Restaurangen är öppen.

Alla som känner min mamma och pappa vet att de är begåvade på matlagning. Eller begåvade och begåvade – de har alltid varit intresserade av mat och hela tiden testat nytt, nytt, nytt. Vilket har gjort dem till skickliga fredagskockar. Det är således en glädje att ha dem här. De kom i går och jag har redan fått fyra helt huisiga matstunder (inte nog med det, pappa kan numera göra wienerbröd – vem kan ens sånt?).

Jag är ju så usel på att tillreda kött (trots 32 år på jorden har jag ej lyckats bemästra konsten att steka en frikkin’ biff). Så det var med glädjeskutt jag steg över tröskeln igår och mötte detta. Biff från Åkerända (nära mina hoods).

fullsizeoutput_761

Och nej, jag ska inte uppvigla till köttpositivism i den här bloggen, men det var så länge sedan jag har ätit en hederlig biff med klyftpotatisar att jag nästan tjöt. Ah, så gott det kan vara.

Ändå är det ju tyvärr så att maten vi äter står för cirka en tredjedel av hushållens klimatpåverkan –  och där är det köttet som sticker ut. Mitt klimatsamvete fick sig en rejäl törn när FN:s klimatrapport släpptes häromveckan. Strävar efter att äta kött mer på det här sättet: Som en lyxig kant på en lördag. Att köttet kommer nära ifrån är inte fy skam det heller.

fullsizeoutput_75f

Får också tacka mamma och pappa för att vi köpte abborrfiléer vid Replotbron i dag. Åt med mos, dill och grädde. Bättre kan det knappast bli. Ser fram emot en rätt så njutningsfull vecka efter jobbet nu! Om ni någon gång ska vara avundsjuka, så är det just nu. Laxpaj fick jag förresten till kvällsmål. Hörde jag rykten om musslor senare i veckan? Sämre har livet varit!

2 reaktioner till “Restaurangen är öppen.”

 1. Att inte skilja på  b r a  respektive  dåligt, och ibland uselt, kött är som att inte skilja på porslin och plast, på polyester och linne, på kaffe och cikoria eller varför inte vin och vatten.

  Inte ens (svenska, i dett fall) naturvårdsverket är så där ensidiga som alla trendängsliga influencers tycks vara, men jag antar att ingen av er läst på utan bara rapar det som är det nya svarta att rapa i år:
  https://m.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego

  Ät BRA kött, och ät det med välbehag. Betala vad det kostar, konsumera lite mindre av det och släng inte hälften för att det fick förfaras i kylen, när det nu ”ändå var så billigt”. Behandla djuren med respekt, ge dem ett bra liv i stället och ta vara på det de ger, i stället för att driva upp dem i en vidrig köttindustri där hälften dör förgäves för att nån ändå bata slänger sina gamla rester.

  1. Vet du vad, om du inte skulle ha så fullt upp med att vara spydig skulle du antagligen ha sett att det är just exakt det jag skrev. Vi åt bra kött. Från en liten gård. Nära ifrån. Betalade dyrt. Njöt. Slängde inget. Men det är något med dig och din ton. Du ska liksom alltid trycka till.

   Inte så där jättesympatiskt drag, om du frågar mig! Men du frågar förstås inte (utan du bara rapar av gammal vana?).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.