Har alla råd att vara med?

2017 11 20 03.50.11 1

 

I dag är det Barnkonventionens dag. Och vi läser om barnsoldater. Barn i fabriker. Barn på gatan. Barn på sophögar. Barn som svälter. Barn på flykt.

Så svårt att ta in all misär, så här en harmlös måndag, i ett harmlös grått land, i en harmlös vardag. Men bilderna i teven bränner hårt. Det är nåt med barnsoldater som gör hela världen så jävla smutsig. Pojkarnas tomma ögon.

Klickar vidare och läser om platser där en armévärvning kan vara det enda sättet för ett barn att försörja sig och därmed överleva. Barn som tappat bort sina föräldrar (eller saknar identitesbevis) är lätta byten. De används som spioner, vakter, till att tvätta kläder, laga mat och förmedla budskap – om de har tur. Det finns ju förstås också de som deltar i beväpnade konflikter.

Eller i självmordsattentat.

Eller jobbar som sexslavar.

Eller används som minröjare (försök ta in det!).

Läser också att tio procent av alla barn i åldrarna 4-15 år går till jobbet i dag. 160 miljoner barn gick till jobbet i morse medan jag satt här och åt min lyckogröt. Någonstans gnuggade en fyraåring sig sömnigt i ögonen och gick upp.

Såg att Peppe  ska åka till Etiopien med Läkarmissionen. En dag som den här är man så glad att det finns organisationer som jobbar med hjälpen. När jag själv bara sitter här på arslet. 

När mina barn blir riktigt irriterade på mig brukar de ropa ”HUR KAN DU FÅ VARA FÖRÄLDER!?!”. Och även om jag då i den stunden brukar skoja och dansa och säga att det är en LOTTOVINST att få Linn Jung till morsa (de smäller aaaav i ren irritation), så känns det i dag riktigt sant. Det är en lottovinst att få vara infödd i den finländska medelklassen (att ha mig som morsa, tveksamt).

Ändå finns det ju förstås barn som mår dåligt här också. Inte på samma sätt förstås. Lidandet ser annorlunda ut i Finland än i .. ja, låt säga Etiopien. Såg ett program tidigare i år där en expert sa att barnfattigdomen i Finland är ett av de mest underskattade samhällsproblemen just nu. Inte så att folk fryser och svälter ihjäl här, men man ska inte underskatta utanförskap och segregation. Utslagning och psykisk ohälsa.

Tycker ibland att det är lätt att vifta bort finländska barns problem just med klassikern ”tänk på barnen i Afrika”. 

På Mannerheis barnskyddsförbund läser jag att 135 000 barn i Finland lever inom inkomstgräsen för vad vi klassar som fattigdom. Skamkänslor, minskad delaktighet, färre möjligheter att delta i aktiviteter förvandlas lätt till ett utanförskap. Tänkte på det förra veckan på fotbollslagets föräldramöte. Alla har kanske inte flera hundra euro att lägga i licenser och försäkringar just före jul. 9-åringars fotbollsspel kan redan bli en klassfråga. 

En kartläggning som MLL har gjort visade att barn i familjer som har det ekonomiskt svårt många gånger oroar sig för familjens ekonomi på ett sätt som har negativ inverkan på hälsan och beteendet. Familjens ekonomiska bekymmer belastar förstås också föräldrarna – och det i sin tur utgör en risk för hur bra de klarar av vardagen och föräldraskapet. Den onda magknipscirkeln. Och inte nog med det: En dålig socioekonomisk ställning går ofta i arv till följande generation.

Kan också tänka att det är uselt 2017 när konsumtion spelar en så jäkla stor roll i ungas liv. Jag avskyr när barnen och deras kompisar jämför med varandra vad de har och vad de inte har här hemma. Finns såna ekliga förväntningar på vad man ”ska ha” och konsumera. ”LÄGG AV NU GENAST” säger jag. ”HUR KAN DU FÅ VARA FÖRÄLDER”, svarar de säkert. Nå ne, men jag har funderat mycket på barn och klass på sistone. Icke att förringa. Speciellt inte på Barnkonventionens dag.

Fattiga familjer är ofta småbarnsfamiljer – och det berör ju en extrastarkt just nu. Därför tänkte jag i dag tipsa om en välgörenhetsorganisation riktigt nära mig. Hope ry på Handelsesplanaden i Vasa. Mindre bemedlade får hämta kläder och leksaker gratis därifrån. Du kan också donera om du har saker i överflöd! Som sagt: Är så glad att det finns doers.

När man själv mest sitter hemma och tänker. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.