Varför behövs ett kvinnofritt handelsgille?

Skärmavbild 2018-09-15 kl. 10.27.22

Det här är en rubbe från Svenska Yle i veckan. Handelsgillet i Helsingfors har befunnit sig i blåsväder ända sedan kvinnligt medlemskap togs upp tidigare i år. Bättre blev det ju inte i veckan när majoriteten bestämde att gillet också fortsättningsvis ska förbli en herrklubb.

I motsats till vad rubriken säger, så tycker jag det är så hälsosamt att vi diskuterar det här offentligt. Om en verksamhet inte håller för offentliga diskussioner – är den då motiverad?

Som nybliven företagare är det uppfriskande att se hur exkluderingstanken sakta faller ihop. Det här är inte vägen in i framtiden! För en välmående arbetsmarknad och ett sunt samhälle tror jag att mångfald och jämställdhet är en ganska bra grund att utgå från. Det finns plats för oss alla! Tro det eller ej.

Jag delade en status på Facebook angående detta. Och det uppstod en diskussion om exkludering. Varför är mansfria festivaler okej? Varför är mansfria öar okej? Om inte en kvinnofri klubb inte är det. Svaret ligger kanske i frågorna som rör behovet.

Varför behövs en mansfri festival?
Svar: För att många kvinnor inte känner sig trygga på festivaler. Tror idén till festivalen föddes ur  otryggheten. Över 150 sexualbrott anmäldes i samband med den svenska festivalsommaren 2017. Det kan helt enkelt vara riktigt skönt att gå på en kvinnoseparatistisk festival – av den enkla orsaken att jag känner mig mer fredad där. Behöver inte vara rädd för våldtäkt och sexuella ofredanden i lika stor utsträckning.

Varför behövs ett kvinnofritt handelsgille?
You tell me.

På Handelsgillets webb står det att föreningen är till för den som är intresserad av handel, industri och sjöfart (och ett gemytligt broderskap). Om man frånser broderskapet, så kunde man tänka sig att frågor som rör handel, industri och sjöfart inte kräver ett visst könsorgan för att diskutera.

Ibland är det absolut nödvändigt att det finns forum för enskilda grupper att diskutera. Tänker till exempel att det är fullständig motiverat för rasifierade att ha separatistiska rum, där man utan iblandning av ”vita medelålders heterosexuella (män)”, har chans att problematisera och lyfta sånt som annars inte anses som ”viktigt” av majoriteten. Det samma gäller HBTQ-rörelsen. Ungdomsrörelser. Kvinnorörelser (observera att män de facto kan vara medlemmar i Svenska Kvinnoförbundet t.ex).

Bara för att nämna några.

Kvinnoseparatism ifrågasattes i min Facebook-diskussion (men det är såklart inte bara där – det ifrågasätts ständigt när festivalen eller mansfria ön kommer på tal). Och jag tror det är många som upplever det som ”omvänd diskriminering” eller ”omvänd exkludering”. Men är det verkligen det?

Vi skulle kunna backa bandet lite.

För att förstå varför man traditionellt har sökt sig till separatistiska rum behöver man kanske blicka lite mot könsmaktsordningen (vem sitter på den mesta makten i samhället? vem sitter på den minsta?). De här slutna separatistiska nätverken (för underordnade grupper) har funnits för att stärka gruppen internt. Lyfta aktuella frågor som rör gruppen  – för att i förlängningen förändra vardagen för den. Hänger ni med?

Jag har ingen aning om hur det känns att vara utsatt för rasism – därför ska jag inte beblanda mig i de frågorna. Jag ska stöda kampen, men jag kan kanske inte vara den som driver frågan. Därför är jag ändå en vän av skyddade rum. De som är svagare ska ha en möjlighet att organisera sig – för att bli starkare.

Men på frågan om varför rummet ska vara skyddat krävs ett motiverat svar.

Varför behöver Handelsgillet vara ett kvinnofritt rum? Är det för att man ska diskutera det komplexa i mansrollen 2018? Fine, då tycker jag det är en viktig fråga (och det kanske gynnar diskussionsklimatet om kvinnorna håller sig borta!). Kanske är det det som avses med ”Gemytligt broderskap”? Men handel, industri och sjöfart?

Jag tror det är många kvinnor med mig som gärna deltar när den diskussionen kommer på tal!

Nå, för att göra en lång harang kort: Man kan inte – bara så där – ställa mansfri festival och kvinnofri förening mot varandra.

För det är stor skillnad på att exkludera och att exkludera.

En tanke på “Varför behövs ett kvinnofritt handelsgille?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.