8 rimliga julklappar med trippeleffekt.

Julklappar! Ska vi prata om julklappar? Fick ett önskemål om att skriva om det!

Jag sa ju redan häromdagen – att det inte längre räcker för mig att julklappsfåaren blir glad (ja ja ja, julklappsfåaren är den korrekta böjningsformen för den som får julklappen SÅ DET SÅ), utan jag vill ju helst också att den jag köper julklappen av ska bli glad (ja, man blir ju inte precis mindre komplicerad med åren). Helst vill man ju åt en så kallad trippeleffekt. 1. Att personen som får julklappen blir nöjd. 2. Att jag blir nöjd. 3. Att företagaren bakom julklappen blir nöjd. 

Därför har jag nu gjort upp en lista där jag räknar upp 8 rimliga julklappar med ovanstående effekt. Ni kan också se julklapparna i listan som en slags kvalitetsstämpel. Från djupet av mitt hjärta intygar jag att det snälla människor som får våra pengar.  

Men först några ord om julklappar: Jag tycker jag det är svårt att motivera något annat än pengar till välgörenhet som julklapp. Så är det bara. Det är fullkomligt förkastligt att vi badar i presenter när vissa har inget. Jag blir så glad när jag får sådana gåvor. Jag har redan allt i livet. Men jag fattar, jag fattar – alla gånger funkar inte den sortens gåvor – eller ja, det kanske de gör, men jag vet ju att ni brukar vara svåra, därför kommer här nu många bra tips. Håll i er, för nu blir det GULD!

 

2017 12 04 10.16.05 1

 

1. Till det lilla barnet.

Monster på toaletten och andra historier om Kim av Peppe Öhman. Den här har jag köpt åt syrrans barn (hoppas Willy inte läser min blogg). Den kommer att bli perfekt tillsammans med bland annat Erik Riskas autograf (hans egen önskan). Boken handlar om någonting jag själv ääälskade som barn, när fantasi och verklighet flyter ihop. Roligt också att det är flera stories i en bok. Små, korta natisagor. Skulle kanske rekommendera för cirka 3-6-åringar. Plus för att Peppe är en bra typ. En sån som man vill att ska sälja många böcker. Du kan köpa den här.

 

2. Till mamman.

Jag har två böcker jag kommer att minnas speciellt bra det här året. Den ena är den här. Själarnas ö av Johanna Holmström. Tyvärr är det pappa som ska köpa åt mamma i år, så jag kan tyvärr inte leverera med den här fantastiska romanen. Men du som kan – din morsa kommer ej att bli besviken. Köp här. Den andra boken jag föll handlöst för i år är Björnstad av Fredrik Backman (handlar om hockey och anknyter big time till aktuella #metoo – så jävla bra, kunde passa utmärkt till pappan). 

 

3. Till syrran.

I tider av överkonsumtion och överflöd hoppas man fler skulle köpa tjänster och upplevelser. Köp ett presentkort till min Emma som i höstas öppnade Ekta salon. En hjärtligare och skickligare frissa får man faktiskt leta efter. Den där känslan när man åker hem från salongen skulle man liksom alltid vilja ha. Stöd två unga, skitsmarta kvinnor! Din syrra kommer att tacka dig. Emma på Ekta. Lägg på minnet. Presentkort, bra skit.

 

4. Gemensam present till hela familjen.

Vissa familjer är smarta och kör på en stor grej istället för tusen små. Det här är något som vi antagligen skulle göra om vi skulle avvika från julklappsringen. Men här kommer nu en grej som vi har hemma hos mamma och pappa som jag också skulle vilja ha här i Vasa. En ribbstol! Köp den från allas vår favoritshop Polkuped. Jag vet ju att Eva och Thomas har kämpat och krigat som små djur för den här shopen i flera år. De gör ett otroligt bra jobb. Vi har redan ringar och trapets därifrån (som jag för övrigt också rekommenderar å det varmaste, men risken finns väl att det redan är standardutrustning i varje småbarnshushåll).

 

5. Till babyn.

Jag tror att väldigt få är medvetna om att Vasa har ett helt eget klädmärke för barn – Myrfolk. Helt sju-huuukt fina kläder. De har ett blåbärsmönster som gör mig alldeles knäsvag. Finns både t-shirt och body. Vill man klämma på dem innan man köper säljs de på Verket på Hovrättsesplanaden, som jag skrev om häromdagen. 

 

6. Till den opersonliga, tråkiga släktingen.

I vanliga fall kanske man skulle köpa en äcklig konfekt, men i år tänker man: HA! Trippeleffekt är bättre! Och så går man till Vasas ljuvligaste affär Liisa Koski (som fyller 100 år i år, hurra!) och köper något riktigt fett kaffe. Det är alltså stans hårdaste (och snyggaste!) kaffesnobbaffär. Ett smarrigt skrytkaffe i snyggt paket är alltid bättre än en skamset inslagen Aladdin.

 

7. Till kvinnan i ens liv.

Här har jag nu tre tips. Och utgår helt kallt från vad jag själv skulle bli förfärligt glad av. 1. Amanda Audas-Kass bok Till den lilla människan intill. Det här är nog en bok som du kan köpa till alla kvinnor i livet. Ganska bra, va? Ålder spelar faktiskt ingen roll. Gamla tanten, studenten, bästisen – alla. Den kan du köpa här. 2. Vill man ge en bok som är lite mer som ett snyggt konstverk så rekommenderar jag Blaue Fraus Någon hatar oss igen. Det är verkligen en skitbra bästisjulklapp. En skarp stilstudie i systerskap. Den kan du köpa här. 3. De här fantastiska röda skorna från Blankens. Den där häldetaljen är så ursnygg och klackhöjden är ba PERFEKT. Muy bien, Papá!

 

8. Till det stora barnet.

Här utgår jag från min egen 9-åring. Måhända är han pikulite för liten (boken handlar om någon som går i högstadiet), men de senaste dagarna har han fullkomligt slukat Ted och Kajs ZOO: Virala genier. Vi lånade den från bibban i lördags och sedan dess har han med jämna mellanrum kommit springande med boken, ”höhöhö kolla på det här, mamma”. Märks att han verkligen tycker den är kul. Bara det att det stod ”röven i våffeljärn” på baksidan fick honom att bubbla av skratt inne i bibban. Den kan du köpa här.

 

Bubblare!

Hörde om en familj som numera struntar i julklappar. Istället går de all in i juloutfiten. Det är mitt drömscenario, nu när jag tänker efter. Fokus ligger alltså att pimpa sig allt sitt hårdaste. Jultröjor, julaccessoarer, julslipsar, julfrisyrer, julperuker, julstrumpor, jul-allt. Nå, förvisso har vi all in-dresscoden i år – dessvärre MED julklappar – men jag är mycket nöjd. Maskerad är det bästa jag vet! Om ni behöver ett tips inför julhelgens klädsel så har min bästa kompis Karin en webbshop som säljer snygga jultröjor. Som bonus trycks tröjorna av ett kiva gäng i Hertonäs. Finns också för barn!

 

Asså, riktigt skitbra tips, om jag får säga det själv. 

30 reaktioner till “8 rimliga julklappar med trippeleffekt.”

 1. Jag har inte själv läst Själarnas ö ännu men gav den till min pappa då han fyllde år. Hoppas det också funkar 🙂 😉

 2. Tror du Björnstad sku va nåt som mannen i huset också sku tycka är bra? Här har vi en hockeyfamilj, vårt andra hem är ishallen! Boken lät så intressant så kunde läsa den själv också

 3. Och för barn i dagisåldern finns också en alldeles ny sångbok+cd som Eva Vesterholm (Nkby) och Zolnay Zolt. Bland annat en sång som heter Finland 100 år sjungs ofta här hemma hos oss, så självklart finns den under vår julgran i år.

 4. Jättebra tips! Vi lånar massor av böcker från biblioteket (inte som julklappar då), både åt barn och vuxna, för jag rensar och rensar bland våra grejer för att kunna andas lättare och då tycker jag att böcker är en sak jag lätt skippar att köpa och hellre lånar. Får författaren betalt för den ena boken som biblioteket köpt eller får hen någon slags royalty för att många läser samma ex?

   1. Ja! Författaren får en liten summa från Sanasto för varje bok som lånas (jag fick faktiskt min redovisning på posten för några dagar sedan… japp 25 cent per lån står det där att man får. Åhå, det är mer än jag trodde! Kan det månne stämma?) Jag är själv en mycket flitig biblioteksbesökare (var där så sent som för en timme sen) och tycker det är jättebra att man lånar böcker!

 5. funktionella klappar, böcker, pussel, tankenötter, ribbstolar. allt sånt är kul!
  Jag SKA ha en ribbstol i vardagsrummet, därmebasta (vi håller på o renpverar så den kommer att komma dit, bara en lagom lång väntan tills)

 6. Jag har inte själv läst Själarnas ö ännu men gav den till min pappa då han fyllde år. Hoppas det också funkar 🙂 😉

 7. Tror du Björnstad sku va nåt som mannen i huset också sku tycka är bra? Här har vi en hockeyfamilj, vårt andra hem är ishallen! Boken lät så intressant så kunde läsa den själv också

 8. Och för barn i dagisåldern finns också en alldeles ny sångbok+cd som Eva Vesterholm (Nkby) och Zolnay Zolt. Bland annat en sång som heter Finland 100 år sjungs ofta här hemma hos oss, så självklart finns den under vår julgran i år.

 9. Jättebra tips! Vi lånar massor av böcker från biblioteket (inte som julklappar då), både åt barn och vuxna, för jag rensar och rensar bland våra grejer för att kunna andas lättare och då tycker jag att böcker är en sak jag lätt skippar att köpa och hellre lånar. Får författaren betalt för den ena boken som biblioteket köpt eller får hen någon slags royalty för att många läser samma ex?

   1. Ja! Författaren får en liten summa från Sanasto för varje bok som lånas (jag fick faktiskt min redovisning på posten för några dagar sedan… japp 25 cent per lån står det där att man får. Åhå, det är mer än jag trodde! Kan det månne stämma?) Jag är själv en mycket flitig biblioteksbesökare (var där så sent som för en timme sen) och tycker det är jättebra att man lånar böcker!

 10. funktionella klappar, böcker, pussel, tankenötter, ribbstolar. allt sånt är kul!
  Jag SKA ha en ribbstol i vardagsrummet, därmebasta (vi håller på o renpverar så den kommer att komma dit, bara en lagom lång väntan tills)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.