5 knep som gör din text lite vassare.

Vi blev på hälft med skrivtipsen

Första maj till ära ska jag dela med mig av några goda knep som man kan ta till när man känner att man vill vårda en text med lite extra kärlek. Nu ska ni inte tro att jag är så överambitiös att jag alltid är så här genomtänkt och noggrann (hah, oftast slafsar jag bara hit mina hjärnspyor – utan att ens läsa igenom). I den här bloggen hittar man ofta slarvfel, stavfel och bortglömda ord (det hör jag dagligen av min man, tackar som frågar). 

Men om jag vill säga något riktigt viktigt, så försöker jag tillämpa följande tips. Tipsen är ingalunda nya. Jag stal dem från en föreläsning jag höll i en skola för något år sedan. Men de funkar lika bra än i dag. Här kommer fem tips av sammanlagt 24. 

 

5 knep som gör din
text lite bättre.

 

1. Blanda långa och korta meningar. Jag brukar tänka så här: Där man behöver bygga stämning och förklara bakgrund kan man dra på med långa meningar och utsvävande bisatser. Men där man vill leverera slagkraftiga budskap: Skriv kort! Hugg av! Ryt till! Korta meningar är slagkraftigare, så är det bara. Jag tycker det är roligare med varierande tempo i en text. Och allra bäst blir det om man varvar korta och långa meningar.

 

2. Tänk rytm. Det här hänger nog ihop med förra – och ni får faktiskt skratta om ni vill, för det låter så töntigt när jag säger det, men man kan faktiskt tänka texten som en låt. Det ska finnas lite vers, lite bridge (den där delen som tappar upp energin inför refrängen), lite refräng, lite tonartsbyte och ett fett avslut. Och man märker ganska bra om man har fått till en bra rytm om man läser texten högt för sig själv. Öronen hittar mycket effektivare fel som inte ögonen ser. Läs texten högt för dig själv! Var behöver det luftas upp? Var behöver budskapet vässas till? Var behöver vi kapa av onödigt tjafs? Flyter det bra från början till slut? Hinner vi tröttna innan vi kommer till poängen? Tänk rytm!

 

3. Och sedan mer konkret: Skriv aktivt. Nå, vad är det då? Relevant fråga också för mig, eftersom jag alltid har varit oerhört svag på satsdelar och ordklasser. Men skriv hellre i aktiv form (Linn skapar magi) än i passiv form (magin skapas av Linn). ”Linn älskade verkligen Replot” är så mycket lättare än ”Replot älskades verkligen av Linn”. Ja, ni fattar. Och skriv hellre i nutid än dåtid. Ja, vi kan tänka samma tumregel som i livet: Här och nu. Passiv form är så .. ja, passiv?

 

4. Skriv inte förkortningar i löpande text. Det här är en av de första grejerna jag lärde mig från medietiden på ÅA. Undvik bl.a och t.ex i löpande text. Det stör läsrytmen och man kanske kommer av sig från kärnbudskapet. Det är inte så jättejobbigt att skriva ”bland annat”, trots allt. 

 

5. Lufta, lufta, lufta! Dela upp i stycken. Dela upp i stycken. Dela upp i stycken. Kan inte påpeka det tillräckligt noggrannt. Tycker man kan satsa på sisådär 5-10 rader när det kommer till blogginlägg. Om ett stycke ser jobbigt ut, så orkar jag inte läsa det – hur bra det än är. Texten ska vara lätt att ta till sig även för ögat. Kan läsa hur långa texter som helst, bara de känns luftiga och styckesindelningen är smart gjord (punkt 2 i den här listan fick till exempel underkänt). 

 

Skål för levande, bubblande texter!

 

2018 05 01 09.09.15 1

4 reaktioner till “5 knep som gör din text lite vassare.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.