Dagens tips: Elin von Wright och skolskjutningen i Jokela.

När man har spädbarn händer det sig att man ligger vaken om natten och ugglar (eller egentligen kan jag inte skylla på spädbarnet, för hon äter i sömnen, men själv är jag kanske inte världsbäst på att somna om alla gånger). Så det är kanske mer regel än undantag att jag lyssnar på poddar eller diverse dokumentärer där kring 5 på morgonen. Oftast somnar jag om inom en timme eller så. Men på något underligt vis tycker jag det är så skönt och rofyllt att vara vaken när alla andra sover. Så skönt att få somna in igen när man vet att man hinner innan klockan ringer. 

Men det var ju inte DET jag skulle säga, utan jag har tänkt tipsa om det här i sjuhundra år. En natt för rätt länge sedan när jag sist ugglade (fullmånen, jag tittar på dig) så lyssnade jag på den nyaste P3 Dokumentär som Vasabördiga Elin von Wright ha gjort. Om skolskjutningen i Jokela. Jag vet inte om det var natten, höststormen utanför eller för att jag just nu har känslorna på ytan, men berättelsen tog helt och hållet andan ur mig. Det var både gåshud och tårar rakt igenom.

Kanske för att jag så väl minns hur det var 2008 i Kauhajoki. Den gången hade jag också en baby, Matheo var ungefär sex månader då. Satt hemma på Museigatan och följde slaviskt all rapportering. Skör som man tenderar vara som relativt nyförlöst kröp det verkligen under skinnet. Kanske också för att det var geografiskt så nära, kanske för att Sami var i Kauhajoki samma kväll som Matti Saari hade ihjäl elva personer. 

Ja, jag blev verkligen berörd, som sagt. Tycker ni ska lyssna på den. Grät speciellt mycket när Jokela-skyttens mamma berättar om gången när Pekka frågade ”mamma, varför har jag inga vänner?”. När hennes röst spricker när hon berättar. Aj vad det smärtar när man tänker på att vissa liv blir så skit att de tycker det är en god idé att skjuta hejvilt i skolan. Tänkte många gånger på hur viktigt det är med att vara en bra medmänniska. Att inkludera och se människor. Tänkte ännu fler gånger på hur tacksam man ska vara när barnen har kompisar.

OCH- att det är urbra att de redan en gång har övat utrymning av skolan i höst. Men den tanken vill man helst inte tänka till slut. Jaja, lyssnar gör ni här.

8 reaktioner till “Dagens tips: Elin von Wright och skolskjutningen i Jokela.”

  1. oj vilken dokumentär, ett ämne som inte lämnar någon oberörd såklart men hennes vinklingar, intervjuer och val av musik, gör den här dokumentären alldeles unik. Tack för tipset!

  2. Först, funderade jag, hur jag inte sett Dokumentären förrut, då det ändå är frågan om en 10 år gammal Händelse, men förklaringen komm ju, då jag öppnade Hemsidan och märkte, att den ju är splitterny, men bra gjord, var den ju! Minns ännu dagen, då det hände, för jag, hade den dagen en av mina gammla Hushållslärare/Barnskötare från min dåvarande Grundskola hos mig på besök, då jag efter några om och -men, föregående Vår, hittat hennes kontaktuppgifter, vi höll varandra i handen och förlät varandras gångna saker, konstaterade till henne, att fastän hon då i slutet av 80-talet, förorsakat, att intresset till matlagning, försvann totalt, vaknade det upp på nytt sedan några år senare osv och allt dethär, utan att veta om, vad som hände rättså nära mig, då jag då, bodde i Helsingfors/Åggelby, men sedan på k vällen, hörde jag ju allt i Nyheterna, följande dag, då Mamma och -Pappa, komm en av och -ann-sväng till mig, kramade de mig en extra gång på grund av Händelsen och även med Lärarinnan, konstaterade vi senare, att tänk, vad det hände därute, sammtidigt, som vi, hade en bra stund tillsammans jhemma hos mig! Tror, att jag sedan, hörde via Nätet på Pappa Auvinens Minneskompossision för sin Sån Pekka-Erik för gitarr. Hur som häldst, störde musiken först mig, men kanske, dessa Dokumentärer är sådanna, att Redaktörerna, väljer musiken till dem.

  3. oj vilken dokumentär, ett ämne som inte lämnar någon oberörd såklart men hennes vinklingar, intervjuer och val av musik, gör den här dokumentären alldeles unik. Tack för tipset!

  4. Först, funderade jag, hur jag inte sett Dokumentären förrut, då det ändå är frågan om en 10 år gammal Händelse, men förklaringen komm ju, då jag öppnade Hemsidan och märkte, att den ju är splitterny, men bra gjord, var den ju! Minns ännu dagen, då det hände, för jag, hade den dagen en av mina gammla Hushållslärare/Barnskötare från min dåvarande Grundskola hos mig på besök, då jag efter några om och -men, föregående Vår, hittat hennes kontaktuppgifter, vi höll varandra i handen och förlät varandras gångna saker, konstaterade till henne, att fastän hon då i slutet av 80-talet, förorsakat, att intresset till matlagning, försvann totalt, vaknade det upp på nytt sedan några år senare osv och allt dethär, utan att veta om, vad som hände rättså nära mig, då jag då, bodde i Helsingfors/Åggelby, men sedan på k vällen, hörde jag ju allt i Nyheterna, följande dag, då Mamma och -Pappa, komm en av och -ann-sväng till mig, kramade de mig en extra gång på grund av Händelsen och även med Lärarinnan, konstaterade vi senare, att tänk, vad det hände därute, sammtidigt, som vi, hade en bra stund tillsammans jhemma hos mig! Tror, att jag sedan, hörde via Nätet på Pappa Auvinens Minneskompossision för sin Sån Pekka-Erik för gitarr. Hur som häldst, störde musiken först mig, men kanske, dessa Dokumentärer är sådanna, att Redaktörerna, väljer musiken till dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.