5 sommarprat jag inte tänker missa.

Mille1

 

Ingen sommar utan sommarprat – så brukar det vara. Även om jag ifjol hade så fruktansvärd LEJDON över att många verkar ha fastnat i en viss ton. Lyssnade knappt på ett enda. Den alltid lika roliga instagrammaren och bloggaren Hanapee satte fingret på det som skaver häromdagen. Kolla det här. Ni fattar, va. Men den här sommaren kanske blir bättre? Vi ska ge det en chans! 

Har lyssnat på så många sommarprat genom åren (vissa år har jag faktiskt lyssnat på precis alla). Och sällan är ju de som man förväntar sig att ska vara riktigt bra som är de bästa, utan oftast kommer det ju någon okänd underdog och knockar ner förhandsfavoriterna. Men här kommer ändå listan över de fem sommarprat jag ser mest fram emot – i den ordning de publiceras:

 

 

1. Katarina Wennstam

6.7 – Sveriges Radio. Har gillat Katarina väldigt länge. Ända sedan jag läst Flickan och skulden för långt över tio år sedan. Tycker hon är så otroligt skön att läsa och följa på sociala medier. Någon som alltid förklara mönster och strukturer. Någon som pedagogiskt orkar förklara hur saker och ting fungerar. En kvinnorättskämpe jag beundrar. Blir säkert ett lärorikt program. Väntar! 

2. Adam Guarnieri

18.7 – Yle Vega. Tror Adam titulerades ”föreläsare i transfrågor” när Vega presenterade sina sommarpratare. Själv intervjuade jag Adam någon gång under min tid på X3M och minns honom som en mycket sympatisk och rolig människa. Han har genomgått en könskorrigering från kvinna till man och kommer förhoppningsvis att prata om det. Känner att det är ett ämne som kunde luftas lite mer. Löjligt mycket stigma kvar.

 

3. Johanna Holmström

24.7 – Yle Vega. Eftersom Johanna skrev en av de bästa böcker jag läste förra året (Själarnas ö) så är det nu bara så att jag måste lyssna till hennes röst också. Tycker hon verkar vara en klipsk människa. Har ingen aning om vad hon ska prata om. Men jag hoppas ju på nåt kring kvinnlig dårskap. 

 

4. Mikael Runeberg

31.7 – Yle Vega. För den som har följt fallet Jari Aarnio (Finlands i särklass största polishärva) är det nästan omöjligt att inte gotta sig i detta. Känns ju kanske lite förutsägbart (gissar att det kanske blir lite upprepning av Jeanette Björkqvists långa reportage i våras), men so be it – jag kommer ändå att lyssna. 

 

5. Sara Danius

18.8 – Sveriges Radio. När någon marknadsför sitt program med orden ”Jag ska tala om konsten att knyta en knytblus och Svenska Akademien” och därtill heter Sara Danius – då blir det nog så gott som omöjligt att låta bli. Få se om vi får någon större klarhet i vad som på riktigt hände innan hon avgick som ständig sekreterare. Känns som en olidligt lång väntan till 18 augusti. 

 

Ps. Tycker det är snudd på ofattbart att Vega inte tog in någon vargexpert som sommarpratare (imagine om de hade fått in den där Jesper från Vargfakta – hade antagligen blivit det mest lyssnade i år). Blev också besviken över att Catariina Salo inte fanns på listan (hade velat höra storyn om beben). Väntar också på Annika Åmans tur. På Sari Somppi. Sara Jungersten. Heidi Hakala. Anna Bertills. Pamela Lindqvist. Tycker inte heller att det hade varit heldumt att ge Anna Hellerstedt (vd för KSF Media) och Anna-Mari Karhunen (vd för HSS Media) ett delat specialprogram. Något säger mig att det hade varit kul att höra två unga kvinnor på två så traditionellt gubbiga poster prata om framtiden. Men hey, det kommer fler år! 

14 reaktioner till “5 sommarprat jag inte tänker missa.”

    1. Användbart dialektord när man är riktigt jäfla trött på något. Utled, helt enkelt. Då har man lejdon.

  1. På tal om könskorrigering måste jag tipsa om det här programmet som finns på Arenan, handlar om problematiken inte bara med sig själv utan också med sin tro och församling när man känner man är född i "fel" kropp. Mycket sevärt ( och så får man ju lyssna på den fantastiska Närpes dialekten!) Himlaliv på Yle Arenan:

    http://arenan.yle.fi/1-3798034

    1. Användbart dialektord när man är riktigt jäfla trött på något. Utled, helt enkelt. Då har man lejdon.

  2. På tal om könskorrigering måste jag tipsa om det här programmet som finns på Arenan, handlar om problematiken inte bara med sig själv utan också med sin tro och församling när man känner man är född i "fel" kropp. Mycket sevärt ( och så får man ju lyssna på den fantastiska Närpes dialekten!) Himlaliv på Yle Arenan:

    http://arenan.yle.fi/1-3798034

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.