3 smarriga receptfavoriter för småttingar.

När det kommer till att göra babymat har mitt ego boostats så det står härliga till. Jag har fått till tre lyckoträffar de senaste dagarna som jag tänkte dela med mig av, ifall du står där och har ork och lust men ingen inspis (vill samtidigt – och brasklappigt – påpeka att också butiksmat är ett fullgott alternativ, så ingen kommer springande och beskyller mig för att vara pretto).

My är nu åtta månader och pallar att äta lite bitar i maten. Jag mosar det mesta med gaffel (för hon har inga tänder) men har lagt av med att mixa allt helt slätt med mixern. Det händer, men inte alltid. Och har ännu inte lagt till kryddor. Dessvärre har jag inte fotat allt, men ska dela med mig av tre receptfavoriter som hon verkligen har gillat. 

 

1. Mellanmål: Banan och avokadoröra

Jag råkade häromdagen kolla hur mycket frukt en Paratiisisose-fruktpuré innehåller, eftersom vi hade en hemma. Och det var 47 % frukt. Här kommer nu ett mellanmål som består av 100 % frukt. Det här är så jättejättegott (tycker till och med jag själv). Och så enkelt!

 

2018 04 10 12.32.54 1

 

Till det behöver du: 

– En liten avokado
– En halv banan

 

2018 04 10 12.32.54 2

 

Och så mosar du sönder allt med en gaffel och serverar. Vi vet alla att uppvärmd avokado smakar riktigt äckligt, men den här sössön värmde jag ändå en pikustund i mikron för det blir så jättesött och ljuvligt med ljummen banan. Klärt!

 

2018 04 10 01.26.18 1

2. Lunch: Orange babygryta med linser

Till det behöver du:

1 halv batat (stor som en knytnäve kanske)
1 stor tomat
2 morötter
0,5 dl röda linser

Jag kan nu inte riktigt ange exakta proportioner, eftersom jag freestylade hejvilt och mitt minne sviker. Men tärna allt, täck med vatten och koka upp i kastrull. Puttra tills morötterna är supermjuka (vi säger 15 min). Mosa med gaffel. 

 

2018 04 10 12.34.23 2

 

3. Middag: Snabb rivjärnsgegga med lax

Till det behöver du:

2 potatisar
1 morot
Några cm zucchini
En liten bit lax (ööö, ska jag dra till med 50 gram?).

Det här var verkligen en urbra grej. Jag ville att maten skulle bli klar snabbt-snabbt-snabbt, så jag testade att riva potatis, morot och zucchini på ett rivjärn. Och kokade allt tills det kändes rimligt. Slängde sedan på den tärnade laxen och kokade några minuter till tills den kändes genomstekt. Och det funkade superbra! Mosade allt med en gaffel. Och upptäckte att jag kanske borde ha varit lite mer uppmärksam på ben i fisken.

 

Bubblare: Havregrynsgröt med rivet äpple

Efter rivjärnssuccén tidigare på dagen fick jag sedan feeling och rev ner lite äpple i kvällsgröten. Jag gör alltid Mys gröt på vanliga femminutersgryn. Vågar inte ge av mina rågflingor eller mina Mörby gård-havregryn. De känns ännu lite väl hardcore att smälta för en babymage. Tycker alltid lite synd om henne när hon måste äta den där sörjan, men med rivet äpple kändes det riktigt gott. Lade i dem samtidigt som grynen och lät koka med. Yum!

 

Smaklig måltid tillönskas alla småkryp!

6 reaktioner till “3 smarriga receptfavoriter för småttingar.”

  1. Ibland kokar man överloppsgröt och då kan man tillaga goda småbröd åt dom små! Här kommer recept: 1dl kokt gröt, 0,5dl mjölk som passar babyn, 0,5dl riven morot eller eller nå annan grönsak, 1 ägg, 1 msk olja, 1,5dl mjöl. Blanda allt och lägg på bakplåtspapper med en matsked. 250c 10 min. Även dom tandlösa kan njuta av dessa härligheter. Dom blir så mjuka.

  2. Vill gärna ge tips om "sormiruokailua", nånting som jag föll för på en gång 🙂 baby led weaning med en dålig översättning, behöver inte innebära att barnet äter med fingrarna utan helt enkelt att den äter själv (och i stort sett samma mat som övriga familjen!).

    http://simppelisormiruokakeittio.com

  3. Ibland kokar man överloppsgröt och då kan man tillaga goda småbröd åt dom små! Här kommer recept: 1dl kokt gröt, 0,5dl mjölk som passar babyn, 0,5dl riven morot eller eller nå annan grönsak, 1 ägg, 1 msk olja, 1,5dl mjöl. Blanda allt och lägg på bakplåtspapper med en matsked. 250c 10 min. Även dom tandlösa kan njuta av dessa härligheter. Dom blir så mjuka.

  4. Vill gärna ge tips om "sormiruokailua", nånting som jag föll för på en gång 🙂 baby led weaning med en dålig översättning, behöver inte innebära att barnet äter med fingrarna utan helt enkelt att den äter själv (och i stort sett samma mat som övriga familjen!).

    http://simppelisormiruokakeittio.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.