4 steg till en bättre tacomiddag.

Läste nyss ut Matheos ”Boken om mig” som de fick med sig hem från skolan nu när terminen tog slut. Där kunde man läsa många bra historier. Kapitlet om hans favoriträtt handlade förstås om tacos och tortillas (även om jag tror han har skiftat över till sushi sedan den texten skrevs). Nå, likväl skulle han kunna äta scandinavian tortillas precis varje dag om han så fick.

Och det gjorde vi igår eftersom han fick välja. Jag tycker jag har ätit min beskärda del av denna rätt under mina år med barn (de frågar cirka 7 gånger i veckan om vi kan äta tortillas och det händer ju att man säger ja). För att jag ska vara nöjd med en tacokväll ska fyra punkter uppfyllas. Ska härmed presentera vilka.

 

4 steg till en bättre tacofredag

 

fredagstaco1

 

1. Hemgjord tomatsalsa (den man köper i affären kan närmast klassificeras som vidrig i jämförelse med min egen). Jag brukar göra min på tre stora tomater som jag hackar smått. Hackar också en stor rödlök och cirka två vitlöksklyfor. Blandar allt tillsammans med cirka två matskedar olivolja och saften från en halv citron. Plus salt, peppar och lite chili. Till slut kastar jag på strimlad basilika eller koriander så mycket jag bara kan. 

2. Majs i kött. Mina barn är mycket förtjusta i majs, medan jag tycker att det smakar alldeles för konserverat när man äter det så där rått ur en konservburk (uäk). Vi brukar kompromissa med att steka den tillsammans med köttet. Då smakar den cirka hundra gånger bättre. Har jag tomater i överflöd brukar jag också lägga till en hackad i köttblandningen. Mkt bättre.

 

fredagstaco2

 

3. Guacamole med turkisk yoghurt. Det kan ju hända att någon nu protesterar och säger att man inte kan kalla det här för guacamole, så fiiine, vi säger avokadodipp. Jag mosar en mogen avokado med gaffel. Hackar två vitlöksklyftor och mosar in dem. Pressar i en halv limefrukt (eller resten av citronen från salsan, men lime är lite godare). Mosar in två matskedar turkisk yoghurt för en fräschare smak. Och saltar och pepprar enligt smak. 

4. Värma i ugnen. Barnen vill oftast ha mjuka tortillor, medan jag föredrar hårda tacoskal. Men om man har tålamod och ork så blir de mjuka mycket godare och krispigare om man värmer dem i ugnen. Cirka tre minuter på 200 grader. Slår mikron 100-0.

 

– nu kan en mor också vara lite nöjd! 

26 reaktioner till “4 steg till en bättre tacomiddag.”

 1. Tips så du inte behöver värma upp ugnen så stek tortillabröden i torr stekpanna så blir dom också knapriga!

 2. Prov värm tortillan i en torr stekpanna! Di blir int för skarpa, men int mjuka å sliskiga som i mikron. Riktit riktit goda blir di.

 3. Tack för recept-tips! Ska definitivt prova salsan. Vill tipsa dig i min tur – frusen majs är tusen gånger godare än konserverad. Tycker vi i vår familj iallafall.

  1. Brukar nog ha båda, men vet inte om jag känner någon stor skillnad. Ända råa majsen jag tycker är riktigt god är nyplockad med skalet fortfarande på!

 4. Sån salsa o guacamoledipp kör vi också. Pröva att byta ut ostsåsen mot Koskenlaskija cheddar ostsås nån gång =) Och när man inte alltid orkar laga likadana tacos o tortillas, så brukat vi ibland laga tortillapizza (breder ut lite creme fraiche på en plätt o sätter riven ost på. I ugnen så att plätten får lite färg. Sen alla fyllningar ovanpå (omosad avokado passar super!) o så äter man med gaffel o kniv. Fräschare i smaken tycker jag). På sommaren brukar vi laga tortillas med pulled pork.

 5. Tips så du inte behöver värma upp ugnen så stek tortillabröden i torr stekpanna så blir dom också knapriga!

 6. Prov värm tortillan i en torr stekpanna! Di blir int för skarpa, men int mjuka å sliskiga som i mikron. Riktit riktit goda blir di.

 7. Tack för recept-tips! Ska definitivt prova salsan. Vill tipsa dig i min tur – frusen majs är tusen gånger godare än konserverad. Tycker vi i vår familj iallafall.

  1. Brukar nog ha båda, men vet inte om jag känner någon stor skillnad. Ända råa majsen jag tycker är riktigt god är nyplockad med skalet fortfarande på!

 8. Sån salsa o guacamoledipp kör vi också. Pröva att byta ut ostsåsen mot Koskenlaskija cheddar ostsås nån gång =) Och när man inte alltid orkar laga likadana tacos o tortillas, så brukat vi ibland laga tortillapizza (breder ut lite creme fraiche på en plätt o sätter riven ost på. I ugnen så att plätten får lite färg. Sen alla fyllningar ovanpå (omosad avokado passar super!) o så äter man med gaffel o kniv. Fräschare i smaken tycker jag). På sommaren brukar vi laga tortillas med pulled pork.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.