Skala bort livets beståndsdelar.

Jag skrev ju om trötthet häromdagen, om att man inte ska låta tröttheten bli ett normaltillstånd (även om det kanske är fel årstid att påstå något sånt, just när det är som mörkast och allt känns mer eller mindre hopplöst). Men som vi alla känner till så är det ändå en milsvidd skillnad mellan vintertröttman och utbrändhetströttman. 

Jag vet inte hur noga ni öppnar kommentarsfälten i den här bloggen (gör folk sånt längre, läser kommentarer?). Men just under det inlägget fick jag en bra fråga:

 

”Usch ja! Jag undrar; Vad skippar man om man redan tycker att de yttre ramarna är avskalade? Jag har varit på vippen att bli ordentligt utbränd i snart ett och ett halvt år. Har tre barn, 7,9 och 11 år. En man som jobbar skiftes, jag själv jobbar 70% och älskar mitt jobb. Försöker skala ner på allt; hobbyn, städning, matlagning osv. Jag kan ju inte bara ligga på soffan med barnen och mår också bra av att röra på mig och vara ute. Är det ”endast” att fortsätta jobba med det inre som gäller? Blir tyvärr lite provocerad av alla som skriver skala ner, avboka, tacka nej. Finns inte så mycket mer jag kan hoppa över. Önskar konkreta exempel på vad ni andra lämnat bort i ert liv.”

 

Jag svarade redan på den frågan i kommentarsfältet (nå, ni kan läsa där vad jag skrev). Men kortfattat sa jag ungefär att man inte kan skala bort livets beståndsdelar i det oändliga. Småbarnsåren är tunga hur man än vänder på steken. Och man kan ju, precis som frågeställaren skriver, inte bara sitta inne och överleva (det om något är ju ett skit liv).

Att jobba med det inre är säkert viktigt det också, men jag tror faktiskt inte att det är någon räddare i nöden. När det kommer till utbrändhetströttman så tror jag på konkreta handlingar i vardagen. Vad som behöver stuvas om i ditt liv vet bara du själv. Men det som jag tror har varit räddaren i min egen nöd är det faktum att jag har prioriterat tre viktiga punkter. 1. Fler ensamma hemmakvällar i långkalsonger 2. Mera halvfabrikat i matväg. 3. Max en hobby per barn. 

Jag har tidigare varit en extremt social varelse. Jag älskar fortfarande folk, men märker att jag mår sjuhundra gånger bättre när jag får ladda mig lite oftare. Med böcker, med egna skriverier, med poddar, i långkalsonger. Man måste inte delta i varje social aktivitet som erbjuds. Man måste inte heller ha gäster varje ledig helg. Och man kan äta lunch hemma framför datorn. Nudlar, om man så önskar.

Maten, ja! Punkt två. Jag vet att barnen förtjänar näringsrik och bra mat när de växer och lägger grunden för allt, men alltså ingen dör av fiskpinnar nu som då (ja nå, det skulle vara fisken då). Man får äta knackisar. Man får äta spenatplättar. Och vad man nu gillar. Matlagning är så fruktansvärt boring och tidskrävande i vardagen. Är helt säker på att det vi äter duger. Som förälder kan man inte överprestera på alla områden (eller jo man kan, men till vilket pris?). Jag kanske inte maxar tallriksmodellen alla dagar, men å andra sidan läser jag massor för mina barn. Här får man bara vara sträng med sig själv och säga: KLART SOM FAN ATT DET KUNDE VARA BÄTTRE, MEN NU ÄR RESURSERNA INTE OÄNDLIGA. BASTA!

Och så sista punkten. Om att det bara förekommer en hobby per knopp. Här tycker jag det kan vara bra att minnas att när det kommer till hobbyn så ska hela familjen må bra. Eller det gäller egentligen alla punkter. Man behöver se familjen som helhet. Vad innebär det för hela puljun om alla har en massa hobbyn varje kväll? Det är inte så att det här är en egoistisk grej (typ ”jag är utbränd, så jag orkar inte skjutsa runt på mina barn”), utan jag vill också att barnen ska få den vila de förtjänar. Jag tycker de behöver slappa kvällar – också. De har så himla mycket action i livet ändå. Vill lära dem vikten av vilan. Att en uuuurtråkig kväll hemma inte är en kväll förgäves, utan något man som människa behöver för att orka må bra.

Nå, er tur – vad tror ni angående den här frågan?

14 reaktioner till “Skala bort livets beståndsdelar.”

 1. Ett tips kunde vara att göra stora mängder mat då man kockar, typ lasagne, makaronilåda, soppa… så att man kan frysa ner några portioner också och spara tid de dagar man bara tinar upp nåt.

  Sen kanske det finns nåt som så pass stora barn kan hjälpa till med, t.ex göra någon enklare kvällsmat. ( obs har inte så stora barn själv så jag är kanske helt fel ute här.)

  Sen kan man kanske fundera om det finns någon person i ens närhet som skulle vilja hjälpa till på något sätt.

 2. JA. Bra tips på hur man trappar ner. Våra barn har alltför många hobbyer nu och jag tror vi måste skala ner på dem, det blir för stressigt i längden, både för dem och för oss som ska skjutsa dem, särskilt nu då vi båda vuxna jobbar mer än vi har gjort förr.

  Jag har ett annat tips: be barnen om mer hjälp. Här hos oss är det på riktigt jättejättestor hjälp att de hänger eller viker tvätt ibland, eller plockar ur diskmaskinen. Det är en sån otrolig avlastning!

 3. Man kan ju faktiskt också gå ner i arbets%, jobba 50 istället för 70 t.ex. Jag jobbade halvtid och älskade mitt jobb, men alla varningsklockor ringde – tänkte "förståndigt" att halvtid klarar väl alla människor av.. keep going! Det blir lättare bara du vänjer dig. Nå är kroppen trött så är den, då ska den inte vänja sig, då ska den vila. Jag kämpade på i 3 månader före jag blev tvingad till sjukskrivning. Dethär var 2014, jag är fortfarande hemma.

  Man kan skala av massor, hellre för mycket för att igen få plocka in vissa saker. T.ex tvätta utan att färgsortera, på riktigt. Släng i allt i samma maskin, det händer typ aldrig att våra kläder missfärgas, vi kan ju inte vara ensamma om det? Man kan städa lite varje dag istället för storstädningar. Kanske det viktigaste ändå är att hitta sätt som funkar som återhämtning. Du kan skala och skala och skala, men om du inte hittar ställen där din själ kan andas och du fylls med kraft så hjälper skalningen inte så mycket..

 4. Komikern Karin Adelsköld, som varit/är sjukskriven för utmattning, sa det så bra i en krönika i Camino-tidningen: "Detta ständiga fokus på utmattning som något man ska lösa själv gör sjukdomen till en kommersiell produkt snarare än ett syndrom." Hur ska man själv kunna sänka kraven när det egentligen inte alls är våra egna krav utan samhällets, frågar hon och sätter fokus på det strukturella problemet med att vi inte orkar. Vad hjälper det att köpa hem storpack gurkmeja, andas i fyrkant eller öva mindfulness då det är samhällets strukturer som motarbetar oss! Jag upplever också att jag skalat bort allt som går och ändå håller jag näsan just precis ovanför ytan. Det finns inte mycket mer att ta bort i min vardag utan att ge avkall på 8h arbetsdag.

 5. Tusen tack Linn för att du lyfter min fråga i ett enskilt inlägg! Och varmt tack till alla som kommit med smarta tips och kloka tankar samt glädjande omtanke. Tar till mig allt ni skrivit! ❤

 6. Ett tips kunde vara att göra stora mängder mat då man kockar, typ lasagne, makaronilåda, soppa… så att man kan frysa ner några portioner också och spara tid de dagar man bara tinar upp nåt.

  Sen kanske det finns nåt som så pass stora barn kan hjälpa till med, t.ex göra någon enklare kvällsmat. ( obs har inte så stora barn själv så jag är kanske helt fel ute här.)

  Sen kan man kanske fundera om det finns någon person i ens närhet som skulle vilja hjälpa till på något sätt.

 7. JA. Bra tips på hur man trappar ner. Våra barn har alltför många hobbyer nu och jag tror vi måste skala ner på dem, det blir för stressigt i längden, både för dem och för oss som ska skjutsa dem, särskilt nu då vi båda vuxna jobbar mer än vi har gjort förr.

  Jag har ett annat tips: be barnen om mer hjälp. Här hos oss är det på riktigt jättejättestor hjälp att de hänger eller viker tvätt ibland, eller plockar ur diskmaskinen. Det är en sån otrolig avlastning!

 8. Man kan ju faktiskt också gå ner i arbets%, jobba 50 istället för 70 t.ex. Jag jobbade halvtid och älskade mitt jobb, men alla varningsklockor ringde – tänkte "förståndigt" att halvtid klarar väl alla människor av.. keep going! Det blir lättare bara du vänjer dig. Nå är kroppen trött så är den, då ska den inte vänja sig, då ska den vila. Jag kämpade på i 3 månader före jag blev tvingad till sjukskrivning. Dethär var 2014, jag är fortfarande hemma.

  Man kan skala av massor, hellre för mycket för att igen få plocka in vissa saker. T.ex tvätta utan att färgsortera, på riktigt. Släng i allt i samma maskin, det händer typ aldrig att våra kläder missfärgas, vi kan ju inte vara ensamma om det? Man kan städa lite varje dag istället för storstädningar. Kanske det viktigaste ändå är att hitta sätt som funkar som återhämtning. Du kan skala och skala och skala, men om du inte hittar ställen där din själ kan andas och du fylls med kraft så hjälper skalningen inte så mycket..

 9. Komikern Karin Adelsköld, som varit/är sjukskriven för utmattning, sa det så bra i en krönika i Camino-tidningen: "Detta ständiga fokus på utmattning som något man ska lösa själv gör sjukdomen till en kommersiell produkt snarare än ett syndrom." Hur ska man själv kunna sänka kraven när det egentligen inte alls är våra egna krav utan samhällets, frågar hon och sätter fokus på det strukturella problemet med att vi inte orkar. Vad hjälper det att köpa hem storpack gurkmeja, andas i fyrkant eller öva mindfulness då det är samhällets strukturer som motarbetar oss! Jag upplever också att jag skalat bort allt som går och ändå håller jag näsan just precis ovanför ytan. Det finns inte mycket mer att ta bort i min vardag utan att ge avkall på 8h arbetsdag.

 10. Tusen tack Linn för att du lyfter min fråga i ett enskilt inlägg! Och varmt tack till alla som kommit med smarta tips och kloka tankar samt glädjande omtanke. Tar till mig allt ni skrivit! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.