Project Liv: 200 medlemmar ska bli 1000.

Nu ska jag dra igång något viktigt – och jag hoppas av hela mitt hjärta att ni vill vara med och bidra till något värdefullt. Här kommer en liten hyllning som jag skriver i samarbete med Project Liv. I det här samarbetet rör sig inga pengar, men Nina (den fantastiska eldsjälen bakom projektet) har hjälpt mig med information och stöder vår kampanj.

***

Lifestyle by Sofia Ylimki Photography -149

Jag har alltid haft friska barn (nå, förstås var det svajigt med Milkens hälsa där i början, men i övrigt är vi lyckligt lottade). Jag har aldrig vakat över en sjukhussäng med klumpar i magen, ångest i bröstet och svärta i själen. Men jag vet hur det är att frukta för liv. Men jag har inte gjort det på så länge.

Och jag har kanske lite glömt hur det är.

För man glömmer så lätt. När man trippar omkring i sin egen friska, positiva vardag. Att det finns folk som just nu sitter där och för länge sedan har glömt bort hur vardag känns. Hur korvsoppa luktar. Hur vardagsbråk funkar. Att läxor existerar och att brödsmular på köksbordet faktiskt är irriterande. Allt de vill är att få se ett leende och en antydan om ett hopp.

To bring back a lost smile – så lyder Project Livs slogan. Och kring den filosofin är hela föreningen uppbyggd. Project Liv startade i Jakobstad och jobbar för att familjer som kämpar med sjukdomar under långa perioder ska få känna av ett leende. Hur det känns att vara i stunden. Hur det känns att vara glad.

 Lifestyle by Sofia Ylimki Photography -144

Jag vet inte hur insatta ni är i Project Livs verksamhet. Men de sysslar bland annat med att verkställa så kallade ”Drömdagar” för familjer som just nu kämpar och behöver muntras upp.

En drömdag är en möjlighet för vården att, efter en tuff behandling eller svår operation, nominera ett långvarigt sjukt barn, syskon, föräldrar eller hela dess familj till att få en dröm förverkligad. Också familjer med barn som avlidit kan nomineras. En drömdag kan vara allt från att träffa sin idol, besöka en djurpark, pröva på ett yrke – inga drömmar är för små eller för stora. Många gånger är föräldrarna väldigt trötta och då kan en så enkel sak som att åka bort på en hotellövernattning vara guld värd.

Vi träffade Nina i somras och det var svårt att hålla tillbaka gulpen i halsen när hon berättade om lyckade drömdagar hittills. När någon riktigt, riktigt sjuk får fyra av ett matt litet leende. Vad det kan betyda för en familj som kämpar. Ah, så det kniper i hjärtat. Bara det att jag nyss skrev meningen ”också familjer med barn som avlidit kan nomineras” gjorde att det knöt sig i bröstet. Varje dag som vi får vara friska är en dag att vara tacksam för. För just nu finns det så många som lever i en helt annan verklighet.

Sami är månadsrådgivare för Unicef och han betalar således 20 euro till dem varje månad. Vet ni vad Project Livs årsavgift för stödjande medlemmar är? 30 euro per år. Per år! Det är en betydande summa för hela projektet. Som hjälper barn och familjer i ditt närområde. Jag ska inte gå in på detaljer, men jag vet att Project Liv jobbar väldigt hands on i Svenskfinland. Det är våra barn det handlar om. Som Nina och gänget jobbar för.

Lifestyle by Sofia Ylimki Photography -132.jpg

För tillfället har Project Liv 200 stödjande medlemmar. När jag och Anna hörde det här tänkte vi genast ”Det här måste vi fixa!”. Med våra bloggars kraft måste vi kunna starta upp en kampanj som gör att vi når upp till 1000 stödjande medlemmar före 2019! En förening som fixar gladare sjukhusvistelser! Som gratis översätter sjukhusinformation till svenska! Som muntrar upp ledsna! Som gör allt det här fina arbetet! De kan inte ha bara 200 medlemmar! De måste bli fler! 30 euro i året – vi är många som kan bli stödjande medlemmar för den summan.

Därför har jag nu själv blivit medlem. Och jag tänker jobba och lobba för att 200 ska bli 1000 innan årskiftet. Det måste gå! Varje månad fram till jul kommer jag att följa upp hur medlemsantalet förhoppningsvis ökar. Ni ska få följa med här i bloggen. Och jag tycker, riktigt på riktigt, att vi ska göra det här för barnen och de familjerna som har det tufft just nu. Du kan påverka den här kampanjen – och jag hoppas ni vill stöda vår kamp.

Om du vill vara så får du gärna hjälpa oss med att sprida kampanjens budskap. Posta en bild på sociala medier och hashtagga med #projectliv1000 – det skulle betyda mycket för Project Liv! Och framför allt skulle det betyda mycket för familjerna. Tänk att få locka fram leenden som för länge sedan irrat bort sig i sjukhuskorridorer, isolering och ångestladdade maggropar. Vi som är friska ska hjälpa till! Minns ni att jag för någon dag sedan skrev att man alltid ska sträcka ner handen till dem som är mindre priviligierade? Nu är det läge!

Hur blir man medlem då?

Nå, genom att betala in 30 euro till kontonumret FI76 1113 3000 6201 91.
I meddelande-fältet ska du ange: 
Namn, adress, födelseårtal och e-postadress.

Kontoinnehavare: Project Liv r.f

Tillståndsnummer: RA/2016/891
Tillståndet i kraft under perioden: 15.122016-14.12.2018.
Föreningen har penninginsamlingstillstånd för hela landet med undantag av Åland.
Tillståndsgivare: Polisstyrelsen
Tillståndstagare: Project liv rf

 

Vill du också hjälpa oss att nå ut till fler – berätta om kampanjen för alla du känner. Vi blir jätteglada om du hjälper oss att sprida hashtagen #projectliv1000.

Det här är 30 euro som tillsammans med grannens (och kompisens! och mammas!) 30 euro kan bli riktigt fina drömdagar. Om en månad ska jag kolla upp hur långt vi har kommit. I väntan på det … Nu gör vi det här tillsammans! Som tack ska jag servera dig någonting riktigt fint i morgon.

Här kan du läsa mer om att bli stödjande medlem.

prestashop-1610-logo-1439377421

 

Alla foton är tagna av Sofia Lindqvist-Ylimäki.

19 reaktioner till “Project Liv: 200 medlemmar ska bli 1000.”

 1. Hejsan! En praktisk fråga under deras hemsida står bra info men även en kommentar att de har insamlings tillstånd I hela Finland förutom Åland. Hur blir det då om jag som bor på Åland betalar en medlemsavgift. Blir det då ett problem för föreningen?

  1. Som jag skrev här under: Man får vara stödjande medlem från Åland så och man får ge donationer. MEN Project Liv har inte rätt att gå ut och tigga om pengar där, typ sparbössor etc. Så medlem får du bli! ❤

 2. ”Föreningen har penninginsamlingstillstånd för hela landet med undantag av Åland.”
  Vad innebär det för mig som bor på Åland? Jag vill gärna vara med och stödja denna verksamhet.❤️

  1. Man får vara stödjande medlem från Åland så och man får ge donationer. MEN Project Liv har inte rätt att gå ut och tigga om pengar där, typ sparbössor etc. Så feel free! ❤

 3. Så fint du skriver, Tack! Jag fick klumpar i magen fast jag är den som suttit otaliga gånger vid sjukhusbädden, vänterummen å haft de otaliga låååånga sekunder som känts som timmar. Men jag är också den som vet hur korvsoppa doftar och som stressar mig över brödsmulor, alltså har vi både och i våra liv. För en del är det fruktansvärt vad vi (eller vår son) måste genomgå men när man hör andra historier så känns det som att vi är de som vill hjälpa de som har det värre. Så jag känner igen mig i båda grupperna, morgondagen är oviss men idag har vi det bra så därför är vi självklart med och stödjer andra som vet hur en vardag ser ut med specialbarn. Vi är också de lyckliga som i ett tidigt skede av starten av drömdagar fick en härlig drömresa av Project Liv och jag kan tala om att det leendet vår son gav oss då ja det plåstrade om ALLA de sår vi bär inom oss. Att otaliga ggr behöva överlåta det allra viktigaste man har och bara lita på att man återfår sitt barn välmående i sina händer det skär sår i våra hjärtan. De glädjetårar han gav oss går inte att beskriva ch den tacksamhet han visade. Barn som går igenom många sjukhusbesök är vana att stå i centrum men då gäller det något obehaglit för dem. Men när de erbjuds att önska precis va de vill så uppskattas små saker så oerhört mycket, sådant som man kanske ser som en sjölvklarhet i en vanlig vardag. Vi uppskattade även att vår sons syskon uppmärksammades för det är ingen vanlig vardag de lever i heller! Som vår son sa då vi körde hem från vår resa: olikohan tämä vain unta!? Då kan ni föreställa er hur viktigt detta är för våra hjältar!

 4. Vilken härlig människa du är Linn ❤ Klart jag skall hänga på!
  ps. När tänker du ge ut en bok? Längtar!

 5. Ett tips till Nina och projektet; Gör det möjligt att skicka in bidrag med MobilePay! I alla fall här i Sverige kan man med Swich betala till nästan alla välgörenheter och det är betydligt smidigare än att logga in på nätbanken för då kan man göra det genast när man ser reklamen.

  Swich fungerar ju såklart inte i Finland,men Mobile Pay kanske är den kanal som skulle passa bäst? Kom dock nu på att MobilePay kanske inte kan registreras till bolag/förening? hmm.. no anyway, kanske värt att kolla 🙂

 6. Fint projekt! Jag vill bara påpeka att man inte kan skriva @ i meddelandefältet i en betalning. Ni ville ju ha e-mail adressen där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.