Medlidandesoppan (obs – inte ett recept!).

kolloidalt silver debatten2

 

Debatten om det här med kolloidalt silver, som var på tapeten tidigare i höstas, verkar inte ha svalnat det minsta. Själv har missat det mesta pga. orkade inte riktigt hänga med i svängarna när det hettade till (körde strutsmetoden när jag inte riktigt orkade förstöra min rosaskimrande babybubbla). Men tydligen pågår diskussionen ännu. För jag såg att Pohjalainen hade skrivit om det i dag. 

Det finns tusen saker man kunde skriva om det här. För jag tycker att det återigen att det saknas gråzoner. Tänk att man kan sakna dem! Tycker jag alltid känner mig som Ahtisaaris Martti. Att jag vill ställa mig som en fredsmäklare mitt i. För som vanligt tycker jag alla sidor får orimligt mycket skit. 

 

1. Lider med Linda här på Sevvan som sannerligen fick uppleva en riktig shitstorm. Känner inte Linda jättebra, men tycker hon verkar vara en snäll och varm människa. En sån som säkert gör sitt allra bästa för sina barn. Plötsligt förekommer hon i sammanhang där ord som polisanmälan, utredningar, barnmisshandel och gud vet vad snurrar runt. Kan bara föreställa mig magontet och paniken jag själv skulle ha. Imponerad över att hon fortfarande står på fötter i en vardag där kommentarsfält inte är särskilt nådiga.

 

2. Lider också med Vasabladet som har fått liknande storm (för att inte nämna det befänga trovärdighetstvivet) för något de inte alls har med att göra (det vill säga: någoting som skrevs på en blogg på Sevendays). Förstår förstås att det kan vara svårt att hålla isär dessa två, men fortsättningsvis är Vasabladet och Sevendays helt skilda grejer. Imponerad över Nicke (ched.red) och Annemari (vd) som sakligt förklarar det här mer eller mindre varje vecka. Jag menar, Sevendays bloggar är ju fantastiska på det viset! Så många olika liv vi får ta del av. Och det är ju inte direkt så att Lindas blogg på något vis är aggressivt förespråkande, hah! Tänker att man kan läsa bloggar för vad de är: nämligen bloggar. Och sedan nyhetstexter för vad de är: nyhetstexter. 

 

3. Lider också med alla journalister som rapporterar om kontroversiella ämnen. Den massiva mängd skit de får – bara för att de går till jobbet och gör så gott de kan. Vare sig man jobbar på Pohjalainen, Yle, Vasabladet eller wherever, så finns det ingen nyhetschef som någonsin säger ”I dag, redaktionen, i dag ska vi skapa sensation, saftiga rubriker och skvaller! I dag ska vi söka löpsedlar! Propaganda! Pengar!”. Beundrar faktiskt journalister 2017 för att de orkar rapportera. Att de ens orkar vara journalister när folk ibland tenderar vara så misstänksamt otacksamma. Beundrar speciellt teamet som gjorde det första Spotlight-programmet, det måste ha varit HETT OM ÖRONEN de första dygnen.

 

4. Beundrar med andra ord med alla i den här soppan som bara GÖR SÅ GOTT DE KAN. Föräldrar som gör så gott de kan för sina barn, redaktörer som ska moderera brinnande kommentarsfält, poliser som ska göra någon form av undersökning, folk som ska rapportera, forskare som ska avge rapport (Forskare – ja! Glömde dem! Måste vara världens mest otacksamma yrke 2017!). Blir alldeles svettig i händerna när jag tänker på att vara inblandad när folk ska vara så ARGA HELA TIDEN. Ibland kan man faktiskt vara så OERHÖRT tacksam för att man bara får vara en vanlig mammaledig lort. Kärlek, kraft och respekt önskar jag eder alla.

28 reaktioner till “Medlidandesoppan (obs – inte ett recept!).”

 1. Bra skrivet! Förstår inte riktigt varför enskilda personer har lyfts fram så mycket i olika medier, det leder ju bara till att dessa personer (på "båda sidorna") får ta en massa skit från okända som antagligen skriver och säger allt möjligt hemskt till dem. Jag har (som säkert de flesta) min personliga åsikt gällande kollodialt silver och tycker att det är bra att det utreds ordentligt. Tycker ju nog väldigt synd om familjerna vars liv diskuteras och debatteras i offentligheten – det var knappast någonting de kunde ana att skulle hända då de tackade ja till att ställa upp i programmet. Förstår inte heller varför alla måste vara så ARGA hela tiden, i alla fall på sociala medier!

 2. Ja men usch. Jag har inte följt med debatten destu mer, men man hör ju ett och annat. Tufft slag för en mor att höra sånt.

 3. NATTE,
  Tack! Detta är ett bra sätt att krossa ett människopsyke.

  SKAMSTRAFF! Oavsett om man är skyldig till ngt eller inte. Varför liksom låta folk dömas i all tysthet, betala böter om de gjort ett brott och gå på rättegång utan att hela världen vet, när vi kan hänga ut dem i all potentiell media som brottslingar, varenda dag!, utan att förvarna förstås. Låta dem vakna en morgon glad i hågen och sen läsa på nätet och tidningen att de är polisanmälda och att barnen kan omhändertas. Utan att kolla upp all bakgrundsfakta. Gärna namn och bild om möjligt. Så att nu ingen missförstår vem det är frågan om. Tjohooo, nån som e partysugen? Nähä.

  Är det inte en bra strategi nu på 1400-talet, eller jag menar 2000-talet?

  (Nej, jag är inte allvarlig, bara mycket besviken på hur detta hanteras i media när inte ens RIKTIGA brottslingar får göras igenkännliga. Jag skulle vilja efterlysa moral i den här frågan! Antagligen förgäves, men man kan ju alltid försöka).

   1. Ja, jag har bekantat mig med dem. Känns som att man faktiskt bryter mot ett flertal av dem. Tex denna:

    26. Allas människovärde ska respekteras. Etniskt ursprung, nationalitet, kön, sexuell orientering, övertygelse eller därmed jämförbar egenskap ska inte framställas på ett ovidkommande eller nedlåtande sätt.

    Känns nog inte som människovärdigt respekteras speciellt högt. Våra åsikter har i flera artiklar hånats, eller skrivits på ett nedlåtande sätt. Tex "..om mamman envist fortsätter att ge sitt barn kolloidalt silver..".

    Vem är envis? Varför pratar man om henne utan att kolla med henne om hon vill kommentera?

    Eller:
    17. Intervjuobjekt har rätt att på förhand få veta i vilket sammanhang deras uttalanden kommer att användas. De ska också få veta om intervjun kan komma att användas i flera olika medier. Intervjuobjekt ska alltid meddelas ifall samtalet är avsett för publicering eller enbart som bakgrundsmaterial.

    Detta skedde inte. Jag blev tillfrågad om jag ville kommentera debatten. Jag fick aldrig veta att min blogg skall fylla ett helt uppslag, och att man där ska diskutera bloggens existensberättigande? Har det ett så stort samhälleligt intresse att man måste offentligt diskutera min blogg i media? Varför? Är det kanske ngt man kunde ta privat med mig istället? Eller skall jag bara läsa det i media?

    27. Omständigheter som hör till privatlivet och är särskilt känsliga kan publiceras bara med tillåtelse av vederbörande eller om de har en ovanligt stor samhällelig betydelse. Skyddet för privatlivet bör beaktas även då man använder bilder.

    Såna här saker tycker jag har skötts fel, bland annat.
    Och det är tack och lov inte ditt fel, utan det är helt andra organ som besluter om detta gått rätt till.

 4. Bra skrivet! Jag lider något fruktansvärt med de mammor som nu hängs ut i media som brottslingar. Som barnmisshandlare! Fast de inte har gjort något fel alls! Kolloidalt silver är helt lagligt att använda och vi är flera miljoner människor världen över som gjort det i många herrans år med bara goda resultat. Inga biverkningar eller dödsfall har rapporterats av det! Jämför det sen med vanliga läkemedel som tar livet av flera hundra tusen människor varje år! Då ser man hur snedvriden och sjuk hela debatten är. De som jag däremot inte tycker synd om är journalisterna och tidningarna som skriver sånt här och driver på häxjakten av alla oliktänkare. Jag tycker att Vbl och alla andra tidningar som hängt ut en oskyldig mamma som barnmisshandlare borde betala skadestånd för psykiskt lidande. Då riktiga brott har begåtts brukar man skydda personens identitet. Men tydligen inte i detta fall. Sen fortsätter journalister ändå flitigt att ta kontakt med oss som väljer alternativa lösningar för vår hälsa, och undrar om vi vill ställa upp på en intervju?? Efter att de gång på gång visat att de inte går att lita på, utan vinklar artikeln för att svartmåla oss. Förr brände man folk på bål, nu bränner man dem i media i stället…Nej tack! Har inget förtroende alls för mainstream media längre och jag vet att jag är långtifrån ensam om det.

  1. Kan du ge exempel där någon har utmålats som brottsling? Mig veterligen har ingen dömts för ett brott (eller har det stått så i en tidning?).

   Jag håller inte med dig om att journalister bedriver häxjakter. Vad jag har sett har de gjort sitt bästa för att rapportera vad som är på g. Kan eventuellt tänka mig att folk i kommentarsfält har gjort sånt som kan liknas vid s.k häxjakter. Men media? Njea.

   Finns inget som gör mig så beklämd som folk som säger att de inte litar på mainstreammeedia. Låter så sverigedemokratiskt, så blir alltid low. Fattar inte. Vem menar du alltså att man ska lita på då?

 5. "Beundrar speciellt teamet som gjorde det första Spotlight-programmet, det måste ha varit HETT OM ÖRONEN de första dygnen".
  De som fått det hett om öronen är de stackare som förleddes att delta i programmet. Jag mår riktigt illa när jag tänker på hur sympatisk och intresserad reportern verkade i programmet som sedan klippts ihop så att dessa två mammor skulle framstå som riktiga excentriker och foliehattar. Några dagar senare sitter samma reporter i ett annat tv-program och förfasar sig över galenskapen som florerar och är jättestolt över att hon "avslöjat" en sån här hokuspokus-härva. Detta är avancerad mobbning och inte ens värsta brottslingar blir uthängda på samma sätt.
  Våra massmedier saknar intresse och kunskap för objektiv rapportering, censuren är således ett faktum. Forna tiders häxbål känns obehagligt nära.

  1. Hur menar du när du säger att de saknar kunskap om objektiv rapportering?

   Och så är jag också jättenyfiken på hur du anser att den här processen borde ha gjorts istället?

   Blir glad om du utvecklar!

   1. Men är det inte brist på kunskap, är det ju istället medvetet. Vetekatten vilket som är värre?!

    För visst är det så att massmedia ofta hakar upp sig på en del av historien, som i detta fall om mamman som intervjuades, vilket tyvärr känns väldigt mycket som att man vill trigga och hetsa debatt där folk från höger och vänster slänger ur sig ÅSIKTER.. som i sin tur (faktiskt) har lett till att medier rapporterar om åsikter eller åtminstone betonar artiklarna väldigt mycket åt det ena hållet… suck.

    Så synd när du skriver så fint, att det finns en underton även i din text. Det är precis det som media i största allmänhet gör, som blir så himla fel. Sorgligt att det idag är mer regel än undantag.

 6. Den norska författaren Siri Pettersen gjorde ett inlägg på instagram som jag tog till mig, för jag märker att i takt med att debatten går hetare och hetare blir jag själv också allt hårdare i mitt sätt att tänka, och reagerar så som hon beskriver, fajtas liksom med ALLA extremer av samma fråga, på en gång. Här kommer ett lååångt citat.

  "My New Year’s resolution is to interpret people with goodwill. I know. Lol, right? No seriously, I doubt any of us can stomach more debates like: “I love chocolate.” – “Why do you hate fruit?!”

  Look, we have to read again before bashing away at the keyboard in righteous rage. Yes, we want to flag that we’re good people, but why at the expense of other good people? Do we have to build strawmen when there are actual monsters out there?

  Most people aren’t evil. Most people hover moderately around the middle. They aren’t commies, elitist, homophobes, misogynists or nazis. Yet we pull out the big guns the second someone steps out of line, asks questions we don’t like, or just attempts to jest.

  Then we charge. Push them toward the political fringes to flag our own virtue. The poor sod who opens a door for you become anti-feminist. The one who worries about gender segregation becomes racist. The one who wants to tax sugar becomes a fat shamer and whatnot. We don’t respond to what is actually said, but to what we loathe. To shadow monsters of our own making. And so we create more of what we fear. Every time we assume the worst, we increase polarization, and that makes us tragically confident, because it’s easy to rage against extremists. We are “so sick of people like that”.

  “Like that” is everything we despise, of course, because we don’t argue with one opponent. We argue with the sum of every person we have ever fought. Every time. It’s as messed up as going on a date, dragging baggage from fifty crazy exes. (Good luck…) Hanging opinions on people that they don’t have, is rude and destructive.

  Reality is not “like that”. Reality has a wide variety of viewpoints within the normal. And if I learned just ONE thing from 2017, it’s that we need a strong normal to fight extremism. Which is why we need to calm the f*ck down for long enough to actually recognise a moderate opinion. We have to meet others with humility and open-mindedness. We have to pull ourselves together. Too much is at stake.

  And yes, I’m aware the irony of sounding cocksure, I just wanted to write something pompous that would flag all the right values, you know. Sorry about that. I’m done

 7. Bra skrivet! Förstår inte riktigt varför enskilda personer har lyfts fram så mycket i olika medier, det leder ju bara till att dessa personer (på "båda sidorna") får ta en massa skit från okända som antagligen skriver och säger allt möjligt hemskt till dem. Jag har (som säkert de flesta) min personliga åsikt gällande kollodialt silver och tycker att det är bra att det utreds ordentligt. Tycker ju nog väldigt synd om familjerna vars liv diskuteras och debatteras i offentligheten – det var knappast någonting de kunde ana att skulle hända då de tackade ja till att ställa upp i programmet. Förstår inte heller varför alla måste vara så ARGA hela tiden, i alla fall på sociala medier!

 8. Ja men usch. Jag har inte följt med debatten destu mer, men man hör ju ett och annat. Tufft slag för en mor att höra sånt.

 9. NATTE,
  Tack! Detta är ett bra sätt att krossa ett människopsyke.

  SKAMSTRAFF! Oavsett om man är skyldig till ngt eller inte. Varför liksom låta folk dömas i all tysthet, betala böter om de gjort ett brott och gå på rättegång utan att hela världen vet, när vi kan hänga ut dem i all potentiell media som brottslingar, varenda dag!, utan att förvarna förstås. Låta dem vakna en morgon glad i hågen och sen läsa på nätet och tidningen att de är polisanmälda och att barnen kan omhändertas. Utan att kolla upp all bakgrundsfakta. Gärna namn och bild om möjligt. Så att nu ingen missförstår vem det är frågan om. Tjohooo, nån som e partysugen? Nähä.

  Är det inte en bra strategi nu på 1400-talet, eller jag menar 2000-talet?

  (Nej, jag är inte allvarlig, bara mycket besviken på hur detta hanteras i media när inte ens RIKTIGA brottslingar får göras igenkännliga. Jag skulle vilja efterlysa moral i den här frågan! Antagligen förgäves, men man kan ju alltid försöka).

   1. Ja, jag har bekantat mig med dem. Känns som att man faktiskt bryter mot ett flertal av dem. Tex denna:

    26. Allas människovärde ska respekteras. Etniskt ursprung, nationalitet, kön, sexuell orientering, övertygelse eller därmed jämförbar egenskap ska inte framställas på ett ovidkommande eller nedlåtande sätt.

    Känns nog inte som människovärdigt respekteras speciellt högt. Våra åsikter har i flera artiklar hånats, eller skrivits på ett nedlåtande sätt. Tex "..om mamman envist fortsätter att ge sitt barn kolloidalt silver..".

    Vem är envis? Varför pratar man om henne utan att kolla med henne om hon vill kommentera?

    Eller:
    17. Intervjuobjekt har rätt att på förhand få veta i vilket sammanhang deras uttalanden kommer att användas. De ska också få veta om intervjun kan komma att användas i flera olika medier. Intervjuobjekt ska alltid meddelas ifall samtalet är avsett för publicering eller enbart som bakgrundsmaterial.

    Detta skedde inte. Jag blev tillfrågad om jag ville kommentera debatten. Jag fick aldrig veta att min blogg skall fylla ett helt uppslag, och att man där ska diskutera bloggens existensberättigande? Har det ett så stort samhälleligt intresse att man måste offentligt diskutera min blogg i media? Varför? Är det kanske ngt man kunde ta privat med mig istället? Eller skall jag bara läsa det i media?

    27. Omständigheter som hör till privatlivet och är särskilt känsliga kan publiceras bara med tillåtelse av vederbörande eller om de har en ovanligt stor samhällelig betydelse. Skyddet för privatlivet bör beaktas även då man använder bilder.

    Såna här saker tycker jag har skötts fel, bland annat.
    Och det är tack och lov inte ditt fel, utan det är helt andra organ som besluter om detta gått rätt till.

 10. Bra skrivet! Jag lider något fruktansvärt med de mammor som nu hängs ut i media som brottslingar. Som barnmisshandlare! Fast de inte har gjort något fel alls! Kolloidalt silver är helt lagligt att använda och vi är flera miljoner människor världen över som gjort det i många herrans år med bara goda resultat. Inga biverkningar eller dödsfall har rapporterats av det! Jämför det sen med vanliga läkemedel som tar livet av flera hundra tusen människor varje år! Då ser man hur snedvriden och sjuk hela debatten är. De som jag däremot inte tycker synd om är journalisterna och tidningarna som skriver sånt här och driver på häxjakten av alla oliktänkare. Jag tycker att Vbl och alla andra tidningar som hängt ut en oskyldig mamma som barnmisshandlare borde betala skadestånd för psykiskt lidande. Då riktiga brott har begåtts brukar man skydda personens identitet. Men tydligen inte i detta fall. Sen fortsätter journalister ändå flitigt att ta kontakt med oss som väljer alternativa lösningar för vår hälsa, och undrar om vi vill ställa upp på en intervju?? Efter att de gång på gång visat att de inte går att lita på, utan vinklar artikeln för att svartmåla oss. Förr brände man folk på bål, nu bränner man dem i media i stället…Nej tack! Har inget förtroende alls för mainstream media längre och jag vet att jag är långtifrån ensam om det.

  1. Kan du ge exempel där någon har utmålats som brottsling? Mig veterligen har ingen dömts för ett brott (eller har det stått så i en tidning?).

   Jag håller inte med dig om att journalister bedriver häxjakter. Vad jag har sett har de gjort sitt bästa för att rapportera vad som är på g. Kan eventuellt tänka mig att folk i kommentarsfält har gjort sånt som kan liknas vid s.k häxjakter. Men media? Njea.

   Finns inget som gör mig så beklämd som folk som säger att de inte litar på mainstreammeedia. Låter så sverigedemokratiskt, så blir alltid low. Fattar inte. Vem menar du alltså att man ska lita på då?

 11. "Beundrar speciellt teamet som gjorde det första Spotlight-programmet, det måste ha varit HETT OM ÖRONEN de första dygnen".
  De som fått det hett om öronen är de stackare som förleddes att delta i programmet. Jag mår riktigt illa när jag tänker på hur sympatisk och intresserad reportern verkade i programmet som sedan klippts ihop så att dessa två mammor skulle framstå som riktiga excentriker och foliehattar. Några dagar senare sitter samma reporter i ett annat tv-program och förfasar sig över galenskapen som florerar och är jättestolt över att hon "avslöjat" en sån här hokuspokus-härva. Detta är avancerad mobbning och inte ens värsta brottslingar blir uthängda på samma sätt.
  Våra massmedier saknar intresse och kunskap för objektiv rapportering, censuren är således ett faktum. Forna tiders häxbål känns obehagligt nära.

  1. Hur menar du när du säger att de saknar kunskap om objektiv rapportering?

   Och så är jag också jättenyfiken på hur du anser att den här processen borde ha gjorts istället?

   Blir glad om du utvecklar!

   1. Men är det inte brist på kunskap, är det ju istället medvetet. Vetekatten vilket som är värre?!

    För visst är det så att massmedia ofta hakar upp sig på en del av historien, som i detta fall om mamman som intervjuades, vilket tyvärr känns väldigt mycket som att man vill trigga och hetsa debatt där folk från höger och vänster slänger ur sig ÅSIKTER.. som i sin tur (faktiskt) har lett till att medier rapporterar om åsikter eller åtminstone betonar artiklarna väldigt mycket åt det ena hållet… suck.

    Så synd när du skriver så fint, att det finns en underton även i din text. Det är precis det som media i största allmänhet gör, som blir så himla fel. Sorgligt att det idag är mer regel än undantag.

 12. Den norska författaren Siri Pettersen gjorde ett inlägg på instagram som jag tog till mig, för jag märker att i takt med att debatten går hetare och hetare blir jag själv också allt hårdare i mitt sätt att tänka, och reagerar så som hon beskriver, fajtas liksom med ALLA extremer av samma fråga, på en gång. Här kommer ett lååångt citat.

  "My New Year’s resolution is to interpret people with goodwill. I know. Lol, right? No seriously, I doubt any of us can stomach more debates like: “I love chocolate.” – “Why do you hate fruit?!”

  Look, we have to read again before bashing away at the keyboard in righteous rage. Yes, we want to flag that we’re good people, but why at the expense of other good people? Do we have to build strawmen when there are actual monsters out there?

  Most people aren’t evil. Most people hover moderately around the middle. They aren’t commies, elitist, homophobes, misogynists or nazis. Yet we pull out the big guns the second someone steps out of line, asks questions we don’t like, or just attempts to jest.

  Then we charge. Push them toward the political fringes to flag our own virtue. The poor sod who opens a door for you become anti-feminist. The one who worries about gender segregation becomes racist. The one who wants to tax sugar becomes a fat shamer and whatnot. We don’t respond to what is actually said, but to what we loathe. To shadow monsters of our own making. And so we create more of what we fear. Every time we assume the worst, we increase polarization, and that makes us tragically confident, because it’s easy to rage against extremists. We are “so sick of people like that”.

  “Like that” is everything we despise, of course, because we don’t argue with one opponent. We argue with the sum of every person we have ever fought. Every time. It’s as messed up as going on a date, dragging baggage from fifty crazy exes. (Good luck…) Hanging opinions on people that they don’t have, is rude and destructive.

  Reality is not “like that”. Reality has a wide variety of viewpoints within the normal. And if I learned just ONE thing from 2017, it’s that we need a strong normal to fight extremism. Which is why we need to calm the f*ck down for long enough to actually recognise a moderate opinion. We have to meet others with humility and open-mindedness. We have to pull ourselves together. Too much is at stake.

  And yes, I’m aware the irony of sounding cocksure, I just wanted to write something pompous that would flag all the right values, you know. Sorry about that. I’m done

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.