Hurudan barnvagn ska man ha?

Catzo bad mig skriva några ord om barnvagnar (hur ointresserad hon än må vara är ämnet ofrånkomligt när man är preggers – good for me, hehe). Sedan kan man ju kanske undra HUR MAN KAN VARA OINTRESSERAD AV BARNVAGNAR SOM ÄR SÅ INTRESSANTA (nåja, det kanske jag visst kan förstå, men ääändå).

När jag kör med en bra vagn, i mitt fall en Bugaboo Buffalo, så kan jag riktigt njuta av färden. Kan känna en sån enorm tillfredsställelse av att ha en vagn som är så här oerhört smidig och samtidigt så himla snygg. Bugaboo-vagnarna har aldrig gjort mig besviken. Har haft tre olika modeller och tycker samtliga har varit designmässiga fullträffar. Så användarvänliga, så praktiska, så slitstarka. Så himla bra i city (Buffalon funkar skitbra på landet, Cameleon och Bee not so much).

 

2017 09 02 02.05.46 1

2017 08 14 10.36.11 1

2017 09 26 07.14.29 1

 

Har tänkt att barnvagnar för mig säkert är som bilar är för bilfreaks. Lite som mamma som på äldre dagar blev bilgalen. Hon vårdar sin transformers-bmw som om den vore en baby. När jag skickar gulliga bilder på My, skickar hon tillbaka rapporter om nyvaxad bil (nu senast var det någonting om fyra lager simoniz-någo?).

Ett litet sidospår innan vi går vidare: Minns när mamma och pappa kom till Replot med nya caben första gången och vi lånade den för en cruise. Det var min första semesterdag och jag hade just gift mig i smyg på magistraten. Aj frihetskänslan med vind i håret.

 

2017 09 26 07.11.33 1

2017 09 26 07.13.07 1

 

Även om jag är hopplöst ointresserad av bilar (lägger stor prestige i att jag stolt kör en tassig, gammal Ford) så kan jag förstå att mamma får mycket god feeling i kroppen när hon får trycka på knappen i sin bil och köra ner taket. Den kan vara både vanlig bil och cab (lite som en Bugaboo-vagn som kan vara både ligg- och sittvagn, haha!). Alla har vi våra läggningar. Och även om mitt bilintresse är på minusnivå, så kan jag så totalt förstå mammas kärlek. Den där bilen är fullständigt ljuvlig att köra. Att åka. Att se på.

Helt samma som min vagn.

Det är inte bara en random bil eller en vagn – det är en bra känsla.

 

2017 08 26 10.52.19 1

2017 08 21 12.00.21 1

 

Catzo frågade: ”Hur gör en, vad ska en tänka på, vad är bra och hur mkt ska en betala?”. Om jag nu var Catzo skulle jag ropa ut på internet ”Hey, kan någon sälja en begagnad Bugaboo Cameleon eller Bugaboo Buffalo till mig?”. De kostar förvisso en hel del, men andrahandsvärdet är urhögt, så du kan räkna med att få pengarna pretty much tillbaka. Det finns också andra bra vagnar, men de har jag inte testat. Så kan bara prata av egen erfarenhet (tror för övrigt jag aldrig har hört om någon som ägt en Bugaboo och blivit besviken). 

Sedan är det ju det där med priset. Alla har ju olika förutsättningar för vad som är rimligt att betala. Vagnar kostar allt mellan ett par hundra euro till flera tusen. Vissa tycker barnvagnar är skit samma, vissa tycker att vagnar är en skön guldkant. Det där får man helt enkelt avgöra själv. Hur som helst skulle jag satsa på en begagnad. Så mycket billigare för alla inblandade. 

Ni får gärna tipsa om andra prisvärda vagnar i kommentarsfältet!

 

20 reaktioner till “Hurudan barnvagn ska man ha?”

 1. Har ägt och testat några olika men mitt hetaste tips är att kolla mest på sittdelen för den används ju ändå längst! 🙂 sen att fundera på saker som om det är viktigt att den är smidig ihopfälld, ska den passa för skogspromenader/i stan osv.. sen är jag en lufthjulsmänniska, men testa också där vad ni föredrar! 🙂

 2. Vi har en Brio Smile (heter Britax Smile nu för tiden) och har varit jättenöjd med den! Perfekt om man bor i en stad och ska in och ut ur bussar/spåran/metro, gå längs små gator osv. Vi har en med liggdel och sittdel och båda har varit riktigt bra. Funkar också bra på österbottniska skogspromenader 🙂

  Priset tycker jag är väldigt rimligt och vi köpte hela vagnen (liggdel, sittdel och chassi eller va de nu heter) plus isofix och babskydd för något på 700. Så överkomligt!

 3. Jag säger också bugaboo! Har nu en donkey och den är ljuuvlig. Men camen vi hade med Hubbe var också fantastisk. Och som resevagn är babyzen yoyon oslagbar!! Den måste du Linn testa som barnvagnsnörd! Den blir alltså så liten att man får den som handbagage på flyget.

 4. Det beror ju så på vilka behov man har, rör man sig mest i stan, ska den kunna ta sig genom snö, långa promenader, mest caféhäng? Ska den kunna rymmas i en bil?
  Mina krav var att den ska vara lätt att styra med en hand pga hund, lätt att få in och ut ur bussar, spårvagnar, hissar etc, och liten så den ryms i tamburen. Luftdäck eftersom vi mest rör oss på asfalt, men ibland på grus. Och prisvärd – jag är inte miljonär. Det blev en mutsy igo lite, som behändigt nog var på rabare då när jag köpte, kostade typ 550 som ett paket med ligg- och sittdel+chassi. Tror normalpris är runt 800. Den är lätt, lättstyrd, blir liten när man fäller ihop den och är rätt smal och ryms därmed superbra på spåran.
  Den går sen att utstyra med mugghållare, extra korg under, parasoll och ståbräda för större barn. Det sista ska vi nog skaffa nu när tvåan kommer och ettan inte riktigt är klar att gå alla sträckor. Orka syskonvagn…

 5. Vi har en brio happy classic å ha vari jättenöjd me han, ca. 500€ fö både ligg å sittdeil 🙂 Ida jor min syster et förhoppningsvis superfynd å köpt en bugaboo frog fö endast 20€! åt me :O He va bara sittdeil, men åkpåsa me å vi ska entå bara ha an som stadsvagn, om int ja blir bugaboo frälst å byri använd an heilatiin 😀

 6. Bor man på lande eller på ett område där vägarna kanske inte plogas direkt på morgånen under vintrena är det bar med en lite större vagne med STORA hjul. Vi hade en Emmaljunga City cross och den rulla smidigt förbi alla design vagnar som fastnat i snön 😉 Stor och kålig var den ju, men den var ändå behändig. Lite liksom vagnarnas jeep eller landrover, heh!

 7. Nooo! Jag skrev just världens längsta kommentar som försvann. Argh! Nytt försök.

  Känns lite jobbigt att läsa om hur bra donkeyn är eftersom den är den vagnen jag drömmer om att ännu äga men har lovat att inte köpa flera vagnar. Jag älskar nämligen vagnar! Jag älskar att köpa, testa, byta vagnar och har hittills ägt 12 olika tror jag. Kan hända att jag glömt nån.
  Den ända som har fått hänga med hela tiden är emmaljunga citycross som jag köpte begagnad år 2012 och ännu är en favorit väldigt mycket tack vare den fantastiska gunget och fjädringen som ingen annan vagn har kommit i närheten av och för att man tar sig fram i svårframkomlig terräng utan problem. Men, den är ingen smidig stadsvagn så har alltid haft en mindre, smidig vagn i stan. Det var speciellt viktigt då vi bodde i Helsingfors och jag rörde mig massor på buss och i köpcentrum.
  Om man vill köpa endast EN vagn (vilket jag antar att de flesta vill) så måste man förstås först fundera igenom vilka behov och krav man har. Rör man sig mycket på grus och skogsvägar och svårframkomlig terräng? Mest i stadsmiljö, kollektivtrafik, caféer och butiker? Ska den lyftas in och ur bil ofta?
  Med facit i hand skulle jag själv nog ha satsat på en lite dyrare allround vagn från början. En med stora men rörliga (låsbara) hjul även framtill, med bra stötdämpning och möjlighet att klicka fast babyskydd i chassit väldigt viktigt för mig som rör mig mycket med bil. Vilken exakt vagn det vore vet jag dock inte (kanske är det just buffalon?)
  Som du skrev så har de dyrare vagnarna som tex Bugaboo och de nyare emmaljunga vagnarna ett bra andrahandsvärde och är rätt lättsålda (det finns också bra fb köp/säljsidor för åtminstone just de specifika märkena som det lönar sig att gå med i om man är intresserad av att köpa begagnad vagn)

  Och nu vaknade bebis så resten av mina neverending vagnfunderingar får förbli oskrivna denna gång.

 8. Har ägt och testat några olika men mitt hetaste tips är att kolla mest på sittdelen för den används ju ändå längst! 🙂 sen att fundera på saker som om det är viktigt att den är smidig ihopfälld, ska den passa för skogspromenader/i stan osv.. sen är jag en lufthjulsmänniska, men testa också där vad ni föredrar! 🙂

 9. Vi har en Brio Smile (heter Britax Smile nu för tiden) och har varit jättenöjd med den! Perfekt om man bor i en stad och ska in och ut ur bussar/spåran/metro, gå längs små gator osv. Vi har en med liggdel och sittdel och båda har varit riktigt bra. Funkar också bra på österbottniska skogspromenader 🙂

  Priset tycker jag är väldigt rimligt och vi köpte hela vagnen (liggdel, sittdel och chassi eller va de nu heter) plus isofix och babskydd för något på 700. Så överkomligt!

 10. Jag säger också bugaboo! Har nu en donkey och den är ljuuvlig. Men camen vi hade med Hubbe var också fantastisk. Och som resevagn är babyzen yoyon oslagbar!! Den måste du Linn testa som barnvagnsnörd! Den blir alltså så liten att man får den som handbagage på flyget.

 11. Det beror ju så på vilka behov man har, rör man sig mest i stan, ska den kunna ta sig genom snö, långa promenader, mest caféhäng? Ska den kunna rymmas i en bil?
  Mina krav var att den ska vara lätt att styra med en hand pga hund, lätt att få in och ut ur bussar, spårvagnar, hissar etc, och liten så den ryms i tamburen. Luftdäck eftersom vi mest rör oss på asfalt, men ibland på grus. Och prisvärd – jag är inte miljonär. Det blev en mutsy igo lite, som behändigt nog var på rabare då när jag köpte, kostade typ 550 som ett paket med ligg- och sittdel+chassi. Tror normalpris är runt 800. Den är lätt, lättstyrd, blir liten när man fäller ihop den och är rätt smal och ryms därmed superbra på spåran.
  Den går sen att utstyra med mugghållare, extra korg under, parasoll och ståbräda för större barn. Det sista ska vi nog skaffa nu när tvåan kommer och ettan inte riktigt är klar att gå alla sträckor. Orka syskonvagn…

 12. Vi har en brio happy classic å ha vari jättenöjd me han, ca. 500€ fö både ligg å sittdeil 🙂 Ida jor min syster et förhoppningsvis superfynd å köpt en bugaboo frog fö endast 20€! åt me :O He va bara sittdeil, men åkpåsa me å vi ska entå bara ha an som stadsvagn, om int ja blir bugaboo frälst å byri använd an heilatiin 😀

 13. Bor man på lande eller på ett område där vägarna kanske inte plogas direkt på morgånen under vintrena är det bar med en lite större vagne med STORA hjul. Vi hade en Emmaljunga City cross och den rulla smidigt förbi alla design vagnar som fastnat i snön 😉 Stor och kålig var den ju, men den var ändå behändig. Lite liksom vagnarnas jeep eller landrover, heh!

 14. Nooo! Jag skrev just världens längsta kommentar som försvann. Argh! Nytt försök.

  Känns lite jobbigt att läsa om hur bra donkeyn är eftersom den är den vagnen jag drömmer om att ännu äga men har lovat att inte köpa flera vagnar. Jag älskar nämligen vagnar! Jag älskar att köpa, testa, byta vagnar och har hittills ägt 12 olika tror jag. Kan hända att jag glömt nån.
  Den ända som har fått hänga med hela tiden är emmaljunga citycross som jag köpte begagnad år 2012 och ännu är en favorit väldigt mycket tack vare den fantastiska gunget och fjädringen som ingen annan vagn har kommit i närheten av och för att man tar sig fram i svårframkomlig terräng utan problem. Men, den är ingen smidig stadsvagn så har alltid haft en mindre, smidig vagn i stan. Det var speciellt viktigt då vi bodde i Helsingfors och jag rörde mig massor på buss och i köpcentrum.
  Om man vill köpa endast EN vagn (vilket jag antar att de flesta vill) så måste man förstås först fundera igenom vilka behov och krav man har. Rör man sig mycket på grus och skogsvägar och svårframkomlig terräng? Mest i stadsmiljö, kollektivtrafik, caféer och butiker? Ska den lyftas in och ur bil ofta?
  Med facit i hand skulle jag själv nog ha satsat på en lite dyrare allround vagn från början. En med stora men rörliga (låsbara) hjul även framtill, med bra stötdämpning och möjlighet att klicka fast babyskydd i chassit väldigt viktigt för mig som rör mig mycket med bil. Vilken exakt vagn det vore vet jag dock inte (kanske är det just buffalon?)
  Som du skrev så har de dyrare vagnarna som tex Bugaboo och de nyare emmaljunga vagnarna ett bra andrahandsvärde och är rätt lättsålda (det finns också bra fb köp/säljsidor för åtminstone just de specifika märkena som det lönar sig att gå med i om man är intresserad av att köpa begagnad vagn)

  Och nu vaknade bebis så resten av mina neverending vagnfunderingar får förbli oskrivna denna gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.