Istället för kött i tortillas.

Här är det no mercy på vardagslivet fastän man känner sig nära dödens brant. Jag var trots allt friskast och fick åka och handla. Så jag handlade så mycket som två tändsticksarmar orkade bära (när ska jag hinna bodybuilda fram starka armar?).

Nå väl, nu kommer här verklighetschock delux för i dag orkade jag verkligen inte med nå lullull (vill ni ha snygga matfoton hittar ni dem hos Nathalie Aurén – inte här). I den här bloggen får man typ tre matkassar svängda upp och ner på ett köksbord – voilá!

 

2018 01 04 11.01.56 1

 

Tänkte ändå snacka lite mat, för jag har så jäkla bra feeling kring vegoari. Jag är helt i mitt esse inför lunchen varje dag. Kalvarna (mitt bästa smeknamn på barnen) hade gnällt om tortillas. Så tortillas fick det bli. Försökte å det hårdaste komma på något trevligt att ersätta köttet med för att det skulle bli lite mer mättande. Och eftersom jag igår pratade skit om kikärter tänkte jag det kunde vara en god idé att försöka bli kaveri med dem.

Hade trots allt sett några lovade biffrecept på world wide webb. Tänkte att man säkert kan manipulera dem och smyga in fajita kryddmix. Kanske göra små bollar istället för biffar. Min iver visste inga gränser.

 

2018 01 04 11.01.54 1

 

Recept: Bångstryriga Brändöboltzin

Detta behöver du:

2 burkar kikärter (a’ 240 gram styck)
1 dl mjölk
15 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk Maizena
1 halv kruka färsk koriander
1 Santa Maria Fajita-mix

 

Gör så här: Skölj kikärterna. Finstrimla purjolöken, hacka vitlöken. Mixa kikärterna med stavmixer och blanda sedan ner purjolök, vitlök koriander, maizena och mjölk. Ska bli som en slags färs. Smaksätt med kryddmixen. Forma färsen till biffar och stek dem i smör i en stekpanna.

Och glöm inte: Att ni ska göra egen guacamole och tomatsalsa. Hur ni gör det bäst har jag berättat förr, men ni kan fräscha upp ert minne här.

 

2018 01 04 08.40.27 1

 

Tyckte det blev supergulligt att trycka in små kikärtsbollar i tortillan. Det blev så läckra att jag knappt kunde sluta. Så vansinnigt gott med citronsur och chilidränkt salsa till. Lite svårt var det att få dem att hålla ihop vid stekning, men för att vara nybörjare gav jag mig själv hundra poäng. Får väl freestyla ihop en fastare smet nästa gång.

Sami tyckte också de var jättegoda, men Matheo skrynklade ihop hela sitt ansikte och sa dessväre ”ÅH HERREGUD, FÖRLÅT, MEN DET HÄR GÅR VERKLIGEN INTE ATT ÄTA”. Skrattade mig alldeles fördärvad, för han är sannerligen inte kinkig, men det nåt med konsistensen i just bönor och kikärter som jag kan relatera till. Man måste vänja sig vid den, tror jag. Barnens kompis vägrade smaka och Milea tyckte synd om mig så hon sa snällt ”Men mamma, det var i alla fall lite gott i början”. Haha! Alltid kan man inte göra kalvarna lyckliga. Men hej – länge kvar av vegoari, vi kämpar vidare!

18 reaktioner till “Istället för kött i tortillas.”

 1. Va roligt med vegoari! Om ni vill ha något i tacos som liknar kött, så rekommenderar jag sojakross. Kan slå vad om att barnen inte märker någon skillnad. Sojakross smakar inte så mycket i sig, men suger bra i sig smaker.

   1. Okej, intressant… Har du använt mörk eller ljus sojakross? Den ljusa tycker i alla fall jag att inte smakar så mycket. Men kanske vi måste agree to disagree.

 2. Jag började äta 99% vegetariskt för snart ett år sen, och jag kan rekommendera att använda Quornfärs (dyrt, men supersaftigt, köttlikt och gott med tacokrydda) eller att göra en egen bönröra istället för att använda köttfärs. Till bönröran brukar jag av min lathet använda ca två burkar hela kidneybönor (det går säkert att krossa dem lite för är bli mer köttfärslika), rödlök och lite krossade tomater som steks tillsammans så att lite vätska från tomaterna försvinner. Sen blandar man bara tacokrydda i och så är det klart! 🙂

 3. Quornfärs liknar köttfärs väldigt mycket till konsistensen och smakar inte så mycket alls så funkar bra att använda som substitut till de flesta malekötträtter om man vill försöka efterlikna kött så mycket som möjligt. Jag tycker dock att denna variant låter supergod, ska testa!
  Jag uppskattar din vegemånad och massor av inspis och recept muchos! Innan barnen var jag lakto-ovo-vegetarian i 13år och skulle aldrig i mitt liv kunnat tro att jag en dag skulle trilla ner i köttfärs-kycklingfilé träsket men där finner jag mig numera om och om igen. För tillfället försöker jag kravla mig upp och äta mera vegetariskt igen och ditt matprat är precis vad jag behöver. Tack!

 4. Egoina brukar göra halloumiwraps (http://egoinas.se/2017/06/05/lunch-pa-10-minuter-halloumiwraps-med-snabbsalsa/) eller kanske grönsaksbiffar/bullar kan funka i tortilla? Strimla whatever grönsaker man vill ha (morot, kålrot, kikärter hade jag senast) plus vitlök, havregryn om det blir för lös smet och så krydda lite hejsan hoppsan med det man tycker och så i stekpanna eller i ugn (eller så köper man färdiga biffar och steker i mycket smör)
  Food pharmacy har också en hel del som ser gott ut!

 5. Va roligt med vegoari! Om ni vill ha något i tacos som liknar kött, så rekommenderar jag sojakross. Kan slå vad om att barnen inte märker någon skillnad. Sojakross smakar inte så mycket i sig, men suger bra i sig smaker.

   1. Okej, intressant… Har du använt mörk eller ljus sojakross? Den ljusa tycker i alla fall jag att inte smakar så mycket. Men kanske vi måste agree to disagree.

 6. Jag började äta 99% vegetariskt för snart ett år sen, och jag kan rekommendera att använda Quornfärs (dyrt, men supersaftigt, köttlikt och gott med tacokrydda) eller att göra en egen bönröra istället för att använda köttfärs. Till bönröran brukar jag av min lathet använda ca två burkar hela kidneybönor (det går säkert att krossa dem lite för är bli mer köttfärslika), rödlök och lite krossade tomater som steks tillsammans så att lite vätska från tomaterna försvinner. Sen blandar man bara tacokrydda i och så är det klart! 🙂

 7. Quornfärs liknar köttfärs väldigt mycket till konsistensen och smakar inte så mycket alls så funkar bra att använda som substitut till de flesta malekötträtter om man vill försöka efterlikna kött så mycket som möjligt. Jag tycker dock att denna variant låter supergod, ska testa!
  Jag uppskattar din vegemånad och massor av inspis och recept muchos! Innan barnen var jag lakto-ovo-vegetarian i 13år och skulle aldrig i mitt liv kunnat tro att jag en dag skulle trilla ner i köttfärs-kycklingfilé träsket men där finner jag mig numera om och om igen. För tillfället försöker jag kravla mig upp och äta mera vegetariskt igen och ditt matprat är precis vad jag behöver. Tack!

 8. Egoina brukar göra halloumiwraps (http://egoinas.se/2017/06/05/lunch-pa-10-minuter-halloumiwraps-med-snabbsalsa/) eller kanske grönsaksbiffar/bullar kan funka i tortilla? Strimla whatever grönsaker man vill ha (morot, kålrot, kikärter hade jag senast) plus vitlök, havregryn om det blir för lös smet och så krydda lite hejsan hoppsan med det man tycker och så i stekpanna eller i ugn (eller så köper man färdiga biffar och steker i mycket smör)
  Food pharmacy har också en hel del som ser gott ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.