flodhäst passar bra som mellanmål.

 5. Hade också den perioden… Perioden med den bottenlösa magsäcken. Det gick över då min hyresgäst växte och de int rymdes lika mycket i magen längre. Så ät ät ät när du är inne i den här perioden! Det går över snart 🙂

 6. Ja, du spydde och spydde och spydde ju i fler månader så nu är det nog dags att tanka. Lyssna på magkänslan och ät på du!

  1. Ja, hittills har jag inte stoppat mig! Ba rädd att mina kurvor ska barka käpprätt åt skogen. Eller att jag ska få typ diabetes eller nå. Men tills dess – smaklig måltid!

 7. Jag känner såå igen mig! Och jag åt! Har aldrig varit speciellt stor och under amningen går jag alltid ner i vikt, så att bulla upp lite extra under graviditeten unnade jag mig!

 8. Japp, det var samma här, speciellt senaste gången. Åt och åt. Och var ändå hela tiden nästan smärtsamt hungrig. Alltså helt sjukt hungrig. Jag var tvungen att äta för att stå ut. Trodde att jag skulle gå upp alldeles våldsamt, men nä. Jo, några veckor kom det väl en del kilon, men sen stabiliserades det igen och jag samlade sist och slutligen inte så många kilon. Och sen försvann allt i amningen. Ät i frid.

  1. Mest äter jag nu för att slippa må illa. Om jag äter konstant så mår jag inte illa på samma sätt. Så därför är det väl lätthänt att det slinker ner en och annan smörgås.

 9. Åh minns den där känslan. Ekade som Grand Canyon i magen då det kändes så tomt. Man ville ju typ äta upp rådgivningstanten som sa att man behöver äta en frukt mer om dagen då man är gravid. Fast på slutet fick man ju slå på stort och äta en extra smörgås också. Det är ju uppenbarligen någon som aldrig varit gravid som skrivit rekommendationerna. Annars skulle det nog stå att en mindre flodhäst passar bra som mellanmål.

 10. Hade också den perioden… Perioden med den bottenlösa magsäcken. Det gick över då min hyresgäst växte och de int rymdes lika mycket i magen längre. Så ät ät ät när du är inne i den här perioden! Det går över snart 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.