Den utdöende köttsoppan.

grillakorviskogen

 

Dagligen kommer det så många bra blogginlägg i min väg, som jag tänker att jag måste blogga om senare, men oftast dröjer det så länge innan jag kommer till skott att jag tänker ”ähh, det är nog för sent nu” och så skiter jag i det. 

Tycker t.ex Eva Frantz skrev ett bra inlägg igår om ”att äta normalt”. Är nu inte så hemskt insatt i hur man ska äta korrekt – och inte särskilt intresserad heller. Min fiilis säger att vi äter helt okej i vår familj och eftersom alla är rätt friska så antar jag att vi inte gör något brutalt fel heller (hah, benämnde jag just mig själv som frisk?)

Men tack vare Evas inlägg blev jag ändå lite smygintresserad av kostcirkeln igår kväll, så jag surfade runt på Eviras webb en stund. Mest för att man sällan hör något positivt om det finländska näringsrekommendationerna (är heller inte så förtjust i just fettfri mjölk eller yoghurt med låg fetthalt). Vet nu inte om jag blev så särskilt överraskad av kostcirkeln eller tallriksmodellen. Så där har den väl sett ut i all oändlighet. 

Däremot tyckte jag det var mkt intressant det som Eva skrev om särskilda maträtter som innefattar ”en normal kost” i dag. Som just köttsoppa – eller kokt potatis som ploppade upp lite här och där på Eviras sidor. Den kokta potatisen är verkligen död i vår familj. Visst, sommartid kanske den lever lite i form av nypotatis, men jag kan inte minnas när vi senast skulle ha ätit kokt potatis här hemma. Det finns helt enkelt inte i vårt system.

Jag tror vi gör sushi oftare än kokt potatis. Precis som Eva sa att de äter tacos oftare än köttsoppa (håller helt med). Janssons frestelsen dör säkert sakta ut. Ungefär i samma takt som leverlådan. De kan placera sina gravar näst intill ugnskorven med ärt-majs-paprika-blandningen.

När jag tänker på de mest traditionella rätterna som serverades t.ex i skolan så är det väldigt, väldigt få av dem som ingår i vår dagliga meny. Vi äter helt enkelt inte alls samma rätter som för 20 år sedan, men jag tror ändå vi håller oss till gaaaanska samma bas i kostcirkeln (förutom att vi inte äter lika mycket kött).

Jag är så OTROLIGT intresserad av mattraditioner. Skulle kunna prata om mat i all oändlighet. Om hur man åt förr när fammo var liten, om vad mamma och pappa åt i skolan, om vad som var trendigt -92 och hur den vanliga småbarnsfamiljen äter 2017 (för inte är det kåldomar inte).

På tal om mat, så är jag också så otroligt fascinerad över en annan Evas, Eva Ramstedts, otroliga kostomställning som har gjort henne så mycket friskare. När man ser sånt tänker jag alltid att man borde intressera sig mer för kostens inverkan på hälsan. Viktigt att se att kostcirkeln verkligen inte lämpar sig för alla. Ni följer väl hennes andra instakonto @atopiskteksem

Så här på slutet undrar jag förvirrat vart jag egentligen ville komma med det här inlägget (jag har redan hunnit glömma). Men jag ska i alla fall tipsa om ett bra poddavsnitt från Marthapodden ”Billigt & gott – en möjlig ekvation”. Som handlar om att äta billigt, hälsosamt och gott. Det kan ni lyssna på medan jag själv drar till Svenska klubben på traditionell fredagslunch. Häj!

 

marthapodden

24 reaktioner till “Den utdöende köttsoppan.”

 1. NEJ, jag skrev just en jättelång kommentar som försvann! Så 00-tals! (kanske ett straff för att kommentaren var så lång) Här kommer en ny. Jag ger mig inte!

  1. Jag tänkte häromdagen på att vi hos oss äter mycket mindre potatis än förr, och antar att bortfallet har att göra med att vi inte äter kött. Kött+potatis=sant. När vi började äta mer vegetariskt bytte vi ut allt istället, äter ofta pasta och ris som går snabbt att koka. Men det är ju urdumt! Det finns närproducerad ekopotatis som är god och (enligt kostcirkeln) hälsosam. Vi beslöt oss genast för att äta potatis minst en, helst två gånger i veckan.

  2. Jag läste Food Pharmacy-boken som Eva nämnde i sitt inlägg. Den var jätteinspirerande och jag har tänkt mycket på den sedan jag läste den. Väldigt vettiga och trovärdiga saker som stod där. I alla fall tror jag massor på tarmhälsans inverkan på den övriga hälsan. Jag tror jag måste skaffa boken och läsa den igen.

  Hejtå!

 2. Min teori är att vi som nu är i 30-40 års åldern fick under vår skoltid helt enkelt nog av smaklösa och dåligt tillredda leverlådor, köttsoppor, sjömansbiffar, kåldolmar och kållådor, janssonsfrestelser med ibland nästan rå potatis och skinkfrestelser med mikroskopiska skinkbitar, slemmaktigt dillkött och Ping-Pong-bollsaktiga potatisar. Särskilt under början av 1990-talet när det skulle sparas in på skolmaten. Dillkött kan jag fortfarande inte äta, men guud så god kållåda och janssons frestelse jag gör nu som vuxen!

 3. Jag har fått samma känsla under de senaste årens bloggläsning, och jag börjar känna mig som en utrotningshotad art! Alltså är det bara vi som är gammalmodiga och äter "skolmat"? ?
  För att få vardagen att funka MÅSTE vi göra en veckomeny och det måste vara mat som räcker till lunchlådor också. Då funkar det bäst med lådor, soppor, spaghetti, korv och mos, ris och broiler, fidk etc. Vi försöker variera köttet med en dag fisk, max en dag korv per vecka osv. Skulle vi bara vara vuxna skulle vi antagligen experimentera mer, men nu måste maten vara färdig senast kl 18, och då krävs det att allt finns inhandlat och upptinat. Dessutom gillar jag ju faktiskt den här sortens mat, så why not?
  Ibland får jag också känslan av att folk inte vill/kan/orkar LAGA mat, utan bara värmer råvaror och lägger dem bredvid varann. Att t.ex reda en sås istället för att hälla i en burk creme fraiche kan ju vara ett billigare alternativ.

 4. Älskar den här diskussionen. Mannen i huset "klagar" ofta på om vi ska laga t.ex soppa så gör vi ingen vanlig soppa. Fast för mig är thaisoppa vanligare än kött eller korvsoppa.Det är det som är normen nu, det är inte vanligt med det som på skoltiden hette snålsoppa. Vem är det nu förtiden?

 5. Nu känner jag mig gammalmodig, men hos oss äter vi potatis var och varannan dag. Vi har så många gånger sagt att nu slutar vi att äta potatis och kött varje dag, men alltså vaaaad ska man äta om inte det? Vill så gärna prova på nya saker, men har ingen ork att stå timtals i kök för att få till en god vardagsrätt. Sushi tänker jag inte testa på, andra förslag mottas med tacksamhet. 😉

 6. Men alltaå vad äter ni som aldrig äter potatis? 🙂 vi äter mest typisk skolmat som ni kallade det. Jag tänker dessutom alltid att potatis (väl) är nyttigare än pasta och ris. Sen borde vi kanske oftare byta ut det mot bara grönsaker.

  1. Vi äter nog potatis, fast inte vanlig kokt. Istället mos, potatisrösti, klyftor i ugn, bakad potatis (uuniperuna), gratäng… sen äter vi nog mycket pasta också. Eller quinoa, bulgur, couscous eller bara grönsaker.

 7. Nä men va. Då är väl jag vid en ålder av 23 år högst omodern och gammalmodig eftersom vi hemma hos oss äter det som här kallas för skolmat, men som hemma hos oss går under benämningen husmanskost. Köttbullar och mos, riktig köttsoppa kokt på ben, stekt strömming och kokt potatis, kållåda, kalops, dillkött, makaronilåda osv. "Riktig" mat.

 8. Köttsoppa rules! Ingen sommarmat men på vintern kokar jag en stor kastrull (hellre maletkött än såna där slajm-bitar) med massor av soppgrönsaker, purjolök is king, och potatis förstås. Ätes med färsk persilja några dagar efter varann. Ännu godare att värma. Mums. Fördömer förstås inte dom som skippar köttsoppan o ugnskorven men ugnskorv o mos (med batat + potatis) är gott ibland. Är åttitalist och äter skolmat på jobbet, ändå har jag inte tröttnat på korv o soppa, tänker bara "det här kan jag göra bättre!" då jag äter där. Men kokt potatis + någå äter vi sällan. Endast till köttgryta. Kokt potatis i sig är världens tristaste mat.

 9. ah vi äter nog en salig blandning men mycket husmanskost. janssonfrestelse och kållåda som jag avskydde som liten är nu riktiga favoriter, tilloch med hos barnen ! Leverlåda är det vi handlar om de ska va något färdigt från butiken att värma upp, delikatess! 🙂 Sen blir det ju en hel del kenyanska rätter också och lite alltannat också beroende på feelis.. men absolut att vi kör husmanskost, eller skolmat som du benämnde det 😉 Hemma blir den ju smakrikare!

 10. NEJ, jag skrev just en jättelång kommentar som försvann! Så 00-tals! (kanske ett straff för att kommentaren var så lång) Här kommer en ny. Jag ger mig inte!

  1. Jag tänkte häromdagen på att vi hos oss äter mycket mindre potatis än förr, och antar att bortfallet har att göra med att vi inte äter kött. Kött+potatis=sant. När vi började äta mer vegetariskt bytte vi ut allt istället, äter ofta pasta och ris som går snabbt att koka. Men det är ju urdumt! Det finns närproducerad ekopotatis som är god och (enligt kostcirkeln) hälsosam. Vi beslöt oss genast för att äta potatis minst en, helst två gånger i veckan.

  2. Jag läste Food Pharmacy-boken som Eva nämnde i sitt inlägg. Den var jätteinspirerande och jag har tänkt mycket på den sedan jag läste den. Väldigt vettiga och trovärdiga saker som stod där. I alla fall tror jag massor på tarmhälsans inverkan på den övriga hälsan. Jag tror jag måste skaffa boken och läsa den igen.

  Hejtå!

 11. Min teori är att vi som nu är i 30-40 års åldern fick under vår skoltid helt enkelt nog av smaklösa och dåligt tillredda leverlådor, köttsoppor, sjömansbiffar, kåldolmar och kållådor, janssonsfrestelser med ibland nästan rå potatis och skinkfrestelser med mikroskopiska skinkbitar, slemmaktigt dillkött och Ping-Pong-bollsaktiga potatisar. Särskilt under början av 1990-talet när det skulle sparas in på skolmaten. Dillkött kan jag fortfarande inte äta, men guud så god kållåda och janssons frestelse jag gör nu som vuxen!

 12. Jag har fått samma känsla under de senaste årens bloggläsning, och jag börjar känna mig som en utrotningshotad art! Alltså är det bara vi som är gammalmodiga och äter "skolmat"? ?
  För att få vardagen att funka MÅSTE vi göra en veckomeny och det måste vara mat som räcker till lunchlådor också. Då funkar det bäst med lådor, soppor, spaghetti, korv och mos, ris och broiler, fidk etc. Vi försöker variera köttet med en dag fisk, max en dag korv per vecka osv. Skulle vi bara vara vuxna skulle vi antagligen experimentera mer, men nu måste maten vara färdig senast kl 18, och då krävs det att allt finns inhandlat och upptinat. Dessutom gillar jag ju faktiskt den här sortens mat, så why not?
  Ibland får jag också känslan av att folk inte vill/kan/orkar LAGA mat, utan bara värmer råvaror och lägger dem bredvid varann. Att t.ex reda en sås istället för att hälla i en burk creme fraiche kan ju vara ett billigare alternativ.

 13. Älskar den här diskussionen. Mannen i huset "klagar" ofta på om vi ska laga t.ex soppa så gör vi ingen vanlig soppa. Fast för mig är thaisoppa vanligare än kött eller korvsoppa.Det är det som är normen nu, det är inte vanligt med det som på skoltiden hette snålsoppa. Vem är det nu förtiden?

 14. Nu känner jag mig gammalmodig, men hos oss äter vi potatis var och varannan dag. Vi har så många gånger sagt att nu slutar vi att äta potatis och kött varje dag, men alltså vaaaad ska man äta om inte det? Vill så gärna prova på nya saker, men har ingen ork att stå timtals i kök för att få till en god vardagsrätt. Sushi tänker jag inte testa på, andra förslag mottas med tacksamhet. 😉

 15. Men alltaå vad äter ni som aldrig äter potatis? 🙂 vi äter mest typisk skolmat som ni kallade det. Jag tänker dessutom alltid att potatis (väl) är nyttigare än pasta och ris. Sen borde vi kanske oftare byta ut det mot bara grönsaker.

  1. Vi äter nog potatis, fast inte vanlig kokt. Istället mos, potatisrösti, klyftor i ugn, bakad potatis (uuniperuna), gratäng… sen äter vi nog mycket pasta också. Eller quinoa, bulgur, couscous eller bara grönsaker.

 16. Nä men va. Då är väl jag vid en ålder av 23 år högst omodern och gammalmodig eftersom vi hemma hos oss äter det som här kallas för skolmat, men som hemma hos oss går under benämningen husmanskost. Köttbullar och mos, riktig köttsoppa kokt på ben, stekt strömming och kokt potatis, kållåda, kalops, dillkött, makaronilåda osv. "Riktig" mat.

 17. Köttsoppa rules! Ingen sommarmat men på vintern kokar jag en stor kastrull (hellre maletkött än såna där slajm-bitar) med massor av soppgrönsaker, purjolök is king, och potatis förstås. Ätes med färsk persilja några dagar efter varann. Ännu godare att värma. Mums. Fördömer förstås inte dom som skippar köttsoppan o ugnskorven men ugnskorv o mos (med batat + potatis) är gott ibland. Är åttitalist och äter skolmat på jobbet, ändå har jag inte tröttnat på korv o soppa, tänker bara "det här kan jag göra bättre!" då jag äter där. Men kokt potatis + någå äter vi sällan. Endast till köttgryta. Kokt potatis i sig är världens tristaste mat.

 18. ah vi äter nog en salig blandning men mycket husmanskost. janssonfrestelse och kållåda som jag avskydde som liten är nu riktiga favoriter, tilloch med hos barnen ! Leverlåda är det vi handlar om de ska va något färdigt från butiken att värma upp, delikatess! 🙂 Sen blir det ju en hel del kenyanska rätter också och lite alltannat också beroende på feelis.. men absolut att vi kör husmanskost, eller skolmat som du benämnde det 😉 Hemma blir den ju smakrikare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.