4 snabba tips inför förlossningen.

forlossningsberattelse

My Maxine två minuter gammal. 

 

När det kommer till att föda barn svämmar hela internet över av goda råd. Meeeen som vanligt behöver ni ju bara lyssna på en person (mig). Nå nee, men höll till exempel på att DÖ när jag inför förlossningen googlade ”bb-väska” och hittade listor på bb-packning som innehöll t.ex FOTON PÅ STORASYSKONEN (HAHAHA). Jag menar, någon måtta får det vara. Men ikväll ska vi inte bara snacka om bb-väskan, utan här kommer mina fyra bästa tips överlag. 

 

1. Packa bara det nödvändigaste

Och med det nödvändigaste menar jag att man ser till att man i alla fall har med sig rådiskortet, en drickaflaska som man kan spruta vatten ur (alltså inte en vanlig pantflaska med kork, utan en sån som man kan ligga och dricka ur), amningsbehå och amningsinlägg. Det är fyra saker man verkligen behöver. Skulle på riktigt ha fått spunk utan vattenflaskan. Resten kan man freestyla eller be någon annan hämta till bb vartefter. Fattar verkligen inte grejen med att gå loco med bb-väskan. Den är ju bara en vanlig övernattningspackning.

 

2. Öva profylax

Om det inte finns profylaxkurser på din ort – låna böcker på ditt bibliotek (finns sådana med cd-skivor som man kan öva sig med). Annars finns det hur mycket som helst på på youtube. Träna också på avslappningsövningar (jag körde till exempel de här sista tiden före förlossningen). Ni minns att jag fick en sjukt bra förlossning och det är mycket tack vare profylaxen. Jag var så avslappnad och fokuserad och lät aldrig rädslan eller paniken ta överhand. Öva, öva, öva. Läs på. Kan inte betona det tillräckligt starkt. Du kommer inte att ångra dig.

 

3. Låna en stor pilatesboll 

Om du inte har en stor gympaboll, så kan den vara kiva att låna en sådan någon veckan innan bf. Den var jätteskön att ha när jag ännu var hemma och förlossningen pikkuhiljaa började komma igång. Sitt på den och gör cirkulerande rörelser medan du lutar dig framåt mot soffan (tyckte det var megaskönt när värkarna började bli lite mer smärtsamma). Nu jobbade ju Sami under mitt startskede, men skulle han ha varit hemma skulle jag ha tvingat honom att massera mig i korsryggen samtidigt. Kändes som om jag skakade av mig smärtan lättare när jag fick pompa runt på bollen.

 

4. Slappna av i käken och händerna

Jungersten (eller Doula-Sara som hon också kallas) lärde mig att det lönar sig att hålla två kroppsdelar avslappnade i förlossningsarbetet: Käkpartiet och händerna. Om jag minns rätt fanns det någon connection mellan dem och livmoderns avslappning. Jag sysselsatte mig med att sakta, sakta turvis med ett finger i taget, vidröra tummen. Det höll händerna avslappnade. Och så vickade jag sakta med käken från sida till sida. Förstås svårt att minnas alla avslappning när man blir besatt av djävulen mot slutet, men urbra om partner eller annan stödperson kan påminna en då.

 

Genväg: Orkar man inte med fyra tips, så kan man faktiskt skita i ettan och trean och gå all in på tvåan och fyran. Andning och avslappning är A och O. Lovar. Puss och lycka till.

 

24 reaktioner till “4 snabba tips inför förlossningen.”

 1. Jag håller helt med dig om betydelsen och vikten av att satsa på profylax och avslappning. Skillnaden på första förlossningen och de två senare är enorm till stor del på grund av att jag inför de två senare insett betydelsen av profylax och att jag satsade på att öva innan. Kan inte rekommenderad för mycket tycker jag.
  Gällande BB-väska så har planerande och packande för mig mera handlat om ritual och mental förberedelse inför vad som komma ska men själva innehållet har egentligen inte varit så viktigt.

 2. Tack! Jag googlar som en galning just nu på sånt här så känns bra med vettiga listor. Med rådiskort menar du kelakortet eller "mammaboken" den som har all fakta om graviditeten.

 3. Vi gick en profylaxkurs å he hjälpt me så myki å fick en rikti drömförlossning helt utan smärtlindring 🙂 Hadd å köpt boken "Innan du föder" av Anna Wilsby som handlar om profylax, men hann int läsa fäädit an föri sonen kom så nästa gång ska ja byri läsa tidigari 😀

 4. Alltså ja! Jag fick en drömförlossning tidigare i år och håller helt med om punkt 2 och 4. Andningen är ALLT.

 5. Ammningsbehå behövs inte hälsar en som hade sjukt sjuka boobs så inget annat än en kofta fick toucha dem.

 6. Älskar att läsa blogginlägg som jag tror att är skrivna specifikt, direkt åt mig. 🙂
  Punkt ett har jag redan misslyckats på. Men resten av punkterna jobbar jag stenhårt med. Inför förra förlossningen tänkte jag nog att det smartaste är att spänna sig så mycket man kan och samtidigt skrika riktigt hårt när det gör ont. Nu har jag tänkt om.

 7. Följde någon lista jag googlat fram när jag packade bb-väskan. Väl på bb stod väskan nästan orörd under hela vistelsen. Man behöver egentligen inte mycket, dock hade jag glömt amningsinläggen men sambon ryckte ut och så var den saken löst.

 8. Jag håller helt med dig om betydelsen och vikten av att satsa på profylax och avslappning. Skillnaden på första förlossningen och de två senare är enorm till stor del på grund av att jag inför de två senare insett betydelsen av profylax och att jag satsade på att öva innan. Kan inte rekommenderad för mycket tycker jag.
  Gällande BB-väska så har planerande och packande för mig mera handlat om ritual och mental förberedelse inför vad som komma ska men själva innehållet har egentligen inte varit så viktigt.

 9. Tack! Jag googlar som en galning just nu på sånt här så känns bra med vettiga listor. Med rådiskort menar du kelakortet eller "mammaboken" den som har all fakta om graviditeten.

 10. Vi gick en profylaxkurs å he hjälpt me så myki å fick en rikti drömförlossning helt utan smärtlindring 🙂 Hadd å köpt boken "Innan du föder" av Anna Wilsby som handlar om profylax, men hann int läsa fäädit an föri sonen kom så nästa gång ska ja byri läsa tidigari 😀

 11. Alltså ja! Jag fick en drömförlossning tidigare i år och håller helt med om punkt 2 och 4. Andningen är ALLT.

 12. Ammningsbehå behövs inte hälsar en som hade sjukt sjuka boobs så inget annat än en kofta fick toucha dem.

 13. Älskar att läsa blogginlägg som jag tror att är skrivna specifikt, direkt åt mig. 🙂
  Punkt ett har jag redan misslyckats på. Men resten av punkterna jobbar jag stenhårt med. Inför förra förlossningen tänkte jag nog att det smartaste är att spänna sig så mycket man kan och samtidigt skrika riktigt hårt när det gör ont. Nu har jag tänkt om.

 14. Följde någon lista jag googlat fram när jag packade bb-väskan. Väl på bb stod väskan nästan orörd under hela vistelsen. Man behöver egentligen inte mycket, dock hade jag glömt amningsinläggen men sambon ryckte ut och så var den saken löst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.