”Lättkränkta varnas”.

Nästan varje dag är det någon som inleder sin post på Facebook med orden ”Lättkränta varnas” eller ”De som är lättkränkta kan titta bort”. Någonting i den stilen, ni har säkert sett. Man blir ju nästan tacksam för att folk varnar. Helt klart ska jag inte klicka på det, för i 90 fall av hundra så finns det något elakt där bakom.

Eller som vissa kanske kallar det: ”roligt”.

Är det inte rasistiskt, så är det sexistiskt, och är det inte sexistiskt, så är det funkofobiskt. Och är det inte någon av dessa, så är det bara nedlåtande på något annat sätt. Kanske är det våldtäkt, tjocka, bögar. Kombinationen av dem alla. Välj själv.

Och i 99 fall av hundra är det någon rätt priviligerad person som sitter där och raljerar om att vara lättkränkt. 

”SKA MAN INTE FÅ SKÄMTA OM NÅGONTING LÄNGRE?!” muttrar folket i skägget och drömmer sig tillbaka till den gamla goda tiden när man ännu fick vara riktigt rutten mot utlänningar och handikappade utan att någon sa till. När man fick berätta riktigt nedsättande blondinskämt och hela middagsbordet brast ut i ett ruuuu-hu-hu-huuungande skratt. ”Hahha haaaa här sitter vi och är så hä-hä-häärligt perfekta och har så rooo-ho-ho-hooligt på andras bekostnad”.

Tycker det är så fascinerande att beskrivningen lättkränkt har fått ett uppsving (och kanske en ny innebörd?) de senaste åren. Förr tänkte jag på en lättkränkt som en som svarade ”VAH, TYCKER DU JAG BEHÖVER TRÄNA VA VA VA?” när man frågade om den ville följa med och träna. Eller någon som sa ”VAH, TYCKTE DU INTE OM DET?!” när man tackade nej till mera mat. Nu tycker jag mest det är ”torra feminister utan humor” som kallas lättkränkta.

Vilket för mig till pointen: 

Tycker det är så jäkla bra att vara lättkränkt i den här nya 2018-tappningen.

Det betyder bara att man reagerar på hatisk retorik. 

Och det ska man.

I övrigt tror jag att man faktiskt kan skämta om så gott som allt (nu har jag inte tänkt igenom precis alla tänkbara ämnen, så det kan hända att jag ändrar mig när jag har gjort det), men jag tror det krävs många, många års erfarenhet att professionellt humorarbete innan man är där. Som tumregel kan man ju till exempel ha denna: Om ordet ”varning för lättkränkta” ingår i dina inledande fraser, så kan det vara en god idé att sakta stänga munnen.

Så här till exempel:

 

Lattkrankt

18 reaktioner till “”Lättkränkta varnas”.”

 1. Jag bara måste backa mej tillbaka hit bara med tanke angående "tyckte du int om det" -meningen. det finns en i släkten som frågar den frågan de gånger man tackar nej till mat!! Aaargh..
  Det är fruktansvärt jobbigt!! Kanske man själv borde fråga detsamma nästa gång man bjuder människan på mat, och denne tackar nej!? Vad skulle du Linn kontra med om du fick en sån fråga?

  (människan e annars skitjobbig mot mitt barn. Det får människan att älska mitt barn mer än vad jag gör i min närvaro. Jag menar att denna människa har ivrig personlighet och skulle vilja äga mitt barn med massa "gullegull" – tjat!!
  Vet int om du förstår nu men..

  Tack Linn! Ibland skulle det vara kul med en del svar i ens liv. Varför vissa fungerar som de gör…håhhå!

  1. Jag skulle skoja och säga "Jo, det är var jätteäckligt" och skratta högt. Tycker nästan det är lättast att kill them with fejk-kindness!

 2. Jag bara måste backa mej tillbaka hit bara med tanke angående "tyckte du int om det" -meningen. det finns en i släkten som frågar den frågan de gånger man tackar nej till mat!! Aaargh..
  Det är fruktansvärt jobbigt!! Kanske man själv borde fråga detsamma nästa gång man bjuder människan på mat, och denne tackar nej!? Vad skulle du Linn kontra med om du fick en sån fråga?

  (människan e annars skitjobbig mot mitt barn. Det får människan att älska mitt barn mer än vad jag gör i min närvaro. Jag menar att denna människa har ivrig personlighet och skulle vilja äga mitt barn med massa "gullegull" – tjat!!
  Vet int om du förstår nu men..

  Tack Linn! Ibland skulle det vara kul med en del svar i ens liv. Varför vissa fungerar som de gör…håhhå!

  1. Jag skulle skoja och säga "Jo, det är var jätteäckligt" och skratta högt. Tycker nästan det är lättast att kill them with fejk-kindness!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.