Att bo i ett gammalt hus.

Få människor romantiserar det här med att bo i gamla hus lika mycket som jag. Jag älskar förvisso det sneda, levande träet, och jag älskar de knarrande golven, men just nu upplever jag kanske att en baksida överskuggar allt det fina.

Eller överskuggar och överskuggar – det är kanske just det som det INTE gör. Överskuggning hade kanske varit just exakt det som krävdes.

Vi bor på hela övre våningen av ett flerbostadshus, vilket betyder att vi har fönster i alla fyra riktningar. Vi bor högst upp i backen, vilket betyder att solen cirkulerar runt vår tak från morgonen, från 4.15 när solen går upp tills den slutar steka kring 23-snåret. Solen lyser alltid genom något fönster.

Vet inte om det är en direkt följd av att huset är byggt på 30-talet, men jag skulle inte vara förvånad om jag en dag kom hem och kopparskopa och en björkkvast stod mitt på golvet. För det är egentligen det enda som skiljer Gula huset från en bastu just nu.

Igår var det tack och lov lite svalare, tyckte jag mig märka. ”Nåja, nu börjar det äntligen vara lite drägligt här inne” pustade jag lättat och noterade att inomhustemperaturen hade sjunkit till 28. Oftast har det varit kring 32 – trots att inget fönster varit stängt sedan .. öö .. maj?

Ibland tänker jag på Strandgatan 2 och den inbyggda ac:n som vi hade där. Man tryckte på en knapp och så VIPS var det iskallt. Nå väl, i längden vinner Brändö och gamla gulliga hus. Och så länge får man väl bara andas lite i frysen när man känner att medvetandet är nära att gå förlorat.

Och gladast är väl mina barn som numera sover på balkongen!

 

Processed with VSCO with c1 preset

8 reaktioner till “Att bo i ett gammalt hus.”

 1. Skaffa luftvärmepump och problemet är löst. Bästa investeringen, som man har nytta av året runt.

 2. Vi har superstora fönster runt hela huset och har senaste veckorna kört med rullgardinerna nerdragna och kylning på luftvärmepumpen (alltså världens bästa grej året runt!). Känns lite angstigt och omysigt när man inte ser ut o de blåser kalluft ovanför soffan, men så skönt att kunna sova!

 3. Ja det känns tokigt (och är för sent nu när huset redan är uppvärmt) men inga fönster öppna på dagen, gardiner för hela dagen och så vädra på natten när temperaturen är drägligare är enda som hjälper. Nåja, kanske en fläkt också.

 4. Luftvärmepump. Blåser kallt på sommaren och varmt på vintern. I vår övre våning behövs ingen annan värme under vinterhalvåret.
  Vill man inte skaffa luftvärmepump. Stäng alla fönster på dagen och öppna till kvällen då det blivit svalare ute. Har du en fläkt. Ställ den i fönstret så den drar in den svalare luften och kyler ner sovrummet. Det här gjorde vi innan vi skaffade pumpen.

 5. Har också bott i en gammal trähus ”bastu”, det var hemskt i hettan!! Eftersom det lär vara svårt att hitta en AC att köpa i nuläget, testa följande:
  Ikväll när det blir svalare, slå upp några fönster på vid gavel. Framför fönstren hänger ni en riktigt tunn gardin (måste kunna blåsa igenom den) gardinen ska vara FUKTIG antingen blöt ner o vrid ur eller spaya den m vatten (sprayandet måste dock upprepas ideligen eftersom den torkar så fort) sålänge gardinen är våt kommer den att kyla luften som blåser igenom den, voila en hemgjord AC-light. Fungerar åtm hos oss : ) har ni en köksfläkt som suger luften ända ut (alltså inte bara kör den genom kolfilter o in tibax) så sätt den på åxå, drar in bra m luft.
  Bordsfläkt där man placerar en skål m isbitar framför har vi åxå testat, hjälper en smula.
  Lyckas ni kyla ner lägenheten bättre med detta så testa sen stänga fönstren typ 11-19 imorgon och kapsla in svalkan.
  En gör så gott en kan ; ) gigantti skulle visst få in några bordsfläktar idag åxå läste jag på VBL. Men låt oss gissa att de redan är slut!
  Fläkta lugnt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.