18 aktiviteter att göra – som är helt gratis!

Ibland är man rik som ett troll – ibland har man absolut noll. Oftast har man åttioåtta programpunkter på raken – ibland behöver man en spark i baken. Här kommer 18 tips på stuff man kan göra när tristessen tar över och plånkan visar fingret.

 

2018 03 18 11.14.07 1

 

1. Allra enklaste tipset först. Koka kaffe hemma. Ta med sittunderlag i en väska. Sök dig till en solig knut. Njut. Ändå rätt märkligt hur kaffe kan smaka så bra utomhus, va?

2. Bibban här i Vasa har en helt fantastisk tidsskrifthörna (jag gissar att ditt lokala bibliotek också har en avdelning med nya tidningar). Sätt dig bekvämt i soffan och läs senaste numret av valfritt magasin. 

3. I övrigt alltid bra vibe på bibban nu för tiden. Kolla anslagstavlan innan du går! Ofta bra gratisprogram där. Författarsamtal, föreläsningar, sagostunder för barn etc. Dagtid ordnar till exempel mitt eget bibliotek här på Brändö sagostunder för småttingar har jag sett. Sommartid brukar de ha en läshund också.

4. Driver dina barn dig till vansinne och ni har absolut noll ideer vad ni ska göra för att bli glada? Testa den ny-gamla favoriten geocaching! Ladda ner en gratisapp och kör igång skattjakt. Mina barn kommer alltid på det nån gång i året, och tycker det är urspännande om man händelsevis råkar ta med dem till en ny stadsdel med nya cachar.

5. Har ni fortfarande supertråkigt? Ta ett vitt papper och en tusch. Skriv ett brev åt fammo! Köp ett frimärke och gå till postlådan. Schwung har två timmar gått! Kostar förvisso ett frimärke, men so be it!

6. Vet du att man också får låna Playstation- och Wii-spel på bibban? Ifall barnen råkar ha speldag. Det var en ny upptäckt vi gjorde nu sedan barnen fick en playstation i julklapp. Alltid roligt med nya spel med jämna mellanrum.

7. När barnen var små lekte vi ibland leken ”den som hittar mest skräp vinner”. Alla har en plastpåse vid starten, sedan går man runt i kvarteret och samlar som en annan rädda världen-tönt. Mest skräp i påsen vinner! Lite svårare nu med snön, men funkar!

8. Gör islyktor. Det gjorde vi igår när det var skitkallt. Lägg en mindre skål i en större skål (eller en mindre hink i en större hink). Vi fyllde med rosafärgat vatten (vattenfärg) guldkonfetti (Fab-Freddie skulle ha diggat). Men det kräver ju förstås sina minusgrader. I dag tänkte vi göra islyktor av mina gamla tulpaner. Pinterest kan som vanligt hjälpa dig med inspis.

9. Påbörja en storstädning. Fine, det är inget nytt och fräscht tips, men likväl en välfungerande klassiker. Speciellt om den är självvald och tidspressen är noll. Två bra tricks är att lägga på riktigt svängig musik (kanske något tassigt som Tomas Ledin på hög volym eller why not svensk dansbandsmusik) och att först plocka fram massor av trasor och städmedel som en frikkin’ arsenal på köksbordet (redskapen ska vara lättillgängliga annars blir man galen).

10. Och har du inte lust att städa i klassisk bemärkelse: välj då edert klädskåp. En hög för spara. En hög för loppis. En hög för nästa säsong (jag hatarrrrr att se sommarkläder mitt i vintern). Finns nog få känslor som är så sköna som att gå in i en välsorterad klädgarderob om morgonen. Att veta vad som finns. Att se vad som finns. Bonusguld: att ha några färdigt strykta skjortor.

11. Välj nåt nytt jumppapass på youtube och gör det hemma i vardagsrummet. Har bara hört gott om Adriennes yoga. Youtube är ju verkligen en GULDGRUVA om man vill träna hemma. Extrabra är det förstås om man har youtube i tv:n som vi, att kolla på mobilen är lite meckigt. Då kanske man hellre tar sig en promenix.

12. Aldrig har jag fått så mycket respons på en instastory som när jag i veckan tipsade om att man kan rengöra sin Moccamaster (eller vilken kaffekokare som helst) med två teskedar bakpulver och vatten ända upp. Kör igenom pulver- och vattenblandningen två gånger. Och sedan två gånger till med bara vatten. Det är helt sjuuuukt vilken förändring det blir! Den där bruna sörjan som kommer ut vill man helst inte tänka på. 

13. Se Grey’s Anatomy från start. Eller någon annan valfri serie du på riktigt har älskat. Jag har de första sju säsongerna PÅ DVD (haha!). Och jag ser på dem som någon form av gudabenådad skatt

14. Det här slår aldrig fel: Möblera om. Nu har jag möblerat in mig rätt så hårt med stora fasta möbler (läs bokhylla), men förr när det ännu gick så gjorde jag det säkert en gång i månaden. Som ett nytt hem varje gång! 

15. Här är ett tips som jag aldrig skulle få för mig att göra, men som jag tänker att folk ändå kunde gå igång på (exempevis min mamma varje söndag). Ordna bilspa! Tvätta bilen, polera inuti. Det är ju trevligt med en ren, väldoftande bil. Men dessvärre kan jag inte ge dig tips på bra simoniz (ööö, det är nåt man gnider in bilen i, låtom oss kalla det lotion som ger lyster åt bilens hud). Fråga t.ex mamma.

16. Har du mjölk, smör, mjöl och bakpulver hemma? Googla receptet på scones. Baka dem. Ring in en vän. Bjud på scones. Älta livet.

17. Ta en tupplur/promenad/solskenskaffe med senaste avsnittet av Schulman show i dina öron. Alexander Bard gästar. Låt dig provoceras utaf bara helfvetet. Jag ska inte avslöja andra detaljer än att jag tycker det är ett under att han fortfarande har arbetsgivare. Maken till skojare har jag inte hört sedan .. ja, sedan när? 

18. Mitt allra viktigaste tips sist: Se till att lajka alla sidor som erbjuder aktiviteter och evenemang i din närhet (stadens, kommunens, turistbyråns, uf-föreningars, teatrars, museers, gymmens etc.). Mitt i allt dyker det upp nåt riktigt kul i flödet! Brukar ibland kolla på ”evenemang i din närhet” på Facebook. De flesta som ordnar evenemang nu för tiden brukar ju förstå att göra dito på Facebook, så där dyker det upp mycket kul. 

 

Trevlig söndag!

4 reaktioner till “18 aktiviteter att göra – som är helt gratis!”

 1. Bra tips!
  En del passar för en 2,5 åring hemma oxå fast lättroad om vi bara är ute oxå.

  Ditt tips nr 12, bakpulver ska blandas med i vattnet/vattentanken?
  (Missade instastoryn)

 2. Bra tips!
  En del passar för en 2,5 åring hemma oxå fast lättroad om vi bara är ute oxå.

  Ditt tips nr 12, bakpulver ska blandas med i vattnet/vattentanken?
  (Missade instastoryn)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.