Den här låten representerar Finland i ESC 2018.

Lördag! Mellokväll! 

Får mig osökt att tänka på Finlands egen uttagning till eurovisionen nästa vecka. Årets metod delar antagligen folket big time. Kontroversiellt för ett så punkligt, demokratiskt land som Finland att utse artisten på förhand. Själv tycker jag det känns skönt och tryggt med Saara Aalto (är alltså mycket positivt inställd till valet av artist). Och hej, vi får ju välja låten! Och inte nog med det – Krista leder showen i år igen!

Ni kanske vet hur det går till redan, men om någon mot förmodan har missat, så är upplägget detta: Saara Aalto har tre låtar. Finska folket väljer vilket hon tar med sig till Portugal. Och eftersom låtarna redan ligger ute tänkte jag berätta för er vilken som är bäst (som den allsmäktige UMK-gud jag utsett mig till ikväll). Det är fullkomligt förkastligt att berätta vilken som är sämst. Men som den elaka häxa jag är kommer jag att göra det också.

Innan vi kör i gång vill jag dela ut en guldstjärna för låttitlarna. Tycker om att de är en-ordiga alla. Queens. Monsters. Domino. Lätta att minnas. Bra. Nåja, för att det ska bli oliiidligt spännande, så börjar vi från den sämre änden:

 

 

3. Queens. Den hamnar på bronsplats. Försökte tycka om den pga titeln. Men det där glättigt teatraliska har jag lite svårt för. Påminner ibland om någon Spice Girls-låt (får inte fram vilken – kanske är det bara soundet), men det räcker inte. Får noll feeling av refrängen. Och vi vet ju att refrängen är allt. På tal om Spice Girls, så är Melanie C pausartist på årets UMK. Det ni!

 

 

2. Domino. Den här, däremot, har en ordentlig refräng. Vet inte riktigt om den ska framföras som en powerballad eller som en vanlig popdänga, men kan definitivt se pampigt tonartsbyte, glittrande trosor, fyrverkerier och konfetti som faller ner. Inte är det någon vinnarlåt, men jag har i alla fall lärt mig refrängen efter två lyssningar – och det är ett måste för att man ens ska få vara med och leka. Blir pikulite arg om Queens tänker vinna, men kan leva med att Domino åker till Portugal. 

 

 

1. Monsters. Yes. Klart bäst av alla tre. Känns som ett bra budskap (vare sig det är inre eller yttre monster, eller demoner, så är det fresh när någon säger att vi ska sluta vara rädda). En refräng som lyfter, kryddad med lite barnkör-ish. Inget supermodernt sound, kanske. Men räcker kanske för ESC? Hoppas hon gör ett snyggt nummer som lyfter låten. Ja, visst är det Monsters som ska vinna! 

Är hur som haver glad och stolt att Finland valde en representant med en riktigt stark röst (vi behöver inte spänna oss för falsksången). Och inte är vi bortskämda med gayikoner som är stora i UK, heller. Spännande ska det bli att se hur det går!

Bara en vecka kvar nu! 

Vilken tycker du?

16 reaktioner till “Den här låten representerar Finland i ESC 2018.”

 1. Delar din åsikt till 100 % Bara Monsters som är riktigt ok. . Har väntat på att nån ens ska nämna Sara Aalto i dessa tider. Hör henne inte mycket på finlandssvensk radio iaf.
  -Why not? Synd att man kommer att missa showen (för den gör hon säkert hyggligt) under sportlovsveckan 😦

 2. Yes, Monsters, absolut! Den ska jag rösta på! Jag tycker det är något pikolite obehagligt med den där barnkören då det ändå ser ut som om Saara sjunger den delen också (blir hon tillfälligt posessed av en barnkör eller va?), om det däremot var en RIKTIG barnkör som skulle sjunga den delen live skulle det vara toppen. Men ja, jag tycker det här är jättebra!

 3. Absolut Monsters!! Älskar den, domino e helt bra också men lite för tråkig för eurovision. Roligt att se att Finland klättrar högt på oddslistorna!

 4. Jag får sällhetsrysningar när hon går upp i "monsters anymore". Som du säger, underbart med en stark röst. Så helt klart den, även om jag tycker att videon till Domino är ljuvlig ❤

 5. Delar din åsikt till 100 % Bara Monsters som är riktigt ok. . Har väntat på att nån ens ska nämna Sara Aalto i dessa tider. Hör henne inte mycket på finlandssvensk radio iaf.
  -Why not? Synd att man kommer att missa showen (för den gör hon säkert hyggligt) under sportlovsveckan 😦

 6. Yes, Monsters, absolut! Den ska jag rösta på! Jag tycker det är något pikolite obehagligt med den där barnkören då det ändå ser ut som om Saara sjunger den delen också (blir hon tillfälligt posessed av en barnkör eller va?), om det däremot var en RIKTIG barnkör som skulle sjunga den delen live skulle det vara toppen. Men ja, jag tycker det här är jättebra!

 7. Absolut Monsters!! Älskar den, domino e helt bra också men lite för tråkig för eurovision. Roligt att se att Finland klättrar högt på oddslistorna!

 8. Jag får sällhetsrysningar när hon går upp i "monsters anymore". Som du säger, underbart med en stark röst. Så helt klart den, även om jag tycker att videon till Domino är ljuvlig ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.