Måste få säga det.

Jag vet, jag vet, jag vet. Det finns nog inget så meningslöst som att blogga om sina sjukdomar och krämpor (gud ska veta att jag har försökt hålla mig borta från det). Men nu måste jag få ösa ur båten. Jag måste få säga det:

Jag och My är så galet förkylda!

Och har varit det i närmare ett sekel nu!

Fattar liksom inte när det ska ta sluuuuut.

En natt satt jag i köket med huvudet ovanför en kastrull med kokande vatten i. Mellan klockan 03 och 05 satt jag i ångorna för att överleva. Jag tenderar ju ha lite problem med bihålorna – och good lord det har jag nu. Under mina ögonbryn pågår någonting som inte ska pågå. Och My, den magiska bebén, har spytt ner hela min säng med slem tre nätter i rad. Oj så hon hostar, den lilla stackaren.

Det går ändå rätt okej på dagarna, men när kvällen kommer är det som om någon trycker på sjukknappen och allt det som man en gång trodde var något slags tillfrisknande rinner rakt ut i snytpappret. Ska bespara er detaljer, men vansinniga mängder snor har förekommit de senaste dagarna. Jag räknar dagarna till Vietnam – HÖGT varje morgon. FEMTON, skrek jag imorse. 

Eller jag skrek inte, jag viskade förstrött, medan jag svart under ögonen hasade mig ur sängen för att skjutsa ett skolbarn. Sov jag alls inatt?

Sedan kom jag hem, åt min chiagröt (vi får återkomma till kallgröten någon dag) och slöläste nyheterna. Blev kallsvettig när jag läste om kikhostan i Jeppis. ”Ett typiskt symtom är en kiknande hosta som kommer i attacker. Hostattackerna förekommer framför allt nattetid och leder ibland till att patienten kräks upp slem”.

Gulp. Nu tror jag inte att Mysli har kikhosta, men fan redan detta vanliga elände med slemspyor. Tycker det är så fruktansvärt att man inte längre kan vara helt säker på att det är en vanlig hosta, eller en harmlös förkylning. Eller en hosta som kan vara dödligt farlig för en spädis (måhända extrakänsligt i den här familjen, eftersom svärmors syrra dog i kikhosta – två år var hon när hon lades i graven).

Jaja, kanske är det bättre i morgon! Kanske kommer inte kikhostan hitåt (vi ska vaccinera My på fredag). Kanske var det sista slemspyan nu. Kanske allt blir bättre när jag fick gnälla av mig lite. Hoppas ni får vara friska!

26 reaktioner till “Måste få säga det.”

 1. Vår femmånaders har samma sak, det vill säga hosta och snor. Andra veckan på gång. I måndags var vi till läkaren och det visade sig att han har öroninflammation. Han fick dessutom Ventoline, som gör slemmet mera vattnigt och på så sätt lättare att hosta upp. Så det kan vara en god idé att visa upp My för läkaren, också med tanke på er resa, om ni inte gjort det redan. Att vår femmånaders där till ännu fått influensa är en annan historia.

 2. I feel you! Var själv sjuk i 6 veckor(!!) före jul,åt två antibiotika kurer(säkert onödigt om det ändå va virus) kortison kur, Avamys spray, hosta och snörvla och hade mig. Barnen hosta och snörvla som galningar i över 3 veckor, kryddat med ögonflammation och feber. Så det är en VÄLDIGT SEG flunssa/virus som går nu :(Hoppas ni kryar på Er till resan!

 3. Jag skulle gå och visa upp henne och kolla om hon kunde ha hjälp av ventolin. Vidas hade rs-virus i mellandagarna och var i lagd på barnavdelningen pga massa hosta och slem. Efter att vi fått åka hem hade vi ännu stor hjälp av ventolin om nätterna för att underlätta hans mående då slemmet hopade sig och han fick värsta hostattackerna. Nu vet jag inte hur gärna de skriver ut det och om det kunde hjälpa i Mys fall men tycker det låter som att det kunde vara värt att kolla upp.

 4. Min 6-åring har haft så där sedan han var liten: hostar tills han spyr upp slem. Hemska nätter varje år under flunssa-tider. Han fick diagnos infektionsastma. (Kan det vara det My har?låter så i mina öron) han har inga astma-symtom i övrigt, inget vid ansträngning eller så, men så fort han blir snuvig eller hostig så börjar ”spy-slem-helvetet”. Nu börjar jag bättre kunna förutse när det är dags att ta ventoline-babyhalern o han har också fått en astma-medicin med kortison i som vi använder när han är sjuk o har det riktigt svårt.
  Inget att leka med det där! Sök läkarvård om hon har svårt att andas. Före min pojke fick egen babyhaler (astma”pipa”) fick han andas in medicin via spira på polin.

 5. Oj det är aldrig roligt att vara sjuk. Men som en liten tröst i den gråa vardagen, kan jag säga att Phu Quoc, Vietnam är underbart!! Vi har just kommit hem därifrån och vi är sååå nöjda med resan. Vädret, människorna, maten och värmen!! Ifall ni blir sjuka där, finns ett professionellt sjukhus (Vin Mec) i norra delen. Önskar er en underbar resa! ?

 6. Oftast vill de inte vaccinera när man e sjuk.. hör dej för innan ni åker ditså ni inte far dit i onödan.

 7. Annars brukar dom inte vara så på stt vaccinera sjuka barn. Så det kan hända att dom vill vänta med vaccinet på fredag om my är sjuk. Vi har iaf fått skjuta på vaccin när barnet varit förkylt eftersom dom ogärna vaccinerar då sp då har det gjorts nästa månad i stället eller aå kommer man en extra gång in för bara vaccin.

 8. Jag vill säga en sak; låt inte My vaccineras ifall hon är sjuk/ just varit sjuk/ har dårligt immunförsvar! Finns så ortoligt stora risker med det!

 9. Vår femmånaders har samma sak, det vill säga hosta och snor. Andra veckan på gång. I måndags var vi till läkaren och det visade sig att han har öroninflammation. Han fick dessutom Ventoline, som gör slemmet mera vattnigt och på så sätt lättare att hosta upp. Så det kan vara en god idé att visa upp My för läkaren, också med tanke på er resa, om ni inte gjort det redan. Att vår femmånaders där till ännu fått influensa är en annan historia.

 10. I feel you! Var själv sjuk i 6 veckor(!!) före jul,åt två antibiotika kurer(säkert onödigt om det ändå va virus) kortison kur, Avamys spray, hosta och snörvla och hade mig. Barnen hosta och snörvla som galningar i över 3 veckor, kryddat med ögonflammation och feber. Så det är en VÄLDIGT SEG flunssa/virus som går nu :(Hoppas ni kryar på Er till resan!

 11. Jag skulle gå och visa upp henne och kolla om hon kunde ha hjälp av ventolin. Vidas hade rs-virus i mellandagarna och var i lagd på barnavdelningen pga massa hosta och slem. Efter att vi fått åka hem hade vi ännu stor hjälp av ventolin om nätterna för att underlätta hans mående då slemmet hopade sig och han fick värsta hostattackerna. Nu vet jag inte hur gärna de skriver ut det och om det kunde hjälpa i Mys fall men tycker det låter som att det kunde vara värt att kolla upp.

 12. Min 6-åring har haft så där sedan han var liten: hostar tills han spyr upp slem. Hemska nätter varje år under flunssa-tider. Han fick diagnos infektionsastma. (Kan det vara det My har?låter så i mina öron) han har inga astma-symtom i övrigt, inget vid ansträngning eller så, men så fort han blir snuvig eller hostig så börjar ”spy-slem-helvetet”. Nu börjar jag bättre kunna förutse när det är dags att ta ventoline-babyhalern o han har också fått en astma-medicin med kortison i som vi använder när han är sjuk o har det riktigt svårt.
  Inget att leka med det där! Sök läkarvård om hon har svårt att andas. Före min pojke fick egen babyhaler (astma”pipa”) fick han andas in medicin via spira på polin.

 13. Oj det är aldrig roligt att vara sjuk. Men som en liten tröst i den gråa vardagen, kan jag säga att Phu Quoc, Vietnam är underbart!! Vi har just kommit hem därifrån och vi är sååå nöjda med resan. Vädret, människorna, maten och värmen!! Ifall ni blir sjuka där, finns ett professionellt sjukhus (Vin Mec) i norra delen. Önskar er en underbar resa! ?

 14. Oftast vill de inte vaccinera när man e sjuk.. hör dej för innan ni åker ditså ni inte far dit i onödan.

 15. Annars brukar dom inte vara så på stt vaccinera sjuka barn. Så det kan hända att dom vill vänta med vaccinet på fredag om my är sjuk. Vi har iaf fått skjuta på vaccin när barnet varit förkylt eftersom dom ogärna vaccinerar då sp då har det gjorts nästa månad i stället eller aå kommer man en extra gång in för bara vaccin.

 16. Jag vill säga en sak; låt inte My vaccineras ifall hon är sjuk/ just varit sjuk/ har dårligt immunförsvar! Finns så ortoligt stora risker med det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.