Ska jag låta barnen vara ute på gatorna när det är mörkt?

Vintertiden kickade in i söndags. Då händer det där som man varje år hinner glömma: Att det blir mörkt 17.00. 

Jag hade ett bautabråk med ett barn i dag om huruvida barn under 9 år kan vara ute efter mörkrets inbrott. Och med vara ute menar jag röra sig ensamma på gatorna (på egen gård får de naturligtvis vara ute hur mycket de önskar). Tycker det är så svårt att dra någon sorts gräns någonstans.

Å ena sidan är jag SUPERGLAD att de vill geocacha, leka ute och traska iväg till långväga kompisar – motionen! friska luften! självständigheten! friheten! Jag vill egentligen inget annat än uppmuntra.

Men å andra sidan tycker jag att det är läskigt att de rör sig ensamma ute när det är mörkt. Vädigt få människor är jag rädd för här på Brändö, men överallt finns det ju folk som .. ja, eventuellt kan slira lite. Knappast gör mörkret någon skillnad för – låt säga – en Metvikshuggare (och man ska ha fruktansvärd otur för att råka ut för en sån grej!).

Fattar inte ens vad jag är ängslig för (mörker är ju inte direkt livshotande). Och tja, några snurriga missbrukare har vi ju här i våra hoods (men de är väl heller inte jättefarliga). Tycker jag är SÅ URTÖNTIG som inte kan argumentera för min sak. Jag vill att barnen ska gå ut helt som förr, och jag vill inte skrämma dem. Jag vill att de ska vara försiktiga … men vad är det egentligen de ska akta sig för? Mina argument höll kanske inte riktigt denna afton.

Mörkt blir det ju DIREKT nu för tiden. Fast klockan är bara barnet är det mörkt som i graven. Och det är ju FÖRKASTLIGT att de ska ha begränsad rörlighet hela vinterhalvåret. 17.00 i juli är ju värsta bästa utetiden. Kände mig som världens sämsta flugskit i dag när jag inte lät Matheo gå till en kompis (bor kanske en kilometer från oss) klockan 19.00. Och nej, jag orkade inte lyfta detta välgödda arlse ur soffan och gå med som sällskap. 

Varför kan det inte bara vara sommar året runt?

Så mycket lättare att vara cool_parent_86 utan mörker.

20 reaktioner till “Ska jag låta barnen vara ute på gatorna när det är mörkt?”

 1. Jag är så hispig nuförtiden att jag inte skulle våga släppa barnen ut på gatorna i Vasa. Nu bor vi ju inte i Vasa ens, utan på landet i mörkret, så jag har ingen aning om hurudant område ni bor i :). Själv är jag rädd vargflocken som rör sig i Österbotten så jag låter inte barnen vara ute på gården ensamma när det blivit mörkt, trots att vi har hundar som skäller ifall det kommer nåt eller nån.

 2. En som inte är rädd för mörkret (mörka skogsvägar, no problem) tycker att bara man minns reflexen och ficklamporna så är det ingen skillnad på 17.00 sommartid och vintertid. Fast då jag var ut till stan med bilen häromkvällen, såg jag några killar som lekte med en sparkbräda på gatan och syntes INTE ALLS, det tycker jag är största faran med tidigt mörker, att man tror att man syns bättre än man gör!

 3. Tycker det är synd att du inte lät honom hälsa på en kompis som bor 1km bort. Precis som du säger, det tar ifrån en stor del av ens frihet. Varför inte uppmuntra till att använda cykelhjälm och -lampor och röra sig vid upplysta vägar (med argumentet att du är rädd för olyckor i mörkret, vet inte om detta är din primära rädsla men kanske onödigt att skrämma barnen :)) eller så varma kläder och reflexer om han går? Han kan ju smsa dig när han kommit fram ifall det känns bättre och du inte orkar gå med honom i 1km?

 4. Jag förstår dig urbra, en 9-åring är inte så gammal ännu. Såklart ska man tänka på säkerheten! Ett barns hjärna är ju egentligen utvecklad för trafiken först i 12-års åldern, och mörkret gör det ju inte lättare. Sen det som hände på pappersbron oxå…

 5. Förstår dig fullständigt i den irrelevanta oron. Jag vågar inte gå ut med soparna 100 m bort på belyst väg när det är mörkt, eller för den delen ta in vagnen från terassen. KAN finnas monster

 6. Förstår dej helt och hållet. Jag skulle inte heller släppa iväg min 9-åring 1km bort på kvällen. På vår gata och nära huset får han vara men inte längre bort helst. Är nojig med mörkret, även om jag inte vet exakt Vad jag är rädd för…

 7. Och om man som Födelseblind, just fått sin fina Iphone X med alla, tänkbaraAppar, som hjälper en att orientera sig och -dylikt, så är det ju skamm, om Mamma, inte uppmuntrar, att träna med dem även i mörker, så reflex, varma kläder, Iphone och -den vita käppen bara i handen och iväg till Kompisar med hjälp av Apparna!

 8. Jag är så hispig nuförtiden att jag inte skulle våga släppa barnen ut på gatorna i Vasa. Nu bor vi ju inte i Vasa ens, utan på landet i mörkret, så jag har ingen aning om hurudant område ni bor i :). Själv är jag rädd vargflocken som rör sig i Österbotten så jag låter inte barnen vara ute på gården ensamma när det blivit mörkt, trots att vi har hundar som skäller ifall det kommer nåt eller nån.

 9. En som inte är rädd för mörkret (mörka skogsvägar, no problem) tycker att bara man minns reflexen och ficklamporna så är det ingen skillnad på 17.00 sommartid och vintertid. Fast då jag var ut till stan med bilen häromkvällen, såg jag några killar som lekte med en sparkbräda på gatan och syntes INTE ALLS, det tycker jag är största faran med tidigt mörker, att man tror att man syns bättre än man gör!

 10. Tycker det är synd att du inte lät honom hälsa på en kompis som bor 1km bort. Precis som du säger, det tar ifrån en stor del av ens frihet. Varför inte uppmuntra till att använda cykelhjälm och -lampor och röra sig vid upplysta vägar (med argumentet att du är rädd för olyckor i mörkret, vet inte om detta är din primära rädsla men kanske onödigt att skrämma barnen :)) eller så varma kläder och reflexer om han går? Han kan ju smsa dig när han kommit fram ifall det känns bättre och du inte orkar gå med honom i 1km?

 11. Jag förstår dig urbra, en 9-åring är inte så gammal ännu. Såklart ska man tänka på säkerheten! Ett barns hjärna är ju egentligen utvecklad för trafiken först i 12-års åldern, och mörkret gör det ju inte lättare. Sen det som hände på pappersbron oxå…

 12. Förstår dig fullständigt i den irrelevanta oron. Jag vågar inte gå ut med soparna 100 m bort på belyst väg när det är mörkt, eller för den delen ta in vagnen från terassen. KAN finnas monster

 13. Förstår dej helt och hållet. Jag skulle inte heller släppa iväg min 9-åring 1km bort på kvällen. På vår gata och nära huset får han vara men inte längre bort helst. Är nojig med mörkret, även om jag inte vet exakt Vad jag är rädd för…

 14. Och om man som Födelseblind, just fått sin fina Iphone X med alla, tänkbaraAppar, som hjälper en att orientera sig och -dylikt, så är det ju skamm, om Mamma, inte uppmuntrar, att träna med dem även i mörker, så reflex, varma kläder, Iphone och -den vita käppen bara i handen och iväg till Kompisar med hjälp av Apparna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.