”Tyvärr, fammo, det är kört för mig”

Min fammos ordningssinne kom i förbifarten upp till diskussion i helgen. På denna jord har aldrig funnits en människa med bättre ordning och reda än fammo. Det kan jag nästan svära på. De där millimetersraka högarna i skåpen, med nymanglade lakan och handdukar. Det var som en dröm! Det var tefat till ögon som kollade in i hennes skåp när vi var barn. Allt doftade så härligt och allt var så himla städigt. Om det är någon som är min idol i ordning och reda, så är det hon. Nå, nu är ordning och reda inte det minsta intressant egentligen.

Men likväl sitter jag här och bloggar om det.

Minns att jag tänkte på mina egna fruktansvärda kaosgarderober och suckade (jag har alltid varit en sådan som bara slänger in kläderna och trycker in allt vad jag orkar för att få dörren att gå fast). ”Om man ändå fick bli lite mer som fammo”.

Fammo tröstade och sa ”Nååå, det kommer nog en dag sedan när du blir äldre när du vill ha ordning i skåpen”. ”Bahahahaaa”, sa jag. ”Det tåget har nog redan gått”. Visste liksom att jag aaaaldrig kommer bli en sådan som har sorterade kläder, strykta skjortor och vikta underkläder. ”Tyvärr, fammo, det är kört för mig”.

”Nå nå”, sa fammo. ”Det kommer nog med åldern”. Här nickade jag slött, för jag tänkte att det var en generationskrock. I hennes liv fanns säkert inga större val. En Riktig Kvinna™ har ordning i skåpen. Kvinnor som jag, som lever just nu, får ha råjsiga garderober utan att någon dömer. Tiderna förändras. Jaa jaa. Har du någon Allers?

Det var faktiskt inte förrän någon gång i höstas som jag tänkte på det här. Att de senaste åren har totalförändrat mig på den här punkten. Tror det gick upp för mig när vi såg på gamla foton. Jag nästan skrek rakt ut ”Åh herregud, så nasty! Hur klarade vi av att leva så där?” när jag såg bilder från förr. Det var så fruktansvärt stökigt överallt när barnen var små.

Diskbänken var alltid äcklig. Golvet var alltid fullt. Överflödiga saker stod på vardagsrumsbordet. Osorterad tvätt låg i högar. En massa grejer Ö V E R A L L T.

Tänkte att det kanske också hänger ihop med det här ”Kaos på utsidan – lugn på insidan”-tänket. Tror mitt ordningssinne förbättrades när jag själv sportade kaos på insidan. När det stormar inuti behöver man fint och lugnt omkring sig. Kanske var jag lite mer zen – och mindre påverkad av stress och press – när barnen var små, att jag pallade fullkomligt kaos i hemmet. Ja, det här är bara spekulationer. 

Men ändå en seger för fammo. Hon hade verkligen rätt! För mig kom det här med ordning och reda väldigt, väldigt sent i livet. Trodde verkligen det var OMÖJLIGT att en sån slarvboll som jag faktiskt en dag kunde vakna och ba ”Men tänka sig, vi har nästan aldrig riktigt, riktigt stökigt mera!”. Till och med kläderna i min garderob är vikta. 

Förstås spelar det en roll (igen, igen) att jag inte har jobbat så mycket de senaste åren och haft tid att dårplocka efter mig och att våra barn är äldre (och hårt drillade). 

Ja ja ja, nu vet jag inte vart jag skulle komma med det här inlägget, men vi kan i alla fall lyckligt utropa: DET FINNS HOPP FÖR OSS ALLA!!!!

 

2018 03 11 06.15.25 1

18 reaktioner till “”Tyvärr, fammo, det är kört för mig””

 1. ja a hör du bara av att jag/ vi kommer in genom dörren hos någon som har det fint och städigt så blir det råddigt. Bara vår närvaro gör allt råddigt.. Så känns det iaf. Tänker jag bak i tiden så när jag var liten så var det alltid städigt hemma. Ing extra skit här och där och inga kvar glömda leksaker eller kläder. Allt bara försvann till sina rätta platser. Ma o Pa jobbade långa dagar och inte hade vi någon hemhjälp heller… vet inte hur det är möjligt men så var det. Och så är det fortfarande när man komme hem till ma o pa, rent och fint och städat. Men jag har ju då inte ärvt denna sida av dom. Som tur har vi nu i ett år haft ganska så prydligt då vi håller på och säljer vår lägehent och vi har visningar titt som tätt… men nu får man plocka nog.. hela tiden står jag böjd över någon hög som måste ränsas bort. Men varifrån kommer dessa högar ???!!

  1. Ja, jag skulle vilja ställa en kamera som hela tiden filmar en plats i köket där det hela tiden bildas högar. SÅ MAN FÅR FRAM SANNINGEN OCH SYNDABOCKEN!! 🙂

 2. Oj jag väntar på det skedet! Nu hinner man aldrig slutföra en grej innan man måste undvika kaos på ett annat ställe. Det leder till små grejer lite överallt på hyllor, köksbänkar osv. ställen där små barnhänder inte når farliga små saker… Men det kommer väl småningom hoppas jag!

 3. Jag tror att det i mitt fall egentligen har att göra med lättja.
  ju städigare jag har det i skåpen, desto snabbare hittar jag allt, desto mindre behöver jag stryka kläder, desto mindre behöver jag städa etc etc. It all comes down to LÄTTJA 😉

  1. Antagligen! Men nu tycker jag att jag är så zen i huvu, men ändå pallar jag noll skit. Men kanske är det därför jag är så zen, för att jag har det så trevligt runt omkring mig? VAD KOM FÖRST – HÖNAN ELLER ÄGGET?? 😀

 4. ja a hör du bara av att jag/ vi kommer in genom dörren hos någon som har det fint och städigt så blir det råddigt. Bara vår närvaro gör allt råddigt.. Så känns det iaf. Tänker jag bak i tiden så när jag var liten så var det alltid städigt hemma. Ing extra skit här och där och inga kvar glömda leksaker eller kläder. Allt bara försvann till sina rätta platser. Ma o Pa jobbade långa dagar och inte hade vi någon hemhjälp heller… vet inte hur det är möjligt men så var det. Och så är det fortfarande när man komme hem till ma o pa, rent och fint och städat. Men jag har ju då inte ärvt denna sida av dom. Som tur har vi nu i ett år haft ganska så prydligt då vi håller på och säljer vår lägehent och vi har visningar titt som tätt… men nu får man plocka nog.. hela tiden står jag böjd över någon hög som måste ränsas bort. Men varifrån kommer dessa högar ???!!

  1. Ja, jag skulle vilja ställa en kamera som hela tiden filmar en plats i köket där det hela tiden bildas högar. SÅ MAN FÅR FRAM SANNINGEN OCH SYNDABOCKEN!! 🙂

 5. Oj jag väntar på det skedet! Nu hinner man aldrig slutföra en grej innan man måste undvika kaos på ett annat ställe. Det leder till små grejer lite överallt på hyllor, köksbänkar osv. ställen där små barnhänder inte når farliga små saker… Men det kommer väl småningom hoppas jag!

 6. Jag tror att det i mitt fall egentligen har att göra med lättja.
  ju städigare jag har det i skåpen, desto snabbare hittar jag allt, desto mindre behöver jag stryka kläder, desto mindre behöver jag städa etc etc. It all comes down to LÄTTJA 😉

  1. Antagligen! Men nu tycker jag att jag är så zen i huvu, men ändå pallar jag noll skit. Men kanske är det därför jag är så zen, för att jag har det så trevligt runt omkring mig? VAD KOM FÖRST – HÖNAN ELLER ÄGGET?? 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.