En (1) aktivist kan inte bekämpa alla krig.

2017 11 30 12.54.16 1

 

Jag hade tänkt skriva om livet med min dotter, som igår fyllde exakt fyra månader, men det var andra texter som behövde skrivas just då. Och kanske ännu i dag. Och många andra dagar framöver. Allt annat än Kampen känns oväsentligt (även om så inte är fallet, men låt mig bara få stanna i styrkebubblan ett tag till). Någon annan dag ska vi skriva om livet med en fyramåning. 

För i dag skulle jag vilja lyfta ett fenomen som kommer upp hela tiden runt omkring på internet (och i den riktiga världen) där det finns folk som engagerar sig och aktiverar sig i frågor de brinner för.

Nämligen att vi ställer eländen mot varandra. 

Det såg vi många gånger igår, till exempel. För många var det viktigt att framföra att det också förekommer våld mot män, trakasserier mot män och att barnen i Afrika fortfarande svälter. 

Det som vi behöver minnas gånger som dessa är att det är precis exakt så. Det förekommer också våld mot män, trakasserier mot män och svält bland barnen i Afrika. Men det kan orimligtvis vara samma aktivister som ska slåss för den saken. 

En och samma aktivistgrupp kan inte bekämpa alla krig och orättvisor som just nu pågår runt omkring i världen. Om man känner att det är orimligt lite snack om mäns sexuella trakasserier just nu, så tycker jag det här kunde vara en ypperlig tidpunkt att öppna upp för den diskussionen, synergier, ni vet. Men jag tycker det är för mycket begärt att kräva att de som har händerna fulla med den kvinnliga delen också ska ansvara för resten. Varsågod att starta den kampen själv!

I synnerhet när man alltid kan avläsa en slug underton i kommentarerna, om att det sällan handlar om att man är så intresserad av själva kampen, utan man vill mest stjäla fokus från huvudfrågan. Det ser man ju ofta t.ex i diskussioner om lika lön för lika arbete (klassisk feministisk fråga i ett välutvecklat land som Finland). Då ploppar det ofta fram någon som tycker att det är rent trams att sitta här och diskutera sånt när kvinnorna i Afghanistan fortfarande inte får gå ut utan varken man eller niqab. Att man borde fokusera resurserna där de verkligen behövs.

Men där tänker jag igen: Varsågod att starta den kampen själv! Världen behöver fler aktivister! Om du anser att en kamp är felriktad – styr upp den!

För sällan är det kamperna som behöver bli färre – det är aktivisterna som behöver bli fler.

Man kan inte kräva att de som vill göra världen bättre på en (1) punkt, ska göra världen till en bättre plats på alla. Det här önskar jag att folk kunde tänka på lite oftare.

Nu har det här inget med aktivism och göra, men ändå ett roligt – och beskrivande – exempel från mitt eget liv: När jag i höstas gjorde reklam för ett klädmärke som har sysslat mycket med välgörenhet för anti-mobbning och anti-rasism så visste jag på förhand att någon skulle haka upp sig på att kläderna inte var GOTS-certifierade (en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav). Jag slog vad om det – och vann såklart – för det efterfrågades nästan direkt. Missförstå mig rätt, det är superfint att vi är medvetna och ställer höga krav (jag gör ju det själv!), men ofta tänker jag att man ska vara så perfekt för att få stå upp för något i dag. 

Kraven på den som faktiskt gör något är orimliga. 

Lite som en viss äkta make (han heter Sami) som alltid älskar att dra fram den där gången när jag kastade batterier i soporna varje gång jag pratar om mitt shoppingfria år. Så att nu ingen i misstag får för sig att jag är så grön som jag utger mig för att vara. Brukar bombadera med alla tänkbara soffkuddar och hårda ord: Själv har han minsann inte gjort något gott för miljön – har han då råd att håna den som ens pikulite har försökt? NÄ! 

Ja, de här är grejer jag hoppas folk tänker igenom denna vecka:

1. Var snäll mot aktivisten, hen utkämpar det krig hen brinner för.

2. Är du inte nöjd med hens arbete – utkämpa då det krig du brinner för.

28 reaktioner till “En (1) aktivist kan inte bekämpa alla krig.”

 1. TACK Linn! Så himla bra skrivet och just så där är det. Om nu en råkar tycka att en fråga är så himla viktig – varför gör en inte nåt åt det då i stället för att gnälla på andra som gör nåt helt annat …

 2. Bra skrivet. Utöver det tycker jag också att det är viktigt att komma ihåg att det finns människor som inte är så priviligerade som vi som genom våra resurser och våra plattformar klarar av att föra kamp för vår egen sak. Viktigt därför att också visa solidaritet med andras kamper – speciellt om man själv vill ha gehör för sin egen. Och att lyfta upp orättvisor som kan bli så osynliga att det inre finns någon aktiv förändringskamp utan bara en personlig kamp för den drabbade att överleva. Lätt är det inte för någon som är bara människa att se allt och orka med allt, men jag tänker att det är bra att sträva efter att vidga sin medvetenhet så mycket som möjligt iallafa.

 3. Håller med dig. Om man ska klaga kan man i alla fall försöka göra något åt saken själv.

  Men sedan har jag också sett sådana som försökt skapa egna kampanjer men fått skit för att "nu ska metoo få stå i centrum" även om metoo varit i centrum över en månad nu. Tänker tex på Carolina Gynning som lyfte fram en hashtag som tog upp trakasserier för att man är som man är, oberoende av kön. Men hon fick en massa skit för "just nu får ingen annan kampanj ta plats". Det tyckte jag var lite fel. Det finns så många orättvisor i världen och jag tycker det finns så många av dem som förtjänar att tas upp! Det finns utrymme för flera kampanjer samtidigt.

 4. Så bra inlägg!! Påminner mig om när jag vill hjälpa flyktingar och någon tycker att det finns ju hemlösa finländare som behöver hjälp också. Men jättebra, då kan ju den personen engagera sig i den saken som han brinner för, så engagerar jag mig i det jag brinner för 🙂 för inte menar väl personen att det är JAG som ska hjälpa de hemlösa och den där andra personen ska få sitta nöjt och rulla tummarna. För jag tvivlar ärligt talat på att personen jag syftar på engagerar sig i något särskilt alls…

 5. TACK Linn! Så himla bra skrivet och just så där är det. Om nu en råkar tycka att en fråga är så himla viktig – varför gör en inte nåt åt det då i stället för att gnälla på andra som gör nåt helt annat …

 6. Bra skrivet. Utöver det tycker jag också att det är viktigt att komma ihåg att det finns människor som inte är så priviligerade som vi som genom våra resurser och våra plattformar klarar av att föra kamp för vår egen sak. Viktigt därför att också visa solidaritet med andras kamper – speciellt om man själv vill ha gehör för sin egen. Och att lyfta upp orättvisor som kan bli så osynliga att det inre finns någon aktiv förändringskamp utan bara en personlig kamp för den drabbade att överleva. Lätt är det inte för någon som är bara människa att se allt och orka med allt, men jag tänker att det är bra att sträva efter att vidga sin medvetenhet så mycket som möjligt iallafa.

 7. Håller med dig. Om man ska klaga kan man i alla fall försöka göra något åt saken själv.

  Men sedan har jag också sett sådana som försökt skapa egna kampanjer men fått skit för att "nu ska metoo få stå i centrum" även om metoo varit i centrum över en månad nu. Tänker tex på Carolina Gynning som lyfte fram en hashtag som tog upp trakasserier för att man är som man är, oberoende av kön. Men hon fick en massa skit för "just nu får ingen annan kampanj ta plats". Det tyckte jag var lite fel. Det finns så många orättvisor i världen och jag tycker det finns så många av dem som förtjänar att tas upp! Det finns utrymme för flera kampanjer samtidigt.

 8. Så bra inlägg!! Påminner mig om när jag vill hjälpa flyktingar och någon tycker att det finns ju hemlösa finländare som behöver hjälp också. Men jättebra, då kan ju den personen engagera sig i den saken som han brinner för, så engagerar jag mig i det jag brinner för 🙂 för inte menar väl personen att det är JAG som ska hjälpa de hemlösa och den där andra personen ska få sitta nöjt och rulla tummarna. För jag tvivlar ärligt talat på att personen jag syftar på engagerar sig i något särskilt alls…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.