4 framtidskompetenser som jag tror på.

Jag kan inte påstå att jag till 100 % vet vad min mamma jobbar med (folk har så luddiga arbetsbeskrivningar there days), men så mycket vet jag i alla fall att hon jobbar kring frågor som rör karriärhantering och karriärvägledning. Det låter ju intressant, men å andra sidan är ju mammor alltid mammor – och det hör till att man ska himla lite med ögonen när de harvar på med sina mammamonologer.

Vi fick en inbjudan (med lagom smickrande rubbe) till ett event häromdagen. Next generation successors. Vilket fick mig osökt att tänka på mamma och hennes favoritord ”fraaaamtidskompetenser”. De egenskaper som förr gjorde det lättare för folk att ta sig fram i livet – de räcker knappast i dag. Arbetslivet och karriärsstigen har ändrat så radikalt under de senaste 30 åren.

2018-09-18 12.29.31 1.jpg

Inte bara arbetslivet har ändrat –  hela livet har förändrats i och med internet (bara en sådan sak som inlärning till exempel – en relevant fråga i dag är ju huruvida det här med att lära sig utantill är lika viktigt som förr – eller om det räcker med att man vet hur man tar fram relevant och korrekt information?). Ska inte gå in på de detaljerna i dag. Men kom ändå att tänka på just framtidskompetenser.

Hur kan jag till exempel göra det enklare för barnen att hantera sin framtida vardag? Vilka egenskaper behöver jag själv för att bättre palla framtidens krav? Och om jag inte har dem – hur kan jag träna och utveckla mig i den riktningen? Helt enkelt: Hur blir man en next generation successor?

Läste många bra artiklar om det här i morse när jag googlade lite kring vilka egenskaper som i dag anses vara viktiga för framtiden (när vi väl kommer in i framtiden har de här egenskaperna säkert ändrat tusen gånger). Tycker de spretade väldigt mycket, men ska försöka sammanfatta dem som jag ser på saken. Nu får ni protestera, diskutera och slänga in synpunkter. Och så får ni minnas att jag under inga omständigheter är en forskare, ett proffs eller en vetenskapsman. Det här är bara min hjärna + google (med mammas monolog sakta sjungande i bakgrunden).

4 framtidskompetenser som jag tror på

1. Empati och mänskliga färdigheter.

När allt fler manuella yrken automatiseras (jag menar: Vasabladet använder sig redan av journalistrobotar för t.ex sportresultat) kan utbildningen i framtiden fokusera mera på mänskliga egenskaper och färdigheter. Som empati, kreativitet, tilltro och omhändertagande. Just ordet empati framkom i nästan alla texter. Antagligen för att det är något som inte är så utvecklat hos robotar ännu. Och den mänskliga empatin är ju gissningsvis ganska svårslagen för människor. Människor vill ha människor. 

2. Informationshantering.

Det här var jag ju redan inne på där ovan: Förmågan att hantera och organisera information (inte nödvändigtvis lagra den inom dig). Förmågan att samla in information. Vara källkritisk. Sålla bland massorna. Veta vem som du kan kan vända dig till för att få rätt information, vem som kan hjälpa dig framåt i en fråga. Ställa frågor, bygga nätverk kring frågor du jobbar med, använda ifrågavarande nätverk. Kort sagt: Ta reda på relevant information smidigt.

3. Kommunikationsförmåga.

Förmågan att kunna kommunicera med olika människor. Både i skriven text och verbalt – och framför allt: via digitala kanaler. I någon av texterna jag läste stod det att man i framtiden kommer ha svårt att klara sig om man inte talar minst tre språk flytande (vilket egentligen är en realitet för många finlandssvenskar redan i dag: många pratar svenska, finska, engelska). Men kommunikation är också så mycket mer än språk. Det handlar också om att lyssna och att prata så att folk vill lyssna. Kommunikationen tangerar kanske också förståelse i någon mån (kanske också empati). Förmågan att tolka vad personer säger och vill (även det som förblir osagt). Förståelse för andra kulturer, seder och religioner icke att förglömma.

4. Personlig branding.

Det här kommer kanske inte som någon större överraskning. Att förmåga att synas och höras blir allt viktigare. Det kan tyckas jobbigt och ojämlikt att personlig marknadsföring kommer starkt. Jag menar, är det inte viktigare att den som är bäst på jobbet får jobbet – och inte att den som lyckas visa att den är bäst på jobbet får jobbet? Men tror kanske också att det här hänger lite ihop med den entreprenörsförmågan. Förmågan att se möjligheter och lösningar. Våga komma med förslag och nya idéer. Visa vad man kan. Och att man kan!

 

Ja, vad tror ni om det? Vad annat kan man behöva med sig in i framtiden?

10 reaktioner till “4 framtidskompetenser som jag tror på.”

 1. Det känns som att den framtiden redan är här. Själv märker jag hur viktigt det är att jag jobbar med bra typer (och känns som att många tänker lika). Att göra ett gott jobb, vara tillgänglig och allmänt flexibel är nog så otroligt viktigt. Samtidigt ska man ju inte göra vad som helst för vem som helst – så flexibilitet måste gälla åt båda hållen.

 2. Jag vill tro att vi behöver kunskap om hur och vad vi baserar våra val på. Så vi lär oss reflektera och ta förändringar naturligt. Att vi behöver kunskap om vår förmåga att orka då det ställs krav på starka förändringar. Bara för att nämna några…

 3. Jättebra kompetenser! Precis som föregående kommentar, tycker jag det känns som att framtiden är här. Jag tror också på att förmågan att anpassa sig och lära sig nytt (och det fort) blir viktigare och viktigare. Aldrig förr har ju tekniken gått så SNABBT framåt och hänger man inte med i svängarna nu, blir det ännu kämpigare framåt. I framtiden tror jag att man kommer långt med att snabbt anpassa sig till nya situationer och nya arbetssätt. Typ att det absolut inte kommer finnas ”så här har vi alltid gjort”-tänk utan att alla bara kommer tänka ”framåt, framåt, go, go,go”.

 4. Spännande! Det funderar man mycket på också inom skolvärlden! Måste länka ett youtube klipp som jag gillade( på finska, lite trögt i början men det tar sig… ) Videon fick mig att börja reflektera över vad vi gör i undervisningen och vad vi borde börja fundera på.

 5. Källkritik och bort-med-utantillkunskap i all ära, men låtsas att vi t ex skippar ämnet historia i skolan för alla kan ju googla t ex andra världskriget eller medeltiden…
  Men betänk då att du googlar, men du har aldrig hört om olika samhällsklasser, aldrig om hur det kan bli krig, aldrig om vad en präst jobbar med, aldrig hur en tyrann kan ta makten. Allt du har är en skärm och ett tomt huvud, Har du sedan ens den språkliga kompetensen att förstå din googling?Förstår du orden adel, borg, diktator om du aldrig läst och hört om dem?

  Sen ska ni ju ta och glömma att skolan är som när ni själva gick i den. Nu är det mycket mer fokus på orsak-verkan i hissa, rella osv, inte att plugga årtal. Men nånstans i bakhuvudet kanske det är bra att ha ett hum att medeltiden inföll just där på tislinjen, inte på dinosauriernas tid och inte på fammos heller. Och kanske veta lite sådär ungefär hur man levde.

  Blir trött ibland på folk som ska förstå sig på vad man ska lära ut i skolan utan att ha ett hum om läroplaner, inlärning eller om hur nånting går till nuförtiden.

  Nej, ditt inlägg handlade väl inte om skolan per say. Men ändå. Dit drar dylika diskussioner.

 6. Måste också slänga in stresshantering och därav förmåga att prioritera, organisera och leda sig själv. Om vi ska bli mer flexibla, hantera mera information, kommunicera om allt till alla och alltid vara tillgänglig måste vi också kunna hantera stressen som kommer med det. Här är vi definitivt redan idag men kanske robotarna i framtiden har bidragit till mindre arbetsbörda överlag så att den här kompetensen inte behövs. Robotar som gör upp ens kalender och hur prioritera för att hinna med allt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.