Äta ute.

lunch vasa

 

Om det är något jag fullkomligt älskar med sommaren så är det att andelen uteluncher ökar markant. Det vill säga luncher man själv slipper tillreda. Och alla vet vi ju att mat som någon annan gör alltid slår ens egen.

Jag snackade om det här med uteätandet med min svägerska för ett tag sedan och först då tror jag det gick upp för mig hur ofta vi egentligen äter ute, i alla fall sommartid. Om man tänker på hur det var när man själv var barn – ja, då var det ju närmast megafest om man en gång på tusen lyckades tjata till sig en kotipizza (alltid skinka och ananas!) på vägen hem från stan.

Känns som om det mest var på utlandsresor man gottade sig i restauranger på den tiden (kan ju förstås också bero på att det helt enkelt inte fanns ett så hejdundrande utbud av bra restauranger i Karis på 90-talet). Och när man väl åt ute – ja, då kändes det lite högtidligare än vanligt. 

Nu är det ju närmast vardag att jag (naturligtvis med muminmammans ljuva tonläge) frågar ”hören upp, familjen, vad skulle vi säga om lite thaibuffé denna soliga förmiddag?”. Jag tycker det är närmast omänskligt att under sommarlovet föda upp en familj på hemgjord föda. Eller i alla fall om man är en sån som jag. Jag orkar inte. Och allt jag gör just nu blir bara äckligt. Har verkligen ingen lust. 

Någon kanske tycker det här är fullständigt förkastligt. Att äta luncher ute flera gånger i veckan. Gissar att någon kanske vill påpeka att maten man kunde göra hemma är mer näringsrik än den man äter på restaurang. Men där håller jag inte alls med. Tycker t.ex de flesta ställen vi väljer har urbra salladsbord (och barnen tenderar vara bra på just sallad – och fisk! alltid fisk!). Möjligtvis kan man kanske klaga på att det är dyrt, men vi vet ju alla att mat är livet.

Tycker också det finns en klar fördel i att barnen är megavana restauranggäster. De vet precis vad de vill ha och fattar hur saker och ting funkar. Och är det något man som förälder uppskattar, så är det ju just det. Får utslag när jag tänker på att de sku tjata medan man väntar och ropa att det är eeeklit efteråt.

Tror vi har en ganska bra cirkulation på matställen i Vasa. När barnen är med äter vi oftast på Magokoro, Chili & Lime, K.Atchi, Selmas, Kaffehuset August, Bank, Strampen, Faros, Svenska klubben (och så Arken när vi är på Replot, även om jag stör mig så ofantligt på att de förstör den fantastiska abborrburgaren med KETCHUP – liksom vem gör sååååå mot utsökta abborrfiléer?). Och när ni nu en gång tjatar, så kan jag säga att mina big no no-ställen är Wazaca, Pancho Villa och Amarillo. 

Både igår och i dag har jag haft urbra lunchsällskap. Igår fick jag äta med Anna-Lena och Agnes på Chili & Lime och i dag fick jag möta upp Nadia för långlunch på Strampen.  Jag bokar upp mig som en tok nu varje dag – mest i hopp om att en dag få avboka. 

Men alltså, nu vet jag inte varför det här spårade ur så här, för orsaken till att jag överhuvudtaget öppnade detta blogginlägg var att jag skulle fråga om ni skulle kunna tipsa om bra lunchutflykter utanför Vasa. Max en timmes avstånd från sjukhuset, säger vi. Om man vill få dagarna att gå genom att äta sig igenom Vasas grannar – vart ska man då dra?

Tack för hjälpen!

52 reaktioner till “Äta ute.”

 1. Alla gånger City Brasserie i Närpes. Österbottens godaste salladsbord och god husmanskost.

 2. Paviljongvägen 21 (Åminnes sommarrestaurang) i Malax! Ny krögare där i år, riktigt gott! Finns ju dessutom stranden och minigolf där ifall man vill göra annat än bara äta 🙂

 3. Kom till Jakobstad! Ät lunch på Pavis och ta efterrätten på Skorpan! Pavis har himmelskt god lunchbuffé och maxa med Skorpans egengjorda glass och ni är i mathimlen.

 4. INTE strandmölle, vi har alla varit besvikna när vi åkt därifrån senaste halvåret. brukade ääälska deras magiska pizzor men nått har hänt, kanske ny kock? samma med köttet.

 5. Kan rekommendera Jenny's cafe i Malax. Har dessutom sommarerbjudande nu. Barn under 7 äter gratis, 7-12 år betalar 4€ om minst en vuxen också äter.(och inte skickar man ju de små liven ut och äta själva)

 6. Som redan nämnts – Restaurang Seaside vid Fagerö! Bara utsikten är värd körtiden 🙂 Beställ oskarschnitzeln eller chiliburgaren.

 7. Ja kom till Jakobstad! Skorpan har väldigt goda saker att äta och ni kan komma till oss och titta på kycklingarna. Imorgon uppträder dessutom Kaj i skolparken alldeles gratis. (Obs: Kaj, inte Caj, hehe. Fast han kanske också kan dra en trudelutt om du frågar snällt.)

 8. Alla gånger City Brasserie i Närpes. Österbottens godaste salladsbord och god husmanskost.

 9. Paviljongvägen 21 (Åminnes sommarrestaurang) i Malax! Ny krögare där i år, riktigt gott! Finns ju dessutom stranden och minigolf där ifall man vill göra annat än bara äta 🙂

 10. Kom till Jakobstad! Ät lunch på Pavis och ta efterrätten på Skorpan! Pavis har himmelskt god lunchbuffé och maxa med Skorpans egengjorda glass och ni är i mathimlen.

 11. INTE strandmölle, vi har alla varit besvikna när vi åkt därifrån senaste halvåret. brukade ääälska deras magiska pizzor men nått har hänt, kanske ny kock? samma med köttet.

 12. Kan rekommendera Jenny's cafe i Malax. Har dessutom sommarerbjudande nu. Barn under 7 äter gratis, 7-12 år betalar 4€ om minst en vuxen också äter.(och inte skickar man ju de små liven ut och äta själva)

 13. Som redan nämnts – Restaurang Seaside vid Fagerö! Bara utsikten är värd körtiden 🙂 Beställ oskarschnitzeln eller chiliburgaren.

 14. Ja kom till Jakobstad! Skorpan har väldigt goda saker att äta och ni kan komma till oss och titta på kycklingarna. Imorgon uppträder dessutom Kaj i skolparken alldeles gratis. (Obs: Kaj, inte Caj, hehe. Fast han kanske också kan dra en trudelutt om du frågar snällt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.