Ska vi skydda rattfyllerister?

I lördags dog en kvinna, hemma från Raseborg, nära där jag kommer ifrån. Hon satt i passagerarsätet när en mötande bil körde rakt in i bilen hon åkte med. Den mötande bilen skulle köra om en annan bil, men det slutade i en frontalkrock. Den 40-åriga mannen som körde bilen blåste 2,6 promille.

Hans bil brann upp.
Den andra totalförstördes.
Och ett liv släcktes.

Han misstänks nu för grovt dödsvållande och grovt rattfylleri. Som kronan på verket saknade han också körkort.

Det är en fruktansvärd tragedi för de inblandade. Inte bara i den ena bilen, utan i båda. Jag kan egentligen inte avgöra vad som är värre. Att aldrig vakna – eller vakna och inse att man drack, körde och orsakade livet ur en annan människa.

Jag har skrivit om det förr – hur lite respekt jag hyser för system som handlar om att upplysa allmänheten om var polisen rör sig. Och sådana här gånger bränner det till lite extra. Inte för att det här specifika fallet har något med skyddande av rattfyllerister att göra. Men överlag tycker jag att man kunde backa ett par steg och tänka på vad det innebär.

Undrar om folk fattar att de är med och upprätthåller en schysst atmosfär för till exempel rattfyllerister när de varnar halva byn om razzior, blåstest och övervakningar. Det kan de väl rimligtvis inte göra. Annars skulle de väl inte hålla på?

Facebook-gruppen ”Var är polisen i Österbotten” har i skrivande stund 11 000 medlemmar. All information som postas där gör det lite enklare för rattfyllerister att komma undan. Tanken på att vara ”smartare än systemet” är väl lite kittlande – det fattar jag. Men blir ändå less när jag ser att vanliga dödliga gör smitvägen lite softare för folk som kör påverkade, kör för hårt eller allmänt har fuffens för sig i trafiken. Alla som varnar andra upprätthåller det systemet. Jag kanske låter hård (men det är bara för att jag är det) när jag säger att: Kanske just du som postar en bild på polisen skyddar en brottsling.

Fattar inte folk att razzior och blåstest är till för att skydda oss från olyckor som den jag just skrev om här ovan? Det är så fruktansvärt onödigt och sorgligt de gånger oskyldiga personer får sätta livet till.

För att vissa inte förstår att man inte kan dricka och köra bil samtidigt.

Varje gång jag ser razzior längs vägen får jag en bra och trygg feeling i magen. Då vet jag att sannolikheten för berusade i trafiken är pikulite mindre just på det området. Vilket gör min väg lite tryggare. Och våra liv lite mer ohotade.

Nå väl, rubriken till det här inlägget kan man kanske ha i åtanke innan man varnar halva byn. Även om det kan vara underhållande för mig här på jobbet när jag ser att min man är noga med kostcirkeln. Rikligt med sallad på Vasklot matservering (tänk så pinsamt när folk sitter och smygfotar bakom sina mjölkglas!).

2018-09-11 11.39.09 1.jpg

20 reaktioner till “Ska vi skydda rattfyllerister?”

 1. Ja hjälp. När jag blev tillagd i den gruppen gick jag i princip genast ur. Jag har inget behov av att veta var polisen rör sig. Är jag där var de har razzia, fine, jag uppskattar det, gör vad jag måste. Blir jag tagen för fortkörning (aldrig hänt, lovar!) så är det ju mitt fel, ingen annans.

  Att folk inte fattar som du säger.. Det kan ju vara just de som avgör någon annans öde.

  1. Själv blir jag fast för fortkörning mycket oftare än vad jag täcks säga. Och det är helt rätt åt mig! Dessutom har det effekt. Har inte råd med fler. Så nu sniglar jag mig fram!

 2. Ja usch, den är för patetisk den där fb-gruppen. Liksom, låt gå för moppe-pojkar (o flickor) med trimmade mopeder, men vuxna människor? Jättebebisar! Oh, what a thrill att veta var majjon står idag! Höhöhö? Tänk att livet inte blir nå mer spännande än så? Fin upplysningsportal för rattfylleristerna.
  Grön gubbe betyder inte så mycket i den här stan.

  1. Vill poängtera att det inte är bara den gruppen som håller på med sånt. Utan finns massor av system som skyddar sådana som inte skyddas bör. Vill gärna ha nyktra medtrafikanter, så folk får ju gärna tänka till 1-2 ggr innan de varnar allmänheten. Grr.

 3. Självklart känner du dig säker då du ser razzior osv, du bor ju med en polis, du har helt annan syn på polisen än vad vanliga ”svensson” har. Sedan kan det ju tilläggas att i gruppen på facebook är det främst fartkontroller som det skrivs om, inte blåstest en lördag kväll.

  1. Ja, förstås känner jag mig säker. Men det beror egentligen väldigt lite på vem jag bor med, utan kanske snarare på att jag är nykter när jag kör. Av nyfikenhet undrar jag förstås hurudan bild du har. Varför är polisen ingen kompis?

  2. Jag har inga personliga kontakter till poliser och känner mig som en vanlig ”Svensson” och känner mig helt trygg med den finska polisen. De är hjältar för mina barn och jag får också bara positiva känslor av poliser på vägarna eller ”på stan”.

  3. ”Bara fartkontroller”? Kör man för fort, SKA man betala böter. Jag har också syndat och det sved att betala flera hundralappar i böter, men det var rätt åt mig. Begränsningarna finns ju av en anledning.

   1. Jag är också en helt vanlig Svensson som blir glad och trygg av att se poliser på gatorna. Om jag åker fast för fortkörning (hände förra året) så blir jag förstås jättearg, men INTE PÅ POLISEN utan på att jag själv inte kör som man ska.

 4. Bra inlägg!

  Jag själv fick fast en rattfyllerist i vintras. Var och vittnade till tingsrätten i våras och han blev dömd för grovt rattfylleri samt äventyrande av trafiksäkerheten. Så han är utan körkort nu i 9 månader.

  Jag är jättestolt att jag vågade ringa (första gången) nödcentralen och att de tog mig på allvar så de skickade ut poliserna som grep honom!
  MEN härreguud vad liv det blev i byn.. ”hur vågade du anmäla?” ”Tänk om någon får reda på vem som anmälde?” ”Oj oj, tänk om hans föräldrar börjar prata skit om din familj?!” ”Du gjorde så rätt, men jag skulle aldrig våga göra så”. Dehär var en bråkdel av alla kommentarer jag fick.

  Så jag undrar vad är folk rädda för? Jag är nog mer rädd om mina barns liv än om någon ytlig bekant slutar att hälsa på mig!

  Polisen finns ju för att skydda oss, men många verkar tro det motsatta. Så jag hoppas att våra barns generation växer upp och ser poliserna som de hjältar de är.

 5. Jag är kluven i frågan. Nej, jag tycker inte heller om rattfyllerister. Men jag tycker inte heller om tanken på att om du kör några kilometer överhastighet ska bötfällas, vilket tyvärr har hänt rätt många i min krets. Nu pratar jag inte om 15 kilometer överhastighet, utan när folk kör 3-4 km över tillåten hastighet. Ett problem som också borde diskuteras mer är de som kör 15-20 kilometer underhastighet, de som blir allt fler. Då tror jag det är en mindre risk att köra tre kilometer för fort, än 15 för långsamt.

  1. Men polisen kan inte ingripa i en överhastighet på 3 km/h eftersom det alltid görs ett säkerhetsavdrag (tolerans) på 3 km/h, så ingen i din bekantskapskrets kan ha fått en böter för 3km/h överhastighet. Har man kört en överhastighet på 3km/h visar dessutom bilens hastighetsmätare alltid mer än så, dvs den visar minst 3-4 km/h mer (på vissa bilar ännu mer), så har man rört sig på ett 40 km/h område så har mätaren då visat minst 46-47 km/h. Polisen har vanligen en ingripandetröskel på 10 km/h, klart undantag kan göras från detta, exempelvis om det är frågan om ett 30 km/h område med mycket barn, men det är nog mer ett väldigt sällsynt undantag än en regel. Så dina påståenden om böter för 3-4 km/h överhastighet avskriver jag som en ”urban legend”.

   Sen skulle jag gärna vilja se nån undersökning som visar att ”de som kör 15-20 km/h underhastighet blir fler”. Har inte kunnat hitta nån sån själv, så jag lämnar det påståendet obesvarat. Det som du däremot kanske tänker på är att mopedbilar och andra fordon som har annan hastighetsbegränsning har ökat i antal under senare tid. Det bör ju dock här då poängteras att de inte kör underhastighet utan håller en hastighet som är fordonsanpassad, och de får helt enkelt inte köra hårdare än så.

   En risk är en sammanvägning av sannolikhet och konsekvens. Med ökad hastighet ökar sannolikheten att råka ut för en olycka bland annat på grund av förlängda bromssträckor och att vi får ett smalare observationsfält. Samtidigt ökar konsekvenserna vid en olycka då hastigheterna är direkt kopplade till fysikens lagar om bland annat rörelseenergi, högre hastighet = mer rörelseenergi = allvarligare följder för de inblandade.

   Att köra med en hastighet betydligt under det tillåtna kan dock vara ett tecken på att chauffören är väldigt trött och trötthet är så klart en fara i trafiken, men i övrigt finns inga kopplingar till att lägre hastighet på något sätt skulle orsaka fler och/eller värre olyckor.

   1. Tja, min far hör till dem som fått böter när han körde fyra kilometer överhastighet så någon direkt urban legend vet jag inte om det är. Tyvärr har jag inte boten sparad så jag kan bevisa detta.

    Och nej, jag syftade inte på mopedbilar, i så fall skulle jag ha skrivit ut det. Personligen så har jag rört mig mycket på sträckan Vasa-Åboland och till exempel i Raumo/Björneborgstrakten är det mer än vanligt att du hamnar bakom någon som kör 65 kilometer i timmen på 80 väg och det är tyvärr inte alltid så lätt att köra om på grund av mycket trafik. Plus att omkörningar också medför risker. Men när du har ett antal 100 kilometer framför dig ännu, då önskar du inte ligga bakom någon som kör 65 om du kan köra fortare. Och visst existerar det omkörningsfiler på sina ställen, men problemet är att de som kört 65 då mitt i allt gasar upp till 110 när de inte vill bli omkörda, vilket gör det helt omöjligt att komma om dem utan att bryta ordentligt mot hastighetsbegränsningen och det är inte särdeles trevligt.

    I Nagu, var jag också rör mig mycket, är det nuförtiden mer en regel än undantag att du får köra ordentligt med underhastighet eftersom du inte kommer om på de kurviga vägarna, utan att ta onödiga risker. Nuförtiden får jag ibland räkna med 35 minuter till stallet, en rutt som om jag kan hålla hastigheten tar 20 minuter. Detta är något som nuförtiden diskuteras allmänt på mina Nagu-bekantas sidor.

    Tyvärr fungerar det alltså inte helt det att folk som kör lägre hastighet inte skulle skapa faror. I Nagu till exempel när folk ska vidare till följande färja leder detta till omkörningar som i vissa fall kan klassas som rent farliga. I den bästa av världar skulle de som önskar köra långsammare kunna köra åt sidan och släppa resten av färjkön förbi, men tyvärr sker inte detta heller speciellt ofta.

 6. Jag håller med!!! Sluta varna om var Polisen rör sig. Det finns äckligt många påverkade bakom ratten idag så det är skrämmande!

 7. Jag tror att grupper som dessa kan ha en förebyggande effekt också. Jag tänker mig att om en rattfull läser ett inlägg om att polisen är i närheten, kanske hen inte sätter sig framför ratten, och fungerar gruppen på det här viset är jag öycket nöjd. Bättre med en mindre rattfull i trafiken än att en rattfull kör en annan väg och kanske råkar undvika polisen. Grupper som dessa är både bra och dåliga men enligt mig kanske lite mera bra än dålig.

 8. Måst erkänn att jag är med i den gruppen. Inte för att jag vill undvika böter eller för att jag understöder fyllekörningar, utan för att jag helt enkelt vill undvika razzior då jag inte vill stå i kö hur länge som helst… Men, du har en bra poäng Linn, som oftast. Ska gå ur den nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.