Så här gör du om babyn sätter i halsen.

Som livvakt åt mina barn får jag verkligen ligga i nu. Vete fasen vad som är på gång, men nåt vidare flyt har jag inte. Inom loppet av en vecka har två av mina värsta skräckscenarion inträffat.

Först var det nära ögat-krocken förra veckan (som ännu flimrar för mina ögon några gånger varje dag). Således kunde man ju tycka att det räcker för ett tag, men icke. Ikväll fick jag som bonus vara med om det som toppar listan över saker jag har mest obehag för: att babyn sätter i halsen.

Vi hade varit på Mileas fotbollsturnering precis hela dagen här i stan och när vi kom hem gick vi omkring och plockade ur väskor och duschade och hängde upp tvätt och bytte lakan och sånt som man nu kan göra en kväll när man försöker styra upp ett hushåll efter en ledig kaosdag. My låg i en hög av täcken med de andra barnen och klättrade på dem medan de försökte läsa Kalle Anka. Och jag trixade och fixade med rena lakan.

Mitt i allt hör jag hur hon för en massa konstiga ljud. Och hjärtat fryser förstås till is, för ni ska veta att det här är JUST DET som jag fruktar allra mest. Att jag ska vara ensam vuxen hemma när någon sätter i halsen. Har alltid känt på mig att jag kommer få panik och freaka och göra en massa galenskaper. 

Men det gjorde jag inte!

För det goda i den här kalabaliken är att jag faktiskt på förhand har tänkt att jag måste ha koll på hur man gör – om det händer (med tanke på att vi har stora barn som leker med lego etc. och misstag kan alltid hända – även om de har ett legobord som de leker på som inte My når till). Så jag har läst och kollat på youtube hur man ska göra. Bara för att vara på den säkra sidan (åhh, vad gjorde man innan youtube fanns?).

My försökte kräkas och det rosslade alldeles förfärligt i strupen. Men det kom inget och hennes blick var uppspärrad och panikartad. Men eftersom jag visste hur jag skulle göra, så sprang jag med henne till soffan (skrek SHIT SHIT SHIT jättehögt – det kan erkännas), slängde henne i famnen och greppade ansiktet. Behövde jag bara banka tre gånger innan My spydde ett slemberg och ut kom .. ett halvt Omar-godispapper! 

Mitt adrenalinpåslag var ju – återigen – helt galet. Det är nog bara på förlossningen som man har tyckt att barnskrik är lika härligt. Ett rent skrikljud ur strupen! Finns det något härligare?

Nu ligger ni förstås och kollar på Eurovision song contest, men när det är över så ska ni ge 4:52 av ert liv till att titta på den här videon. Det var inte många veckor sedan jag såg den. Och ikväll kan man säga att jag är mycket glad över att jag gjorde det! Det var ju inte direkt någon livsfara ikväll (skulle jag tro) men det var i alla skönt för alla inblandade att det lossnade så snabbt. Man vet ju aldrig när man stöter på ett barn som får nåt knasigt i sig.

Tips, tips! 

 

8 reaktioner till “Så här gör du om babyn sätter i halsen.”

 1. Liknande har hänt för oss 3 gånger, 2 vid matbordet och en i soffan. En av gångerna var det vindruvor som det varnas så för. Alla gånger var det jag som räddade o alla gånger gick det bra.
  Men – ville lägga till det som var mest skrämmande, 2 av gångerna det hände var min dotter helt tyst, hon fick inte ett ljud ur sig men ögonen hade panik. Och för att jag var bredvid kunde jag agera genast. Ville bara repetera att man inte lämnar småbarn ensamma när de äter. Fast det kan hända närsomhelst med vadsomhelst annars också.. Och handlingskraftig är man när det gäller, det var över på 10-20 sek varje gång.

  Vill tillägga att det kan vara bra att uppdatera sig på vad man ska göra om man själv sätter i halsen, särskilt om man är ensam. Finns metoder då också!!

 2. Tack! Min stora skräck dedär. Har läst men inte sett en liknande konkret, tydlig och bra video! Ska genast dela vidare. Sånt man vill att alla vet.

 3. Liknande har hänt för oss 3 gånger, 2 vid matbordet och en i soffan. En av gångerna var det vindruvor som det varnas så för. Alla gånger var det jag som räddade o alla gånger gick det bra.
  Men – ville lägga till det som var mest skrämmande, 2 av gångerna det hände var min dotter helt tyst, hon fick inte ett ljud ur sig men ögonen hade panik. Och för att jag var bredvid kunde jag agera genast. Ville bara repetera att man inte lämnar småbarn ensamma när de äter. Fast det kan hända närsomhelst med vadsomhelst annars också.. Och handlingskraftig är man när det gäller, det var över på 10-20 sek varje gång.

  Vill tillägga att det kan vara bra att uppdatera sig på vad man ska göra om man själv sätter i halsen, särskilt om man är ensam. Finns metoder då också!!

 4. Tack! Min stora skräck dedär. Har läst men inte sett en liknande konkret, tydlig och bra video! Ska genast dela vidare. Sånt man vill att alla vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.