Framtiden kan förlåta.

 

I förbifarten kastade min bästis Karin ett tips om Ane Bruns låt ”Springa” från Unga Astrid-filmen. Blev så glad av den! Finns få människor som har så bra nerv i rösten som Ane Brun (man vågar knappt andas när hon sjunger). Nu när jag tänker på det, så spelade jag faktiskt hennes version av True colors när jag sommarpratade för drygt fem år sedan.

Ibland stöter man på låtar som träffar en rakt i hjärtat. Eller det är väl kombinationen av rätt låt, rätt sinnesstämning och rätt tidpunkt som gör att det känns som om tiden stannar av. Varje ord i Springa var så träffande.

Springa, våga springa
Genom döden in i livet

I går kväll sprang jag längs Metviken med solen i ögonen. Det händer inte så ofta, men ibland får man bara ett sånt där flow att det känns som om man skulle kunna springa till andra sidan jorden. Oftast orkar jag springa en kilometer och sedan faller jag död ner, men igår var det inte så. Jag kände mig stark, oövervinnerlig och lätt. Skulle inte ha förvånat mig om jag hade lyft och flygit bort över stan.

Det har en solig kväll, men ändå kall. Tänkte på den här sommaren. Så härlig och minnesvärd den var. Men ändå så speciell. Jag bröt upp från så mycket som var tryggt. Från en hemmavardag jag älskade. Från ett jobb som var jag. Min pappa fick tumörer i magen. Fammo lämnade oss. Det var så mycket som stod på spel hela tiden. Glädje och sorg dansade hela tiden sida vid sida.

Ändå har jag – precis som Ane sjunger – vågat springa. Och ska vi vara helt ärliga kan man kanske säga att de senaste åren har varit lite just så: Genom döden in i livet. Allt med utbrändheten, dystern och den förskräckliga graviditeten. Jag har alltid varit en vända i gyttjan för att hitta rätt.

Springa, våga springa
Genom mörkret in i ljuset

I morse läste vi Madicken i sängen med barnen. Madicken vill ”känna livet i sig” precis som halvfyllot i granngården, Herr Nilsson. Kanske var det det jag kände igår när jag sprang. Livet i mig.

Eller så var det bara en känsla av att ”Nå nu, nu är jag på spåret igen”. Inte bara det att jag riktigt på riktigt springer igen (ah, endorfinerna!). Utan också i vardagen känns det som om bollen är i rullning – exakt i den riktningen som jag vill. Jag drar inte fötterna efter mig trött, utan jag vaknar på morgonen och ba ”YES!”. Nå, inte alla dagar förstås (ibland vaknar jag och tänker ”NOOO”). Men ni vet! Det känns som jag äntligen har – som barnen skulle säga – levlat. Jag har lyfts upp en nivå. Hittat en ny plats! SOM KÄNNS SÅ BRA!

Passa på att leva, ta för dig
Känn att sommaren den är din
Passa på att leva, ta ett steg fram
Eller baklänges om du vill

Efter några dåliga år känns det återigen som jag sannerligen är värd det här. Ja, det tycker jag faktiskt. Jag riktigt unnar mig! Jag vet hur äckligt det är på andra sidan. När man inte känner livet i sig, alls. När man tänker att man lika gärna kunde tyna bort och sakta försvinna. Därför blir man ju så här LÖJLIGT TÖNTIGT SUPERGLAD när man märker att WOW – nu har allt vänt! På alla fronter!

Passa på att leva, stå mitt i det
Möt upp stormarna med ett skrik

Kanske var det just igenkänningen i Ane Bruns Springa som gjorde den speciell för mig. Och rätta tidpunkten. Rätta sinnesstämningen. Speciellt det här hon sjöng om framtiden.

Inte förtvivla, men du kan gråta
Och se att framtiden kan förlåta

Är det inte bland det vackraste ni har hört? Du kan gråta, men framtiden kan förlåta. Och den kan kompensera! Utbrändheten gav mig tid att fundera över livet och modet att testa något annat. Graviditeten och dystern gav mig ödmjukhet inför hälsan. Tacksamhet och perspektiv. Och babyn. Babyn, babyn, babyn. Allt är förlåtet! 

Svartmåla inte hela tavlan du fått
Låt andra färger få plats emellanåt

Så fint.

 

3 reaktioner till “Framtiden kan förlåta.”

  1. Så vackert så jag blir rörd till tårar. Tack för din text! Jag hoppas också att det dystra i mitt liv vänder till nåt positivt en vacker dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.