26 % bioavfall i fel hink kan bli så mycket mindre.

2017 11 06 08.40.39 1

 

Nu ska jag äntligen berätta om en av de där grejerna som jag gnällde över att jag aldrig hinner berätta om. Det är ju nämligen så att jag har en alldeles ny och fascinerande besatthet, eller vi kan kanske säga HOBBY, för det här en av de grejer som ger mig aaaallra mest tillfredsställelse just nu. Ni kommer kanske att lägga på luren nu när jag berättar, men håll ut, jag ska förklara.

Ni kanske inte tror att det är möjligt att bli helt besatt av sopsortering. Man ska dock icke underskatta tristessen i en föräldraledighet, för det är nämligen så att jag har blivit helt sprittsprångande sorteringsgalen. Helfrälst roskisnazi. Kallar mig avfallsguden Jung när ingen hör etc. 

Nu kanske du inte känner mig, så du behöver säkert lite bakgrundsfakta för att förstå hur stort det här är. Mitt klimatsamvete har alltid varit lite dåligt. Jag kör för mycket bil, jag flyger långa flighter och jag sorterar sopor som en kratta. Jag har i flera år fått höra om gången då jag i en kalasstressad städning slängde batterier i vanliga soporna (Sami älskar att dra upp det varje gång jag skryter om mitt shoppingfria år ifjol). Och det här är en sån himla revansch. Nu är mitt sopsamvete fullständigt rent (ingen gubbstrutt kan någonsin klaga på mina batterier, hah!). 

Jag var på Stormossen (alltså de som sköter avfallshanteringen här var jag bor) för en tid sedan och fick sån otrolig feeling. Fatta att vi här i Österbotten återvinner 98,4 % av allt avfall! Blev så himla stolt! Om man tar hela landet är motsvarande siffra 75 %, så vi ligger sannerligen i framkant.

Här i min sorteringsiver har jag tänkt mycket på den österbottniska talkoandan. Speciellt när det kommer till problemet med bioavfall. Ni vet vad bioavfall är, va? Matrester, bananskal, äggskal, kaffesump, förra veckans fredagsbukett – ja, allt som förmultnar.

26 % av det brännbara avfallet som kommer till Stormossen består nu av bioavfall. Så onödigt! Men jag förstår, förstås. Jag har heller aldrig förr sorterat bioavfall, utan har bara nonchalant slängt allt i det brännbara, vilket gör att hela processen på Stormossen bara blir långsammare och förbrukar mer energi. När de felsorterade matresterna är blöta går det mindre bra att bränna. Tänk om jag bara hade fattat det förr! Tänk om folk inte vet! Därför måste jag berätta!

 

2017 11 06 08.41.34 1

 

Jag har nu skaffat mig en sån här hink (med bionedbrytbar påse) och finner barnsligt stor iver över att man med 1 kg av detta avfall kan göra energi som motsvarar att jag har på kylen i ett dygn, eller att jag tvättar en maskin tvätt. Tänk! Alla vet vi ju att Vasa numera kör 12 biogasbussar i stan och känner mig så mallig över  att JAG BIDRAR! Med mina hundratals kaffesumpar körs det säkert någon kilometer, var så säker! Tycker det känns så framtiden att vi gör bränsle av mina gamla bananskal. Man ger och man får. Vi ska inte slänga potatisskalen i det brännbara – vi ska göra biogas av dem! Nu!

Ja, men tillbaka till talkoandan: Vi är ju redan jätteduktiga på avfallshantering i Österbotten, men tänk om vi ännu skulle satsa lite mer på det här med bioavfall. Tänk om alla vi som bor i höghus och diverse husbolag som har alla världens olika sopkärl skulle skärpa oss pikulite! Är helt säker på att vi skulle få ner siffrorna. Man kan ju inte direkt skylla på att det är svårt! Själv har jag skyllt på rädslan för bananflugsinvasion (HAHA!), men inte ens de har jag lyckats locka hit. 

 

2017 11 06 08.39.52 1

 

Ja, varsågoda, ta en titt i min roskis (ja, det här trodde man ju inte när man vaknade imorse, att jag skulle öppna min roskis för hela världen, men sedär, livet bjuder på överraskningar!). Brännbart avfall, bioavfall, metall och glas. Det är vad som ryms här just nu. 

Oklart hur något så enkelt kan GE EN SÅ MYCKET GOD FEELING. Men har ju heller aldrig påstått att jag är särskilt invecklad som människa. Eller så är det bara en lättnad. Att skammen över hur dåligt jag har sorterat äntligen är över. Framtiden är här – också i mig!

44 reaktioner till “26 % bioavfall i fel hink kan bli så mycket mindre.”

  1. Ja! Det här går jag också igång på, jag känner mig SÅ tillfreds när jag sopsorterar och återivnner. Älskar Ekorosk osv.

    Jag hade två mål för hösten: 1) att sortera plast, eftersom Rinki numera också återvinner plastförpackningar. Jag är inte supernitisk – ifall något är hemskt kladdigt och eländigt slänger jag det i brännbart som man enligt ekorosk ska göra, men väldigt mycket plast sorterar jag skilt nu, och det är skööönt! 2. Börja med Bokashi. Men det sket sig. Jag är tydligen jättedålig på kompostering, det skiter sig varje gång när jag försöker. Vi har alltså till och med en varmkompost, men den visade sig redan från början vara av katastrofalt dålig modell, så flera gånger i året jämrar vi oss över hur usel den är och gör inget åt saken. Jag hade tänkt mig att Bokashi skulle bli min räddning, men jag kom aldrig igång.

    Här i Jakobstad sorterar vi ju lite annorlunda än ni gör i Vasa. Här sorterar alla bioavfall, det skickas (ända) till Stormossen och det brännbara blir (väl?) pellets som bränns upp sen. Men jag tänker mig att det där att bränna sopor är mycket sämre än att återvinna, för även om man återvinner energin från de brännbara soporna återvinns väl inte materialet, direkt.

    Det här hade jag mycket att säga om. Nästan som en bloggkommentar från 00-talet!

    1. Vi kör med bokashi sedan lite mer än ett år sedan. Nu i somras hade vi massor av fermenterat avfall att lägga i trödgårdslandet istället för att köpa säckvis med mull. Gör ett nytt försök du också! Det ser inte ut som att det fungerar, men det gör det ändå. 🙂

  2. Jag sopsorter också och så nöjd över det. Men lite irriterad blir jag på att någon annan (här Ekorosk) skall bestämma hur mycket sopor vi har och hur ofta soptunnan ska tömmas. Som det är nu tömms den minsta tunnan vi har varannan vecka och vår är då bara mindre än halvfull. Så irriterande då tunnan kunde tömmas 1 gång i månaden istället

      1. KomJag hade samma problem då jag skulle skaffa roskislådor. Jag fick svaret: enligt lag måste den tömmas varannan vecka. Vet då inte om det är pga boplatsen eller vad det rör sig om. Vet av dem som har enligt gammal modell och tömmer 1 g i månaden. hmm…

    1. Nu vet jag inte vilken storlek du har på soptunnan men kolla upp om det finns en mindre model (det företag som jag använder har tre olika storlekar på tunnorna). Annars kan du ansöka till avfallsnämnden om du skulle få tömma 1ggr/månad på grund av halvfull tunna 🙂

      Linn; jo, det påverkar priset.

  3. Kan man köpa en sån där brun bioavfallsroskis som du har på bilden någonstans? Har nämligen lite knappt om utrymme under diskhon, men en sån där kunde jag nog klämma in!

  4. Har du hört talas om zero waste? Googla annars, jätteinspirerande att minska soporna man producerar överlag.. tygblöjor ist för vanliga, sy tvättbara kaffefilter, sluta använda hushållspapper, köpa det man kan på lösvikt eller direkt från bonde, laga egna hygienprodukter för att slippa många förpackningar osv.. Det finns riktiga "nördar" som tar detta till extrema nivåer… lagom är bäst! 🙂

  5. Westenergy är förbränningsanläggningen.
    Stormossen tar hand om allt annat avfall, t ex omvandlar bioavfall till biogas och rötningsmassan till näringsrik jord som man får köpa.

  6. Oj vad roligt att läsa om andra också som har sopsortering som "hobby/livsstil". Har ju nästan känt mig onormal. ? Går just nu hemma också, men av andra orsaker, och har massor av tid över för att fundera på t.ex. miljöfrågor. Bor också på Ekoroskområdet och har fått med mig bioavfallssorteringen från barnsben, men har nu också börjat med sortering av kartongförpackningar, återvinning av större plastförpackningar och textilinsamling till klädbutiker eftersom den möjligheten nu finns. Och hujeda mig vilka mängder jag för bort!!! Det märks ju liksom inte lika mycket när man sätter allt i en och samma soptunna… Så jo, funderar nu på hur jag ska minska avfallet. Problemet, känns det som, är ju inte bara en själv som konsument utan också producenterna som borde ta sig i kragen och fundera på hur de kan minska på förpackningsmaterialet, speciellt plast.

      1. Bor i Jakobstadsregionen, men åtminstone HM, Kappahl och Lindex samlar in. Har bara testat HM i Jakobstad hittills.

        1. UFF tar väl bara emot hela och funktionsdugliga kläder, eller har de också börjat ta emot söndriga textiler? Finns ju massor av fina välgörenhetsloppisar att donera kläder till i Österbotten om man så vill! 🙂 Det var nu främst uttjänta och söndriga kläder jag tänkte på och såna tar kedjorna jag nämnde också emot för att kunna återvinna åtminstone en del av materialet. Försvarar inte billigt producerade kläder i fattiga länder på något sätt, men tänker att om de nu en gång producerats, så kan väl butikerna få ta hand om lumpen efteråt också. Förhoppningvis kan något av själva materialet återvinnas på något sätt. 🙂

          1. UFF tar nog bara emot hela och rena kläder.
            Där igen tänker jag annorlunda, tror inte ett smack på klädkedjornas kapacitet att "ta hand" om avfall. Man ska ju inte sortera bara för sorterandets skull. Anser det bättre att skicka lumpen till Westenergy för att bli till fjärrvärme, orsak: kortare transportsträcka och jag som avfallsproducent vet precis på millin vad som görs med mina gamla trasor. Har ännu inte sett några bevis på att t.ex. H&M återvinner gamla kläder på något sätt. Är lite rädd att mina misstankar om transportering långt för förbränning är närmare sanningen än att lumpen skulle användas på nytt som fiber…

  7. Jag tror att en orsak till varför så mycket som 26% av bioavfall kommer in som brännbart avfall beror på avfallsbestämmelserna vi har i kraft på Stormossen området. http://www.stormossen.fi/documents/key20171107134208/esitteet/vasaregionens-avfallshanteringsforeskrifter-1-5-2017.pdf Se § 16 Sorterings- och separatinsamlingsskyldigeheter.. Det är alltså inte obligatoriskt för fastigheter med 1-4 lägenheter att sortera ut bioavfallet. Detta är alltså min personliga teori.

  8. Hehehe, vad roligt att läsa! Och här är också en som vurmar för sopsortering. Jag var barnsligt stolt och ivrig över komposten jag byggde när jag flyttade till egen gård för ett år sen. Men har inte bloggat om den… (än? :P). jag hade ingen aning om att vi är så där bra på sopsortering här i Österbotten. Fantastiskt!

  9. Under Hösten 2013, då jag ännu bodde i Helsingfors, komm ju Bestämmelserna om, att i Husbolag, som har mindst 20 bostäder, är det obligatoriskt med tex. metall och -glasinsamlingar, redan på 90-talet, prövade man med någon sårts Plastinsamling, men då, hittade man inte på någon återvinningsanvändning för dessa, så det avslutades där, fastän vi nog, hade fört saker dit. Även min dåvarande Städare, berättade om sitt Husbolags sk "Mollock-avfallslåda," där allt, åker ner under jorden, eller något sådant, men kunde se en sådan första gången först här i Rovaniemi i Våras, där jag nu bor sedan 1,5 år tillbaka och påsidanom, har jag även hört om det allra nyaste, som det lär finnas i vissa våningshus i Helsingfors, alltså, du behöver allrig själv gå ut i något väder, för att föra ut sopor, utan, du sätter dessa i någon sårts lucka i ditt trapphus, då de vips åker iväg till något lagringställe, för att vänta på transport till följande ställe, beroende på sopans typ. Redan år 2000, hade Bekanta i ett Husbolag i Tavastehus ett system, där det bara fanns en soplåda i hela Bolaget och iden var, att man hemma, lade Bion i en svart plastpåse och det övriga i en blå och sopbilarna, hade sedan en scanner, som sorterade sakerna i rätt kategori. Annors bra, men man skulle även knyta påsarna fast med 3 knutar, så hur sedan, om man inte har tillräckligt bra fingerfärdighet till att knyta någonting och i synnerhet Bio-påsen, kan ju gå sönder, då man försöker knyta fast den. Dessa påsar, prasslade på olika sätt, så man lärde sig nog utan ögon, vilken som är svart och vilken blå? Här i Rovaniemi, är nog inte sorteringen helt på samma stadjum, som på Huvudstadsregionen, dvs, under min tid, har vi fått hit kartong, glas och -metallinsamling, det brännbara, sänds till Uleoborg, för att producera fjärrvärme, det finns en låda här i vårt soprumm för sk avskälpningsplatsvaror, fastän det har sagts, att det via denne, kan även sorteras fast dammsugare till den rätta kategorin för återvinning, men har lärt mig här, att porslinsvaror, får man inte lägga i glasinsamlingen, som förövrigt, kan innehålla sillburkar med lock på och locket, är alltså av metall! Ett tag för ett år sedan, då jag länge undrat, varför de inte kommit och tömma kartonginsamlingen på veckor, hade en läst i Tidningen, att man inte räknat med, att plötsligt, vill Invånarna här, sortera kartong, så det fanns inte tillräcklig kapacitet till att återvinna dessa ens offentligt, men detta, blir väl bättre hela tiden och även allmänna Plastinsamlingställen, finns vid vissa, större Butiker, så kanske de lär sig, men sedan är ju problemet just hos oss, att då detta är ett Hyreshus, egt av KAS-Asunnot http://www.kas.fi bor här ju många sk Problemfall, som inte bryr sig ett dyft om att sortera, så även jag, har ibland, placcerat avfall från fel, till rätt ställe. Sedan om kläder, tipsar jag om, att tex. sk Verksamhetcenter för Specialgrupper, kan ta emot dylika, för att fast göra dessa till matttrasor, fyllningar till fast kattdynor osv, så för söndriga kläder fast till sådanna och i Helsingfors, finns det även samlingslådor, därifrån även söndriga kläder, kan föras till Ställen, där de tas i bitar och återvinns på olika sätt. Här i Rovaniemi, finns det inte änsålänge några Återvinningscentraler, men kanske någon gång och varför dessa, inte ens tar emot sängar med en liten fläck, beror på, att de inte har möjlighet att tvätta dessa, fören de ges vidare till följande Användare och på tal om sopkärl, sades det redan, då jag flyttade hit, att man inte får föra halvfulla, ens bio-påsar i soprummets kärl, för de påverkar just på tömmningskostnaderna och här, blir nog lådorna rätt fort fulla, då Bolaget, har 54 bostäder.

  10. Ja! Det här går jag också igång på, jag känner mig SÅ tillfreds när jag sopsorterar och återivnner. Älskar Ekorosk osv.

    Jag hade två mål för hösten: 1) att sortera plast, eftersom Rinki numera också återvinner plastförpackningar. Jag är inte supernitisk – ifall något är hemskt kladdigt och eländigt slänger jag det i brännbart som man enligt ekorosk ska göra, men väldigt mycket plast sorterar jag skilt nu, och det är skööönt! 2. Börja med Bokashi. Men det sket sig. Jag är tydligen jättedålig på kompostering, det skiter sig varje gång när jag försöker. Vi har alltså till och med en varmkompost, men den visade sig redan från början vara av katastrofalt dålig modell, så flera gånger i året jämrar vi oss över hur usel den är och gör inget åt saken. Jag hade tänkt mig att Bokashi skulle bli min räddning, men jag kom aldrig igång.

    Här i Jakobstad sorterar vi ju lite annorlunda än ni gör i Vasa. Här sorterar alla bioavfall, det skickas (ända) till Stormossen och det brännbara blir (väl?) pellets som bränns upp sen. Men jag tänker mig att det där att bränna sopor är mycket sämre än att återvinna, för även om man återvinner energin från de brännbara soporna återvinns väl inte materialet, direkt.

    Det här hade jag mycket att säga om. Nästan som en bloggkommentar från 00-talet!

    1. Vi kör med bokashi sedan lite mer än ett år sedan. Nu i somras hade vi massor av fermenterat avfall att lägga i trödgårdslandet istället för att köpa säckvis med mull. Gör ett nytt försök du också! Det ser inte ut som att det fungerar, men det gör det ändå. 🙂

  11. Jag sopsorter också och så nöjd över det. Men lite irriterad blir jag på att någon annan (här Ekorosk) skall bestämma hur mycket sopor vi har och hur ofta soptunnan ska tömmas. Som det är nu tömms den minsta tunnan vi har varannan vecka och vår är då bara mindre än halvfull. Så irriterande då tunnan kunde tömmas 1 gång i månaden istället

      1. KomJag hade samma problem då jag skulle skaffa roskislådor. Jag fick svaret: enligt lag måste den tömmas varannan vecka. Vet då inte om det är pga boplatsen eller vad det rör sig om. Vet av dem som har enligt gammal modell och tömmer 1 g i månaden. hmm…

    1. Nu vet jag inte vilken storlek du har på soptunnan men kolla upp om det finns en mindre model (det företag som jag använder har tre olika storlekar på tunnorna). Annars kan du ansöka till avfallsnämnden om du skulle få tömma 1ggr/månad på grund av halvfull tunna 🙂

      Linn; jo, det påverkar priset.

  12. Kan man köpa en sån där brun bioavfallsroskis som du har på bilden någonstans? Har nämligen lite knappt om utrymme under diskhon, men en sån där kunde jag nog klämma in!

  13. Har du hört talas om zero waste? Googla annars, jätteinspirerande att minska soporna man producerar överlag.. tygblöjor ist för vanliga, sy tvättbara kaffefilter, sluta använda hushållspapper, köpa det man kan på lösvikt eller direkt från bonde, laga egna hygienprodukter för att slippa många förpackningar osv.. Det finns riktiga "nördar" som tar detta till extrema nivåer… lagom är bäst! 🙂

  14. Westenergy är förbränningsanläggningen.
    Stormossen tar hand om allt annat avfall, t ex omvandlar bioavfall till biogas och rötningsmassan till näringsrik jord som man får köpa.

  15. Oj vad roligt att läsa om andra också som har sopsortering som "hobby/livsstil". Har ju nästan känt mig onormal. ? Går just nu hemma också, men av andra orsaker, och har massor av tid över för att fundera på t.ex. miljöfrågor. Bor också på Ekoroskområdet och har fått med mig bioavfallssorteringen från barnsben, men har nu också börjat med sortering av kartongförpackningar, återvinning av större plastförpackningar och textilinsamling till klädbutiker eftersom den möjligheten nu finns. Och hujeda mig vilka mängder jag för bort!!! Det märks ju liksom inte lika mycket när man sätter allt i en och samma soptunna… Så jo, funderar nu på hur jag ska minska avfallet. Problemet, känns det som, är ju inte bara en själv som konsument utan också producenterna som borde ta sig i kragen och fundera på hur de kan minska på förpackningsmaterialet, speciellt plast.

      1. Bor i Jakobstadsregionen, men åtminstone HM, Kappahl och Lindex samlar in. Har bara testat HM i Jakobstad hittills.

        1. UFF tar väl bara emot hela och funktionsdugliga kläder, eller har de också börjat ta emot söndriga textiler? Finns ju massor av fina välgörenhetsloppisar att donera kläder till i Österbotten om man så vill! 🙂 Det var nu främst uttjänta och söndriga kläder jag tänkte på och såna tar kedjorna jag nämnde också emot för att kunna återvinna åtminstone en del av materialet. Försvarar inte billigt producerade kläder i fattiga länder på något sätt, men tänker att om de nu en gång producerats, så kan väl butikerna få ta hand om lumpen efteråt också. Förhoppningvis kan något av själva materialet återvinnas på något sätt. 🙂

          1. UFF tar nog bara emot hela och rena kläder.
            Där igen tänker jag annorlunda, tror inte ett smack på klädkedjornas kapacitet att "ta hand" om avfall. Man ska ju inte sortera bara för sorterandets skull. Anser det bättre att skicka lumpen till Westenergy för att bli till fjärrvärme, orsak: kortare transportsträcka och jag som avfallsproducent vet precis på millin vad som görs med mina gamla trasor. Har ännu inte sett några bevis på att t.ex. H&M återvinner gamla kläder på något sätt. Är lite rädd att mina misstankar om transportering långt för förbränning är närmare sanningen än att lumpen skulle användas på nytt som fiber…

  16. Jag tror att en orsak till varför så mycket som 26% av bioavfall kommer in som brännbart avfall beror på avfallsbestämmelserna vi har i kraft på Stormossen området. http://www.stormossen.fi/documents/key20171107134208/esitteet/vasaregionens-avfallshanteringsforeskrifter-1-5-2017.pdf Se § 16 Sorterings- och separatinsamlingsskyldigeheter.. Det är alltså inte obligatoriskt för fastigheter med 1-4 lägenheter att sortera ut bioavfallet. Detta är alltså min personliga teori.

  17. Hehehe, vad roligt att läsa! Och här är också en som vurmar för sopsortering. Jag var barnsligt stolt och ivrig över komposten jag byggde när jag flyttade till egen gård för ett år sen. Men har inte bloggat om den… (än? :P). jag hade ingen aning om att vi är så där bra på sopsortering här i Österbotten. Fantastiskt!

  18. Under Hösten 2013, då jag ännu bodde i Helsingfors, komm ju Bestämmelserna om, att i Husbolag, som har mindst 20 bostäder, är det obligatoriskt med tex. metall och -glasinsamlingar, redan på 90-talet, prövade man med någon sårts Plastinsamling, men då, hittade man inte på någon återvinningsanvändning för dessa, så det avslutades där, fastän vi nog, hade fört saker dit. Även min dåvarande Städare, berättade om sitt Husbolags sk "Mollock-avfallslåda," där allt, åker ner under jorden, eller något sådant, men kunde se en sådan första gången först här i Rovaniemi i Våras, där jag nu bor sedan 1,5 år tillbaka och påsidanom, har jag även hört om det allra nyaste, som det lär finnas i vissa våningshus i Helsingfors, alltså, du behöver allrig själv gå ut i något väder, för att föra ut sopor, utan, du sätter dessa i någon sårts lucka i ditt trapphus, då de vips åker iväg till något lagringställe, för att vänta på transport till följande ställe, beroende på sopans typ. Redan år 2000, hade Bekanta i ett Husbolag i Tavastehus ett system, där det bara fanns en soplåda i hela Bolaget och iden var, att man hemma, lade Bion i en svart plastpåse och det övriga i en blå och sopbilarna, hade sedan en scanner, som sorterade sakerna i rätt kategori. Annors bra, men man skulle även knyta påsarna fast med 3 knutar, så hur sedan, om man inte har tillräckligt bra fingerfärdighet till att knyta någonting och i synnerhet Bio-påsen, kan ju gå sönder, då man försöker knyta fast den. Dessa påsar, prasslade på olika sätt, så man lärde sig nog utan ögon, vilken som är svart och vilken blå? Här i Rovaniemi, är nog inte sorteringen helt på samma stadjum, som på Huvudstadsregionen, dvs, under min tid, har vi fått hit kartong, glas och -metallinsamling, det brännbara, sänds till Uleoborg, för att producera fjärrvärme, det finns en låda här i vårt soprumm för sk avskälpningsplatsvaror, fastän det har sagts, att det via denne, kan även sorteras fast dammsugare till den rätta kategorin för återvinning, men har lärt mig här, att porslinsvaror, får man inte lägga i glasinsamlingen, som förövrigt, kan innehålla sillburkar med lock på och locket, är alltså av metall! Ett tag för ett år sedan, då jag länge undrat, varför de inte kommit och tömma kartonginsamlingen på veckor, hade en läst i Tidningen, att man inte räknat med, att plötsligt, vill Invånarna här, sortera kartong, så det fanns inte tillräcklig kapacitet till att återvinna dessa ens offentligt, men detta, blir väl bättre hela tiden och även allmänna Plastinsamlingställen, finns vid vissa, större Butiker, så kanske de lär sig, men sedan är ju problemet just hos oss, att då detta är ett Hyreshus, egt av KAS-Asunnot http://www.kas.fi bor här ju många sk Problemfall, som inte bryr sig ett dyft om att sortera, så även jag, har ibland, placcerat avfall från fel, till rätt ställe. Sedan om kläder, tipsar jag om, att tex. sk Verksamhetcenter för Specialgrupper, kan ta emot dylika, för att fast göra dessa till matttrasor, fyllningar till fast kattdynor osv, så för söndriga kläder fast till sådanna och i Helsingfors, finns det även samlingslådor, därifrån även söndriga kläder, kan föras till Ställen, där de tas i bitar och återvinns på olika sätt. Här i Rovaniemi, finns det inte änsålänge några Återvinningscentraler, men kanske någon gång och varför dessa, inte ens tar emot sängar med en liten fläck, beror på, att de inte har möjlighet att tvätta dessa, fören de ges vidare till följande Användare och på tal om sopkärl, sades det redan, då jag flyttade hit, att man inte får föra halvfulla, ens bio-påsar i soprummets kärl, för de påverkar just på tömmningskostnaderna och här, blir nog lådorna rätt fort fulla, då Bolaget, har 54 bostäder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.