Så mycket bättre: 9 bästa tolkningarna genom tiderna.

Som ni känner till är jag rätt usel på tv, men ”Så mycket bättre” på lördagkvällar har ändå någonting. Ändå skönt att hela familjen kan se samma program och äta ur olika godispåsar. Nivån har varierat kraftigt mellan säsongerna, men till skillnad från Fångarna på fortet, Gladiatorerna och andra vädervärdiga teveklassiker, så kan Så mycket bättre ändå bjuda på tillfälliga highs.

Just nu i skrivande stund har alla lagt sig raklånga i sofforna. Vi åt middag på stan efter Matheos träningar. Gick via Citymarket och fyllde på godisförrådet. Nu kan Så mycket bättre börja. Som uppladdning kan vi gå igenom:

9 bästa Så mycket bättre-
tolkningarna genom tiderna

 

1. Miss Li – Här kommer natten (2012). Den bästa låten den säsongen kom redan i det första programmet. Minns inte så mycket från den här säsongen – förutom att Darin och Maja Ivarsson var så uppenbart kära i varandra. Roligt förresten att det alltid ska finnas en sån här happy happy-hipppie-karaktär i varje säsong (Miss Li, Laleh, Miriam Bryant, Linnea Henriksson – oftast är de härligast av alla!). Nå, den här Pugh Rogefeldt-versionen gjorde hon oerhört bra. Den håller ännu 6 år senare.

2. Miriam Bryant – Ett sista glas (2015). Av alla artister som har deltagit i programmet hittills så är nog Miriam Bryant en av de allra härligaste. Så spontan och så underbart opretentiös i sin framtoning (visste inget om Sven-Bertil Taube och kunde inte ha brytt sig mindre). Alla tolkningar hon gjorde under hela säsongen var jättefina (velade mellan denna och att ta hennes version av Niklas Strömstedts ”Sista morgonen” till listan, men den här var ändå snäppet bättre).

3. Agnes Carlsson – En sån karl (2013). Den här fick egentligen komma med för att jag tycker Agnes behöver få lite cred för att hon drog och lyfte hela säsongen 2013 helt ensam. Tror det var den svagaste line-upen någonsin (man kämpade sig igenom programmen bara för att få höra Agnes låt sedan kunde man gå och lägga sig). Det här är en fullkomligt töntig låt (men den var väl barn av sin tid, så vi får ha överseende), men i Agnes version funkar den bra att springa till (den finns på min playlist ”Mysjogg”, heh). Agnes en sån begåvad snällis.

4. Laleh – Ängeln i rummet (2011). Känns absurt att det faktiskt var över sju år sedan den här kom. Minns att det blev en bra hit efteråt (sällan Så mycket bättre skapar riktiga hits nu för tiden – känns som om det aldrig kommer någon i klass med Petters Mikrofonkåt med September). Laleh var så gullig. Höll hög nivå hela säsongen, även om hon minsann hade bra sällskap i Eva Dahlgren, E-Type, Laleh, Tomas Ledin, Lena Philipsson, Timbuktu och Mikael Wiehe. Men ja, den här låten var bäst.

5. Timbuktu – Flickan och kråkan (2011). Den här gillade jag kanske mest för att jag inte hade hört den sedan jag var barn och mamma lyssnade på den på HÖG VOLYM när hon städade. Mamma hade någon underlig period när hon lyssnade massor på Wiehe. Mikael Wiehe och Eva Dahlgren och Thomas Ledin – och det här året var de alla i samma säsong! Fattades bara Per Gessle. Alla säsonger ska ju ha en obligatorisk rappare och det här året var det Timbuktu.

6. Darin – En apa som liknar dig (2012). Den här låten tillhör kanske inte mina egna favoriter, men man kan inte göra den här listan utan att ha med den eftersom den på något vis summerar hela konceptet. Tycker kanske att det här är receptet på hur man ska göra. Man ska ta en gammal låt och göra den till sin. Fast cirka tusen gånger bättre.

7. Stor – Mitt liv (2018). En låt från den här säsongen! Har inte riktigt fått ett grepp om Stor ännu. Han verkar så otroligt skör bakom sin hårda fasad. Gillar honom i smyg. Men svårt att veta (mitt i allt kan han visa sig vara en knäppis). Originallåten ”Mitt liv” hör inte till mina favoritlåtar, men den här refrängen med pojken från parken var väl ändå jättefin? Ja, vi säger så. Stors dag i dag förresten!

8. Jill Johnsson – Öppna din dörr (2016). Jill är alltid Jill – och hon gjorde många bra versioner under sin säsong (Himlen är oskyldigt blå, till exempel – aj så fin!). Gillade jättemycket Little Jinder i samma säsong, men nu när jag försöker hitta en av hennes låtar, så är de kanske bara så där .. halvbra? Kanske var det lika mycket hennes personlighet som var så skön. De här två var mina favoriter den här säsongen. Trodde på förhand det skulle bli Lisa Ekdahl, men nu när jag tänker på det så kan jag inte minnas en enda låt hon gjorde.

9. Albin Lee Meldau – Spela min favoritvals (2018). Tyckte den här versionen var så vacker. Den har jag för övrigt också lagt till på min mysjogg-lista. Kunde vara något som Håkan Hellström gjort. Skönt att jogga längs havet och lyssna på denna. Även om Albin är lite som Stor .. svår att få grepp om? Är han en wannabe eller ett original? Är han en tönt eller riktigt cool? Kan ej besvara frågan i detta läge. Kanske är han båda. Och det är helt ok det också.

Yes. Nu kan det börja. Häj!

12 reaktioner till “Så mycket bättre: 9 bästa tolkningarna genom tiderna.”

 1. Den här då, den var ju först ut av de tolkningar som faktiskt var så mycket bättre:
  https://g.co/kgs/uapG4Y

  Albin en wannabe? 😨
  Han må fram-/uppträda som en tönt från Bakvattnet, men sjunger som en gud. När vi ser tillbaks på programmet 2045 så har vi glömt av de flesta, men kommer att bli lika hänförda av Albins stämma.

 2. Men va?!? Hur är inte Magnus Uggla Jag och min far på din lista?? Den absolut i särklass helt bästa låten i Så mycket bättre! Minns hur jag bara satt och grät.

 3. Som Närpesbo i själ och hjärta, dock utflyttad till södra Finland försökte jag få kontakt med min inre finne och lära mig mera om finsk musik genom att kolla på den finska versionen, dvs. Vain elämää. Ett riktigt bra program där jag lärt mig att uppskatta finska artister mycket mera än tidigare! Vain elämää lider liksom svenska versionen av artisttorka, de intressanta som ställer upp har redan varit med. Får man möjlighet ska man se säsongen med Toni Wirtanen (från Apulanta), suverän säsong!

 4. Skvallrar kanske lite om vad som är min favoritsäsong, men min lista ser ut så här:

  Amanda Jenssen – Vågar du vara ensam
  Amanda Jenssen – When we dig for gold
  Amanda Jenssen – Fångad av en stormvind
  Orup – Främling
  Ola Salo – Du växer upp
  Icona pop – Sommar & sol

 5. Åh så många fina låtar och tolkningar. Albin Lee Meldau är bra, men tycker han är en blekare kopia av tex Fil Bo Riva.
  Kleerup- Var är du min vän är så fin. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.