Pre-barnfödartalko.

2017 09 03 09.35.00 1

 

Jag vet inte hur länge efteråt man kan komma dragandes med ett gammalt blogginläggsutkast. Men just när debatten om SDP:s Antti Rinnes barnfödartalko blommade som mest hann jag inte tänka klart, än mindre skriva klart. Försökte släppa det här blogginlägget, men återkom ändå till det i tanken igår – och var helt enkelt tvungen att älta lite till.

Allt började väl med att Rinne hade en önskan om att uttrycka sin oro över den sjunkande nativiteten i Finland. Det föds för få barn och vi behöver mer arbetskraft i framtiden. Det föll kanske inte i särdeles god jord när han uppmanade till synnytystalkoot.

Det här var inledningsvis en aning förvirrande för en enkel människa som jag – för var det nu inte så att världen redan de facto är överbefolkad? Och plötsligt ska det födas fler människor? Eller är det så att det finns människor, men att de helt enkelt bor på fel ställen? Och hur var det egentligen med invandringen och uppehållstillstånden och de som avvisades – de dög alltså inte som medborgare? Här föll jag av den logiska kärran, får jag väl lov att erkänna. Har inte läst dagstidningen så noggrant den senaste tiden, ber om ursäkt.

Men det var nu kanske inte direkt det jag skulle spekulera kring. 

Utan jag tänkte på det här med barnafödande överlag i Finland (det är ju högst aktuellt i mitt liv just nu). Och jag kan väl inte direkt tänka mig något mer provocerande än en välbärgad, superpriviligerad kostymgubbe som uppmanar mig att föda barn på talko.

.. eller det var nästan så gulligt att man fick lust att paja honom över huvudet och säga ”men lilla älskade gubbvän, hur tänkte du nu?”.

Här kan man säga att det bubblade runt många tankar i mitt huvud. Ni kan gärna delge er åsikt i kommentarsfältet.

Jag är som sagt väldigt skeptisk till att det behövs fler människor på jorden, däremot är jag helt säker på att det inte är den finländska kvinnans uppgift att säkerställa Finlands framtid. That is for sure. 

Men om det nu är så att vi vill ha ett uppsving i barnafödandet och en långsiktig strategi för att få upp nativiteten. HUR SKULLE DET DÅ VARA OM VI GJORDE DET RIKTIGT TREVLIGT FÖR KVINNOR ATT SKAFFA DE DÄR ARMA BARNEN?

Låt oss säga att jag plötsligt sadlade om, från hålögd amningshjärna till välvässad politiker – då skulle jag väl ändå först se till att förutsättningarna för babyblomsting fanns serverade på ett silverfat. Är inte riktigt säker på att Finland just nu dressmannigt signalerar ”Grattis kvinna, nu är det GULDLÄGE för dig bli morsa!”.

Hur skulle det till exempel vara att lägga lite extrafjutt i förlossningsvården? Som en uppmuntrande gest? Visa att ni verkligen vill att vi ska föda barn tryggt! Att lägga ner det ena förlossningssjukhuset efter det andra – jag vet inte med er, men jag tolkar inte signalerna som ett tecken på önskad babyboom (tackar som frågar, vi vill inte föda de här barnen på landsvägarna).

Och vad säger vi om att göra det billigare och mer lättillgängligt att få barn på konstgjord väg? Göra det lättare att adoptera? Det finns så många bra människor som vill bli föräldrar, men som inte har det så lätt. Jag ser inte det heller som bortkastade euron om ni lägger lite effort på kvinnosjukdomar och förlossningrelaterade skador (och tillhörande rehabilitering). Personligen blir jag inte stött om ni styr upp lite forskning kring hyperemesis gravidarum (botar ni det kan jag nästan offra mig som avelsko).

Gör Finland till ett familjevänligt land där det förmånligt att bo stort (fattar inte hur folk i Helsingfors har råd att ha fler än två barn). Kapa inte i föräldrapenningen och barnbidragen och höj för bövelen vårdbidraget! Jag lovar att det inte påverkar barnanskaffningen negativt. Och när vi en gång är i gång – vidta åtgärder för att peppa pappor att ta ut föräldraledigt! Gör något för att mammor ska slippa dra det största lasset hemma – och således alltid släpa efter på arbetsmarknaden.

Och då menar jag inte bara lönemässigt.

Se till att småbarnsmorsor inte betraktas som olönsam (och konstant vabbande) arbetskraft. Se till att kvinnor i barnskaffaråldern inte betraktas som ”farligt byte” och ”tickande bomber” att anställa. Se till att gravida kvinnor inte går fettbort i rekryteringsprocesser.

För att tala klarspråk, Antti Rinne, gör det lättare för kvinnor att kombinera arbetsliv och jättemånga ungar utan att det biter en i röven. 

Men före det skulle jag kanske backa fyra steg och syna mina egna privilegier. Ska vi ha fler ungar i det här landet så får landet bjuda till lite, va? 

18 reaktioner till “Pre-barnfödartalko.”

  1. Det var nog lite klumpigt av Antti Rinne att uttrycka sig så där, men jag förstår nog vad han menar. Håller med dej till 100% och vill fylla på med en sak. Pensionen. Man borde tjäna in pension när man är hemma med barn också (oavsett vem av föräldrarna som är hemma).

  2. Jättebra inlägg med många, viktiga synvinklar! Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv! Dock är jag inte påväg att skaffa barn åtminstone inte inom de närmaste åren tack vare studier men det är ändå en intressant disksussion att följa!

  3. Bra skrivet skicka till ALLA politiker riksdagspersoner brysselmeppar genast! Bättre än en tråååkig rixdagstext!

  4. Men GUD JA, Linn! Gissa bara hur "upprymd" jag var då plusset på preggotestet visade sig precis under denna debatt…

  5. Jo, du har säkert rätt i att mycket kunde göras ännu MEN sådär internationellt sätt har vi ju bra stödsystem i Finland -tex jämfört med Storbritannien, för att inte tala om USA! Vi har subventionerad dagvård, relativt lång föräldraledighet, barnbidrag, relativt billig sjukhusvård osv osv. Det ska vi inte heller glömma bort.

  6. Det var nog lite klumpigt av Antti Rinne att uttrycka sig så där, men jag förstår nog vad han menar. Håller med dej till 100% och vill fylla på med en sak. Pensionen. Man borde tjäna in pension när man är hemma med barn också (oavsett vem av föräldrarna som är hemma).

  7. Jättebra inlägg med många, viktiga synvinklar! Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv! Dock är jag inte påväg att skaffa barn åtminstone inte inom de närmaste åren tack vare studier men det är ändå en intressant disksussion att följa!

  8. Bra skrivet skicka till ALLA politiker riksdagspersoner brysselmeppar genast! Bättre än en tråååkig rixdagstext!

  9. Men GUD JA, Linn! Gissa bara hur "upprymd" jag var då plusset på preggotestet visade sig precis under denna debatt…

  10. Jo, du har säkert rätt i att mycket kunde göras ännu MEN sådär internationellt sätt har vi ju bra stödsystem i Finland -tex jämfört med Storbritannien, för att inte tala om USA! Vi har subventionerad dagvård, relativt lång föräldraledighet, barnbidrag, relativt billig sjukhusvård osv osv. Det ska vi inte heller glömma bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.