Samlar på positiva förebilder.

Nu som då händer det att folk hör av sig för att fråga lite kring sätesförlossningar. Bara i höst kan jag räkna till tre stycken. De som mejlar står ofta i ett vägskäl. Våga föda fel väg eller begära kejsarsnitt. Jag brukar säga att det gick urbra för mig, att man kan lita på proffsen (rekommenderar de, så kan man bra gärna give it a go!). Efteråt händer det att de mejlar och tackar. ”Tack för att du delade din positiva erfarenhet – hade aldrig vågat testa utan den!”.

Nu som då händer det att folk hör av sig för att fråga lite kring prematurbarn. ”Tack för att du delade din positiva erfarenhet, hade aldrig orkat eller vågat hoppats utan den!”.

Du har säkert egna exempel. När man har tänkt: ”Men alltså, det gick ju för dem! Nu banne mig testar jag också!”. För egen del har sporrande förebilder en så stor betydelse för hur jag agerar framåt. Goda exempel är mer eller mindre avgörande för mig när jag ska ut på nya vatten. Om man vet att någon annan har gjort det förr – och det har lyckats – känns det ganska lugnt.

Det är görbart.

Ibland är jag så envis att jag tänker att vissa saker är görbara trots att jag inte sett någon annan göra det. Eller som en viss Nelson sa:

“It always seems impossible until it’s done.”

Jag såg på Facebook att min frissa Emmas företag fyller 1 år nu. Minns så väl när jag träffade Emma på Brändö före hon och Sara tog steget ut och startade Ekta. Den där pirriga, nervösa känslan när vi åt glass runt fontänen. ”Visst stöder du mig om jag vågar?”. Men herregud, klart jag gör!

Och hur bra det fungerade för mig, när jag sedan stod i samma sits, påföljande sommar. Tänkte då mycket på Emma. Om Emma vågade – ja, då vågar jag nog också! Om Karin vågade! Om Peppe vågade! Om Sonja vågade!

Det är så mycket lättare att spegla sig i andra om man har den möjligheten.

Jag bollade bland några alternativ i våras när min mammaledighet sjöng på sista versen, men det var ändå hela feelingen kring Emmas och Saras företagande som lockade mest. Att vara en liten enhet som bygger sina egna ramar kring snällhet och jävlaranamma. Jag såg vad de vill skapa – och beundrade det.

Och precis som jag sa: Ibland är jag så envis att jag tänker att vissa saker är görbara trots att jag inte sett någon göra det. Som det här med barnvänliga jobbmiljöer, till exempel. Hoppas att vi framtiden kan få se någon tänka ”Men det funkade ju för Linn och Anna – kanske det funkar för oss också! Let’s do this!”.

Jag vet inte om det är bara jag eller om det anses lite barnsligt (och löjligt) att ha förebilder och idoler. Fast i och för sig är det kanske inte riktigt samma sak att okritiskt dregla framför Nick Carter i BSB som att se Emma driva ett företag.  Men själv tycker jag det är så värdefullt att identifiera person som jag känner igen mig själv i – och som gör någonting som jag också skulle kunna göra.

Att se att något är görbart gör underverk för motivationen.

Som när det händer bra grejer för klimatet. När något land har gjort åtgärd X som resulterat i Y. När någon kommun lyckats riktigt bra med integrering i olika former. När någon chef gjort något som har förändrat hela organisationen i rätt riktning. När det händer nydanande attitydförändringar inom idrotten. När någon människa lyckats göra något helt otänkbart – ja, då kan jag bli så inspirerad att jag går i bitar.

Just därför tycker jag det är så fint med sociala medier. Här har vi en utmärkt plattform att dela positiva historier. Som kan vara helt avgörande för hur vi vågar spela våra kort. Tack till er som delar och visar att människan är otroligt kapabel!

IMG_3557.jpg

Milea fyller för övrigt 8 i dag. Wow.

2 reaktioner till “Samlar på positiva förebilder.”

  1. Hej! Känner inte dig privat men för två år sedan när du skrev om utbrändhet hjälpte du mig att säga upp mig från ett jobb som jag inte mådde bra av. Har ofta tänkt på att jag vill tacka dig och här kommer det.
    Tusen tack för att du skriver om det svåra, det fina, det stora. Önskar dig allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.