Kosing och cash och company.

Veckans Sevendays-tema: Pengar.

 

Pengar för mig är: En känsla av lugn och ro i kroppen. Det har funnits perioder i mitt liv när pengar (eller kanske snarare bristen på pengar) har varit förknippat med oro och angst (t.ex när jag studerade och knappt hade 1 euro på kontot i slutet av månaden). Eftersom jag minns hur otroligt jobbigt det var att ägna kvällstankarna åt pengar, så kan jag ännu riktigt njuta av känslan av att de sällan tar slut nu för tiden. Att ha en fungerande ekonomi är lika med frid i själen.

Att aldrig behöva tänka på pengar och vända på slantarna är något jag är djupt tacksam för. Kan inte påstå att pengar är särskilt ”viktigt” för mig, men det är ju med pengar som det är med hälsan – det är när man inte har dem som man märker av dem.

 

soltorpet

 

Det här lägger jag mest pengar på: Förutom lån på Gula huset och Soltorpet, så är det definitivt mat. Jag äter hutlöst dyra luncher varje dag (ännu för nåt år sedan var prisnivån på luncher i Vasa högre än i Stockholm) och köper allt gott jag hittar i mataffären. Lägger också rätt mycket på resor, kultur och nöjen, vilket jag tycker är mer än rätt. 

 

loma

 

Det här lägger jag minst pengar på: Kläder och skor. Tror min årsbudget för kläder och skor är den minsta bland alla människor jag känner. Samma gäller skönhet och hudvård etc. Jag är hopplös på den fronten. Sparar heller ingenting (dels för att jag aldrig orkar ta tag i saken, men också för att jag tycker att det är här och nu, när barnen är små och vi är unga och glada, som vi behöver pengar).

En vanlig månad tjänar jag: Får man ens säga sånt för sin chef? Jölp. 

Mina tre spartips: Haha, jag är verkligen inte rätt person att komma med ekonomiska råd. Men om jag ändå får gissa, så är det: 1. Ät mer grönt istället för kött. 2. Köp inte nya grejer, köp second hand. 3. Ta med matlåda till jobbet. 

 

flyga1

 

Om jag var ekonomisk oberoende: Vad betyder det egentligen att vara ekonomiskt oberoende? Det försökte vi analysera lite i dag på jobbet. Tänker att det begreppet är förknippat med en himla massa överflödig lyx (att man kan köpa en ny sportbil om man får feeling så där en vanlig tisdag i november, eller köpa upp ett roligt företag om man har en dålig dag på jobbet) även om jag så här i dagens läge tycker att jag har allt jag behöver för att vara lycklig i ett vanligt liv. Jag påstår under inga omständigheter att jag är ekonomiskt oberoende (HAHA!), men jag undrar om några miljoner skulle göra mitt liv så galet mycket bättre. Jag har ju redan allt jag vill ha. 

Men om jag på riktigt på riktigt skulle vara gjord av pengar skulle jag resa som en tok. Upp och ner på flygplatserna runt om i världen. Anställa en egen lärare åt barnen och ba dra i väg på obestämd tid.

Mina ekonomiska mål är: Kortsiktigt att klara mammaledigheten utan att känna mig kort i rocken (har 100 % fler lån än sist). Långsiktigt att ha fortsatt svängrum. Att inte behöva vända på slantarna för att få månaden att gå ihop. Mitt ekonomiska livsmål kan egentligen sammanfattas i ett vanligt besök i Sale: Att jag kan köpa de produkter jag vill, utan att behöva välja den billigaste. 

Jag tycker att ekonomi är: Orättvist. Inkomstklyftorna är ju sjuka i det här landet. Känner mig så sjukt tacksam och priviligerad varje månad när lönen trillar in. Tänk liksom att man kan ha en löpande prenumeration på pengar! Är det inte lyxigt, så säg!

14 reaktioner till “Kosing och cash och company.”

 1. Så himla bra, kloka, vettiga och vardagliga tankar!! Men huuuur gör man för att få en fungerande ekonomi och inte behöva vända på slantarna varenda eviga månad?? Att komma till den punkten vore min högsta dröm i livet just nu och då jobbar jag faktiskt fulltid men med en, enligt mig och många andra i branschen, allt för låg lön. För det är ju så precis som du skriver att, ekonomi och pengar är precis som hälsan..

 2. Inkomstklyftorna i Finland hör till de minsta bland OECD-länderna och har inte vuxit på 15 år.

  1. Tänkte på samma sak, klart det finns inkomstlyftor men att säga dom är sjuka känns lite inskränkt då man vet att det på riktigt är problem med sånt i andra länder. Meningen "Inkomstkyftorna är ju sjuka i det här landet" låter ärligt talat provocerande då jag sett hur det kan se ut på andra ställen. Samtidigt tycker jag att inkomstklyftor i en viss mån måste finnas, ska alla tjäna lika blir det farligt lika kommunistvibbar.. Obs, säger inte jag tycker det är rättvist att vissa löner är alldeles för låga etc, men jag är ändå tacksam över vår nordiska socialdemokratiska modell som vi är priviligerade med. Vi har det väldigt bra och klarar man sig inte ekonomiskt finns det stöd att få.

   I övrigt, bra skrivet och vettiga tankar!

 3. Dethär var bland det roligaste och mest avslappande jag läst om pengar. Jag vill också kunna köpa upp ett roligt företag om jag har en dålig dag på jobbet. Tänk nu.En kunde säkert få köpa Trump. Och ha honom i en bur. I ett eget Michael Jackson zoo.

  1. Ändå skulle man tycka synd om honom efter en stund och släppa honom fri.

   Eller nej, man kan donera honom till Ähtäri som en jävla panda.

 4. Så himla bra, kloka, vettiga och vardagliga tankar!! Men huuuur gör man för att få en fungerande ekonomi och inte behöva vända på slantarna varenda eviga månad?? Att komma till den punkten vore min högsta dröm i livet just nu och då jobbar jag faktiskt fulltid men med en, enligt mig och många andra i branschen, allt för låg lön. För det är ju så precis som du skriver att, ekonomi och pengar är precis som hälsan..

 5. Inkomstklyftorna i Finland hör till de minsta bland OECD-länderna och har inte vuxit på 15 år.

  1. Tänkte på samma sak, klart det finns inkomstlyftor men att säga dom är sjuka känns lite inskränkt då man vet att det på riktigt är problem med sånt i andra länder. Meningen "Inkomstkyftorna är ju sjuka i det här landet" låter ärligt talat provocerande då jag sett hur det kan se ut på andra ställen. Samtidigt tycker jag att inkomstklyftor i en viss mån måste finnas, ska alla tjäna lika blir det farligt lika kommunistvibbar.. Obs, säger inte jag tycker det är rättvist att vissa löner är alldeles för låga etc, men jag är ändå tacksam över vår nordiska socialdemokratiska modell som vi är priviligerade med. Vi har det väldigt bra och klarar man sig inte ekonomiskt finns det stöd att få.

   I övrigt, bra skrivet och vettiga tankar!

 6. Dethär var bland det roligaste och mest avslappande jag läst om pengar. Jag vill också kunna köpa upp ett roligt företag om jag har en dålig dag på jobbet. Tänk nu.En kunde säkert få köpa Trump. Och ha honom i en bur. I ett eget Michael Jackson zoo.

  1. Ändå skulle man tycka synd om honom efter en stund och släppa honom fri.

   Eller nej, man kan donera honom till Ähtäri som en jävla panda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.