Skaffa schysst häck i höst!

Inlägget är ett kommersiellt samarbete
med Wickmans Plantskola.
***

 

När man närmar sig medelåldern (jag är ju trots allt 31) börjar man ha sina självklara go to-guys när det gäller diverse specialområden. När det kommer till hår fixar Emma, när det kommer till renoveringar fixar Thomas, när det kommer till foton fixar Anna, när det kommer till tänder fixar Johanna. Ni vet hur det är. 

Och när det kommer till trädgård fixar Kjell. 

När vi köpte Soltorpet för snart tre somrar sedan kliade det alldeles förfärligt i mina fixarfingrar. Vi hann inte så mycket den första sommaren, eftersom vi fick nycklarna först i juli, men en liten helig planteringscermoni hann vi ha innan sommaren tog slut. Det första vi planterade var ett äppelträd från Wickmans plantskola. Glömmer aldrig den känslan. 

Det kan kanske tyckas crazy att transportera ett äppelträd från Närpes till Replot, men jag visste också att mina fingrar är allt annat än gröna – och att billiga träd man köper här och där inte alltid håller måttet – så när vi en gång hade vägarna förbi köpte jag av Kjell (då vet man att man får bra grejer). Och där står det än i dag. Högst levande! Återigen har jag haft en ny problematik på Replot. Och då vet vi vem man ringer:

 

Kjell i plantskolan

 

Kjell såklart!

Eftersom jag i andra jobbsammanhang haft att göra med Kjell visste jag att planskolans specialområde bland annat rör sig kring häckar. Jag har just nu en pågående häckproblematik på Replot. Jag ska förklara.

När man lever sommarliv vill man ju gå omkring i diverse ”spännande outfits” utan att turistbussarna till Björkö behöver lägga kaffet i vrångstrupen varje morgon när jag kliver ut på terrassen i min pyjamas. Ända till i vintras var insynen till vår morgonterrass 100 %-ig. Men sedan föll det träd över ellinjen och kommunen kapade lite här och där. Och nu har jag en lucka i häcken där jag tyvärr kan vinka åt alla som kör förbi. För att illustrera hur nära bilarna kör ska ni få en bild 

 

3

 

Den existerande häcken har säkert växt dit av sig själv och trimmats till en häckliknande grej av de förra ägarna. Tror det är mest björk i den – och även om den inte är jättesnygg så uppskattar höjden på häcken eftersom det har varit ett säkert insynsskydd. Där häcken slutar har det funnits granar och annat vilt som skyddat omvärlden från nakenschocker. 

I år har det varit så mycket baby och annat att tänka på, så ingen har orkat trimma den. Annars brukar Sami vara noga med att hålla den SPIKRAK hela vägen över. Nu ser den tyvärr lite slapp ut.

 

7

 

Just nu börjar säsongen lida mot sitt slut. Men när det ännu är varma, snälla morgnar brukar vi duka upp frukosten på den här sidan. Så får man äta på trappen, på en filt, i en korgstol i skuggan, eller var man ju föredrar. Att vägen utanför är vältrafikerad av cyklister stör mig lite, för ibland glor de så mycket att man tror de ska få nackspärr och styra in i diket. Därför var jag helt enkelt tvungen att ta till Kjell. Och han är ju som vanligt alltid med på noterna!

Jag skickade några bilder till honom (se nedan). Och bad om olika alternativ. ”Ska vi köra ner hela häcken och börja från början eller ska vi täppa till hålet? Hjälp, send help! Vad ska vi göra? Vad ska vi ha och vad kostar det?”.

 

1

2

 

Jag skulle säkert kunna få till det här själv också, med ett besök i någon växtaffär här närmare, men jag vet att Wickmans plantskola har ett bautastort utbud av lämpliga växter som klarar sig i våra trakter, på våra breddgrader. Det har visat sig att de växter och buskar jag har köpt lite här och där inte riktigt är anpassade för just Österbotten. Har tyvärr dödat en hel del redan (RIP). Men jag har senare förstått att det kanske inte enbart är mitt fel.

Men jag vet ju att Kjells grejer funkar på Österbotten, eftersom de är odlade just här. Att han är en trollkarl på kundspecifika lösningar är ju inte heller fyskam.

Vår eller höst är ju bästa tiden att plantera en häck, så jag var ute i precis rätt tid (men observera att Wickmans plantor säljs i krukor, vilket betyder att du inte är bunden endast till vår eller höst – du kan plantera när du själv får feeling).

Jag vet inte om jag hade tur, eller om de alltid är så här effektiva, men en dag senare hade jag ett superlångt mejl med bilder och tre olika förslag. Alla mellan 100-300 euro. Jag som trodde det skulle bli megadyrt! Kjell ringde upp och berättade också. Så glad över servicen. Fick till och med snabba skisser på slutresultaten. Planteringskarta och skötselråd. Fastnade mest för förslaget med att behålla häcken och täppa till hålet med bland annat pelarrönn (har dreglat efter sådana, finns så fina på en gård här nära).

 

fardigt resultat

pelarronn

 

Kolla vad fin! Nu gäller det bara för oss att komma till skott. Har ju lärt mig att NU är bästa tiden för plantering (finns tillräckligt med fukt för att jag inte ska behöva springa och vattna stup i kvarten). Och det är ju förstås logiskt att växterna som planteras nu snabbare kommer igång på våren. Vill ju gärna täppa till hålet så snabbt som möjligt.

Och hörni – om ni inte tror mig när det gäller Kjells absurt stora utbud, så ska ni kolla in plantskolans Pinterest-vägg. Det är helt sjukt! Om inte Kjell har växten du önskar, så har säkert ingen. 

En annan gång ska jag visa efter-bilder (alternativt en video på när jag smaskar i mig mitt första äpple från äppelträdet). Så länge får ni lägga namnen Kjell och Wickmans plantskola på minnet. Han är en riktigt härlig good guy som vet precis allt du behöver för att få till en bra gård (han har det i generna – planskolan har funnits sedan 1950). Tror inte ni blir besvikna. 

 

Besök Wickmans plantskola på 
Östanåkersvägen 17 i Närpes.

Vardagar: 9-17, Lördag: 10-16, Söndag: Stängt.

Webbsida / Facebook / Instagram / Blogg

Men det allra bästa är ju att slå en signal på 
+358 400 233480

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.