Vad gör en kommunikationsbyrå?

 

 

”Wow, grattis Linn! Så kul med ny firma! Ser så fint och roligt ut! .. men asså sorry nu om jag låter korkad, men vaaaad är det ni gör riktigt?”

Så här brukar folk – lite skamset och positivt – möta mig nu för tiden. Och jag klandrar dem inte! Det här med kommunikationsbyråer, reklambyråer, PR-byråer, webbyråer, produktionsbyråer och gud vet vad – det är ingen lätt matematik att förstå sig på. Men tur att jag har en blogg! För här kan jag förklara!

Många av alla dessa byråer väljer i dag att kalla sig för kommunikationsbyrå istället för en renodlad reklambyrå eller PR-byrå. Kanske för att man vill omspänna lite mer (förr behövde man kanske inte så mycket mer än en schysst logo från en reklambyrå). Vi gör inte bara reklam, vi gör inte bara pr – utan vi serverar egentligen allt som har med kommunikation att göra. Det vill säga: hur du kommunicerar med dina mottagare.

Kort och gott kan man kanske säga att vi förser våra kunder med en identitet. Hur de ser ut och hur de låter. Med tilltal, ton, text och bild. Just nu är det mest tryck från företag och organisationer som vill ha nya, lockande webbsidor. Många gånger är en webbsida det första du som kund stöter på när du googlar. Och det första intrycket ska vara tilltalande, positivt och lättillgängligt.

Och sociala medier icke att förglömma. Hurudan ton och vilket tilltal ger bäst resultat? Vilken feeling ger bilderna man postar? Hur vill man låta? Vad vill man signalera?

Och det verkar folk ha förstått nu!

Oavsett om man är en förening, en organisation, ett företag, en kommun, ett politiskt parti eller vad som helst så är det så viktigt att alla delar samspelar. Min förra chef Kaj Ritala skulle antagligen ha sagt: ”Tone of voice måste vara koherent”. Och med det menar han att tonen och profilen för alla proffsiga företag ska vara enhetlig. Man kan inte låta på ett sätt i sociala medier, använda en helt annan ton på sin webbsida och sedan köra en tredje stil i annonserna i Vasabladet. Det ger ett lite slarvigt och förvirrande intryck.

Och hur konstigt det än låter (för en som älskar älskar älskar text) så tycker ju inte alla om att skriva! Eller behärskar det, för den delen. Därför blir jag glad när många plingar på dörren och säger ”Hej, jag tror att jag vet vad jag vill ha, men jag tror du gör det bättre än mig!”. Då smälter man ju ner som en blöt fläck på marken. Åh så kul!

Att skriva texter för webbsidor och sociala medier – det är egentligen det jag alltid har drömt om att få göra. Nu ska jag, Anna och Nadia göra ett kundprojekt ihop, till exempel. Jag och Anna gör strategi, planerar och skriver – och Nadia fotar. Tilltalet ska bli personligt och proffsigt, bild och text ska samspela och helheten ska bli helt ny.

Men sedan finns det ju andra områden inom kommunikation som folk behöver hjälp med. Årsberättelser, broschyrer, handböcker. Intern kommunikation. Annonser. Blogginlägg. Events. Vi kan bistå på alla möjliga områden. Kort och gott: När du ska kommunicerar med andra – skriftligt, muntligt eller bildligt. Må det sen vara att sälja, förmedla känslor eller stärka varumärken. Då kan en kommunikationsbyrå vara med och hitta rätt taktik. Och framför allt – vi kan skriva dina texter så du låter som en tiopoängare.

Om förra veckan mest bestod av föreläsningar, så har vi den här veckan mest offererat uppfriskande och tilltalande texter till webbsidor. Allt möjligt kan man göra inom fyra väggar på Rådhusgatan 21. Och ingenting är tråkigt – det kan jag lova!

799A1648.jpg

Ibland är man så ivrig att man t.ex glömmer att knäppa skjortan.

2 reaktioner till “Vad gör en kommunikationsbyrå?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.