Frivilligt ge ifrån sig privilegier.

Finland är ett fantastiskt och jämställt land på många sätt (det får man verkligen säga), men som på de flesta andra platser här i världen finns det fortfarande situationer där vissa har fördelar – för att de är män eller kvinnor. Sådana fördelar kallas som känt privilegier. Och kort och krasst sagt (lovar att jag inte ska bli långrandig så här mitt i natten) kan vi kanske säga så här:

För att män och kvinnor ska bli jämlikar måste män fråntas vissa privilegier.

Eller!

Kanske hellre: Ge ifrån sig privilegier. Frivilligt. Så blir det genast mycket bättre stämning. Jag blev riktigt glad ikväll när jag läste om finska herrlandslaget som avstår sina bonusar. Nu vet jag inte exakt hur ekvationen ser ut i det här specifika fallet, men överlag tänker jag att det är just så här som framtidens människor ska handla. Man stannar upp, funderar och delar med sig åt de som har det tuffare. Finska fotbollslandslaget – förebilder! Så agerar en riktig kompis.

 

Skärmavbild 2018-08-24 kl. 22.52.51

 

Det betyder trots allt så mycket när någon mer priviligerad tar en under armen och säger ”hey, I got you, jag stöder dig”. Det behöver inte nödvändigtvis handla om pengar, utan jag tänker generellt – det är skönt att känna stöd uppifrån. Det har jag tänkt många gånger nu i höst. Hur skönt det är när erfarna, strategiskt viktiga människor puffar och lyfter en när man behöver.

Därför blir jag väldigt stolt när jag ser att landslaget, med kapten Tim Sparv i front row här ovan, ger ifrån sig av sina egna privilegier till förmån för damlandslaget (som ylläri ylläri har det sämre ställt lönemässigt). Det är så viktigt i tider som dessa att män tar ansvar. Och att manliga idrottare visar vägen som förebilder. Tim var för övrigt bestman på vårt bröllop (inte direkt så att vi ångrar det i dag).

Sakta går vi framåt varje dag!

Yes.

4 reaktioner till “Frivilligt ge ifrån sig privilegier.”

  1. Fantastiskt! Bravo Tim Sparv!

    Kvinnors motsvarande: ”Jag önskar att värnplikten snart blir obligatorisk för alla. För det är ett av våra största privilegier att vi får välja, men männen har inget val.”
    Hu.. men den vägen måste vi gå om vi vill uppnå jämställdhet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.